Uusimmat

Asus Crosshair IV Formula

31.05.2010 18:13 Muropaketin toimitus

Crosshair IV Formula edustaa Asuksen tämän hetken ylpeyttä 890FX-emolevyrintamalla ja kyseessä on ROG-tuoteperheeseen kuuluva emolevy, joka on paketoitu kirkkaan punaiseen pahvilaatikkoon. Emolevyn ohella pakkauksesta löytyy ohjekirja, ajuri-DVD-levy, nippusiteitä, kotelon kaapeleiden pika-asennusliittimet, CrossFireX-silta, I/O-liitinsuoja, kaksi Serial ATA 6 Gb/s -kaapelia, neljä Serial ATA 3 Gb/s -kaapelia, ROG-tarra, kookkaampi pakkauksen etuosan kaltainen tarra sekä korttipaikkapaneeli. Korttipaikkapaneelissa on kaksi USB 2.0 -liitintä sekä yksi eSATA-liitin, ja lisäksi mukana toimitetaan USB-kaapeli ROG Connect -ylikellotustoimintoa varten sekä SATA-kaapeleihin tarkoitettuja tarroja, joiden on tarkoitus selventää, mikä asema on kyseessä.

Crosshair IV Formula mukailee Asuksen erikoisemolevyjen värimaailmaa ja mustalla piirilevyllä olevat osat on värikoodattu joko mustaksi tai punaiseksi. Emolevystä löytyy myös kolme lämpöputkilla toisiinsa yhteydessä olevaa järeää siiliä, jotka jäähdyttävät SB850-southbridgeä, 890FX-northbridgeä sekä virransyötön komponentteja.

Ottaen huomioon, että kyseessä on Asuksen AMD-tarjonnan yläpäähän asettuva emolevy, myös hinta on sen suuntainen. Crosshair IV Formulaa on saatavilla Suomesta ainakin muutamilta jälleenmyyjiltä, joilla hintataso on asettunut 215-220 euron tuntumaan.

I/O-liittimien osalta Asuksen tarjonta kattaa PS/2-liittimen näppäimistölle, kuusi USB 2.0 -liitintä, BIOSin nollauspainikkeen, kaksi siniseksi värikoodattua USB 3.0 -liitintä, optisen ääniliittimen, FireWire-, eSATA- ja verkkoliittimen, ROG Connect -painikkeen ja -USB-liittimen sekä kuusi analogista ääniliitintä.

Emolevystä löytyy neljä punaiseksi värikoodattua PCI Express x16 -liitintä, joista kaksi ylintä kykenee toimimaan täydellä x16-nopeudella. Kolmea näytönohjainta käyttäessä ylin liitin toimii x16-nopeudella ja kaksi alempaa x8-nopeudella. Liittimistä alin toimii ainoastaan x4-nopeudella. PCI-liittimiä on kaksi kappaletta ja ne on värikoodattu mustiksi.

Emolevyn reunalle on sijoitettu useampia oheislaitepiirejä, joista vasemmanpuoleisin on VIAn VT2020-äänipiiri. Siirryttäessä oikeallepäin, seuraavana vastaan tulee VIAn VT6315N-FireWire-piiri ja aivan yläreunasta löytyy Marvellin gigabitin 88E8059-verkkopiiri.

Emolevyn alalaidassa on neljän painikkeen rivi, joista oikeanpuoleisin toimii reset-painikkeena ja sen vieressä oleva punainen painike virtojen kytkemiseen. Kahdesta vasemmanpuoleisesta painikkeesta oikeanpuoleinen on Core Unlocker -painike, jolla voi yrittää ottaa käyttöön tietyillä prosessoreilla AMD:n pois käytöstä kytkemät ytimet. Vasemmanpuoleisimpana olevalla Turbo Key II -painikkeella voi puolestaan kytkeä prosessorin automaattisen ylikellotuksen päälle.

SB850-southbridgeä jäähdytetään mustalla anodisoidulla siilillä ja se ohjaa kuutta punaiseksi värikoodattua Serial ATA 6 Gb/s -liitintä. Emolevyltä löytyy lisäksi JMicronin JMB363-piiri, joka ohjaa mustaa Serial ATA 3 Gb/s -liitintä sekä eSATA-liittimiä. Kuvan oikeassa yläkulmassa pilkottaa GO Button -painike, jonka painaminen ennen postausvaihetta tunnistaa toimintakuntoiset muistiasetukset ja korjaa väärien muistiasetusten tuottamat käynnistysongelmat.

