Uusimmat

Alumiiniset heatpipe-coolerit

24.10.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Gigabyte valmistajana liitetään yleisimmin emolevyihin ja näytönohjaimiin, mutta valikoimista löytyy paljon myös muita tietokoneisiin liittyviä tuotteita. Coolereita Gigabyte on valmistanut jo jonkin aikaa ja tällä kertaa testipenkkiin saapuikin valmistajan toisen sukupolven heatpipe-cooleri, joka kantaa nimeä 3D Rocket Cooler.

Artikkelin toisena coolerina on pidemmän linjan siilivalmistaja Thermalrightin XP-120, joka edustaa kokonsa puolesta markkinoiden suurimpia siilejä. Gigabyte 3D Rocket Cooler kustantaa noin 45 euron verran, kun taas Coolputerin toimittama Thermalright XP-120 on varustettu 55,90 euron hintalapulla. Thermalright XP-120 on ainakin hinnan puolesta selvästi kalliimpi vaihtoehto ja artikkelin loppupuolella selviää, saadaanko 25 euroa korkeammalla hinnalla rahoille vastinetta lämpötilamittauksissa.

Gigabyte 3D Rocket Cooler

Thermalright XP-120

Gigabyte 3D Rocket Cooler

Gigabyte 3D Rocket Cooleria voidaan käyttää AMD Athlon 64- ja XP- sekä Intelin P4-emolevyjen kanssa. Athlon XP:n kiinnitysklipsu näkyy kuvassa ohjekirjan alapuolella, mutta testeissä käytimme uutta Socket 939 -kantaista Athlon 64 -prosessoria, jolloin käytössä oli kaikkein vasemmanpuoleisin klipsu. LGA775-kantaisille Pentium 4 -emolevyille löytyy muovinen ja läpinäkyvä kiinnityskehikko, joka pikaisin tutkiskelun perusteella vaikutti todella heikolta ja huojuvalta. Coolerin kiinnitys tapahtuu kehikon kulmista löytyviin reikiin, jolloin kiristämiseen käytetään kuvassa oikealla näkyvää kahta klipsua.

Tuotepakkauksesta löytyy lisäksi pieni ruisku piihtanaa sekä ohjevihkonen, joka kattaa yhdeksällä kielellä tiedot pakkauksen sisällöstä, spekseistä ja ohjeet coolerin kiinnittämisestä eri emolevyille.

Itse cooleri on hyvin erikoisen näköinen ja koostuu kuparilevystä, josta nousee neljä heatpipe-putkea sekä tasainen rivistö alumiinilevyjä. Heatpipe-menetelmää käyttäviä siilejä on ollut markkinoilla pitkään ja Muropakettikin on ehtinyt testaamaan muutaman kyseisestä tekniikkaa hyväksikäyttävän siilen. Suurimmalle osalle on siis varmaan selvää miten heatpipe toimii. Jos joltain on kuitenkin päässyt termistö ja tekniikka livahtamaan ohi silmien, kertauksen vuoksi mainittakoon, että kuparisten putkien sisällä on alhaisessa lämpötilassa höyrystyvää nestettä. Kun prosessori lämmittää siilin pohjaa, lämpö siirtyy heatpipe putkiin ja nesteeseen, joka höyrystyy putkia pitkin ylöspäin, jossa se jäähtyy levittämällä lämmön ripoihin ja valuu takaisin alas uutta kietoa varten.

Heatpipe-putkilla on siis tarkoitus siirtää lämpöä suuremmalle alueelle ja varsinkin Gigabyten coolerissa ylös, jossa rivat sijaitsevat. Ripojen ilmankierrosta vastaa 3000 kierrosta minuutissa hyrräävä radiaalituuletin, joka on sijoitettu ripojen keskelle, kuten kahdesta alemmasta kuvasta hyvin selviää.

3D Rocket Cooler on kohtalaisen suurikokoinen, sillä painoa kertyy alumiinirivoista huolimatta 490 grammaa. Korkeutta coolerilla on 12 ja leveyttä 10 senttimetriä.

