UUSIMMAT

Loppuyhteenveto

08.02.2013 13:04 Muropaketin toimitus

Radeon RAMDisk -ohjelman kantava idea on vanha, mutta se on toteutettu Dataram-nimisen yrityksen toimesta helpolla käyttöliittymällä, joka ei vaadi suurta paneutumista teknologiaan. Tosin ennen käyttöönottoa on syytä tutkia asiaa ainakin sen verran, että tietää, mitä tapahtuu, jos RAMDiskillä olevaa dataa ei tallenneta kuvatiedostoksi SSD-asemalle tai kiintolevylle. Ja miten RAMDisk-levyosiota pystyy hyödyntämään nopeampien latausaikojen saavuttamiseksi.

Radeon RAMDisk -ohjelman ilmaisversiossa on rajoitettu RAMDisk-levyosion koko neljään tai kuuteen gigatavuun, jolla pystyy hyvin tutustumaan teknologian toimivuuteen. Hyvänä puolena ohjelma toimii sekä AMD:n että Intelin alustoilla, mutta käyttö on rajoitettu 64- ja 32-bittisille Windows 8-, 7- ja Vista-käyttöjärjestelmille. 18,99 dollarin hintaisella versiolla kokorajoitus nousee 64 gigatavuun. Muropaketin testeissä käytimme Kingstonin 64 gigatavun HyperX Beast -DDR3-muistikampasettiä, joka kustantaa Suomessa reilut 500 euroa. Hintaa on reilunpuoleisesti, mutta Radeon RAMDiskiä voi hyvin käyttää myös esimerkiksi 32 gigatavun DDR3-muistikapasiteetilla, jolloin muistikammat irtoavat halvimmillaan noin 200 eurolla.

Ennen suurempien investointien tekemistä kannattaa pohtia, mihin käyttötarkoitukseen RAMDisk soveltuu ja vastaavatko ne omaa käyttöä. Esimerkiksi suorituskykyisellä SSD-asemalla pääsee käytännöntesteissä hyvin lähelle RAMDiskin suorituskykyä, mutta huomattavan paljon edullisemmin. Toisaalta käyttäjät, jotka ovat panostaneet tietokoneeseensa paljon, RAMDiskillä on mahdollista repiä irti viimeisetkin tehonrippeet. Kiintolevyyn verrattuna eroa olisi nyt testatun SSD-aseman sijaan enemmän, mutta toisaalta nykypäivänä suorituskykyisten tietokoneiden omistajien laitteistoista löytyy varmasti SSD-asema. Hinnan ohella ainoa haittapuoli on tietokoneen käynnistymiseen ja sammutukseen kuluvan ajan pidentyminen, kun RAMDiskin data ladataan kuvatiedostosta ja tallennetaan kuvatiedostoksi.

Sisältö

  1. AMD Radeon RAMDisk
  2. Mitä, mihin, miten ja millä hinnalla? & AMD Radeon RAMDisk -ohjelma
  3. Kingston HyperX Beast
  4. Testikokoonpano & suorituskyky
  5. Loppuyhteenveto