Uusimmat

BitFenix Phenom Micro-ATX

28.03.2014 02:14 Muropaketin toimitus

BitFenix on ollut markkinoilla vasta noin nelisen vuotta, mutta se on jo onnistunut keräämään mukavasti suosiota järkevästi hinnoitelluilla koteloillaan. Ehkäpä suurin menestystekijä on ollut mini-ITX-kokoinen Prodigy-kotelo, joka vieraili myös Muropaketin testissä noin vuosi sitten. BitFenix esitteli Phenom Micro-ATX:n viime syyskuun lopulla ja se perustuu samaan runkoon yrityksen Prodigy M- ja Colossus Micro-ATX-mallien kanssa. Suomessa Phenom Micro-ATX:n saatavuus on tällä hetkellä hyvä ja sen hinta on Muropaketin hintavertailun mukaan edullisimmillaan 88 euroa.

Phenom Micro-ATX toimitetaan ruskeassa pahvilaatikossa, joka on selvästi Dead Silencen laatikkoa pienempi. Laatikon pintaan on painettu mustavalkoisia havainnekuvia kotelosta ja sen ominaisuuksista. Päädyistä löytyvät myös kantamista helpottavat kantoaukot. Pakkauksen sisällä kotelo on suojattu tyypilliseen tapaan styroxilla ja muovipussilla.

Oheistarvikkeet on sijoitettu kotelon sisälle 5,25 tuuman asemapaikan muoviseen sovitinkehikkoon kiinnitettyyn muovipussiin. Sovitinkehikko mahdollistaa 2,5 tai 3,5 tuuman aseman kiinnittämisen kotelon sisäiseen 5,25 tuuman asemapaikkaan. Muovipussin sisältä paljastuu muutama pieni nippuside, USB3.0-adapterikaapeli, kaksi pientä etutuulettimen sovitinpalaa, pussillinen ruuveja sekä hylsy emolevyn korokejalkojen kiinnittämiseen. Ohjekirjanen on englanninkielinen ja kuvitukseltaan yksinkertaistetun selkeä.

Ulkonäöltään Phenom muistuttaa Dead Silencea, mutta toteutus on vielä pykälän verran yksinkertaistetumpi. Yhteistä molemmille koteloille on tasainen etupaneeli ja pyöristetty etu- ja kattopaneelin liitos. Phenomissa lisäksi etupaneelin alareuna on pyöristetty ja ilmanotto on toteutettu muovisen etu- ja kattopaneelin kyljen kautta. Kotelon molemmat kyljet ovat umpinaiset. Muoviosat ovat saaneet SofTouch-pinnoitteen, joka tuntuu kumimaisen pehmeältä ja kerää hieman tavallista herkemmin pölyä. Phenomista on saatavilla kaksi värivaihtoehtoa – valkoinen Arctic White ja musta Midnight Black.

Phenomin ulkomitat ovat 250 x 330 x 374 mm, eli se on selvästi Dead Silencea matalampi kotelo. Vakuuttavaa itse asiassa on, että Phenom M-ATX on ulkoisesti täysin identtisen kokoinen ja näköinen, kuin mini-ITX-emolevyille tarkoitettu sisarmallinsa. Runkorakenne ja kylkipaneelit ovat mustaksi maalattua kylmävalssattua terästä. Muropaketin punnituksen mukaan painoa kotelolla on 6,7 kg.

Tarjolla on enimmillään viisi 3,5 tuuman levypaikkaa tai viisi 2,5 tuuman paikkaa. Phenomin jäähdytyksestä vastaa 120 mm takatuuletin sekä 120 mm pohjatuuletin. Kaikkiaan tarjolla on viisi tuuletinpaikkaa. Emolevyistä yhteensopivia ovat micro-ATX- ja mini-ITX-kokoiset mallit.