Rivat on jaettu kahteen osaan ja väliin jää noin kahden senttimetrin verran tyhjää tilaa. Sivusta katsottuna välin peittää muovinen siiveke, jonka tarkoitus on tuotepaketin takapuolen kaavion mukaan jäähdyttää myös coolerin ympärillä olevia komponentteja.

Ilmankierto siiliosassa suuntautuu ylhäältä alaspäin. 26 desibeliä melua tuottava radiaalituuletin imee viileää ilmaa yläosan 36 alumiinirivan läpi jäähdyttäen ripoja ja neljää heatpipe-putkea. Lämmennyt ilma suuntaa kohti coolerin alaosaa, josta se poistuu siivekkeiden ohjaamana sivuille. Alaosasta löytyy myös pienempi 16 rivan jäähdytyselementti, joihin lämpö leviää kuumista heatpipe-putkista.

Siilin yläosa ja keskelle jäänyt tyhjä aukko on peitetty läpinäkyvällä muovilla, jolloin radiaalituuletin ei ime ilmaa suoraan ylhäältä. Tämä siitä syystä, että jos ilma kulkisi suoraan ylhäältä alas, se ei jäähdyttäisi ripoja yhtä tehokkaasti kuin suljetulla tavalla, jolloin imu tapahtuu ripojen lävitse.

Siilin pohja on hyvää jälkeä, vaikka kolikko ei peilaannukaan pohjasta täysin kirkkaasti. Koko pohjan alueella on huomattavissa tasaisia työstöjälkiä, jotka eivät tosin erotu sormella kosketettuna. Nykyisin sekä Athlon 64- että Pentium 4 -prosessoreissa on heatspreaderit, joten työstöjäljellä ei ole aivan yhtä suurta merkitystä, kuin suojaamattomilla ytimillä olevilla Athlon XP -prosessoreilla.

Testeissä käytimme Socket 939 -kantaista Epox 9NDA3+ -emolevyä, mutta asennus kaikkiin Athlon 64- ja Opteron-emolevyihin menee samalla kaavalla. Kiinnitys tapahtuu emolevyjen mukana tulevaan normaaliin kehikkoon, joten prosessori voidaan suoraan asettaa paikoilleen ja levittää sen päälle ohut kerros lämpöä johtavaa tahnaa.

Gigabyte 3D Rocket Coolerin asennus vastaa hyvin paljon prosessorien mukana tulevien boxed-coolerien mallia, joten asennus luonnistuu helposti, vaikkei olisi aiemmin coolereihin perehtynytkään.

Coolerin heatpipe-putkien väliin pujotellaan Athlon 64 -alustoille tarkoitettu kiinnitysklipsu, jonka jälkeen cooleri asetetaan prosessorin päälle. Asettelussa ei voi kovinkaan helposti epäonnistua, sillä kuten kuvasta näkyy, tukeutuvat coolerin pohjan kupariset ulokkeet kiinnityskehikon reunojen sisäpintoihin. Cooleri ei siis pääse liikkumaan kiinnitysvaiheessa, kunhan vain tarkistaa, etteivät kupariulokkeet kanna kiinnityskehikon päällä.

Kun cooleri on aseteltu lepäämään prosessorin päälle, kiinnitetään kiinnitysklipsu kehikon kummankin puolen kolmeen kynteen. Asennus viimeistellään kiristämällä cooleri painamalla ylemmän kuvan läpinäkyvä muovinen kahva alas.

Thermalright XP-120

Thermalright XP-120:n mukaan ei niin ikään ole turhia tavaroita tungettu, joten itse siilin lisäksi paketti kätkee sisälleen Thermalright-tarran, englanninkielisen ohjelappusen, kiinnityskehikon sekä kiinnitykseen tarvittavat ruuvit, piitahnaruiskun, kaksi tuulettimien resonointia estävää kumitarraa sekä kaksi itse tuulettimien kiinnittämiseen tarvittavaa rautalankaa.

Toinen miinus tulee asennusohjeesta, joka tekstin osalta on erittäin sekavaa ja vaikeaselkoista. Kirjain/numeroyhdistelmät tuulettimien kiinnitysrei’istä ei varmasti helpota sormi suussa asennusta haikailevaa, joten suosittelenkin perehtymään asennusvaiheessa lähinnä selkeisiin kuviin ja maalaisjärkeen.

