Uusimmat

Näytönohjaimen esittely

17.04.2014 17:25 Muropaketin toimitus

AMD toimitti Radeon R9 295X2 -näytönohjaimen Muropaketin testilaboratorioon pehmustetussa salkussa. Tuotteistuksessa on otettu mallia Asuksen ARES II -näytönohjaimesta, joka oli Asuksen insinöörien näkemys edellisen sukupolven Radeon HD 7990 -näytönohjaimesta.

Radeon R9 295X2 -näytönohjain on kahden korttipaikan korkuinen ja 30,5 cm pitkä. Lisäksi näytönohjaimen kyljestä lähtevien kumiletkujen päässä on nestekierron jäähdytin. Etupuolen ilmanohjain on valmistettu alumiinista ja sen keskelle on upotettu 90 mm:n tuuletin.

AMD on vihdoin panostanut kunnolla jäähdytysratkaisuunsa ja se näkyy ja tuntuu laadussa. Toivottavasti saman käsittelyn saavat kaikki yrityksen tulevat näytönohjainjulkaisut, sillä viime vuosina AMD:n omat jäähdytysratkaisut ovat lähinnä ärsyttäneet surullisen kuuluisalla punaisella äänekkäällä radiaalituulettimellaan.

Radeon R9 295X2:n veroton suositushinta Yhdysvalloissa on 1499 dollaria ja se tulee virallisesti myyntiin 21. huhtikuuta. Muropaketin Hintavertailun mukaan hintataso on Suomessa alkaen 1533 euroa. Vertailun vuoksi kaksi Radeon R9 290X -näytönohjainta maksaa yhteensä 800 euroa eli Radeon R9 295X2:n hinnalla niitä saa melkein neljä kappaletta.

Näytönohjaimen takapuolta peittää ja suojaa musta alumiinilevy, joka myös vahvistaa rakennetta. AMD:n uusilla Hawaii-grafiikkapiireillä ei tarvita erillistä CrossFire-liitintä ja siltaa yhdistämään kahta tai useampaa näytönohjainta, vaan uudella CrossFire Direct Memory Access- eli XDMA-tekniikalla kommunikointi tapahtuu PCI Express -väylän kautta. Kaksi Radeon R9 295X2 -näytönohjainta on mahdollista kytkeä neljän grafiikkapiirin CrossFire-konfiguraatioon.

Takapuolelta löytyy kaksi vihreää LED-valoa, jotka ilmaisevat onko grafiikkapiiri vaipunut Zerocore-lepotilaan eli kytkeytynyt pois päältä. Käytännössä 3D-rasituksen loppuessa ensimmäinen grafiikkapiiri sammuu heti ja toinen, kun näyttö sammuu virransäästötilaan (long idle state). Kun molemmat grafiikkapiirit ovat Zerocore-lepotilassa, näytönohjaimen tuuletin sammuu, mutta jäähdyttimen tuuletin pyörii aina.

Radeon R9 295X2 tukee kuutta näyttöä ja näyttöliittimet käsittävät yhden kaksilinkkisen DVI-liittimen (DVI-D) ja neljä Mini DisplayPort -liitintä. AMD suosittelee ja markkinoi Radeon R9 295X2 -näytönohjainta ensisijaisesti UHD- eli 4K-näytöille.

Näytönohjaimen kylkeen on etsattu Radeon-logo punaisella LED-valaistuksella.

Piirilevy on varustettu kahdella 8-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä ja AMD on ilmoittanut näytönohjaimen TDP-arvoksi 500 wattia.

PCI Express -standardin suosituksen ylittävä korkea TDP-arvo asettaa myös erillisvaatimuksia käytettävälle virtalähteelle. AMD:n mukaan virtalähteessä on oltava kaksi 8-pinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä, jotka kykenevät antamaan 28 ampeeria virtaa ja yhteensä 12 voltin linjan/linjojen on kyettävä antamaan vähintään 50 ampeeria. AMD toimitti Radeon R9 295X2 -näytönohjaimen mukana be Quiet!:n 1000 watin PowerZone-virtalähteen, jossa on yhdistetty 12 voltin linja ja se kykenee antamaan virtaa 83 ampeeria.

Näytönohjainta jäähdytetään hybridijäähdytyksellä eli ilmalla ja nesteellä. Hawaii-grafiikkapiirien jäähdytyksessä käytetty nestekierto on tanskalaisen Asetekin käsialaa ja se on nimetty Project Hydraksi. Molemmilla grafiikkapiireillä on oma jäähdytysblokki ja ne on yhdistetty 38 cm pitkillä kumiletkuilla koteloon asennettavaan 120 mm:n tuulettimella varustettuun jäähdyttimeen.

Keskelle upotettu 90 mm:n tuuletin työntää ilmaa näytönohjaimen sisuksiin ja jäähdyttää muistipiirejä ja virransyötön komponentteja, jotka ovat piirilevyn peittävän alumiinilevyn alla. Virransyötön DirectFET-mosfet-piirejä jäähdytetään kuparisiilillä. Valitettavasti näytönohjaimen ja jäähdyttimen tuulettimien kierrosnopeuksia ei saa käsin säädettyä tai edes tarkkailtua.

Virransyöttö on yhteensä 13-vaiheinen, joista molemmille grafiikkapiireille on pyhitetty viisi vaihetta, GDDR5-muisteille kaksi vaihetta ja PLX-siltapiirille yksi vaihe. Korkeilla ruudunpäivitysnopeuksilla kelojen vinkuminen oli selvästi kuultavissa.

AMD on asettanut Radeon R9 295X2:ssa Hawaii-grafiikkapiirit toimimaan 1018 MHz:n ja GDDR5-muistit 1250 MHz:n kellotaajuudella. Target GPU Temperature -arvo on asetettu 75 asteeseen ja sen ylittyessä Powertune-ominaisuus säätelee grafiikkapiirien kellotaajuutta ja käyttöjännitettä niin, että lämpötila pysyy alle raja-arvon. Grafiikkapiirien ASIC Quality -arvot olivat 71,6 % ja 73,3 %.

Todellisuudessa 3D-rasituksessa eli Battlefield 4 -pelissä toisen grafiikkapiirin lämpötila nousi 74 asteeseen ja kellotaajuus seilasi n. 940-980 MHz:n välimaastossa. Grafiikkapiirien käyttöjännitteeksi mitattiin noin 1,23-1,24 volttia.

Sisältö

  1. AMD Radeon R9 295X2 (Vesuvius)
  2. Näytönohjaimen esittely
  3. Testikokoonpano ja suorituskykymittaukset 2560x1440-resoluutiolla
  4. Ruutujen renderöintiaikojen mittaus Frapsilla
  5. Tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  6. Ylikellotustestit
  7. Loppuyhteenveto & GeForce GTX Titan-Z