Phenomin etupaneelin otsapinta on täysin umpinainen ja ilmanotto tapahtuu sen kyljistä löytyvien metalliritilöiden kautta. Etupaneelin alaosaa koristaa kiiltäväpintainen BitFenixin logo. Painikkeet, valot ja kytkimet ovat puolestaan sijoitettu oikean kylkipaneelin etuosaan, joka on etupaneelin hillityn muotoilun kannalta hyvä asia, mutta käytettävyyden kannalta hieman kaksipiippuinen juttu. Tarjolla on teräväliikkeiset pyöreä virtapainike sekä neliskulmainen reset-kytkin, kuuloke- ja mikrofoniliitännät, niiden viereen sijoitetut merkkivalot virralle ja kiintolevyille sekä alimmaisena sijaitsevat kaksi USB 3.0 -liitäntää.

Kattopaneelin keskeltä löytyy irrotettavaa mallia oleva metalliritilä, jonka sisäpinnasta löytyy pölyä suodattava kerros. Ritilän takareunasta löytyy Deep Silencen tapaan muovinen lukitussalpa, jonka vapauttamalla ritilän saa irrotettua kattopaneelista. Ritilän alta paljastuu kaksi 120 mm tuuletinpaikkaa, joihin tuulettimet on kiinnitettävä rungon sisäpuolelle. Kotelon mukana ei toimiteta tuulettimia kattopaikkoihin.

Phenom Micro-ATX:n takapaneeli poikkeaa monellakin tapaa perinteisestä layoutista. Emolevy on kotelon sisällä ylösalaisin, joten korttipaikat sijaitsevat ylhäällä ja I/O-paneeli oikealla alhaalla. Lisäkorttien kiinnitys on toteutettu samalla tavalla, kuin Deep Silencessä, eli yhdellä sormiruuvilla kiristettävä liukumekanismi lukitsee kaikki kortit näppärästi yhdellä kerralla. Poistotuuletinpaikka sijaitsee I/O-paneelin vieressä ja siihen on mahdollista kiinnittää 120 tai 140 mm tuuletin. Virtalähdepaikkaa ei takapaneelissa ole laisinkaan, vaan virta syötetään kotelon etuosassa lymyilevälle powerille oikeassa alanurkassa sijaitsevan virtaliittimen kautta. Kylkipaneelit ovat kiinni kahdella suurikokoisella sormiruuvilla, joiden irrottaminen on helppoa.

Phenomin pohjasta löytyy neljä kumipohjalla varustettua pyöreää koroketassua, melko suurikokoinen ilmanvaihtoaukko sekä virtalähdepaikka. Virtalähteen sijoitus on kotelon etuosassa ja se asennetaan pystyasentoon niin, että sen takapaneeli osoittaa alaspäin. Ilmanvaihtoaukon taakse kotelon sisäpuolelle on mahdollista asentaa kaksi 120 mm tai yhden 200 tai 230 mm tuulettimen. Oletuksena pohjaa peittää magneettikiinnitteinen muovilevy, jota valmistaja kutsuu ”lämpökilveksi” (heat shield). Sen tehtävänä on estää virtalähteen alaspäin ulos puhaltaman lämpimän ilman pääsy takaisin koteloon. On kuitenkin hieman erikoista, että samalla pohjaan on esiasennettu yksi tuuletin, jonka peittona muovilevy on. Pölysuodatinta pohjan ilmanottoaukkoihin ei myöskään ole tarjolla.

Phenomin kylkipaneelit irrotetaan hieman takaosaa kohti liu’uttamalla ja vasemman kyljen sisäpinnasta löytyy Prodigy mini-ITX-mallista tutut yksityiskohdat. Aivan etureunassa sijaitsee musta piirilevy, johon painikkeet, liitännät ja merkkivalot on istutettu. Myös kaikki niihin liittyvät kaapelit vetäytyvät ulos kyljen mukana, joka kannattaa huomioida sitä irrottaessa. Piirilevyn vieressä on musta muovikehikko, johon käyttäjä voi kiinnittää kaksi 2,5 tuuman levyä.

Emolevyn käännetystä asettelusta johtuen Phenomin ”etupuoli” löytyy oikean kyljen suunnalta. Kun kylkipaneeli irrotetaan, katon ja pohjan väliin kiinnitetty metallikehikko estää kunnollisen näkymän sisätiloihin. Kyseessä on pystymallinen levykehikko, joka on kiinni ylä- ja alareunasta kahdella ristikantaisella ruuvilla. Ratkaisu on hieman hankala kokoonpanon huollettavuuden kannalta, mutta hyödyntää varsin tehokkaasti kotelon reunoille jäävän tilan.