Coolputer toimitti siilin mukana kaksi ledeillä varustettua 120 millimetrin tuuletinta, joista kuvassa vasemmanpuoleinen vastaa hiljaisempaa ja oikeanpuoleinen hieman äänekkäämpää, mutta samalla tehokkaampaa mallia.

Hiljaisempi malli on Sharkoon valmistama 1000 kierrosta minuutissa pyörivä tuuletin, joka speksien perusteella tuottaa vain 21 desibelin melutason. Tehokkaampi tuuletin on AC Ryanin Blackfire 4, joka pyörii 2000 kierrosta minuutissa, meluaa 29 desibelin verran ja puskee ilmaa 77,7 kuutiojalkaa tunnissa. Sharkoon vastaava luku on 33,6.

Sharkoo on varustettu 16,90 euron hintalapulla, kun taas AC Ryan Blackfire 4 keventää kukkaroa viisi euroa enemmän.

Osaksi XP-120:ssä on hyvin havaittavissa Thermalrightille tunnusomaisia piirteitä, kuten alumiiniripojen muotoilu, mutta cooleri harppaa samalla muutamilla uusilla ideoilla askeleen pois tutusta ja turvallisesta suunnittelusta.

XP-120 on 3D Rocket Coolerin tapaan isokokoinen siili, sillä ilman tuuletinta sillä on leveyttä 12,5, syvyyttä 11 ja korkeutta 6,3 senttimetriä. Paino ilman tuuletinta kapuaa 370 grammaan, joka ei ole siilin mittoihin suhteutettuna järin paljon.

Näkyvin osa on kuitenkin kaarimaiset ja huomattavan paljon ulos tulevat viisi heatpipe-putkea, joiden tarkoitus on sama kuin 3D Rocket Coolerissakin, eli nostaa prosessorin tuottama lämpö siilin yläosiin. Keskimmäinen heatpipe-putki taittuu keskelle siiliä ja halkoo koko alumiinirivaston halki siilin toiselle puolella, kun taas kummankin puolen kaksi reunimmaista putkea taittuvat siilin aivan reunoille päällekkäin.

23 neliösenttimetrin kokoinen pohja on valmistettu kuparista ja nikkelöity päältä. Puoli senttimetriä paksuun pohjaan on puoliksi upotettu ja juotettu viisi heatpipe-putkea, jotka pohjan tavoin ovat nikkelöityä kuparia.

Pohjan kummallakin puolella on uloke, jonka päähän on kiinnitetty Pentium 4 -coolereista tutun näköiset kiinnitysklipsut. Pentium 4 -laitteistoilla XP-120 voidaan asentaa suoraan normaaliin kiinnityskehikkoon, mutta AMD Athlon 64 -alustoilla joudutaan vaihtamaan kiinnityskehikko Thermalrightin omaan, jotta kookkaat heatpipe-puket eivät ottaisi kehikon reuniin kiinni.

Sivuprofiilista näkyy hyvin siilin poikkeuksellinen rakenne ja heatpipe-putkien tarkoitus. Suoraan pohjan päälle ei ole sijoitettu kovinkaan paljon ripoja, vaan siilin massiivinen rivasto löytyy ylempää, jonne heatpipe-putket kaartuvat pohjasta. Ylhäältä päin katsottuna rivat peittävät emolevystä 121 neliösenttimetrin alueen.

Pohjan laatu vastaa lähes tulkoon samaa, mitä näimme edellisellä sivulla Gigabyten coolerilta. Ensimmäisen asennuksen jälkeen pohjaan oli tullut muutama naarmu asennuksen vaikeudesta johtuen, jonka takia nikkelöinnin alta alkoi pilkottaa kupari.

Koska käytimme testeissä Socket 939 -emolevyä, jouduimme kaivamaan paketin pohjalta erillisen kiinnityskehikon, joka ruuvattiin emolevyn alapuolella olevaan vastakappaleeseen. AMD Athlon 64 3500+ -prosessorin päälle levitettiin taas kerros piitahnaa, jonka jälkeen voitiin aloittaa itse siilin asennus.

