AMD Radeon R9 Nano

11.09.2015 15:21 | | 39

AMD julkaisi kesäkuun lopulla uuteen Fiji-grafiikkapiiriin ja HBM-muisteihin perustuvat Radeon R9 Fury -sarjan näytönohjaimet. Ensimmäisenä markkinoille saapui nestejäähdytyksellä varustettu Fury X -lippulaivamalli ja heinäkuussa saapuivat näytönohjainvalmistajien omiin piirilevyihin ja jäähdytysratkaisuihin perustuvat tavalliset Fury-mallit, joissa on käytetty ominaisuuksiltaan hieman karsittua grafiikkapiiriä.

Fury-perheen kolmas jäsen on pienikokoinen R9 Nano -malli ja sen tapauksessa on riittänyt draamaa jo ennen virallisia testejä. Muutama ulkomaalainen rautasivusto, kuten techPowerUp!, Tech Report, HardOCP ja eTeknix, ilmoitti etukäteen, ettei AMD toimita heille testikappaletta. Syynä on todennäköisesti osittain testikappaleiden vähäinen määrä ja AMD:n omat intressit tuotteen markkinoinnissa.

Meidän onneksi Suomessa julkaistavalla testillä ei ole käytännön merkitystä kansainvälisiin markkinoihin, joten voimme keskittyä tarjoamaan lukijoillemme puolueettoman katsauksen Nanoon ilman suurempaa draamaa. Saimme Nanon testiin Jimm’s PC-Storen toimittamassa Mini-ITX-kokoonpanossa, joka toimi esimerkkinä nykypäivän pienikokoisesta ja suorituskykyisestä pelikoneesta.

AMD:llä on ollut julkaisun jälkeen vakavia toimitusvaikeuksia, eikä Fury-näytönohjaimia löydy tällä hetkellä kauppojen hyllyiltä. Esimerkiksi erään suuren suomalaisen jälleenmyyjän mukaan Fury X -näytönohjaimia on saatu ja myyty tähän mennessä heidän kauttaan vain noin 10 kappaletta eikä uusien saapumisesta ole toistaiseksi tietoa. Yhdysvalloissa 649 dollarin ja Suomessa reilun 750 euron hintaisia Nanoja odotetaan myyntiin julkaisun yhteydessä vain yksittäisiä kappaleita.

Radeon R9 Nano vastaa ominaisuuksiltaan Fury X -näytönohjainta eli käytössä on täysi 4096 stream-prosessorilla varustettu Fiji-grafiikkapiiri. Fyysisen koon lisäksi merkittävin ero on Nanon 175 watin tehonkulutus, kun se Fury X:ssä on 275 wattia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Nanossa Power Tune -ominaisuus optimoi reaaliajassa grafiikkapiirin kellotaajuutta, jottei TDP-arvo ylity. Grafiikkapiirin kellotaajuudeksi ilmoitetaan up to 1000 MHz, mutta todellisuudessa kellotaajuus seilaa 3D-rasituksessa tämän alapuolella.

Käsittelimme Fiji-grafiikkapiiriä ja High Bandwidth Memory -muisteja tarkemmin aiemmin Muropaketissa julkaistussa Fury X -artikkelissa, joten tarkemmat yksityiskohdat kannattaa kerrata ensin sieltä.

Nanon taustalla on Fijin yhteydessä lanseerattu uusi HBM-muistitekniikka, jossa muistipiirit on integroitu samalle piistä valmistettavalle interposer-alustalle grafiikkapiirin kanssa. GDDR5-muisteihin verrattuna HBM-muisteilla piirilevyltä säästetään tilaa jopa yli 90 % ja saavutetaan noin nelinkertainen suorituskyky wattia kohti.

AMD:n omissa lehdistömateriaaleissa Nanoa verrataan Radeon R9 290X -näytönohjaimeen, johon verrattuna Nanon mainostetaan olevan 40 % lyhyempi, 30 % suorituskykyisempi, 20 astetta viileämpi, 30 % vähävirtaisempi ja 16 desibeliä hiljaisempi.

