Uusimmat

Gigabyte GA-MA790GP-DSH4

25.09.2008 17:41 Muropaketin toimitus

Gigabyte on turvautunut Asuksen vihreän värimaailman sijaan sini-harmaapainotteiseen pakkaukseen, jossa on selkeästi ilmaistu tuotteen valmistaja ja malli. Edestä selviää myös, että emolevyllä luvataan integroidulla ATI Radeon HD 3300 -grafiikkaohjaimella yli 2800 pistettä 3DMark06-testiohjelmassa.

Myös Gigabyte on pitäytynyt varsin niukassa oheismateriaalivarustelussa ja mukana toimitetaan kaksi ohjekirjaa, ajuri-CD-levy, I/O-suojapaneeli, neljä Serial ATA -kaapelia, PATA- ja diskettiasemakaapeli sekä korttipaikkaan asennettava liitinpaneeli, jossa on kaksi USB 2.0 -liitintä.

790GX-piirisarjaan perustuvan emolevyn yleisilme on Gigabytelle hyvin tyypillinen ja sinisen piirilevyn päällä makaa valkoisiksi, punaisiksi, keltaisiksi, vihreiksi, sinisiksi ja mustiksi värikoodattuja liittimiä. Emolevyssä on läsnä kolme siiliä, joista northbridgen ja virransyötön välillä on kaksi lämpöputkea, kun taas southbridgen siili on yksinään emolevyn alakulmassa.

Gigabyten tuotteiden saatavuus on kiitettävää Suomessa ja samaa voi sanoa GA-MA790GP-DSH4:stä. Emolevy löytyy usean jälleenmyyjän varastosta ja hintataso on alimmillaan 130 euron luokkaa, eli 50 euroa Asus M3A79-T Deluxea alhaisempi.

PCI Express 2.0 -standardia tukevia PCI Express x16 -liittimiä löytyy kaksin kappalein ja näiden vieressä on kaksi PCI- ja kolme PCI Express x1 -liitintä. Yläreunasta löytyvä Realtekin ALC889A-piiri vastaa ääniominaisuuksista ja sen oikealla puolella oleva samaisen valmistajan RTL8111C-piiri gigabitin verkkoyhteyksistä. Diskettiasemaliitin on löytänyt tiensä aivan emolevyn alareunaan ja liitinpaneeleita varten olevat USB 2.0 -liitinkannat hyvin erikoiseen ja epäkäytännölliseen sijaintiin alemman PCI Express x16 -liittimen yläpuolelle.

SB750-southbridgen alapuolelta löytyy kuusi keltaiseksi värikoodattua Serial ATA -liitintä ja näiden vasemmalta puolelta Texas Instrumentsin TSB43AB23-FireWire-piiri. Valitettavasti Gigabyte ei ole päätynyt sijoittamaan emolevylleen virta- ja reset-kytkimiä, jotka löytyvät useista nykypäivän emolevyistä ja jotka helpottavat huomattavasti tietokoneen käyttöä kotelon ulkopuolella.

Gigabyten neljään muistiliittimeen voi asentaa maksimissaan 16 gigatavua DDR2-muistia, mutta Asuksen tavoin rajoitteena on, että 533 MHz:n (1066 MHz DDR) muistikampoja käyttäessä yhteen kanavaan voi asentaa ainoastaan yhden kamman. GA-MA790GP-DSH4:n tapauksessa kahta muistikampaa käyttäessä ne tulee tällöin asentaa joko keltaisiin tai punaisiin muistiliittimiin. Piirilevyn reunalta löytyy lisäksi vihreäksi värikoodattu PATA-liitin sekä valkoinen 24-pinninen ATX-virtaliitin.

790GX-northbridge löytyy kuparisen siilin alta, jonka reunalta pilkottaa myös ATI Radeon HD 3300 -grafiikkaohjaimen käytössä oleva 128 megatavun DDR3-SidePort-muistipiiri. Prosessorin vieressä on solid-tyyppisiä alumiinikuorisia kondensaattoreita ja viisi suojattua kelaa, jotka ohjaavat prosessorin nelivaiheista ja integroidulle muistiohjaimen ja HyperTransport-väylän yksivaiheista virransyöttöä.

Virransyötön mosfettien päällä on oma siilinsä, joka on yhteydessä northbridgen siiliin. Virransyötön siilin takaa pilkistää kahdeksanpinninen lisävirtaliitin.

HTPC-laitteistoa silmällä pitäen I/O-liittimistä löytyy runsas valikoima liittimiä, sillä näppäimistön ja hiiren PS/2-liittimien vieressä on VGA- ja DVI-liitin kuvaa, HDMI-liitin kuvaa ja ääntä sekä optinen ääniliitin pelkästään ääntä varten. Valikoimaa täydentää neljä USB 2.0-, FireWire-, verkko- ja kuusi analogisen äänen 3,5 millimetrin liitintä.

BIOS on varustettu monipuolisilla säädöillä ja M.I.T.-valikosta löytyy valinta prosessorikertoimen, väylätaajuuden, grafiikkapiirin kellotaajuuden ja muun muassa muistikertoimen säätämiseksi. Samaiseen valikkoon on sijoitettu myös jänniteasetukset, joita löytyy prosessorille, muisteille, northbridgelle, southbridgelle ja esimerkiksi SidePort-muistipiirille.

Osa BIOSin asetuksista on piilotettu, mutta nämä saa esille painamalla päävalikossa CTRL + F1, jolloin M.I.T.-valikkoon ilmestyy ACC:n säätömahdollisuus. Valinnat ovat täysin vastaavanlaiset kuin Asuksen emolevyllä.

M.I.T.-valikosta DRAM Configuration -alavalikko paljastaa näkymän muistiasetuksiin, joita on reilunpuoleisesti. Asetettavan asetuksen vieressä on kätevästi muistikamman SPD-asetus sekä autoasetuksen tarjoama arvo.

ATI Radeon HD 3300:a varten BIOSista löytyy muutama säätökohta, joista luonnistuu käytettävien liittimien valitseminen (D-Sub ja HDMI tai vaihtoehtoisesta D-Sub ja DVI). Valitettavasti emolevyllä ei ole siis mahdollista käyttää samaan aikaan sekä DVI- että HDMI-liitintä. Internal Graphics Mode -kohdasta voi asettaa integroidun grafiikkaohjaimen pois päältä tai asettaa sen päälle ja käyttävän joko pelkästään keskusmuistia tai vaihtoehtoisesta SidePort-muistia ja keskusmuistia. UMA Frame Buffer Sizesta puolestaan voi säätää käytettävä keskusmuistin määrä.

BIOS on varustettu tuttuun tapaan myös tarkkailuvalikolla, jossa on listattu jännitteitä, lämpötiloja, tuulettimien kierrosnopeuksia sekä prosessorin ja tuulettimien asetuksia. Valitettavasti listasta ei löydy muun muassa north- ja southbridgen jännitteitä.

Sisältö

  1. AMD 790 -piirisarjaperhe
  2. AMD 790 -piirisarjat & AMD OverDrive
  3. Asus M3A79-T Deluxe
  4. Gigabyte GA-MA790GP-DSH4
  5. MSI DKA790GX Platinum
  6. Testikokoonpano, suorituskykymittaukset & tehonkulutus
  7. Ylikellotus
  8. Loppuyhteenveto