Uusimmat

Näytönohjaimen esittely

26.04.2013 12:54 Muropaketin toimitus

AMD toimitti Muropaketin testipenkkiin kaksi korttipaikkaa korkean Radeon HD 7990 -näytönohjaimen, joka on 30,5 cm pitkä. Etupuolella on muovinen kehikko, johon on upotettu kolme 85 mm:n tuuletinta. AMD:n Radeon HD 7990 ei ole julkaisupäivänä saatavilla Suomesta, mutta sen luvataan tulevan myyntiin parin viikon kuluttua ja hintataso tulee olemaan Suomessa noin 1000 euroa.

Näytönohjaimen takapuolta peittää mustaksi anodisoitu alumiinilevy ja grafiikkapiirien kohdalla on kiinnitysraudat jäähdytyssiileille.

Kuvassa näytönohjaimen oikeassa ylänurkassa on yksi CrossFireX-liitin, jonka avulla kaksi Radeon HD 7990 -näytönohjainta voidaan kytkeä neljän grafiikkapiirin konfiguraatioon. CrossFireX-liittimen vieressä on vBIOS-kytkin, jolla voidaan valita käyttöön jompi kumpi näytönohjaimen kahdesta vBIOS-piiristä.

Radeon HD 7990 on varustettu kahdella 8-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä ja näytönohjaimen TDP-arvo on 375 wattia. Virtaliittimet eivät sijaitse aivan pitkän piirilevyn nurkassa, vaan hieman keskemmällä, jotta virtalähteen kaapelit ylettyvät paremmin. Kuvasta näkyy samalla muovisen ilmanohjaimen sivujen avoinainen rakenne.

Radeon HD 7990:n näyttöliittimet käsittävät yhden kaksilinkkisen DVI-liittimen ja neljä Mini-DisplayPort-liitintä. Radeon HD 7990 tukee kuutta näyttöä tietyllä näyttö- ja liitinkonfiguraatiolla.

Päällipuolen tuuletinkehikon alta paljastuu kaksi massiivista kuparisilla lämpöputkilla varustettua jäähdytyssiiltä. Lisäksi keskellä ylhäällä on virransyötöllä erillinen kuparinen jäähdytyssiili.

85 mm:n aksiaalituulettimet ovat kiinalaista alkuperää ja lapojen rakenne on ohut.

Takapuolen alumiinilevy jäähdyttää alta paljastuvia piirilevyn takapuolelle sijoitettuja GDDR5-muistipiirejä.

Jäähdytyssiilit on varustettu kuparisella pohjalla. Pohjasta lähtee neljä kuparista lämpöputkea, jotka kääntyvät matalaan alumiinirivastoon. Muistipiireillä ja virransyötön komponenteilla on jäähdytyksenä alumiininen kehikko, joka peittää alleen piirilevyn etupuolen.

Tahiti XT -grafiikkapiirit valmistetaan TSMC:n 28 nanometrin viivanleveydellä ja ne rakentuvat 4,3 miljardista transistorista. AMD on käsinpoiminut Radeon HD 7990:een mahdollisimman viileänä toimivat ja vähän virtaa vuotavat grafiikkapiirit, joiden tehonkulutus on alhainen. AMD:n mukaan grafiikkapiirien kellotaajuus on 950 MHz ja Boost-ominaisuudella 1 GHz. Muropaketin käytännön testeissä havaittiin, että esimerkiksi Battlefield 3 -pelissä grafiikkapiirien kellotaajuus oli enimmäkseen 950 MHz, mutta nousi aika ajoin gigahertsiin.

Molempien grafiikkapiirien 384-bittisen muistiväylän jatkeena on kolme gigatavua GDDR5-muistia, jotka on asetettu toimimaan 1500 MHz:n kellotaajuudella. Käytössä ovat Hynixin kahden gigabitin eli 256 megatavun kokoiset H5GQ2H24AFR-piirit, joita on yhteensä 24 kappaletta ja niiden R0C-malli on speksattu 1500 MHz:n (6000 MHz QDR) kellotaajuudelle.

Grafiikkapiirien ja emolevyn PCI Express x16 -väylän välissä toimii PLX:n siltapiiri, jonka 48 PCI Express 3.0 -standardin mukaista linjaa on jaettu kolmeksi x16-väyläksi.

GPU-Z-ohjelman 0.7.0-versio tunnisti Radeon HD 7990:n oikein eli kaksi Radeon HD 7900 -sarjan näytönohjainta CrossFireX-konfiguraatiossa. Tahiti XT -grafiikkapiirien ASIC Quality -arvot olivat 59,1 ja 62,4 %, jotka viittaavat vähän virtaa vuotaviin piisiruihin ja korkeaan vakiokäyttöjännitteeseen 3D-rasituksessa (1,2 volttia).

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla

Radeon HD 7990:n virransyöttö on 13-vaiheinen, joista kahdeksan vaihetta on pyhitetty Tahiti XT -grafiikkapiireille (4+4), neljä vaihetta GDDR5-muisteille (2+2) ja yksi vaihe PLX-siltapiirille.

Virransyötössä käytettyjen komponenttien laadussa olisi parantamisen varaa sillä 3D-rasituksessa oli selvästi kuultavissa kelojen korkeataajuista sirinää. Kokoonpanon tehonkulutus 3D-rasituksessa oli 426 wattia.

Sisältö

  1. AMD Radeon HD 7990 (Malta)
  2. Näytönohjaimen esittely
  3. Testikokoonpano ja suorituskykymittaukset 2560x1440-resoluutiolla
  4. Suorituskykymittaukset 5760x1080-resoluutiolla
  5. Ruutujen renderöintiaikojen mittaus Frapsilla
  6. Tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  7. Ylikellotustestit
  8. Loppuyhteenveto