Uusimmat

AMD:n referenssinäytönohjaimen esittely

25.10.2013 14:58 Muropaketin toimitus

AMD toimitti Muropaketin testipenkkiin Radeon R9 290X:n referenssinäytönohjaimen, joka on kaksi korttipaikkaa korkea ja 27,5 cm pitkä. Julkaisun yhteydessä näytönohjainvalmistajat eivät vielä ole saaneet valmiiksi omiin suunnitelmiinsa perustuvia malleja, mutta niitä on luvassa vuoden lopulla.

Näytönohjaimen etupuolella on musta-punainen muovinen ilmanohjain ja takaosaan on upotettu 80 mm:n radiaalituuletin. Radeon R9 290X on listattuna muutamien suomalaisten jälleenmyyjien kotisivuilla, mutta saatavuudesta ei toistaiseksi ole tarkkaa tietoa ja hintataso tulee olemaan reilu 550-600 euroa.

Piirilevyn takapuolta ei ole peitetty ja kaikki muistipiirit sijaitsevat piirilevyn etupuolella. Takapuolella on vain pintaliitoskomponentteja ja grafiikkapiirin kohdalla on metallinen jäähdytyssiilin kiinnityskehikko.

Radeon R9 290X:n piirilevyn yläreunassa on vBIOS-kytkin, jolla voidaan valita käyttöön suorituskykyisempi Über-tila tai hiljaisempi Quiet-tila.

Über-tilassa tuulettimen maksiminopeus on 55 % ja Muropaketin testeissä Hawaii-grafiikkapiiri toimi 3D-rasituksessa täydellä 1000 MHz:n kellotaajuudella. Quiet-tilassa tuuletin pyörii maksimissaan 40 % kierrosnopeudella ja grafiikkapiirin lämpötila nousi 94 asteeseen, jonka jälkeen PowerTune-ominaisuus laski kellotaajuuden seilaamaan noin 900 MHz:n tuntumaan.

Testasimme Über- ja Quiet-tilojen välistä suorituskykyeroa ja esimerkiksi Crysis 3:ssa Über-tila oli 8,6 % suorituskykyisempi (50,3 vs 46,3 FPS).

AMD on uudistanut Radeon R9 290X:ssä CrossFire-tekniikan. Hawaii-grafiikkapiiriin integroitu DMA Engine huolehtii useamman näytönohjaimen välisestä kommunikaatiosta PCI Express -väylän välityksellä eikä ulkoisille siltaliittimille ole enää tarvetta. AMD:n mukaan PCI Express -väylän käytöstä ei koidu häviötä suorituskyvyssä, ratkaisu on suunniteltu Ultra HD -resoluutiolle ja Eyefinity-näyttökonfiguraatioille sekä on yhteensopiva 13.8-beeta-ajureissa lanseeratun frame pacing -korjauksen kanssa.

Referenssinäytönohjain on varustettu kuusi- ja kahdeksanpinnisillä PCI Express -lisävirtaliittimillä. AMD on ilmoittanut näytönohjaimen tyypilliseksi tehonkulutukseksi pelatessa 250 wattia ja PowerTune-ominaisuuden Power limit -raja-arvoksi grafiikkapiirille on asetettu vakiona 208 wattia.

AMD jatkaa valitettavasti referenssisuunnittelussaan surullisen äänekkään 80 mm radiaalituulettimen käyttöä, joka on tuttu jo esimerkiksi Radeon HD 7970 ja 7970 GHz Edition -näytönohjaimista. Tuuletinohjausta on kuitenkin uudistettu ja jatkossa kierrosnopeus nousee ja laskee pikkuhiljaa, eikä yhdessä hetkessä, jolloin korva reagoi melutason muutokseen herkemmin.

