Uusimmat

ADATA Premier Pro SP920 (256 & 512 Gt)

09.04.2014 12:13 Muropaketin toimitus

SSD-markkinoilla on viimeisen reilu kuukauden aikana tapahtunut paljon ja uusia julkaisuja on tullut lähes viikoittain, joka on pitänyt allekirjoittaneen enemmän kuin kiireisenä. Valitettavasti julkaisut eivät vielä ole kattaneet PCI Express –väylään asennettavia SSD-asemia, vaan kyseessä on ollut pikemminkin SATA 6Gbps -asemien tarjonnan pientä hiomista ja uudelleenjärjestelyä. Näillä näkymin PCI Express –asemia tullaan näkemään vuoden toisella puoliskolla, kun SandForcen SF3700–ohjainpiiri on vihdoin valmis parrasvaloihin.

Intelin 730- ja Crucialin M550-sarjojen asemat tulevat olemaan Muropaketin testissä piakkoin, mutta tässä välissä testilaboratoriossa paneuduttiin ADATAn uusiin Premier Pro SP920 –sarjan asemiin. Testipenkkiin saatiin 256 ja 512 gigatavun mallit, jotka ajettiin Muropaketin uudistetun SSD-testirutiinin läpi. Vertailukohtina testissä oli Muropaketissa aikaisemmin arvosteluja SSD-asemia, joihin kuului muun muassa Samsungin 840 Pro- ja EVO-mallit sekä OCZ:n Vector 150.

Kuten usealla muulla SSD-valmistajalla, ADATAlla on kaksi hieman eri käyttäjäkunnille suunnattua mallistoa. Premier Pro edustaa näistä edullisempaa, valtavirtamarkkinoille suunnattua mallistoa, kun taas tehokäyttäjille ADATAlla on tarjolla suorituskykyisempi XPG-mallisto. Suorituskyvyn kannalta odotukset eivät siis ole huipussaan, mutta tärkeämpää onkin hinnan ja suorituskyvyn suhde.

SP920 on saatavilla 128, 256, 512 ja 1024 gigatavun malleina, joista viimeisintä markkinoidaan yksinkertaistetusti yhden teratavun (1 Tt) suuruisena. Valitettavasti Pohjoismaissa vain 128 ja 256 gigatavun mallit ovat aluksi saatavilla eikä suurempien mallien saatavuudesta tai hinnoittelusta ole vielä tietoa.

Myyntipakkaus sisältää 3,5 tuuman ja 9,5 millimetrin adapterit, joista jälkimmäinen on aseman päälle liimautuva muovikehys, joka takaa yhteensopivuuden myös vanhemmissa kannettavissa tietokoneissa. Ilman adapteria SSD-asema voi heilua koneen sisällä, jos asemapaikka on suunniteltu korkeammille 9,5 millimetrin asemille, kuten erityisesti vanhempien kannettavien tietokoneiden asemapaikat ovat. Mukana on myös lisenssi Acronis True Image HD 2013 –ohjelmaan. ADATAlla on myös oma SSD-työkalupakkinsa (toolbox), mutta ainakaan tämän hetkinen versio ei vielä tue SP920:tä.

Verrattuna esimerkiksi Samsungiin ja Kingstoniin, ADATA ei ole Suomessa kovin merkittävä SSD-valmistaja eikä esimerkiksi Verkkokauppa.com:lla ole ADATA:n SSD-asemia valikoimassa lainkaan. Muropaketin Hintavertailun mukaan ADATAn asemia on kuitenkin saatavilla muun muassa Jimm’sin ja Multitronicin verkkokaupoista, mutta SP920 löytyy toistaiseksi ainoastaan Systema Storen valikoimasta. Ylläolevan taulukon hinnat ovat ADATAn antamat suositushinnat ja Systema Storessa 128 gigatavun malli on toimituskulujen kanssa hinnoiteltu 81,80 euroon ja 256 gigatavun malli 138,10 euroon.

SP920:ssä on käytössä Marvellin uusi 88SS9189 –ohjainpiiri, joka on paranneltu versio suositusta 9187 –ohjainpiiristä. Mistään merkittävästä päivityksestä ei kuitenkaan ole kyse, vaan 9189 tuo vain tuen LPDDR-muistille ja paremman optimoinnin DevSleep –toiminnolle. Käytännössä uuden ohjainpiirin tulisi kuluttaa vähemmän virtaa, sillä puhelimista ja tableteista tuttu LPDDR-muisti on vähävirtaisempaa kuin normaalit DDR-muistipiirit ja DevSleep –toiminto mahdollistaa entistä vähävirtaisemman idle-tilan.

