Uusimmat

AMD Dragon -alusta, prosessorin & vakiojäähdytyksen esittely

29.04.2009 18:49 Muropaketin toimitus

AMD:n marraskuussa 2007 esittelemässä Spider-alustassa keskeisinä komponentteina olivat 65 nanometrin prosessilla valmistettu Phenom X4 -prosessori, ATI Radeon HD 3800 -sarjan näytönohjain ja 7-sarjan piirisarja. Phenom II X4:n julkaisun myötä AMD lanseerasi uuden Dragon-alustan, joka muodostuu ATI Radeon HD 4800 -sarjan näytönohjaimesta ja AMD 7-sarjan piirisarjasta.

Nykyisellään AMD suosittelee Dragon-alustaan prosessoriksi Phenom II X4 955 Black Editionin, näytönohjaimeksi ATI Radeon HD 4890:n ja emolevyksi 790 FX -piirisarjallisen mallin. AMD lupaa DDR3-muistituen skaalautuvan 800 MHz:n (1600 MHz DDR) kellotaajuuteen.

Edellä mainitun prosessorin ja näytönohjaimen ohella AMD mainostaa Dragon-alustan päivityksen yhteydessä OverDrive 3.0 -ohjelmistoa, ratkaisun yhteensopivuutta ja joustavuutta sekä Cool’n’Quiet 3.0 -teknologian myötä kehittynyttä hyötysuhdetta suorituskyvyssä ja energiankulutuksessa.

Dragon-alustan yhteensopivuudella ja joustavuudella yritys viittaa Socket AM2+- ja Socket AM3 -prosessorikantoihin. Socket AM2+ -prosessoreissa (940 liitäntäpinniä) on DDR2-muistiohjain ja ne voidaan asentaa emolevyihin, joissa on Socket AM2+ -prosessorikanta. Socket AM3 -prosessoreissa (938 liitäntäpinniä) tilanne on toinen, sillä niihin on integroitu DDR2- ja DDR3-muistiohjain. Kyseiset prosessorit on mahdollista asentaa sekä Socket AM2+- että Socket AM3 -prosessorikannallisiin emolevyihin, mutta ensimmäisen tapauksessa ei voida käyttää kuin DDR2-muisteja.

AMD on pyrkinyt ratkaisulla takaamaan joustavan päivitysvaiheen DDR2-muisteista DDR3-muisteihin, jolloin eteen ei tule Intelin kaltaista tilannetta, jossa prosessorin päivityksen yhteydessä saattoi joutua päivittämään myös emolevyn ja muistit. AMD:n tapauksessa kuluttaja voi käyttää nykyistä Socket AM2+ -emolevyä ja DDR2-muisteja päivittäessään prosessorin Socket AM3 -malliin. Sen jälkeen emolevyn ja muistit voi myöhemmin päivittää DDR3-aikakauteen, ja aiemmin hankittu prosessori toimii uudessa laitteistossa.

On kuitenkin syytä pitää mielessä, että kaikki Socket AM2+- ja Socket AM3 -emolevyt eivät automaattisesti tue uutta Phenom II X4 955 Black Edition -prosessoria. Kyseistä prosessoria tukemien emolevyjen listaa voi tutkia AMD:n sivuilta ja tätä artikkelia kirjoittaessa lista käsittää kahdeksan Socket AM2+ -emolevyä ja seitsemän Socket AM3 -emolevyä. Emolevymallin ohella on syytä kiinnittää huomiota myös BIOS-versioon.

AMD:n omien arvioiden mukaan DDR3-muistien osuus nykyisin on vain noin 15 prosentin luokkaa, mutta tulee kasvamaan vuoden loppuun mennessä 25 prosenttiin. Vuoden 2010 puolivälissä DDR2- ja DDR3-muistien osuus on tasoissa ja vuoden 2011 alkuun mennessä DDR3-muistit hallitsevat markkinoita selvällä erolla. Graafien turvin AMD mainostaa jälleen yrityksen taaksepäin yhteensopivaa infrastruktuuria ja mahdollisuutta päivittää DDR3-muisteihin vasta, kun kuluttaja näkee sen järkeväksi.

Phenom II X4 955 Black Editionin ohella AMD julkaisi samassa rytäkässä myös Phenom II X4 945:n. Molemmat prosessorit ovat neliytimisiä, niissä on yhteensä kahdeksan megatavua välimuistia (4 x 512 kilotavua L2-välimuistia ja ytimien yhteinen kuuden megatavun L3-välimuisti) ja varustettu DDR2- ja DDR3-muistiohjaimella. Siinä missä 955 Black Editionin kellotaajuus on 3,2 GHz, 945 toimii ”ainoastaan” 3,0 GHz:n kellotaajuudella ja lisäksi jälkimmäisessä kerroin on lukittu ylöspäin.

Päältäpäin tutkittuna Socket AM2+- ja Socket AM3 -kantaiset prosessorit eivät eroa toisistaan lukuun ottamatta heatspreaderin tekstejä. Kuvassa vasemmalla puolella on Phenom II X4 955 Black Edition ja puolestaan oikealla Phenom II X4 940 Black Edition. Kuparisesta heatspreaderin päältä voi todeta, että Muropaketin testiin toimitettu prosessori on valmistettu tämän vuoden seitsemännellä viikolla.