Thermalright XP-120:n asennus ei ole helpoimmasta päästä ja ilman työkaluja varsinkin siilin poistaminen osoittautui haastavaksi operaatioksi.

Asennus aloitetaan ylemmän kuvan osoittamalla tavalla kiinnittämällä kummatkin toisen puolen klipsut paikoilleen, jolloin siili nousee väkisin 45 asteen kulmaan ja kantaa prosessorin heatspreaderin reunan päällä. Tämän jälkeen siili pitää vääntää prosessoria vasten ja pitää se paikoillaan samalla, kun toisella kädellä jäljelle jääneet kiinnitysklipsut pitäisi saada väännettyä kiinnityskehikon reikiin.

Irrottaminen olikin hieman hankalampi toimenpide, sillä siinä jouduttiin käyttämään talttapäistä ruuvimeisseliä, jotta kiinnitysklipsut saatiin pois kehikon rei’istä. Kun samalla vielä piti pitää siili paikoillaan prosessoria vasten ja toisella kädellä avittaa klipsun ulostuloa, huomasi ettei kaksi kättä tahtonut riittää. Kun molemmat ensimmäisen puolen kiinnitysklipsut saatiin avattua, loppu siilin poistamisesta kävi käänteisessä järjestyksessä asennukseen verrattuna.

Tuulettimen asennus ja poistaminen on toteutettu tuttuun Thermalright-tyyliin rautalangoilla, jotka kiinnittyvät siilen reunojen alemman heatpipe-putken yläpuolelle ja vastaavasti tuulettimen osalta sen kiinnitysreikiin. Asennus käy helposti ja nopeasti, mutta tuuletin pysyy silti tukevasti paikoillaan siiliä vasten.

Vaikka siili saatiinkin asennettua paikoilleen Epox 9NDA3+ -emolevylle ongelmitta, jälkikäteen huomasin, ettei violeteista muistikannoista oikeanpuolimmaiseen saa lainkaan asennettua muistikampaa. Asennusongelma juurtaa heatpipe-putkista, jotka työntyvät huomattavan paljon ulospäin siilistä. Toinen ongelma saattaa syntyä kallistusvaiheessa, jos vastapuolella on suuria kondensaattoreita lähellä kiinnityskehikkoa. Jossain emolevyissä myös kiinnityskehikko saattaa olla 90 astetta eri suuntaan, jolloin northbridgen mahdollinen suuri jäähdytyssiili saattaa ottaa siiliin kiinni.

Ennen siilin hankintaan, suosittelen tarkastamaan oman emolevyn yhteensopivuuden Thermalrightin sivuilta:

XP-120 A64 / A64FX Motherboard Compatibility Information

XP-120 Socket 478 Motherboard Compatibility Information

Kummatkin tuulettimet on varustettu sinisillä ledeillä ja tuuletinkuvista ylempi Sharkoon tuuletin hohtaa pelkästään sinisenä, kun taas alempi AC Ryan sinioranssina oranssisten reunojen ja läpinäkyvien lapojen ansiosta.

Testikokoonpano

Gigabyte 3D Rocket Cooler- ja Thermalright XP-120 -coolereiden testauksessa käytimme nForce3 Ultra -piirisarjallista Epox 9NDA3+ -emolevyä, johon iskimme kiinni AMD Athlon 64 3500+ -prosessorin, joka ylikellotettiin toimimaan 1,65 voltin turvin 2320 megahertsin kellotaajuudella.

Lämpötilojen mittaamiseen käytimme Epoxin omaa USDM-ohjelmaa (Unified System Diagnostic Manager). Idle-lämmöt mitattiin noin vartin kuluttua tietokoneen käynnistämisestä ja rasituslämmöt vastaavasti viidentoista minuutin CPU Burn K7 -ohjelman rasituksen jälkeen.