Tutustumme tässä artikkelissa Radeon R9 Nanon ominaisuuksiin ja Mini-ITX-kotelossa ajetuissa testeissä vertailukohtana on Asuksen pienikokoinen GeForce GTX 970 DC Mini -näytönohjain. Lisäksi ajoimme testit 3840×2160-resoluutiolla verrattuna AMD:n ja NVIDIAn suorituskykyisimpiin malleihin. Mukana on myös tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit.

Sisältö

  1. AMD Radeon R9 Nano
  2. Näytönohjaimen esittely
  3. Mini-ITX-testit vs Asus GTX 970 DC Mini
  4. Suorituskykymittaukset 3840x2160-resoluutiolla
  5. Tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  6. Ylikellotustestit
  7. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Ihan pätevä artikkeli. Korttikin on ihan pätevän oloinen, tosin avain liian kallis, ja en näe hirveesti järkeä ostaa kyseistä tuotetta tuolla hinnalla verrattuna tuohon 970 miniin. Noh, kukin keksiköön itse käyttökohteen joka tuon ostaa.

Miksei Sampsa HBM muisteja kellotettu afterburnerilla kun se sillä onnistuu helposti?

Dygaza

Ihan pätevä artikkeli. Korttikin on ihan pätevän oloinen, tosin avain liian kallis, ja en näe hirveesti järkeä ostaa kyseistä tuotetta tuolla hinnalla verrattuna tuohon 970 miniin. Noh, kukin keksiköön itse käyttökohteen joka tuon ostaa.

Miksei Sampsa HBM muisteja kellotettu afterburnerilla kun se sillä onnistuu helposti?

Aikaa testeihin ja artikkelin kirjoittamiseen oli niin vähän ja tuo HBM-muistien ylikellottaminen hyödyttää niin minimaalisesti, että testaillaan sitä tulevassa Fury-artikkelissa, joka jonossa (Asuksen-kortti).

Kiitos hyvästä revikasta. Hinta on jäätävä. Itse voisin tällaisesta maksaa max 450€.

Pysyisikö kortti vakiokelloissa (1000MHz), jos power targetin säätää +50%? Vai tuliko tässä lämmöt vastaan.

On kyllä erikoinen julkaisu. Tämmöinen pienempi PC yleensä lyödään TV:n viereen ja sen on parempi olla hiljainen. Sirinään menisi hermot melko nopeasti.

R9 Nano on varma floppi, R9 Fury X luultavasti aiheuttaa AMD:lle tai laitevalmistajille tappioita, koska takuuvaihtoja on niin paljon.

R9 Fury on ainut järkevä julkaisu näistä, mutta hinta saisi olla n. 500e

Onko tosiaan noin kallis valmistaa, että pitää tommosta hintalappua pitää?

Ihan mainio kortti tehoiltaan, mutta tuo hinta. Ei sitten mitään järkeä. Ei voi ymmärtää. Ja tuo korttien saatavuus AMD:llä. Ei jumalauta. Mutta all in all, hyvä artikkeli ja kiitokset siitä.

EDIT: Ja vielä se HDMI 2.0 puute htpc käyttöön tarkoitetussa kortissa. Ei ei ei… :facepalm:

ErrorFile

Aivan älytön hinta.

No juu… Mutta AMD:lla on nyt kova hinku saada taseet kuntoon ja ne on ottaneet asioissa Applemaisen lähestymistavan :) Applen systeemit perustuu yksinkertaiseen ajatukseen, että hyvä on kallista ja samalla kikalla AMD yrittää edetä tiellään… Jotain kun on kuitenkin pakko yrittää… :)

Epäilen ettei kortteja kuitenkaan riittäisi myyntiin asti niin pakko pitää sellaista hintaa ettei niitä myöskään tilata :(

Gtx970 Mini oli näissä 5 pelissä keskimäärin 11.38 fps hitaampi kuin Nano.
Eli hintaa muodostuu n.34€/1Fps

