Uusimmat

SLI-suorituskyky, ylikellotus & loppuyhteenveto

30.04.2007 17:19 Muropaketin toimitus

Suorituskykymittauksia jatkettiin vielä SLI-testien merkeissä samaisella kokoonpanolla, mutta EVGA:n vakiokellotaajuuksilla (500 / 800 MHz) toimivan GeForce 8800 GTS 320 MB -näytönohjaimen rinnalle asennettiin MSI:n näytönohjain, joka toimii hieman korkeammilla 575 / 850 MHz:n kellotaajuuksilla.

3DMark06:ssa yhdellä näytönohjaimella MSI nForce 650i SLI pärjää aavistuksen paremmin, mutta kahdella näytönohjaimella tilanne kääntyy ympäri ja Abit nForce 680i SLI voittaa 28 pisteellä, mikä vastaa kuitenkin ainoastaan paria prosentin kymmenesosaa. Ainakaan 3DMark06:n perusteella Abit ei hyödy käytännössä lainkaan siitä, että molemmat sen PCI Express x16 -liittimet toimivat täydellä x16-nopeudella.

Call of Duty 2:ssa tilanne on sama yhdellä ja kahdella näytönohjaimella ja Abit päihittää MSI:n vajaalla neljällä ja kolmella prosentilla.

 

Ylikellotus

Ylikellotukset eivät menneet aivan toivotulla tavalla ja MSI P6N SLI Platinumilla ylikellottaminen jätettiin kokonaan väliin, koska emolevyllä oli todellisia vaikeuksia käynnistyä edes vakioasetuksilla. Emolevy lähti käyntiin täysin satunnaisesti, kun vuorotellen BIOS-piiriä nollattiin, SLI-piirilevyä käännettiin ympäri ja testikokoonpanon ympärillä pompittiin sadetanssia. Esimerkiksi SLI-testejä varten kesti noin tunnin, että testikokoonpanon käynnistyi kahdella näytönohjaimella SLI-piirilevy oikeinpäin ja ajurit saatiin asennettua Windowsissa. Tämän jälkeen tietokone jouduttiin käynnistämään uudelleen ja tappelemaan, että SLI-tila saatiin kytkettyä päälle. MSI:n emolevyllä ylikellottaminen ja kaatuilut olisivat todennäköisimmin passittaneet testaajan valkotakkisten huostaan, joten MSI:llä heitettiin komea kaari vesilintua ja toivottiin parempaa onnea Abit IN9 32X-MAX Wi-Fillä.

Abitilla havaittiin ongelmia, kun BIOS:sta asetettiin paljon asetuksia ilman, että tietokonetta uudelleenkäynnistettiin välissä. Valitettavasti ongelmat eivät jääneet tähän, vaan ensimmäisenä testattua väylätaajuutta saatiin nostettua vain 325 MHz:iin. Kaikki toimi mallikkaasti ja vielä jopa vakaasti, kun asetukset heitettiin tauluun BIOS:sta, mutta tätä korkeammilla väylätaajuuksilla tietokonetta ei saatu edes bootattua ja Windowsista käsin asetettuna tietokone kaatui välittömästi. MSI:stä turhautuneena Abitilla päätettiin tiputtaa toinenkin vesilintu, kun muutaman tunnin asetusten säätäminen ei tuntunut tuottavan minkäänlaista edistystä tilanteeseen. Ainakaan pikaisella kokeilulla emolevyt eivät sovi järeämpiin ylikellotuksiin tai sitten testipenkkiin saapui valitettavasti jälleen kerran valmistajien toimesta varhaiset testikappaleet.

 

Loppuyhteenveto

Abit IN9 32X-MAX Wi-Fi ja MSI P6N SLI Platinum osoittautuivat kaksipiippuisiksi emolevyiksi, sillä molemmilla emolevyillä suorituskyky oli kohdillaan, mutta niillä havaittiin valitettavan paljon ongelmia. Abit on varustanut emolevynsä monipuolisilla oheismateriaaleilla, muun muassa langattomalla verkkokortilla ja antennilla sekä optisella äänikaapelilla, emolevyyn on integroitu monipuolisesti erilaisia ominaisuuksia ja jäähdytys on toteutettu passiivisesti. Valitettavasti yli 300 euron hinta karistaa suuren osan kuluttajista ja kun emolevyllä havaittiin myös ongelmia varsinkin ylikellottaessa, on syytä miettiä kahteen kertaan löytyisikö markkinoilta korvaavaa emolevy huokeammalla hinnalla.

MSI P6N SLI Platinum vaikutti kaikin puolin hyvältä emolevyltä siihen asti, kunnes se asennettiin osaksi kokoonpanoa ja virrat yritettiin kytkeä päälle. Noin 140 euron hinta antaa anteeksi osan heikoista puolista varsinkin, kun oheismateriaalit ja emolevyn ominaisuudet näyttävät paperilla hyvältä. Vähemmän mairittelevat puolet tulivat esille vasta myöhemmin, kun emolevyn vakavat käynnistysongelmat havaittiin. Lisäksi BIOS:n päivittäminen ei onnistunut Windows-ohjelmalla eikä prosessorikertoimen säätäminen BIOS:sta vaikuttanut millään tavoin. Aiemmin käsitellyn MSI 975X Platinum PowerUp Edition -emolevyn jälkeen oli vaikea kuvitella, että mistään toisesta emolevystä jäisi yhtä karvas jälkimaku, mutta näemmä se on mahdollista ja vielä samaisen valmistajan toimesta. Isoksi kysymysmerkiksi jäi, miten näin keskeneräinen ja ongelmia täynnä oleva emolevy on voitu päästää tehtaalta eteenpäin, vai oliko kyseessä ainoastaan testaajan mielenterveyttä koetteleva psykologinen koe.

Abit IN9 32X-MAX

Hyvää

  • Oheisvarustelu
  • Ominaisuudet
  • BIOS-asetukset
  • Passiivisesti jäähdytetty

Huonoa

  • Hinta
  • Ylikellotus
  • Käynnistysongelmat paljon asetuksia säädettäessä

MSI P6N SLI Platinum

Hyvää

  • Hinta
  • Ominaisuudet
  • Passiivisesti jäähdytetty
  • Parempiakin vaihtoehtoja on olemassa

Huonoa

  • Käynnistysongelmat
  • BIOS:n prosessorikertoimen säädön toimimattomuus
  • BIOS:n päivittäminen ei onnistunut Windows-ohjelmalla

Sisältö

  1. Abit IN9 32X-MAX Wi-Fi & MSI P6N SLI Platinum
  2. MSI P6N SLI Platinum
  3. Testikokoonpano & suorituskyky
  4. SLI-suorituskyky, ylikellotus & loppuyhteenveto