  • AMD Athlon 64 3500+ @ 2320 MHz (11 x 211 MHz, 1,65 V)
  • Epox 9NDA3+
  • 2x Kingston HyperX PC3500
  • Gigabyte GeForce 6800 GT
  • Zalman 400W
  • Western Digital 80 GB SATA
  • LG 52X
  • Windows XP SP2
  • NVIDIA nForce 5.10
  • NVIDIA 61.77
  • Unified System Diagnostic Manager 2.0 Beta 003
  • CPU Burn K7

Testitulokset

Lämpötilamittauksissa parhaiten pärjäsi Thermalright XP-120 -siili yhdessä AC Ryan Blackfire 4 -tuulettimen kanssa, joka rasituksessa jaksoi pitää prosessorin 60 asteessa. XP-120- ja Sharkoon-tuuletin-yhdistelmä sekä Gigabyte 3D Rocket Cooler taistelivat rinta rinnan, mutta Gigabyte nappasi rasituslämmöissä neljän asteen eron 75 asteen tuloksella. Idle-lämmöissä tulokset ovat huomattavasti tasaisemmat, eikä eroa parhaiten ja huonoiten pärjänneen testauskohteen välille muodostu kuin neljä astetta.

Loppusanat

Heatpipe-putket ovat viimeisen parin vuoden aikana lisääntyneet coolereissa räjähdysmäisesti. Suurimpana syynä tähän on jatkuvasti kasvavat vaatimukset coolerien suhteen prosessorien lämmöntuoton kasvaessa uusien mallien ilmestyessä markkinoille. Coolerivalmistajien ja -mallien valikoimista ei markkinoilla ainakaan pulaa ole, joten yhä useammat valmistajat pyrkivät erottumaan massasta mitä erikoisimmilla ratkaisuilla.

Thermalright XP-120 ja Gigabyte 3D Rocket Cooler ovat molemmat muotoilultaan poikkeuksellisia tuotteita, eikä markkinoilla ole kilpailevilta valmistajilta saatavilla kovinkaan paljon vastaavanlaisia tuotteita. XP-120:n tekee erikoiseksi sen massiiviset viisi heatpipe-putkea, jotka kuljettavat prosessorin tuottaman lämmön ylös ripoihin, jotka jäähdytetään 120 millimetrin tuulettimen avulla. 3D Rocket Coolerista heatpipe-putkia löytyy neljä, mutta XP-120:stä poiketen rivat eivät leviä sivuille, vaan suuntaavat ylöspäin.

Lämpötilamittauksissa ylikellotetun Athlon 64 -prosessorin lämpötila pysytteli 32 ja 36 asteen välillä, ja vasta rasituksessa coolerien ero alkoi selkenemään. XP-120 AC Ryanin tuulettimella sai pidettyä prosessorin lämmöt parhaiten kurissa, 60 asteessa, kun samainen siili hiljaisemmalla Sharkoon tuulettimella pärjäsi huonoiten 79 asteen tuloksella. Gigabyte 3D Rocket Cooler pärjäsi neljä astetta XP-120 ja Sharkoon yhdistelmää paremmin.

Näiden coolerien välillä on voittajaa vaikeaa julistaa, sillä Gigabyte noin 45 euron hinnalla on peruscooleriksi hyvä ja kohtalaisen hiljainen vaihtoehto, josta löytyy myös ylikellotuspotentiaalia. Thermalright XP-120 on huomattavasti kalliimpi, sillä pelkästään siili kustantaa jo noin 55,90 euroa ja tuulettimen kera hinta nousee 25 euroa 3D Rocket Cooleria korkeammaksi. Testeissä käytetyllä hiljaisemmalla tuulettimella kokoonpano oli lähes äänetön, mutta lämpötilamittaukset toisaalta osoittivat sen, että samalla joudutaan luopumaan tehoista. Paremmalla tuulettimella äänentuotto nousi, mutta pysyi vielä hiljaisella tasolla ja prosessorin lämpötila saatiin laskettua lähemmäs 20 asteella. XP-120:n pariksi suosittelemmekin hieman tehokkaampaa tuuletinta, jotta siili pääsee näyttämään, mitä se parhaiten osaa.

Kiitokset Coolputerille Thermalright XP-120:n ja tuulettimien toimittamisesta testiin.

>> Takaisin etusivulle

Ville Suvanto 24. lokakuuta 2004