Uusimmat

AMD 990FX -piirisarja

28.06.2011 01:44 Muropaketin toimitus

990FX ei tuo käytännössä mitään uutta 890FX:ään verrattuna ja molemmissa on käytössä samat TSMC:n 65 nanometrin prosessilla valmistettavat piisirut, jotka on ainoastaan nimetty uudelleen. Yllä olevassa kuvassa on käytetty pohjana 890FX-piirisarjakaaviota, johon on punaisella tehty 990FX-piirisarjan muutokset. Tuettuina ovat uudet Socket AM3+ -kannalliset prosessorit, jotka ovat yhteydessä aiemman 5,2 GT/s -nopeudellisen HyperTransport 3.0 -väylän sijaan 6,4 GT/s:n nopeudellisella Hyper Transport 3.1 -väylällä. 990FX-northbridge ja SB950-southbridge tarjoavat samat ominaisuudet kuin edellisen sukupolven 890FX- ja SB850-piirit.

990FX:ssä on käytössä kaksi PCI Express x16 -väylää, jotka voi tarvittaessa jakaa neljäksi PCI Express x8 -väyläksi, sekä lisäksi yksi PCI Express x4- ja kuusi PCI Express x1 -väylää. AMD:n piirisarjat ovat tukeneet pitkään yrityksen omaa CrossFireX-teknologiaa useamman näytönohjaimen konfiguraatioita varten ja SLI-tuki on loistanut poissaolollaan vuosia. 900-tuoteperheen myötä tilanne on muuttunut ja NVIDIA lisensoi teknologiaansa jälleen AMD:n piirisarjallisille emolevyille. 990FX-mallissa on tuettuna kolmen näytönohjaimen 3-Way SLI ja 990X sekä 970 tukevat ainoastaan kahden näytönohjaimen 2-Way SLI:tä. Ainoastaan lisenssin maksaneiden emolevyvalmistajien tuotteet voivat tukea SLI:tä, jonka sertifiointikoodi lisätään BIOSin tietoihin. GeForce-ajurit tarkistavat koodin ennen kuin ne ehdottavat SLI-tuen käyttöönottoa.

Tuettuna on myös IOMMU 1.2 -virtualisointiteknologia (Input/Output Memory Management Unit), joka mahdollistaa muistin virtuaaliosoitteistuksen laitteille. AMD:n mukaan ratkaisu parantaa suorituskykyä, kun laitteiden natiiveja ajureita voidaan käyttää virtuaaliympäristössä. Kun käytössä ei ole virtuaaliympäristöä, IOMMU 1.2 tarkistaa laiteajureiden pääsyn keskusmuistiin ja kohentaa näin ollen tietoturvatasoa.

SB950-southbridge on yhteydessä 990FX:ään Alink Express III -väylällä, joka on toteutettu neljällä PCI Express x1 -linjalla ja tarjoaa molempiin suuntiin kahden gigatavun kaistanleveyden sekunnissa. SB950 tukee kuutta Serial ATA 6 Gb/s -liitintä, joihin liitettyjä kiintolevyjä voi asettaa toimimaan RAID-teknologian 0-, 1-, 5- tai 10-tasoihin. Tuettuna on myös gigabitin verkko-ohjain, 14 USB 2.0 -liitintä, PATA-liitin, HD-tasoiset ääniominaisuudet, PCI-liitännät sekä kaksi PCI Express x1 -linjaa.

Socket AM3+ -prosessorikanta

AMD:n uusi työpöytäpuolelle suunnattu Socket AM3+ -prosessorikanta on suunnattu ensisijaisesti Bulldozer-arkkitehtuuriin perustuville FX-prosessoreille, jotka AMD julkaisee myöhemmin loppukesästä tai alkusyksystä. AMD on pitäytynyt Socket-tyyppisessä ratkaisussa ja Bulldozer-työpöytäprosessoreiden pohja on nykyisten prosessoreiden tavoin täynnä ohuita pinnejä. Intel vaihtoi vuosia sitten LGA-tyyppiseen kantaan, jossa pinnit korvattiin liitäntäpinnoilla. Käytännön kannalta Intelin lähestymistapa on kuluttajaystävällisempi, sillä Socketissa pinnit ovat ohuita ja vääntyvät helposti.

Socket AM3+ -kanta on musta ja siinä on 942 reikää, kun Socket AM3 -kannassa reikiä on yksi vähemmän. Socket AM3+ -prosessorikannallisiin emolevyihin voi asentaa myös AM3-kannallisia prosessoreita. Monet emolevyvalmistajat ovat jo ennättäneet hehkuttaa aiempien Socket AM3 -kannallisten emolevyjen tukevan uusia prosessoreita, mutta suositeltavaa on asentaa uutuusprosessori Socket AM3+ -kannalliseen emolevyyn.

Pinnien lukumäärän ohella Socket AM3+:ssa ja AM3:ssa on muitakin eroja. Socket AM3:ssa reiän halkaisija on 0,45 millimetriä, mutta AM3+:ssa se on 0,51 millimetriä. Lisäksi Socket AM3+:ssa prosessorin ja virransyötön välinen linkki toimii 3,4 MHz:n taajuudella, kun Socket AM3:ssa se on 400 kHz. Socket AM3+:ssa on myös parempi hyötysuhde loadline-tuessa, prosessorin kohinaa on laskettu ja Socket AM3:n 110 ampeerin maksimivirta on nostettu AM3+:ssa 145 ampeeriin.

AMD on uudistanut myös Socket AM3+ -prosessorikannan coolerikehikkoa ja poistanut sivuista muovilaidat. Kehikko siis rakentuu kahdesta erillisestä osasta, mutta reikien etäisyydet ja kiinnitysmekanismi ovat vastaavat kuin aiemminkin. Näin ollen Socket AM3+ -prosessorikantaan voi asentaa Socket AM3 -yhteensopivan coolerin..

AMD:n mukaan uusi prosessorikanta parantaa myös jäähdytystehoa, kun sivuilla ei ole muovisia osia estämässä coolerista ulospäin suuntautuvia ilmavirtauksia. Esimerkkitapauksessa prosessorikantaan on asennettu AMD:n referenssicooleri, joka puskee sivuilta ilmaa muistikampoja ja virransyötön siiliä kohti.

Sisältö

  1. AMD 990FX -emolevyvertailu (Asus & Gigabyte)
  2. AMD 990FX -piirisarja
  3. Asus Crosshair V Formula
  4. Asus Sabertooth 990FX
  5. Gigabyte 990FXA-UD7
  6. Loppuyhteenveto