Tuossa oli Nanon ylikellotus testi mutta ei GTX970 Dc2 Mini:n, joten tässä jotain testiä kellotus potentiaalista.
"boost clock is 1,448MHz, and though we observed a maximum frequency of 1,549MHz it was typically somewhere between 1,440MHz and 1,500MHz in games, which is still fantastic"
Lähde: http://www.bit-tech.net/hardware/graphics/2015/01/15/asus-geforce-gtx-970-directcu-mini-review/9

supadog

Epäilen ettei kortteja kuitenkaan riittäisi myyntiin asti niin pakko pitää sellaista hintaa ettei niitä myöskään tilata :(

Juu, varmasti noi kaikki vähäiset määrät myydään pyydetyllä hinnalla.

KRuusperi

No juu… Mutta AMD:lla on nyt kova hinku saada taseet kuntoon ja ne on ottaneet asioissa Applemaisen lähestymistavan :) Applen systeemit perustuu yksinkertaiseen ajatukseen, että hyvä on kallista ja samalla kikalla AMD yrittää edetä tiellään… Jotain kun on kuitenkin pakko yrittää… :)

Hyvä vaan että yrittävätkin, kilpailu on aina hyvästä. :)

Itse en pysty käsittämään miten tästä kortista voi puuttua HDMI 2.0 tuki. Se on ainakin itselleni by far tärkein ominaisuus, varsinkin kun tarkoituksena on kasata pieni ja tehokas PC olohuoneen TV:n viereen. Nykyään 4k telkkareista ainoastaan Panasonicin lippulaivamalleista löytyy DisplayPort liitin. On näköjään odoteltava tulevia malleja. Toivottavasti myös Nvidalta tulisi hieman nopeampia mini-kortteja ulos, jotka olisi varustettu mielellään 4GB + muisteilla.

Tämä R9 nano on kuitenkin suunniteltu varta vasten olohuone / mini-pc käyttöön, mutta näinkin olennainen asia jätetty huomioimatta (HDMI 2.0). Nykyään laadukkaita 4k telkkareita alkaa jo saamaan kohtalaiseen hintaan ja yleistyvät vauhdilla. Tässä olisi ollut sopiva markkinarako tehokkaalle mini-kortille, mutta ei niin ei. En edes lähde kommentoimaan tuota järkyttävää hintaa. Huh huh!

Anvirol

Pysyisikö kortti vakiokelloissa (1000MHz), jos power targetin säätää +50%? Vai tuliko tässä lämmöt vastaan.

+50% säädöllä ComputerBasen testeissä pysyi 1000 MHz:ssa 10 peliä 18 testatusta, loput oli 958-1000 MHz väliltä. Ei tietoa missä kopassa testasivat tuon

Hugejorma

Itse en pysty käsittämään miten tästä kortista voit puuttua HDMI 2.0 tuki. Se on ainakin itselleni by far tärkein ominaisuus, varsinkin kun tarkoituksena on kasata pieni ja tehokas PC olohuoneen TV:n viereen. Nykyään 4k telkkareista ainoastaan Panasonicin lippulaivamalleista löytyy DisplayPort liitin. On näköjään odoteltava tulevia malleja. Toivottavasti myös Nvidalta tulisi hieman nopeampia mini-kortteja ulos, jotka olisi varustettu mielellään 4GB + muisteilla.

Tämä R9 nano on kuitenkin suunniteltu varta vasten olohuone / mini-pc käyttöön, mutta näinkin olennainen asia jätetty huomioimatta. Nykyään laadukkaita 4k telkkareita alkaa jo saamaan kohtalaiseen hintaan ja yleistyvät vauhdilla. Tässä olisi ollut sopiva markkinarako tehokkaalle mini-kortille, mutta ei niin ei. En edes lähde kommentoimaan tuota järkyttävää hintaa. Huh huh!

