Tekniikkakäsittely

27.04.2010 07:01

AMD on kiteyttänyt Phenom II X6 -prosessoreiden merkittävimmät uutuudet neljään kohtaan, joista ensimmäinen on ydinmäärän kasvattaminen neljästä kuuteen. Toisena listalta löytyy Turbo CORE -teknologia, jonka myötä kolmen ytimen kellotaajuutta voidaan nostaa 400-500 MHz:llä, kun rasitus kohdistuu 1-3 ytimelle. Kolmas kohta niputtaa ydinmäärän hyödyn suorituskyvyn kasvuun ja samalla mainostaa prosessoreiden olevan huokean hintaisia. Listan alimpana on AMD OverDrive -ohjelma, jolla onnistuu Windowsista kaikenlainen tietokoneen säätäminen ja tarkkailu.

AMD kykenee omasta takaa tarjoamaan koko alustakokonaisuuden ja yrityksen uusimmat komponentit saavat aikaan Leo-koodinimellä tunnettavan alustan. Leo käsittää Phenom II -prosessorin, AMD 800 -tuoteperheen piirisarjan sekä ATI Radeon HD 5000 -tuoteperheen näytönohjaimen.

Loppuun hiottua suorituskykyä vaativille AMD tarjoaa Leon myötä nykyään Phenom II X6 -prosessorin, jonka vahvuuksiksi se on listannut kuusi ydintä sekä Turbo CORE -teknologian. Graafiselle puolelle AMD tuputtaa ATI Radeon HD 5800 -näytönohjainta, jonka pääkohdiksi on listattu DirectX 11 -tuki ja ATI Eyefinity -teknologia, ja lisäksi tarjolla on AMD 800 -sarjan piirisarja kahdella PCI Express x16 -liitännällä, Serial ATA 6 Gb/s -tuella sekä AMD Black Edition -muistituella.

Tarkempien mallinimien osalta AMD tähdentää komponentit DDR3-1600-muisteihin, AMD Phenom II X6 1090T Black Edition -prosessoriin, AMD 890FX -piirisarjalliseen emolevyyn sekä ATI Radeon HD 5870 -näytönohjaimeen. Kyseisillä komponenteilla kokoonpanon hinnaksi muodostuisi karkeasti arvioituna reilut 900 euroa:

  • AMD Phenom II X6 1090T Black Edition = 300 €
  • AMD ATI Radeon HD 5870 = 370 €
  • AMD 890FX -piirisarjallinen emolevy = 150 €
  • DDR3-1600-muistikammat (2x 2 Gt) = 120 €

AMD:n Thubanissa lanseeraama uutuusteknologia on Turbo CORE, joka on hyvin pitkälle vastaavanlainen prosessoria automaattisesti ylikellottava teknologia, joka on nähty Intelin toimesta Turbo Boost -nimellä. AMD:n teknologia toimii automaattisesti hoitaen kaiken monitoroinnin, kellotaajuuksien ja käyttöjännitteen kontrolloinnin itsenäisesti ilman erillistä ohjelmistoa tai ajureita. Turbo CORE toimii kaikilla AM3-kantaisilla emolevyillä ja ominaisuus pysyy prosessorille määritetyn TDP:n ja elektronisten arvojen rajoissa.

Turbo CORE kytkeytyy päälle, kun kolme tai useampi ydin ovat lepotilassa, jolloin teknologia laskee niiden kellotaajuuden 800 MHz:iin. Aktiivisten ytimien täytyy olla P0-tilassa, jotta ne voivat siirtyä korotettuun Turbo CORE -kellotaajuuteen ja samalla prosessorin käyttöjännitettä korotetaan.

Turbo CORElla prosessorin kellotaajuus nousee kolmella ytimellä rasituksessa 400-500 MHz mallista riippuen. Suorituskykyisimmällä 3,2 GHz:n kellotaajuudella toimivalla Phenom II X6 1090T Black Editionilla maksimikellotaajuus on Turbo COREn ansiosta 3,6 GHz.

Ylikellotuskäytössä Turbo CORE -ominaisuudelle voidaan säätää korkeampi kerroin, mutta järkevintä lienee kytkeä ominaisuus pois käytöstä ja hakea ytimille yhteinen vakaa ylikellotettu kellotaajuus.

Ensimmäisessä aallossa Thuban-koodinimellisiä Phenom II X6 -tuoteperheen prosessoreita saapuu markkinoille kaksi kappaletta, joista suorituskykyisempää antia edustaa nyt testattava Phenom II X6 1090T Black Edition ja edullisempaa vaihtoehtoa Phenom II X6 1055T.

Phenom II X6 1090T Black Edition on muiden Black Edition -prosessoreiden tavoin kerroinlukoton, ja se on hinnoiteltu 289 dollariin. Prosessori toimii 3,2 GHz:n kellotaajuudella, mutta Turbo CORE -teknologian myötä kellotaajuus nousee 3,6 GHz:iin, kun prosessoriytimistä enintään kolmea rasitetaan. Phenom II X6 1055T toimii 2,8 GHz:n kellotaajuudella ja Turbo CORElla kellotaajuus pinnistää 3,3 GHz:iin.

Molemmissa prosessoreissa on yhteistä 512 kilotavun ydinkohtainen L2-välimuisti, ytimien kesken jaettu kuuden megatavun L3-välimuisti sekä 125 watin TDP-arvo.

Sisältö

  1. AMD Phenom II X6 1090T Black Edition (Thuban)
  2. Tekniikkakäsittely
  3. AMD Phenom II X6 1090T Black Edition, AMD OverDrive & Fusion Utility
  4. Testikokoonpano, suorituskyky-, tehonkulutus- & lämpötilamittaukset
  5. Ylikellotustestit
  6. Loppuyhteenveto