Uusimmat

Näytönohjaimien esittelyt

20.02.2012 21:50 Muropaketin toimitus

Radeon HD 7770 GHz Editionin referenssimalli muistuttaa hyvin pitkälle yrityksen aiempia näytönohjaimia muutaman sukupolven ajalta ja etupuolen peittää kaksi korttipaikkaa korkea cooleri, jonka ilmanohjain on puna-musta ja keskiosassa on suurikokoinen tuuletin, joka ei kuitenkaan ole radiaalituuletin. Tuulettimen imemä ilma jäähdyttää alla olevaa siiliä ja lämminnyt ilma poistuu näytönohjaimesta etu- ja takaosista.

AMD on asettanut Radeon HD 7770 GHz Editionin suositushinnaksi 159 dollaria ja Suomessa ensimmäiset mallit on hinnoiteltu halvimmillaan 159 euroon. Valmiiksi ylikellotetuista näytönohjaimista joutuu maksamaan muutaman kymmenen euroa enemmän. Valitettavasti näytönohjaimien saatavuus on kuitenkin erittäin heikko, eikä artikkelin kirjoitushetkellä suomalaisten jälleenmyyjien tuotelistausten perusteella yksikään kykene tarjoamaan näytönohjaimia suoraan hyllystä.

Näyttöliittimet ovat kaksi korttipaikkaa vievän näytönohjaimen alemmassa korttipaikassa ja ylempi korttipaikka on pyhitetty lämpimän ilman ulostulolle. Kaksilinkkinen DVI-liitin tukee 2560×1600-resoluutiota ja HDMI-DVI- ja mDP-DVI-adapterien avulla käyttöön saa tarvittaessa myös toisen DVI-liittimen. HDMI-liitin on 1.4a-standardin mukainen ja tukee kolmen gigahertsin nopeutta, josta on hyötyä muun muassa Stereo 3D -käytössä 1080p-resoluutiolla 60 hertsin virkistystaajuudella ja 4K-resoluutiolla. Mini DisplayPort -liittimet tukevat 1.2-standardia ja niihin voi kytkeä yhteensä kuusi näyttöä linkittäen.

Grafiikkapiiriin integroitu ääniohjain tukee häviöttömien DTS-HD Master Audio- ja Dolby TrueHD -ääniformaattien bittivirtausta (bitstreaming) Blu-ray-elokuvissa. Uuden DDM-ääniominaisuuden avulla DisplayPort- ja HDMI-liittimestä saa ulos erillisen äänen.

Takapuolelta löytyy reilusti pieniä pintaliitoskomponentteja ja grafiikkapiirin kohdalla on jäähdytyssiilin kiinnityskehikko. Piirilevyn reunoilta löytyy useampia ruuvinreikiä coolerin tukevaa kiinnitystä varten, mutta AMD on päätynyt kiinnittämään referenssimallin coolerin pelkästään grafiikkapiirin ympärillä olevasta neljästä ruuvinreiästä. Ylänurkassa on yksi CrossFireX-liitin, jonka avulla kaksi Radeon HD 7700 -tuoteperheen näytönohjainta voidaan kytkeä toimimaan rinnakkain.

Radeon HD 7770 GHz Editionin takaosassa on yksi kuusipinninen PCI Express -lisävirtaliitin, jolla kyetään kevyesti tyydyttämään näytönohjaimen 80 watin tyypillinen tehonkulutus.

Vaikka kahden korttipaikan korkuinen ja koko etupuolen peittävä ilmanohjain on massiivisen näköinen, sen alta paljastuu maltillisen kokoinen cooleri. Tuulettimen ohella käytössä on alumiinista valmistettu ja mustaksi anodisoitu järeärakenteinen siili.

Coolerin alta paljastuu Cape Verde -grafiikkapiiri, jonka piisirua ei ole suojattu shimmillä. Grafiikkapiirin ympärillä on neljä GDDR5-muistipiiriä, kuvassa vasemmalla puolella virransyötön komponentteja ja oikea puoli hyvin tyhjä, joten näytönohjaimen piirilevystä olisi pystytty tekemään pienempikin.

Gigahertsin kellotaajuudella toimiva ja 1,5 miljardista transistorista rakentuva grafiikkapiiri on kooltaan noin 123 neliömillimetriä. Muropaketin testiin saapuneen näytönohjaimen grafiikkapiiri oli valmistettu viime vuoden 51. viikolla eli joulukuun lopulla.

128-bittisen muistiväylän jatkona on yksi gigatavu GDDR5-muistia ja käytössä ovat Hynixin kahden gigabitin eli 256 megatavun kokoiset H5GQ2H24MFR-piirit, joiden T2C-malli on speksattu 1250 MHz:n (5000 MHz QDR) kellotaajuudelle. AMD on asettanut muistit toimimaan 1125 MHz:n kellotaajuudella, joten kellotusvaraa pitäisi olla jonkin verran.

GPU-Z:n uusin 0.5.9-versio tunnistaa Radeon HD 7770 GHz Editionin tiedot oikein.

