Uusimmat

Loppuyhteenveto

11.09.2015 15:21 Muropaketin toimitus

AMD:n uusi R9 Nano on mielenkiintoinen, mutta samalla hyvin ristiriitainen tuote. Uuden HBM-muistitekniikan ansiosta Nanon piirilevy on saatu kutistettua vain 15 cm:n pituiseksi ja näytönohjain on erittäin kompakti pakkaus. Kokoluokassaan Nano tarjoaa noin 25-30 % paremman suorituskyvyn kuin vihreän leirin kilpailijat, kuten esimerkiksi testissämme ollut Asuksen GTX 970 DC Mini. R9 Nano on kaksi kertaa kalliimpi kuin GTX 970 DC Mini, mutta esimerkiksi 1500-2000 euroa maksavan kokonaisen tietokoneen hankinnan yhteydessä hintaero jää 20-30 %:iin.

Tehonkulutus ja lämmöntuotto on saatu pidettyä Nanon tapauksessa kohtalaisen hyvin kurissa, mutta Cooler Masterin Mini-ITX-kotelossa Nanon tuulettimen melutaso nousi kuitenkin lähelle 50 desibeliä eli äänekkääksi. Suorituskykyinen näytönohjain vaatii laadukkaan virransyötön, mutta valitettavasti Nanon tapauksessa tuulettimen puhinan taustalta kuului 3D-rasituksessa myös ärsyttävää sirinää (coil whine). Apuun kaivattaisiin näytönohjainvalmistajien omiin suunnitelmiin perustuvia piirilevyjä ja virransyöttöjä, mutta ainakaan toistaiseksi markkinoille ei ole tulossa kuin AMD:n referenssisuunnitteluun perustuvia malleja.

AMD mainostaa R9 Nanoa pienikokoisena lippulaivamallina Fury X:n rinnalla ja hinta on myös sen mukainen eli Suomessa julkaisun yhteydessä 769 euroa. Fury X oli kuitenkin Muropaketin testeissä pelistä riippuen 8-20 % suorituskykyisempi, grafiikkapiirin lämpötila 16 astetta alhaisempi ja melutaso 7,5 hiljaisempi. Nanon tehonkulutus oli 67 wattia alhaisempi kuin Fury X:llä. Ylikellottamisen perään ei Nanon kanssa kannata haaveilla.

 

Sisältö

  1. AMD Radeon R9 Nano
  2. Näytönohjaimen esittely
  3. Mini-ITX-testit vs Asus GTX 970 DC Mini
  4. Suorituskykymittaukset 3840x2160-resoluutiolla
  5. Tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  6. Ylikellotustestit
  7. Loppuyhteenveto