Tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
Tehonkulutusta seurattiin Etech PM300 -energiamittarilla, jolla mitattiin koko tietokoneen tehonkulutus pois lukien monitori. Lämpötilat mitattiin GPU-Z-ohjelman Sensors-välilehden avulla. Core i7-950 -prosessorin Turbo Mode -ominaisuus oli testien aikana päällä, joten sen kellotaajuus nousi rasituksessa maksimissaan 3,33 GHz:iin ja laski lepotilassa SpeedStep-virransäästöominaisuuden ansiosta 1,6 GHz:iin. Rasituksessa käytettiin DirectX 11 -rajapintaa tukevaa Dirt 2 -peliä ja lepolukemat kirjattiin ylös Windowsin työpöydältä 10 minuuttia 3D-rasituksen päättymisen jälkeen.
Radeon HD 6990 -kokoonpanon tehonkulutukseksi mitattiin Dirt 2 -rasituksessa 428 wattia eli 133 wattia enemmän kuin Radeon HD 6970 -kokoonpanolla ja 77 wattia enemmän kuin ATI Radeon HD 5970 -kokoonpanolla.
Testeissä käytetty Fractal Design R3 -kotelo varustettiin kolmella 120 mm:n tuulettimella, joista kaksi sijoitettiin etupaneeliin ja yksi taakse. Lämpötilatestien aikana sivupaneeli oli suljettu.
Kun kerroimme Muropaketin toimituksen blogissa Radeon HD 6990 -testeistä, muutamat lukijat olivat sitä mieltä, että testit pitäisi ajaa isommassa kotelossa kuin Fractal Design R3:ssa. Olemme kuitenkin käyttäneet samoista komponenteista kasattua testikokoonpanoa jo vuoden ajan ja jatkamme samalla linjalla. Fractal Design R3 on yksi Suomen suosituimmista kotelomalleista ja edustaa näkemyksemme mukaan erittäin hyvää peruskoteloa, joka löytyy varmasti myös monilta lukijoiltamme.
30,5 cm pitkä Radeon HD 6990 asentui juuri ja juuri Fractal Design R3 -koteloon, mutta sen takaosa on osittain kiinni kiintolevyjen asennuskehikossa. Tämä ei kuitenkaan estä täysin lämpimän ilman ulostuloa näytönohjaimen takaosasta ja näytönohjain toimii ilman ongelmia koteloon asennettuna.
Lukijoiden pyynnöstä ajoimme kompromissina lämpötilamittaukset myös avoimessa testipenkissä ja tulokset ovat mukana taulukossa.
Huom! Taulukossa tähdellä merkityissä näytönohjaimissa jäähdytysratkaisu on purettu, piitahnat vaihdettu ja jäähdytysratkaisu kiinnitetty uudelleen Muropaketin aikaisempien artikkeleiden yhteydessä kuvien ottamista varten.
Avoimessa testipenkissä testatun Radeon HD 6990:n Cayman-grafiikkapiirien lämpötilat olivat rasituksessa 74 ja 76 astetta. Näytönohjain Fractal Design R3 -koteloon asennettuna rasituslämpötilat olivat 8-9 astetta korkeammat eli 82 ja 85 astetta.
Huom! Testilaboratoriossa käyttämämme mittarin tarkkuus ja testiympäristö eivät vastaa ammattilaiskäyttöön tarkoitettuja olosuhteita, vaan tulokset ovat suuntaa antavia.
Melumittaukset suoritettiin Velleman DVM805 -desibelimittarilla, joka asetettiin 25 cm:n päähän avonaiseen koteloon asennetusta näytönohjaimesta. Taulukossa on näytönohjaimen perässä ilmoitettu tuulettimen kierrosnopeus prosentteina levossa ja rasituksessa. Ympäristön melutasoksi mitattiin tietokone sammutettuna 33,1 desibeliä ja passiivisella näytönohjaimella tietokoneen melutasoksi 41,5 desibeliä.
Dirt 2 -rasituksessa Radeon HD 6990:n tuulettimen kierrosnopeus nousi 39 prosenttiin, jolla melutasoksi mitattiin 52,7 desibeliä. Radeon HD 6990:n radiaalituuletin on sen verran tehokas, että jos tuuletin pyörii täysillä, melutaso nousee yli 70 desibeliin (Furmark-rasitus). Radeon HD 6990 oli pelirasituksessa selvästi testijoukon äänekkäin ja melutaso on normaalikäytössä korvakuulolla häiritsevän korkea.