Uusimmat

ASRock A75 Pro4

31.07.2011 23:53 Muropaketin toimitus

A75-emolevyvertailun ensimmäisenä emolevynä katsastetaan ASRockin valmistama A75 Pro4, joka toimitetaan hyvin pelkistetyssä pakkauksessa. Harmaapainotteisen pahvilaatikon etuosassa on maininta valmistajasta ja mallista, ja alalaidassa muutamat logot. Mukana toimitettava oheismateriaalivalikoima jatkaa askeettista linjaa ja emolevyn ohella mukana tulee ajuri-DVD-levy, I/O-liitinsuoja, neljä Serial ATA -kaapelia ja 3,5 millimetrin äänikaapeli.

ASRock mielletään halpisemolevyvalmistajaksi, mutta se on viime aikoina pyrkinyt parantamaan imagoaan muun muassa Fatal1ty-tuoteperheen emolevyillä, jotka on suunnattu high-end-markkinoille. A75 Pro4 on kuitenkin kohdistettu edullista emolevyä havitteleville kuluttajille ja se tuntuu esimerkiksi emolevyn keveydessä ja muita malleja kapeampana suunnitteluna. Ruskealla piirilevyllä olevat liittimet on värikoodattua joko valkoiseksi tai siniseksi ja A75-piirin sekä virransyötön komponentteja jäähdytetään siilillä, jotka eivät ole yhteydessä lämpöputkella.

ASRockin edustus on Suomessa hyvä ja A75 Pro4:ää on saatavilla ainakin muutamilta jälleenmyyjiltä, jotka kaupittelevat emolevyä noin 120 euron hintaan.

I/O-liitinrivistö käsittää PS/2-liittimen näppäimistölle tai hiirelle, neljä USB 3.0 -liitintä, analogisen VGA-liittimen, digitaalisen DVI- ja HDMI-liittimen, BIOS:n nollausnapin, kaksi USB 2.0 -liitintä, FireWire-, eSATA- ja verkkoliittimen, viisi analogista 3,5 millimetrin ääniliitintä sekä optisen ääniliittimen.

PCI Express x16 -liittimiä on kaksin kappalein, joista ylin toimii x16-nopeudella ja alempi x4-nopeudella, ja tuettuna on AMD:n useamman näytönohjaimen CrossFireX-teknologia. Lisäksi tarjolla on kolme PCI-liitintä sekä kaksi PCI Express x1 -liitintä.

Piirilevyn reunalle on sijoitettu Realtekin kahdeksankanavainen ALC892-äänipiiri ja samaisen valmistajan gigabitin RTL8111E-verkkopiiri.

A75-piiriä jäähdytetään pienellä alumiinisella siilillä ja se ohjaa viittä valkoiseksi värikoodattua Serial ATA 6 Gb/s -liitintä. Emolevyn alakulmassa on myös seitsemänsegmenttinäytöillä toteutettu debug-näyttö sekä virta- ja reset-napit.

DDR3-muistiliittimet on värikoodattu kanavan perusteella siniseksi tai valkoiseksi ja niihin voi asentaa maksimissaan 32 gigatavua muistia. Ylikellottamista varten BIOS tarjoaa tuen 1200 MHz:n (2400 MHz DDR) muistikellotaajuudelle. Muistiliittimien ja piirilevyn reunan väliin on sijoitettu 24-pinninen ATX-virtaliitin.

ASRock on pyrkinyt pitämään A75 Pro4 -emolevyn tuotantokustannukset alhaisina, mikä näkyy selvästi myös virransyötössä, joka on ainoastaan 4+1-vaiheinen ja sen ohjaamisesti on vastuussa STMicroelectronicsin L6717-piiri. Socket FM1 -prosessorikannan ympäristö on suhteellisen tyhjä, sillä yhdellä sivulla on muutamia solid-tyyppisiä kondensaattoreita ja toisella vastaavanlaisia kondensaattoreita sekä suojattuja keloja. Virransyötön kuumimpia komponentteja jäähdytetään siniseksi anodisoidulla alumiinisiilillä. Kahdeksanpinninen lisävirtaliitin on sijoitettu virransyötön läheisyyteen.

ASRock on varustanut emolevynsä UEFI BIOS:lla, josta löytyy kohtuullisen kattavat säätömahdollisuudet myös ylikellottamisen näkökulmasta. Käyttäjä voi säätää referenssikellotaajuutta, prosessorijännitettä sekä prosessorin NB-jännitettä.

BIOS:ssa on myös mahdollisuus muistikellotaajuuden ja muutamien jännitteiden säätämiseen sekä asetusten tallentamiseen.

Muistiasetusten valikoima on lähinnä naurettavan laaja ottaen huomioon emolevyn kohteen, sillä se käsittää yllä olevan kuvan lisäksi kolme vastaavanlaista asetuslistausta.

BIOS:sta löytyvät myös tarkkailumahdollisuudet prosessorin ja emolevyn lämpötilojen, tuulettimien kierrosnopeuksien sekä jännitteiden valossa. Valitettavasti jännitelistaus on hyvin niukka, eikä käsitä esimerkiksi muistijännitettä. Ruudun alalaidan asetuksilla voi säätää tuulettimien toimintaa.

Sisältö

  1. AMD A75 -emolevyvertailu (ASRock, Asus & Gigabyte)
  2. AMD A75 -piirisarja & Socket FM1 -prosessorikanta
  3. ASRock A75 Pro4
  4. Asus F1A75-V PRO
  5. Gigabyte A75-UD4H
  6. Loppuyhteenveto