Sitä ei ole jätetty huomioimatta, GCN 1.2 / GCN3 piirit vain olivat valmiita jo niin kauan sitten, ettei HDMI 2.0 yksinkertaisesti ehtinyt mukaan, eikä sitä tuosta vaan lisätä vaan se vaatii koko GPU:n suunnittelua uudelleen (koska se ei ole mikään ota palikka A v1.0 pois ja pistä tilalle suoraan A v1.1 tilalle).

AMD:n mukaan DP>HDMI 2.0 adaptereita on tulossa ihan lähiaikoina

Kaotika

AMD:n mukaan DP>HDMI 2.0 adaptereita on tulossa ihan lähiaikoina

Luin jo aiemmin Guru3D:n puolelta arvioita ja siellä pohdiskeltiin tähän malliin.

"AMD stated that this problem will be addressed by releasing a DisplayPort 1.4 to HDMI 2.0 adapter on the market. We can only assume that's going to be an active converter meaning it'll likely add another 100 EURO easily to your purchasing decision. Also we must note that the card will not be able to support HDCP 2.2 and upcoming Blu-Ray 4K playback."

Nano maksaa jo muutenkin pienen omaisuuden ja adapteri täytyisi vielä ostaa erikseen. Ei kiitos. Voin harkita uudestaan tulevaisuudessa, jos lisäävät adapterin jokaisen Nano & Fury korttin ostopakkaukseen.

Hugejorma

Luin jo aiemmin Guru3D:n puolelta arvioita ja siellä pohdiskeltiin tähän malliin.

"AMD stated that this problem will be addressed by releasing a DisplayPort 1.4 to HDMI 2.0 adapter on the market. We can only assume that's going to be an active converter meaning it'll likely add another 100 EURO easily to your purchasing decision. Also we must note that the card will not be able to support HDCP 2.2 and upcoming Blu-Ray 4K playback."

Nano maksaa jo muutenkin pienen omaisuuden ja adapteri täytyisi vielä ostaa erikseen. Ei kiitos. Voin harkita uudestaan tulevaisuudessa, jos lisäävät adapterin jokaisen Nano & Fury korttin ostopakkaukseen.

Eräällä brittifoorumilla AMD:n edustaja taisi mainita adapterin ennakoiduksi jälleenmyyntihinnaksi £79. :think:

Kaotika

AMD:n mukaan DP>HDMI 2.0 adaptereita on tulossa ihan lähiaikoina

Tuon lupailtiin tulevan "ihan lähiaikoina" ainakin jo helmikuussa 2015.

Olisi loistava jälkimarkkinointikikka maksutta tai huomattavan edullisella hinnalla kortin jo ostaneille tarjota mahdollisuutta ostaa sopivan ajankohdan sattuessa….

Jos se Hdmi 2.0 on ehdottoman tärkeää,niin ratkaisu on helppo ja yksinkertainen eli ostaa Nvidian kortin jossa on tuki.

Näytä kaikki kommentit
SinSin

Jos se Hdmi 2.0 on ehdottoman tärkeää,niin ratkaisu on helppo ja yksinkertainen eli ostaa Nvidian kortin jossa on tuki.

:facepalm: Entäs vaan kuitenkin se adapteri.

MUR

:facepalm: Entäs vaan kuitenkin se adapteri.

No pistäppä linkittäen se Adapteri mistä sen nyt saa?
Jos 2.0 HDMI tarvitaan NYT, niin esim Gtx980Ti on loistava vaihtoehto jonka saa myös NYT ja tuki valmiina hdmi 2.0,nopeutta enemmän kuin Nanossa eikä tarvitse muuten ylimääräisiä eurojakaan sijoittaa

lisäksi AMD "card will not be able to support HDCP 2.2 and upcoming Blu-Ray 4K playback"

Jos Hdmi 2.0 on tärkee jollekkin, niin valinta on Nvidia.