DDR3-muistiliittimiä on neljä kappaletta ja ne on värikoodattu kanavan perusteella. Muistiliittimiin voi asentaa maksimissaan 16 gigatavua muistia ja asettaa ne toimimaan virallisesti 667 MHz:n (1333 MHz DDR) kellotaajuudella, mutta ylikellottamisella Asus tukee maksimissaan 933 MHz:n (1866 MHz DDR) kellotaajuutta.

Muistiliittimien vieressä on 24-pinninen ATX-virtaliitin sekä Q_LED-ledit, jotka ilmaisevat postausvaiheessa mahdollisen ongelmalähteen. Ledejä on neljä kappaletta ja ne osoittavat prosessorin, muistien, näytönohjaimen sekä boottauslaitteen tilan.

Lisäksi emolevyn reunalta löytyvät ProbeIT-jännitemittauspisteet ja maapisteet on sijoitettu rivistön ääripäihin. Niiden väliin on sijoitettu pisteet VDDNB1-, SB-, HT-, NB-, DRAM1-, CPU_PLL- ja CPU1-merkintöjen turvin eri jännitteille.

Socket AM3 -prosessorikannan ympäristö on piiritetty ahtaanoloiseksi muun muassa solid-tyyppisten alumiinikuoristen kondensaattoreiden turvin. Lisäksi ympäriltä löytyy 10-vaiheisen virransyötön suojatut kelat, joista kahdeksan on pyhitetty prosessorille ja kaksi prosessoriin integroidulle muisti- ja HyperTransport-ohjaimelle.

Kuvassa vasemmalla puolella olevan siilin alta pilkistää 890FX-northbridge, jota jäähdytetään passiivisesti. Lisäksi virransyötön siilin takana näkyy kahdeksanpinninen lisävirtaliitin sekä sen vasemmalla puolella NECin valmistama USB 3.0:sta vastuussa oleva uPD720200-oheislaitepiiri.

Asuksen BIOS ei tuota pettymystä ja se tarjoaa monipuoliset säätömahdollisuudet. Ylikellotusasetuksiin keskittyneestä valikosta löytyvät asetukset referenssitaajuuden sekä muun muassa muistikellotaajuuden säätämiseen.

Samasta valikosta hieman alempaa vastaan tulevat monipuoliset jännitesäädöt prosessorille, muisteille, HyperTransportille, northbridgelle ja southbridgelle.

Muistiasetukset tarjoavat perusasetusten ohella reilut säätömahdollisuudet jokaisen käyttäjän tarpeisiin.

Tietokoneen tarkkailuasetukset ovat erittäin monipuoliset ja kuvassa näkyvien jännitetietojen lisäksi BIOS käsittää oman valikon lämpötiloille sekä tuulettimien kierrosnopeuksille ja niiden toiminta-asetuksille.

Kuvan klikkaaminen suurentaa sen

ROG Connect -ominaisuus on suunnattu ensisijaisesti ylikellottajille ja kyseessä on ominaisuus, jonka myötä emolevyä voi hallita toiselta tietokoneelta. Tietokoneet yhdistetään toisiinsa USB-kaapelilla ja ohjauksesta vastuussa olevaan tietokoneeseen asennetaan kuvassa näkyvä TweakIt-ohjelma. Ohjelmalla voi etänä säätää kohdekoneen kellotaajuuksia sekä jännitteitä ja tarkkailla jännitteitä, tuulettimien kierrosnopeuksia, kellotaajuuksia ja lämpötiloja. Lisäksi RC Remote -ikkunalla on mahdollista painaa virta-, reset- ja BIOSin nollauspainikkeita, RC Poster -ikkunalla tutkia postauksen edistymistä sekä RC Diagram -ikkunasta tutkia maksimissaan kolmen eri kohteen tietoja. Valittavina tietoja on muun muassa prosessorin virrankulutus, eri jännitearvoja sekä lämpötiloja.

Sisältö

  1. AMD 890FX -emolevyvertailu (Asus & MSI)
  2. Asus Crosshair IV Formula
  3. Asus M4A89TD PRO
  4. MSI 890FXA-GD70
  5. Testikokoonpano & mittaukset
  6. Loppuyhteenveto