Ylläolevassa kuvassa näkyy myös ohjaimen yläpuolella olevat kondensaattorit, jotka varaavat asemalle sen verran virtaa, että kesken olevat kirjoitusoperaatiot saadaan suoritettua tietokoneen virran katkettua äkillisesti. Suomessa sähkökatkot eivät ole yleinen ongelma, mutta erinäisiä virransyötön ongelmia voi tapahtua tietokoneen sisällä ilman, että käyttäjä niitä huomaa. Ilman kondensaattoreita kesken olevat kirjoitusoperaatiot voivat johtaa datan korruptoitumiseen ja pahimmillaan koko asema vai hajota, jos sen firmware tai kartoitustaulukko (mapping table – yhdistää käyttöjärjestelmän ja NAND-piirien lohko-osoitteet) korruptoituvat.

Muistipiiriosastolla käytössä on Micronin 128 gigabitin (eli 16 gigatavun) tallennustilan omaavat MLC-piirit, jotka valmistetaan 20 nanometrin viivanleveydellä. Tällä hetkellä SP920:n lisäksi ainoastaan Samsungin 840 EVO-, Intelin 730- ja Crucialin M500/M550-asemat käyttävät 128 gigabitin suuruisia NAND-piirejä, kun taas muissa markkinoiden SSD-asemissa on käytössä 64 gigabitin suuruisia NAND-piirejä.

NAND-piirien kapasiteetilla on suuri merkitys aseman suorituskykyyn, sillä SSD-asemien suorituskyky pohjautuu rinnakkaisuuteen. Yksi NAND-piiri ei itsessään ole erityisen nopea, mutta kymmenien piirien operoidessa rinnakkain saavutetaan satojen megatavujen siirtonopeus. Kun yhden piirin kapasiteetti kasvaa, piirejä tarvitaan vähemmän saavuttamaan tietty kokonaistallennuskapasiteetti ja tällöin myös aseman suorituskyky kärsii rinnakkaisuuden vähentyessä. Tämä on näkyvissä SP920:ssä, sillä täysi suorituskyky saavutetaan vasta 512 gigatavun mallilla, kun taas aiemmin 256 gigatavua on yleensä riittänyt maksimisuorituskykyyn. Myös 128 gigatavun mallin kirjoitusnopeus on nykystandardien valossa melko heikko.

Syy, miksi NAND-piirien kapasiteetti tuplaantuu aika ajoin, on valmistuskustannukset. Suuremman tallennuskapasiteetin omaava piiri on tiheämpi, vaikka käytössä olisikin sama valmistusprosessi. Tämä johtuu jokaisessa piirissä olevista oheispiireistä (peripheral circuits), jotka vievät suuremman tallennuskapasiteetin piiristä suhteessa vähemmän tilaa. Esimerkiksi Micronin 128 gigabitin piirin koko on 202 neliömillimetriä, kun taas samalla 20 nanometrin prosessilla valmistetun 64 gigabitin piirin koko on 118 neliömillimetriä. Tiheydessä mitattuna 128 gigabitin piirillä on siis 17 prosenttia enemmän dataa per neliömillimetri, joka puolestaan alentaa valmistuskustannuksia, sillä yhdestä piikiekosta saadaan entistä enemmän gigabittejä.

Oheispiirit punaisella ympäröitynä

Hieman tarkemman katselmuksen jälkeen selviää, että SP920 ei itseasiassa ole ADATAn oma asema, vaan uudellennimetty Crucialin M550. Piirilevyn ja kotelon suunnittelusta lähtien kaikki täsmäävät M550:n kanssa, mutta lopullinen varmistus löytyy aseman firmwaresta, joka on MU1. Micron eli Crucialin emoyhtiö on tunnetusti nimennyt firmwarensa MUx nimityksillä ja myös Crucialin M550 -asemassa firmware versio on MU1. Ainoina erona asemien välillä on, että M550:ssä 128 ja 256 gigatavun mallit käyttävät 64 gigabitin suuruisia NAND-piirejä ja SP920:stä puuttuu tuki TCG Opal 2.0- ja IEEE-1667–salausstandardeille.

Sisältö

  1. ADATA Premier Pro SP920 (256 & 512 Gt)
  2. Testikokoonpano & suorituskykymittaukset: CrystalDiskMark 3
  3. Tiedostojen kopiointi, Lightroom, Battlefield 4 & Windowsin käynnistyminen
  4. Loppuyhteenveto