Uusimmat

Gigabyte 990FXA-UD7

28.06.2011 01:44 Muropaketin toimitus

Gigabyte uudisti P67-piirisarjallisten emolevyjensä myötä emolevyjensä ulkonäköä ja sama koskee AMD-puolella myös 990FX-piirisarjallisia malleja. Testiin saapunut 990FXA-UD7 edustaa Gigabyten 990FX-piirisarjallisten emolevyjen terävintä kärkeä ja suurikokoisen pakkauksen mukana toimitetaan asennusopas, ohjekirja, ajuri-DVD-levy, I/O-liitinsuoja, kaksi CrossFireX-siltaa, 2-Way-, 3-Way- ja 4-Way-SLI-silta, kaksi tarraa ja neljä Serial ATA 6 Gb/s -kaapelia.

990FXA-UD7:n värimaailma on painottunut mustaan ja siinä missä Gigabyten P67-emolevyjen siilien reunat on väritetty sinisiksi, 990FXA-UD7-mallissa niitä koristavat kultareunukset. Gigabyte on päätynyt kahden erillisen siilin ratkaisuun ja niiden välisiä lämpötilaeroja pyritään tasoittamaan lämpöputkella.

Gigabyten 990FX-emolevytarjonta kattaa neljä mallia, joista nyt testattava UD7 on malliston ylpeys ja sen hintataso on asettunut Suomessa reiluun 200 euroon. Saatavilla on myös UD5-malli hieman alle 200 eurolla, UD3 noin 140 eurolla sekä D3, jota ei onnistuttu löytämään suomalaisten jälleenmyyjien valikoimista.

Siinä missä 990FXA-UD7:n yleisilme on hyvin synkkä, I/O-liitinrivistö on värikoodauksineen pirteän näköinen. Tarjolla on seitsemän USB 2.0 -liitintä, PS/2-liitin hiirelle tai näppäimistölle, optinen ääniliitin, koaksiaaliliitin äänelle, FireWire-liitin, kaksi eSATA-liitintä, kaksi USB 3.0 -liitintä, verkkoliitin sekä kuusi analogista ääniliitintä.

Gigabyte on panostanut ennen kaikkea PCI Express x16 -liittimien määrään ja tarjoaa niitä peräti kuusi kappaletta. Liittimistä kaksi kykenee toimimaan täydellä x16-nopeudella ja neljää näytönohjainta käyttäessä liittimien nopeus laskee x8:ksi. Kaksi toimii x4-nopeudella ja useamman näytönohjaimen omistajia varten emolevy tukee AMD:n CrossFireX- ja NVIDIAn SLI-teknologioita. Lisäksi tarjolla on yksi PCI-liitin.

Emolevyn reunalle on sijoitettu VIAn VT6308-FireWire-piiri, Realtekin kahdeksankanavainen ALC889-äänipiiri sekä samaisen valmistajan RTL8111E-verkkopiiri.

PCI Express x16 -liittimien välissä näkyy myös painatuksia, joista ilmenee, että emolevyyn on käytetty normaaliin verrattuna enemmän kuparia. Osana Ultra Durable 3 -markkinointinimeä oleva kuparimäärä tarkoittaa käytännössä kahta unssia kuparia piirilevyn virta- ja maakerroksissa. Välistä näkyy myös ON/OFF Charge -teksti ja kyseessä on teknologia, jolla iPhoneja, iPadeja ja iPod Toucheja voi ladata USB:n kautta, vaikka tietokoneesta olisi kytketty virrat pois päältä. Alimpana on Easy Energy Saver -teksti ja kyseistä teknologiaa tukevaa ohjelmaa käyttäessä se osaa säädellä prosessorin toimintaa vaadittavan työkuorman perusteella.

990FX-piiri ohjaa Asuksen emolevyjen tavoin kuutta mustaksi värikoodattua Serial ATA 6 Gb/s -liitintä ja harmaiden Serial ATA 6 Gb/s -liittimien ohjauksesta on vastuussa Marvellin 88SE9172-piiri. Alakulmaan on sijoitettu kaksi seitsemänsegmenttinäyttöä, joiden kirjain/numeroyhdistelmä osoittaa tietokoneen sen hetkisen tilan.