 

Radeon HD 7750:n esittely

Radeon HD 7750 eroaa ulkonäöltään reilunpuoleisesti Radeon HD 7770 GHz Editionista, sillä kyseessä on yhden korttipaikan korkuinen näytönohjain ja cooleri on huomattavasti pienikokoisempi. Tutulla puna-mustalla värityksellä ehostettu cooleri on sijoitettu näytönohjaimen takaosaan ja kyseessä on pelkistetty ratkaisu, jossa on käytössä siili ja sen keskellä on tuuletin liikuttamassa ilmaa ripojen läpi. Vaikka cooleri peittää muistipiirit, se jäähdyttää ainoastaan grafiikkapiiriä.

Radeon HD 7750 -näytönohjaimien saatavuus on vielä olemattomampi kuin Radeon HD 7770 GHz Edition -mallien. AMD:n asettama suositushinta on 109 dollaria, mutta halvimmat mallit on hinnoiteltu 125 euroon, eikä niiden toimitusajankohdasta ole toistaiseksi tarkkaa tietoa. Radeon HD 7700 -tuoteperheen näytönohjaimen väliseksi hintaeroksi jää näin ollen noin 35 euroa.

Näyttöliitinrivistöstä löytyy kolme liitintä, joista oikeanpuoleisin kaksilinkkinen DVI-liitin tukee 2560×1600-resoluutiota. Keskimmäinen HDMI-liitin on 1.4a-standardin mukainen ja tukee kolmen gigahertsin nopeutta, josta on hyötyä muun muassa Stereo 3D -käytössä 1080p-resoluutiolla 60 hertsin virkistystaajuudella ja 4K-resoluutiolla. Vasemmanpuoleisin DisplayPort-liitin tukee 1.2-standardia.

Takapuolella on ainoastaan pieniä pintaliitoskomponentteja sekä etupuolen coolerin kiinnityksessä käytettävät neljä ruuvia.

Coolerin irrottamisen jälkeen näkyvissä on Cape Verde -grafiikkapiiri, neljä muistipiiriä sekä virransyötön komponentteja piirilevyn laidoilla. Kuten kuvasta näkyy, Radeon HD 7750 -näytönohjaimessa ei ole erillistä PCI Express -lisävirtaliitintä ja PCI Express x16 -liittimen kautta kyetään syöttämään tarpeeksi virtaa.

Radeon HD 7750:ssä on käytössä sama Cape Verde -grafiikkapiiri kuin Radeon HD 7770:ssä, ja Muropaketin testikappaleessa oli käytössä samaisella viime vuoden 51. viikolla valmistettu grafiikkapiiri kuin Radeon HD 7770 GHz Editionissa.

Myöskään muistipiirit eivät eroa Radeon HD 7770:stä ja käytössä on neljä Hynixin H5GQ2H24MFR-T2C-piiriä, jotka toimivat referenssimallissa 1125 MHz:n (4500 MHz QDR) kellotaajuudella.

GPU-Z:n 0.5.9-versio tunnistaa myös Radeon HD 7750 -näytönohjaimen tiedot oikein.

 

HIS Radeon HD 7750:n esittely

Saimme artikkeliin mukaan HIS:n valmistaman Radeon HD 7750 -perusnäytönohjaimen, jonka mukana toimitettava oheismateriaalivalikoima ei pröystäile monipuolisuudellaan. Näytönohjaimen ohella pahvilaatikosta löytyy ainoastaan DVI-VGA-adapteri sekä ohjelappu, jossa opastetaan näytönohjaimen oikeanlainen asennus.

HIS:n Radeon HD 7750 on pirteän värinen sinisellä piirilevyllä ja AMD:n referenssinäytönohjaimeen verrattuna cooleri on hieman erinäköinen. Toiminnaltaan cooleri on kuitenkin täysin vastaavanlainen ja alumiinista siiliä jäähdytetään suurikokoisella tuulettimella. Cooleri on referenssiin verrattuna korkeampi ja kuluttaa hieman yli yhden korttipaikan verran tilaa.

Valitettavasti HIS:n Radeon HD 7750 -näytönohjaimet eivät ole ainakaan toistaiseksi saapuneet myyntiin Suomessa, joten niiden hintatasosta on vaikea sanoa mitään. Saksassa näytönohjain irtoaa edullisimmillaan 113 eurolla.

Takapuoli ei tuota suurempia yllätyksiä ja se on identtinen AMD:n referenssisuunnittelun kanssa.

HIS:n näytönohjain eroaa värimaailmaltaan ja coolerisuunnittelultaan AMD:n referenssistä, mutta pintapuolisen tutkinnan myötä piirilevysuunnittelussa ja komponenteissa ei ole eroavaisuuksia.

Sisältö

  1. AMD Radeon HD 7770 GHz Edition & 7750 (Cape Verde)
  2. Näytönohjaimien esittelyt
  3. Testikokoonpano & suorituskykymittaukset
  4. Tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  5. Ylikellotustestit
  6. Loppuyhteenveto