AMD Phenom II X6 1090T Black Edition (Thuban)

27.04.2010 07:01

Prosessoreita mainostettaessa kaksi hyvin näkyvää ominaisuutta ovat valmistusprosessi sekä ytimien lukumäärä. Intel on ehtinyt ottamaan käyttöön reilusti ennen AMD:tä uusia valmistusprosesseja ja esimerkiksi tällä hetkellä AMD luottaa 45 nanometriin, kun taas Intel polkee koko prosessoritarjontaansa kohti 32 nanometriä. Ytimien osalta tilanne on kuitenkin tasaisempi, sillä molemmat valmistajat tarjoavat nyt työpöydälle kuusiytimisiä prosessoreita.

Yhtä säiettä kerrallaan käsittelevät prosessorit pitivät pintansa pitkään, vuosikymmenet, ennen kuin Intel julkaisi työpöydälle vuonna 2002 Hyper-Threading-teknologian, jonka myötä prosessorit kykenivät käsittelemään kahta säiettä samaan aikaan. Intel toi markkinoille keväällä 2005 ensimmäisen oikean kaksiytimisen Pentium D -prosessorin ja AMD seurasi Athlon 64 X2:n myötä vain muutaman viikon perässä. Niin ikään neliytimisten prosessoreiden osalta Intel oli AMD:tä nopeampi ja julkaisi Core 2 -tuoteperheen prosessorin loppuvuodesta 2006, kun AMD laajensi tarjontaansa Phenom X4:n myötä vuotta myöhemmin. Intelistä poiketen AMD on tarjonnut markkinoilla myös kolmiytimisiä prosessoreita keväästä 2008 lähtien.

Kun normaalit kuluttajat ovat vasta siirtymävaiheessa kaksi- tai peräti yksiytimisistä prosessoreista neliytimisiin prosessoreihin, markkinoille ollaan puskemassa jo kovaa vauhtia kuusiytimisiä prosessoreita. Kaksi- ja neliytimisten prosessoreiden tavoin Intel ehti julkaista AMD:tä ennen kuusiytimisen prosessorin, joka oli maaliskuussa julkaistu Gulftown-koodinimellinen 999 dollarin hintainen Core i7-980X Extreme Edition.

AMD:n lähestymistapa kuusiytimisten prosessoreiden osalta on kuluttajaläheisempi, sillä se tarjoaa huomattavan paljon edullisempia Thuban-koodinimellisiä Phenom II X6 -tuoteperheen prosessoreita kahden eri mallin turvin. Muropaketin huhtikuun prosessoriartikkelissa tutustutaan malliston suorituskykyisempään Phenom II X6 1090T Black Edition -prosessoriin, siinä jylläävään tekniikkaan, verrataan suorituskykyä, tehonkulutusta ja lämpötiloja sekä lopuksi testataan ylikellottamista.

Sisältö

  1. AMD Phenom II X6 1090T Black Edition (Thuban)
  2. Tekniikkakäsittely
  3. AMD Phenom II X6 1090T Black Edition, AMD OverDrive & Fusion Utility
  4. Testikokoonpano, suorituskyky-, tehonkulutus- & lämpötilamittaukset
  5. Ylikellotustestit
  6. Loppuyhteenveto