Mustiin muistiliittimiin voi asentaa maksimissaan 32 gigatavua DDR3-muistia. Virallisesti tuettuna on DDR3-1333-kellotaajuus ja ylikellottamisen kautta Gigabyte tarjoaa tuen DDR3-2000-kellotaajuuteen asti.

Piirilevyn reunalta löytyy 24-pinninen ATX-virtaliitin ja sen vasemmalta puolelta virta-, reset- ja BIOS:n nollauspainokytkimet. Kuvan vasemmassa alareunassa näkyy 90 asteen kulmassa oleva PCI Express -virtaliitin, johon on suositeltavaa asentaa kaapeli käytettäessä kahta tai useampaa näytönohjainta.

Socket AM3+ -prosessorikannan ympäristö on virransyötönpuoleista reunaa lukuun ottamatta kohtuullisen tyhjä. Virransyöttö on Asuksen emolevyjen tavoin 8+2-vaiheinen, josta kahdeksan vaihetta on pyhitetty prosessorille ja loput kaksi vaihetta prosessoriin integroidulle muisti- ja HyperTransport-ohjaimelle.

Perinteisesti käytössä on erilliset piirit mosfeteille ja niiden ajureille, mutta Gigabyte on yhdistänyt toiminnot yhteen piiriin, mikä Gigabyten mukaan vähentää energiankulutusta. Kuvassa näkyvän siilin vasempi reuna jäähdyttää 990FX-northbridgeä, kun taas leveämpi oikeanpuoleinen osa jäähdyttää edellä mainittuja mosfet-ajuripiirejä. Kahdeksanpinninen lisävirtaliitin on sijoitettu kuvassa virransyötön taakse.

Gigabyte ei ole vielä siirtynyt käyttämään uudenlaista UEFI-BIOS:ia, vaan tarjoaa monipuoliset säätömahdollisuudet perinteisen BIOS:n kautta. BIOS:sta voi säätää muun muassa referenssi-, PCI Express- ja muisti- sekä HyperTransport-linkin kellotaajuutta.

Jännitevalinnat ja niiden nostovarat ovat reilunpuoleiset.

Sama koskee myös muistiasetuksia ja säätömahdollisuudet ovat kattavat. Listan ylimmistä säädöistä onnistuu prosessorin referenssikellotaajuuden sekä muistien kellotaajuuden säätäminen, joista prosessorikohtaiset säädöt on sijoittu hieman erikoisesti muistiasetusten sekaan, koska ne löytyvät myös ”pääsivulta”. Tärkeimmät viiveasetukset on sijoitettu kellotaajuuksien alapuolelle – viiveasetuksista ylimmiksi.

Gigabyte ei ole vuosien saatossa monipuolistanut PC Health -välilehteään, jossa listataan ainoastaan muutama jännitelukema, lämpötila ja tuulettimien kierrosnopeus. Listan alimpana ovat varoitusasetukset lämpötiloille ja tuulettimille.

Gigabyte ei tarjoa automaattista ylikellotustoimintoa emolevyn kytkimen tai BIOS:n kautta, mutta prosessoria voi ylikellottaa EasyTune 6 -ohjelman automaattisen toiminnon kautta. Ohjelma asetti Phenom II X4 980 Black Editionin kellotaajuuden neljään gigahertsiin (19,5 x 206,0 MHz), mutta CPU-Z osoitti käyttöjännitteen olevan Asuksen 1,476 voltin sijaan ainoastaan 1,360 volttia.

Sisältö

  1. AMD 990FX -emolevyvertailu (Asus & Gigabyte)
  2. AMD 990FX -piirisarja
  3. Asus Crosshair V Formula
  4. Asus Sabertooth 990FX
  5. Gigabyte 990FXA-UD7
  6. Loppuyhteenveto