Itse en edes tiennyt että HDMI liitännöissä on eroja, VGA:lla ja DVI:llä kun on tähän asti ollut PC-ruutu ja telkkariin vedetty kuva vain 1366×768 resolla jos on HDMI:tä käytetty. :rofl:

Aivan jäätävä hinta. Kuvittelin että ois jossain ~400e kantturoilla jolloinka olisi ollut itselle potentiaalinen vaihtoehto. Tosin kuvittelin myös että olisi 3072 shaderilla tms, koska täysi cherrypickattu piiri selittää miksi on perus-Furyä hinnakkaampi. Voipi jäädä keräilyharvinaisuudeksi jonkun muinaisen FX5800 Ultran ja GF6800 Ultran tapaan tms.

Hyvä testi. Kiitos!

Grafiikkapiirin kellotaajuudeksi ilmoitetaan up to 1000 MHz

Tuo lienee "enimmillään" suomeksi…

Esimerkiksi erään suuren suomalaisen jälleenmyyjän mukaan Fury X -näytönohjaimia on saatu ja myyty tähän mennessä heidän kauttaan vain noin 10 kappaletta eikä uusien saapumisesta ole toistaiseksi tietoa.

No eipä ole lippulaivamallillakaan mennyt kovin vahvasti. Nanolla varmaan aika moni olisi halunnut leikkiä, jos se maksaisi puolet vähemmän.

Sothis

No eipä ole lippulaivamallillakaan mennyt kovin vahvasti. Nanolla varmaan aika moni olisi halunnut leikkiä, jos se maksaisi puolet vähemmän.

Nanolla olisi voinu leikkiä mutta en kehtaa tilata ulkomailta koska epäilen että throttlaava ja vinkuva kortti ei viihdy paria viikkoa kauemmin piehehkössä (htpc) testikoneessa. Uuden sarjan perus fury taitaa olla amd:n parhaiten onnistunut julkaisu mutta senkään menekki ei vastaa valmistajien odotuksia. X ja nano kortteja ei saa edes rahalla suomesta vaikka joku nvidiaa vierastava haluaisi sellaisen.

Spoiler

ei uutta.

fury x:n viilailtu pieneen kokoon puristettu amd:n viimeisimmän sukupolven gpu,jota verrataan nvidian 970/980:n kortteihin,ei sentään gtx 950 korttiin,
jonka itse ottaisin budget PELI näykkäriksi,pelit meinaan pyörii sillä ihan ok.

kuitenkin selkeästi molemmat gtx nvidian gpu vie voiton.

dummarum,kaikki kortit pyörittävät siis pelejä ok,ei siinä mitään,siten kattotaan fps/watit + hintaa,ja asia on pihvi.

tietty jos markkeja haluaa laskea on kaikki kortit haettava nvidian hyllyltä.
en siis oikein näe käyttöä nanolle,varsinkin kun hinta on törkeä.

no,pieniin koteloihin mutta en suosittele,vaatii hyvä ilmatilan.

ja muitakin pahoja ongelmia näyttää olevan,kuten eikös kaikissa fury sarjoissa ole noita….

AMD Radeon R9 Nano Suffers From Major Coil Whine Issues – Poor Quality Chokes Blamed To Be The Reason

Read more:
http://wccftech.com/amd-radeon-r9-n…ine-issues-poor-quality-chokes-blamed-reason/

siinä kait meni myös HTC käyttö.ei hyvä amd….

aah,niin liittimet on 90 lukua.. hmmmh

Mahtava kortti. Mutta saatavuus Suomesta varmaan seuraavat kuukaudet aika nolla, kuten normaalia kaiken suhteen ihan vessapaperista alkaen. Maa vaan on niin kirjaimellisesti kansainvälistä korpea. C'est la vie.

jarfin

ei uutta.

fury x:n viilailtu pieneen kokoon puristettu amd:n viimeisimmän sukupolven gpu,jota verrataan nvidian 970/980:n kortteihin,ei sentään gtx 950 korttiin,
jonka itse ottaisin budget PELI näykkäriksi,pelit meinaan pyörii sillä ihan ok.

kuitenkin selkeästi molemmat gtx nvidian gpu vie voiton.

dummarum,kaikki kortit pyörittävät siis pelejä ok,ei siinä mitään,siten kattotaan fps/watit + hintaa,ja asia on pihvi.

tietty jos markkeja haluaa laskea on kaikki kortit haettava nvidian hyllyltä.
en siis oikein näe käyttöä nanolle,varsinkin kun hinta on törkeä.

no,pieniin koteloihin mutta en suosittele,vaatii hyvä ilmatilan.

ja muitakin pahoja ongelmia näyttää olevan,kuten eikös kaikissa fury sarjoissa ole noita….

