MSI 890GXM-G65
MSI 890GXM-G65:n pakkaus antaa osviittaa siitä, että kyseessä on microATX-kokoluokan emolevy. Valitettavasti mukana toimitettavat oheismateriaalit edustavat erittäin niukkaa tarjontaa, sillä pakkauksen uumenista löytyi ainoastaan I/O-liitinsuoja sekä PATA-, Serial ATA- ja Serial ATA -virta-adapterikaapeli. MSI ei ollut paketoinut Muropaketin testilaboratorioon saapuneen kappaleen mukaan ohjekirjaa eikä ajuri-DVD-levyä, mutta ne pitäisi löytyä kaupasta ostetuista versioista.
MicroATX-kokoinen 890GXM-G65 on varustettu ATX-kokoluokan emolevyjen ominaisuuksilla, joihin palaamme myöhemmin tällä sivulla, ja värimaailma edustaa MSI:n viime aikojen linjaa. Piirilevy on tumman ruskea ja liittimet on värikoodattu sinisiksi ja mustiksi. Passiivisen jäähdytyksen toteutus on vastaavanlainen kuin Gigabyten emolevyssä ja southbridge on erillään alakulmassa, kun taas northbridgen ja virransyötön siilit on yhdistetty toisiinsa lämpöputkella.
MSI:n edustus Suomessa on vahva ja emolevyjä löytyy joka lähtöön, minkä myötä myös 890GXM-G65:ttä on saatavilla Suomesta noin 130 euron hintaan.
Emolevyn reunalta löytyy yllätyksetön valikoima I/O-liittimiä, sillä se käsittää PS/2-liittimen näppäimistölle tai hiirelle, digitaaliselle äänelle optisen liittimen, VGA-, DVI- ja HDMI-liittimet kuvalle, neljä USB 2.0 -liitintä, eSATA- ja verkkoliittimen, kaksi USB 3.0 -liitintä sekä kuusi 3,5 millimetrin liitintä analogiselle äänelle.
MicroATX-koon myötä korttipaikkaliittimiä ei luonnollisesti ole yhtä paljon kuin Asuksen ja Gigabyten aiemmin käsitellyissä ATX-emolevyissä. Valikoima kuitenkin käsittää kaksi PCI Express x16 -liitintä, joista ylempi toimii yhtä näytönohjainta käyttäessä x16-nopeudella ja kahdella näytönohjaimella väylänopeus puolittuu molemmille liittimille x8:ksi. Lisäksi emolevystä löytyy PCI Express x1- ja PCI-liitin.
USB 3.0 -tuki on toteutettu vähemmän yllättävästi NECin D720200F1-piirillä, joka näkyy kuvassa vasemmassa laidassa ylimpänä. Kyseisen piirin alapuolella on Realtekin gigabitin RTL8111DL-verkkopiiri sekä ALC889-äänikoodekkipiiri.
MSI ei ole turvautunut ulkoisiin oheislaitepiireihin Serial ATAn osalta ja emolevyn valkoisiksi värikoodattujen Serial ATA 6 Gb/s -liittimien ohjaamisesta on vastuussa kuvan siilillä jäähdytettävä SB850-southbridge. Kuvassa oikealla näkyvä pieni piiri on JMicronin JMB368, joka ohjaa PATA-liitintä.
Kuvan aivan vasemmassa reunassa on punainen dippikytkistö, jolla voi säätää prosessorin referenssitaajuutta. Vakioreferenssitaajuuden ohella kytkimien tietyillä asennoilla taajuutta voi nostaa 10, 15 tai 20 prosenttia eli esimerkiksi 200 MHz:n referenssitaajuudellisella prosessorilla maksimissaan 240 MHz:iin.
Totuttuun tapaan DDR3-muistiliittimiä on neljä kappaletta, ne on värikoodattu kanavan perusteella ja muistia voi asentaa maksimissaan 16 gigatavua. AMD:n vakiokellotaajuus muisteille on DDR3-1333, mutta MSI tukee ylikellottamisen kautta maksimissaan DDR3-2133-kellotaajuutta. 24-pinninen ATX-liitin sekä PATA-liitin ovat löytäneet tiensä muistiliittimien viereen emolevyn reunalle.
Socket AM3 -prosessorikannan vasemmalla puolella on 890GX-northbridge sekä 128 megatavun 667 MHz:n (1333 MHz DDR) kellotaajuudella toimiva SidePort Memory -DDR3-muistipiiri. Puolestaan yläpuolella olevassa siilissä MSI mainostaa tukevansa 140 watin prosessoreita, joita on ohjaamassa 4+1-vaiheinen virransyöttö eli neljä vaihetta itse prosessorille ja yksi vaihe muisti- ja HyperTransport-ohjaimelle. Lisävirtaliitin löytyy virransyötön oikealta puolelta, mutta Asuksen ja Gigabyten emolevyistä poiketen se on kahdeksanpinnisen sijaan nelipinninen.
MSI ei ole sortunut heikkoihin BIOS-asetuksiin ja valikot käsittävät reilusti asetuksia perusasetusten ohella myös ylikellottamiseen. BIOSista voi säätää referenssitaajuutta sekä prosessorikerrointa ja löytyy siitä myös ohjelmistopohjainen automaattinen ylikellotustoiminto.
Lisäksi asetuksista voi säätää muistikerrointa sekä integroidun grafiikkaohjaimen kellotaajuutta.
Prosessorijänniteasetuksia on useampia ja valikoima kattaa myös muisti-, northbridge- ja southbridge-jännitteet. Artikkelissa aiemmin käsitellyistä emolevyistä poiketen 890GXM-G65:ssä ei voi nostaa SidePort Memory -muistipiirin jännitettä.
Muistiasetukset ovat vähintäänkin kattavat ja käsittävät kolmattakymmentä asetusta.
Integroidun grafiikkaohjaimen asetuksista voi säätää sen kellotaajuutta, miten SidePort Memoryä ja keskusmuistia käsitellään ohjaimen kanssa sekä kuinka paljon ja mistä muistia otetaan keskusmuistista käyttöön.
BIOSissa on oma valikko lämpötila-, tuulettimen kierrosnopeus- ja jännitetiedoille, ja lisäksi samaisesta valikosta luonnistuu tuulettimien toiminnan säätäminen.