Kehikkoon on mahdollista kiinnittää joko kaksi 2,5 tuuman levyä ulkosivulle tai kaksi 3,5 tuuman levyä sisäsivulle. 2,5 tuuman levyjen kanssa toisen kyljen ruuvireikiin kiinnittyy pienet metallikynnet ja levy ruuvataan pohjasta kiinni kahdella ruuvilla. 3,5 tuuman levyt kiinnitetään neljällä ruuvilla pohjapuolelta ja levyn sekä kehikon väliin asetetaan pienet kumiset aluslevyt.

Kun pystymallinen levykehikko on saatu irrotettua pois edestä, päästään kotelon sisärakenteeseen tutustumaan kunnolla. Emolevyn paikka on ylösalaisin pystyssä takaseinällä ja virtalähde on sijoitettu erikoisesti pystyasentoon kotelon etuosaan. Kotelon jäähdytys on toteutettu oletuksena kahdella 120 mm Spectre-tuulettimella (1000 RPM, 20 dBA), joista toinen puhaltaa ilmaa ulos takapaneelista ja toinen pohjasta. BitFenixin edustajan mukaan Phenomin jäähdytys on suunniteltu toimimaan ensisijaisesti kyseisellä tavalla, jolloin korvausilma tulee etupaneelin ja kattopaneelin kautta. Kotelon pohjalla on kaksi 120 mm tuuletinpaikkaa, joiden kummankin tilalle on mahdollista asentaa 3,5 tuuman levyt. Vaihtoehtoisesti pohjalle voi asentaa myös yhden suuren 200 tai 230 mm tuulettimen.

Vasemman kyljen puolelta katseltuna näkyvillä on lähinnä emolevykehikko, jonka keskellä on poikkeuksellisen suuri aukko prosessoricoolerin asentamista varten. Emolevykehikon ja kylkipaneelin väliin ei ole jätetty juurikaan tilaa, sillä kaapeleita ei ole tarkoitettu vietäväksi emolevyn takaa. Kokoonpanon asentamiseksi vasemman kylkipaneelin irrottaminen ei siis ole välttämättä tarpeellista.

ATX-kokoisille virtalähteille tarkoitettu paikka löytyy pohjalta kotelon etuosasta ja virtalähde asennetaan siihen takapaneeli alassuin. Virtalähde kiinnitetään neljällä ruuvilla irrotettavaan metallikehikkoon, joka puolestaan kiinnitetään kotelon runkoon näppärästi yhdellä sormiruuvilla. Virtalähde ottaa jäähdytysilmansa etupaneelin kautta ja puhaltaa sen hullunkurisesti alaspäin ulos kotelon pohjasta. BitFenixin tapa toteuttaa lämpimän ilman poisto osittain kotelon pohjan kautta on varsin erikoinen, sillä lämmin ilmahan nousee luontaisesti ylöspäin. BitFenixin edustajan mukaan virtalähdepaikkaa ei toteutettu poikittain, koska se olisi rajoittanut sen kokoa nykyistä ratkaisua enemmän. Henkilökohtaisesti olisin kuitenkin sijoittanut virtalähteen puhaltamaan lämpimän ilman ulos kotelon katosta. Rei’itetyssä etupaneelissa näkyvät tuulettimien kiinnityspisteet eivät ole käytössä Phenom M-ATX:ssä, vaan ne johtuvat siitä, että etupaneeli on yhtenäinen komponentti Mini-ITX-mallin kanssa.

Kotelon yläosassa sijaitsevat kattotuuletinpaikat sekä etuosan 5,25 tuuman asemakehikko. Phenom M-ATX:n tapauksessa 5,25 tuuman asemapaikkaan ei ole mahdollista asentaa ulkoista asemaa, sillä etupaneelista ei löydy aukkoa kyseistä tarkoitusta varten. Sen sijaan siihen on mahdollista kiinnittää muovinen sovitin 2,5 tai 3,5 tuuman levyjä varten. Tarvittaessa kehikon voi onneksi irrottaa kokonaan, sillä se on kotelon rungossa kiinni tavallisilla ruuveilla.