Näyttöliittiminä on kaksi kaksilinkkistä DVI-D-liitintä (eivät tue analogista signaalia) sekä HDMI 1.4b- ja DisplayPort 1.2 -liittimet. Näytönohjaimella voi ohjata maksimissaan kuutta näyttöä Multi Stream Transport- eli MST-hubilla ja kolmen näytön Eyefinity-konfiguraation voi toteuttaa millä tahansa kolmella ulostulolla. Ultra HD – eli 3840×2160- tai 4096×2160-resoluutiot ovat tuettuna HDMI- ja DisplayPort-liittimillä.

Radeon R9 290X:n jäähdytysratkaisu on lähes identtinen kuin Radeon HD 7970 -näytönohjaimessa. Se lähtee irti irrottamalla grafiikkapiirin takana oleva kiinnityskehikko, 11 ruuvia piirilevyltä ja kaksi ruuvia näyttöliittimien vierestä. Muisteilla sekä virransyötön komponenteilla on lämpöä johtavat pehmusteet ja ne ovat yhteydessä mustaksi anodisoituun alumiiniseen jäähdytyslevyyn, johon on kiinnitetty myös tuuletin.

Kahden korttipaikan korkuinen alumiininen rivasto on juotettu kiinni kupariseen höyrykammioon, joka on yhteydessä Hawaii-grafiikkapiiriin. Grafiikkapiirin tuottama lämpö höyrystää kammion sisälle suljetun nesteen kammion yläosaan, josta radiaalituulettimen ilmavirran jäähdyttämä höyry valuu nestemäiseksi kammion pohjalle uuteen kiertoon. Muovinen ilmanohjain pitää huolen siitä, että radiaalituulettimen kotelon sisältä imemä ilma työnnetään tiheän rivaston läpi kohti näytönohjaimen etuosaa ja ulos kotelosta.

Piirilevyn etupuolella on shim-suojuksella ympäröity Hawaii-grafiikkapiiri, joka on liitetty orgaaniseen kotelointiin pystysuoraan. 16 GDDR5-muistipiiriä on sijoiteltu grafiikkapiirin ympäri.

Hawaii-grafiikkapiiri toimii vakiona 3D-rasituksessa 1000 MHz:n kellotaajuudella ja käyttöjännite oli 3D-rasituksessa 1,12-1,138 volttia. Jos 94 asteen lämpötila tai grafiikkapiirin 208 watin tehonkulutus ylittyvät, PowerTune laskee grafiikkapiirin kellotaajuutta automaattisesti. Muropaketin testikappaleen grafiikkapiiri oli valmistettu tämän vuoden 20. viikolla eli toukokuun puolivälissä.

512-bittisen muistiväylän jatkeena on neljä gigatavua GDDR5-muistia. Käytössä ovat SK hynixin kahden gigabitin eli 256 megatavun kokoiset H5GQ2H24AFR-piirit, joiden R0C-malli on speksattu 1500 MHz:n (6000 MHz QDR) kellotaajuudelle. AMD on kuitenkin asettanut muistit toimimaan Radeon R9 290X:ssä 1250 MHz:n kellotaajuudella, joten teoriassa kellotusvaraa pitäisi olla vielä jonkin verran. 512-bittisellä muistiväylällä ja 1250 MHz:n kellotaajuudella toimivilla GDDR5-muisteilla muistiväylän kaistanleveydeksi muodostuu 320 gigatavua sekunnissa.

Hawaii-grafiikkapiirille on digitaalisesta virransyötöstä pyhitetty viisi vaihetta, joita ohjataan Rectifier IR 3567B -piirillä. GDDR5-muisteille ja grafiikkapiiriin integroidulle muistiohjaimelle on molemmille yksi oma vaihe.

GPU-Z-ohjelman beeta-versio tunnisti Radeon R9 290X:n tiedot oikein, mutta grafiikkapiirin laadun kertova ASIC Quality -ominaisuus ei ole vielä tuettuna.

Sisältö

  1. AMD Radeon R9 290X (Hawaii)
  2. Hawaii-grafiikkapiiri ja uudet ominaisuudet
  3. AMD:n referenssinäytönohjaimen esittely
  4. Suorituskykymittaukset 2560x1440-resoluutiolla
  5. Tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  6. Ylikellotustestit
  7. Loppuyhteenveto