Erot tulevat kuitenkin ilmi, kun prosessorit käännetään ympäri ja niitä tutkitaan alapuolelta. Oikealla puolella olevassa Socket AM2+ -kannallisessa prosessorissa on 940 liitäntäpinniä, mutta Socket AM3 -mallissa pinnejä on vain 938. Kahden pinnin vajeella varmistetaan, että prosessorin voi asentaa Socket AM2+ -emolevyyn, mutta Socket AM3 -kannalliseen emolevyyn ei voi asentaa Socket AM2+ -prosessoria.

Phenom II X4 955 Black Edition -prosessorin hinta 1000 kappaleen erissä on 245 dollaria. Prosessori löytyy jo muutamien jälleenmyyjien tuotevalikoimista ja hinta liikkuu 240 euron tietämillä. Hinta on hyvin kilpailukykyinen, kun ottaa huomioon, että kyseessä on AMD:n suorituskykyisin, Black Edition -mallinen kerroinlukoton prosessori.

Intelin suorituskykyisintä Core i7 -tuoteperhettä on parjattu paljon emolevyjen korkean hintatason johdosta. Tällä hetkellä prosessoreita ei tue kuin Intelin oma X58-piirisarja ja siihen perustuvat emolevyt maksavat Suomessa halvimmillaankin lähemmäs 200 euroa. AMD:n Socket AM3 -kannallisten emolevyjen osalta tilanne on toinen, sillä Hintaseuranta.fi-sivuston mukaan kyseisen emolevyn saa itselleen halvimmillaan reilusti alle 100 eurolla ja kalleinkin malli maksaa vähemmän kuin halvin Socket 1366 -kannallinen emolevy Core i7 -prosessoreille. Toisaalta Phenom II X4 -prosessorit kilpailevat hinnan ja suorituskyvyn osalta Intelin Core 2 Quad -tuoteperheen prosessoreita vastaan, joten niitä ei aivan suoraan voi verrata Core i7 -prosessoreihin.

DDR3-muistikampojen valikoima Suomessa on yltäkylläinen ja kauppojen hyllyt sekä internetsivuilla listatut tuotevalikoimat notkuvat muun muassa Kingstonin, Corsairin ja OCZ:n erilaisista ratkaisuista. Halvimmillaan yhden gigatavun DDR3-muistikamman saa omakseen alle 20 eurolla, kahden gigatavun muistikampasetistä (2x 1 Gt) joutuu pulittamaan noin 40 euroa ja neljän gigatavun setti (2 x 2 Gt) irtoaa noin 60 eurolla. DDR3-muistikampojen hintataso on siis kaikin puolin edukas ja uutta tietokonetta ostaessa katse kannattaa nykyään kohdistaa ehdottomasti DDR2:n sijaan DDR3:een.

CPU-Z-ohjelman 1.50-versio tunnistaa prosessorin hieman väärin, sillä Socket AM2+ -prosessorikannan sijaan kyseessähän on tietysti Socket AM3 -prosessori, jossa liitäntäpinnejä on 940:n sijaan 938 kappaletta.

Phenom II X4 955 Black Edition on valmistettu 45 nanometrin prosessilla ja se toimii 3,2 GHz:n kellotaajuudella (16 x 200 MHz). Jokaisella neljällä ytimellä on käytössä 64 kilotavun L1 data- ja käskyvälimuisti, 512 kilotavun L2-välimuisti ja ytimien kesken jaettu kuuden megatavun L3-välimuisti.

Testit suoritettiin kahdella Corsairin kahden gigatavun Dominator TR3X6G1600C8D -DDR3-muistikammalla, joita ajettiin 667 MHz:n (1333 MHz DDR) kellotaajuudella ja 7-7-7-20-1T-asetuksilla. Phenom II X4:n kaksikanavaisesta muistiohjaimesta oli käytössä Unganged-tila, joka tarkoittaa käytännössä kahta 64-bittistä kanavaa. Ganged-tilassa muistiohjain toimii yhdellä 128-bittisellä kanavalla.

Uusien prosessoreiden ohella AMD esitteli samalla uuden referenssicoolerin, joka toimitetaan jatkossa Phenom II -prosessoreiden mukana. Siiliosan päällä on AVC:n valmistama 80 millimetrin tuuletin, joka puhaltaa ilmaa alaspäin. Valitettavasti referenssicooleria ei voi missään mielessä kutsua hiljaiseksi ja hiljaista konetta havittelevien on syytä panostaa prosessorin oston yhteydessä myös erilliseen cooleriin.

Alhaaltapäin tutkittuna selviää, että coolerin pohja on valmistettu kuparista ja siitä levitetään lämpöä laajemmalle alueelle yhteensä neljän lämpöputken avulla. Siiliosan rivat on valmistettu alumiinista ja kuparisen pohjan keskelle on levitetty valmiiksi lämpöä johtavaa tahnaa.

Sisältö

  1. AMD Phenom II X4 955 Black Edition
  2. AMD Dragon -alusta, prosessorin & vakiojäähdytyksen esittely
  3. AMD OverDrive 3.0
  4. Testikokoonpanot & suorituskyky
  5. Ylikellotus
  6. Loppuyhteenveto