Kotelon kattotuuletinpaikat ovat kahdelle 120 mm:n mallille, joka mahdollistaa myös 240 mm jäähdytinkennon kiinnittämisen. Tuulettimet ja mahdollinen jäähdytin ovat kuitenkin asennettava kotelon rungon sisäpuolelle, joten niiden viemä tila kannattaa ottaa erityisen tarkkaan huomioon oman emolevy- ja näytönohjainvalinnan suhteen. On nimittäin hyvin mahdollista, että näytönohjain tulee paksumman jäähdytyskennon tielle. On myös hieman harmi, ettei kattoon ole mahdollista kiinnittää 140 mm tuulettimia, sillä kotelon leveyden puolesta niille löytyisi kyllä tilaa.

Takapaneelista löytyy yllättävän paljon avointa pintaa, sillä tuuletinaukon lisäksi myös korttipaikkojen peitelevyt ovat verkotettuja ja korttipaikkojen vieressä on suurehko hunajakennoritilä. Laajennuskorttipaikkoja on viisi kappaletta, joten kahden näytönohjaimen ratkaisujen asentaminen onnistuu koteloon. Korttipaikkojen pikalukitusratkaisua operoidaan kotelon ulkopuolelta. Kotelon mukana toimitettava takatuuletin on kooltaan 120 mm, mutta sen tilalle on mahdollista asentaa myös 140 mm vaihtoehto. Koteloon asennettavien prosessoricoolerien maksimikorkeus on noin 165 mm kyljen levykehikon ollessa paikallaan ja noin 180 mm ilman levykehikkoa. Kotelon yläosaan asettuvien näytönohjaimien maksimipituus on 320 mm, joskin etuosan asemakehikon kohdalla ylemmissä korttipaikoissa tilaa on nelisen senttiä vähemmän.

Kuten jo aiemmin tuli todettua, kokoonpanoa asennettaessa kotelon vasemman kyljen puolella ei ole juurikaan tarvetta vierailla. Ainoat syyt vasemman kyljen irrottamiselle ovat prosessoricoolerin irrottaminen/asentaminen emolevyn ollessa kotelossa sekä 5,25 tuuman asemakehikon irrottaminen (yksi ruuvi vasemman kylkipaneelin takana).

Hieman valitusta virtalähteestä ja näytönohjaimesta riippuen kotelon etuosaan virtalähteen yläpuolelle saattaa muodostua hieman ruuhkaa. Pitkä näytönohjain saattaa alimmissa korttipaikoissa joutua törmäyskurssille virtalähteen tai siihen kiinnittyvien kaapelien kanssa. Esimerkkiasennuksessa käytössä on kompakti 140 mm pitkä virtalähde, joten ongelmia 270 mm pitkän näytönohjaimen kanssa ei syntynyt. Virtalähteen on myös suositeltavaa olla varustettu irrotettavilla kaapeleilla, sillä kotelon sisältä ei löydy juurikaan tilaa kaapeleiden piilottamiseen.

Muropaketin esimerkkikokoonpanon asentaminen Phenom M-ATX:ään sujui melko vaivattomasti, joskin asennuksen yleistä siisteyttä helpottamassa oli erityisellä lyhytjohtosarjalla varustettu virtalähde. Pystyasennossa oleva virtalähde vie melko paljon tilaa kotelon etuosasta. BeQuietin Dark Rock Slim -tornicooleri mahtuu koteloon juuri ja juuri, kun levykehikkoon on asennettu 3,5 tuuman levyjä. Näytönohjaimen valinnassa kannattaa huomioida, että jäähdytysratkaisu ei saa olla kortin asennosta riippuvainen, sillä Phenomiin kortti asennetaan ns. ylösalaisin, joka saattaa vaikuttaa esimerkiksi lämpöputkien optimaaliseen toimintaan.

Sisältö

  1. Aerocoolin ja Bitfenixin micro-ATX-kuutiokotelot parivertailussa
  2. Aerocool Dead Silence
  3. BitFenix Phenom Micro-ATX
  4. Numeroiden mukaan, testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset
  5. Loppuyhteenveto