AMD Radeon R9 Nano Suffers From Major Coil Whine Issues – Poor Quality Chokes Blamed To Be The Reason

Read more:
http://wccftech.com/amd-radeon-r9-n…ine-issues-poor-quality-chokes-blamed-reason/

siinä kait meni myös HTC käyttö.ei hyvä amd….

aah,niin liittimet on 90 lukua.. hmmmh

Kortti on epäonnistunut juu, mutta niin on sinun kirjoituksesikin. Opettele nyt helvetti kirjoittamaan. Kamalaa luettavaa niinkuin aina.

Hyvä että tuli lisää pelinavausta ITX markkinoille. Normi kuluttajan kannalta ei kuitenkaan kovin houkutteleva tuote ennenkaikkea heikohkon hinta/laatu suhteen takia. Kuitenkin kilpailu tuo aina painetta kehitykseen ja varmasti myös hintamarkkinoille eli toivotan silti tervetulleeksi.

Kun te aina kytkette noita Gameworks (hair ym) juttuja pois päältä niin voisittekste joskus edes testata tippuuko suorituskyky niin AMD:lla kuin Nvidialla samallatavalla kun kytkee Gameworks juttuja päälle?

Hyvät ominaisuudet ovat virrankulutus ja pieni koko jos haluaa olohuone käyttöä ajatellen nopeaa korttia.
Hinta pitää vain saada alemmas jos haluavat myydä sitä suuremmalle joukolle n 480-550€.

RommiRusina

EDIT: Ja vielä se HDMI 2.0 puute htpc käyttöön tarkoitetussa kortissa. Ei ei ei… :facepalm:

Mainittakoon nyt kun tämä asia nousi toisaalla pinnalle, tällä hetkellä markkinoilta löytyy vain kaksi erillisnäyttistä joilla on "täysi HDMI 2.0 tuki", tarkoittaen siis HDCP 2.2 -tukea jotta myös ne kopiosuojatut 4K materiaalit voidaan toistaa, eli NVIDIAn GeForce GTX 950 ja 960. GTX 970/980/980Ti/TitanX eivät tue HDCP 2.2:ta eivätkä siten myöskään kopiosuojattuja 4K-videoita.
Noiden kahden näyttiksen lisäksi homma onnistuu Skylakella jos emolevyllä on LSPCON HDMI 2.0 + HDCP 2.2 -tuki MegaChipsillä tai Intelin ThunderBolt 3:lla toteutettuna

Mitenköhän tämän Nanon tehonkulutus- ja suorituskykysuhde muuttuu jos power targeting laittaa johonkin -30 % – -40 % pintaan ja/tai kellotaajuuden laskee johonkin 800 Mhz:n pintaan? Anandtechillä oli voltti/taajuus käyrä, mutta siitä ei oikein selviä miten kortti käyttäytyy jos sitä kuristaa maksimi kellotaajuuden osalta.

Sori nosto, mutta vielä löytyi kai tekstivirhe, artikkelin sivulla 3: "Core i7-4690K"

Jimmsillä näköjään tämä tarjouksessa 349€, mutta onkos muroilla kokemusta tuosta? Ilmestyessään ainakin ollu aika suolaisen hintainen :kahvi:
https://www.jimms.fi/fi/Product/Sho…d-r9-nano-4gb-hbm-dp-hdmi-pcie-3_0-tarjousera

kyllä niin vitun kyllästyttäviä uutisia on kaikki GPU CPU jutut tänä päivänä
Tulee joku 10% nopeus Boosti
voi ja vau
paskaa nämä on kaikki, kukaan täysijärkinen ei koske mihinkään enää

Muropaketin uusimmat