Uusimmat

AMD:n ja NVIDIAn uudet Intel-piirisarjat testissä

31.01.2007 23:04 Muropaketin toimitus

Muropaketti on perehtynyt Core 2 -emolevyihin jo kahden artikkelin turvin, mutta näissä kaikki mallit ovat perustuneet Intelin joko 975X- tai 965P-piirisarjaan. Tässä artikkelissa perehdytään jälleen Core 2 -emolevyihin, mutta Intelin piirisarjojen sijaan vertailussa on AMD CrossFire Xpress 3200 for Intel- ja NVIDIA nForce 680i SLI -piirisarjoihin perustuvat DFI:n ja EVGA:n emolevyt.

Artikkelissa luodaan katsaus kumpaankin piirisarjaan, DFI LanParty UT ICFX3200-T2R/G:hen ja EVGA nForce 680i SLI:een, tutkitaan suorituskykyä, SLI- ja CrossFire-suorituskykyä sekä testataan muistien ja väylätaajuuden ylikellottamista.

 

AMD CrossFire Xpress 3200 for Intel

AMD:n RD600-koodinimellistä piirisarjaa on odotettu pitkään ja hartaasti, mutta nyt myyntiin on ennättänyt ensimmäinen viralliselta nimeltään AMD CrossFire Xpress 3200 for Intel -piirisarjaan perustuv emolevy. RD600:n hienouksia ovat muun muassa mahdollisuus asettaa väylätaajuus ja muistit toimimaan toisistaan riippumattomilla kellotaajuuksilla, tuki 266 MHz:n väylätaajuudella toimiville prosessoreille ja CrossFire-tuki.

RD600 tukee prosessoreiden osalta kaikkia Socket 775 -kantaan asennettavia malleja, mukaan lukien Core 2 -pohjaiset neliydinprosessorit. Kaksikanavaisen muistiohjaimen jatkoksi voi asentaa 400 MHz:n nopeudella toimivia DDR2-800-muisteja, mutta suurimmasta osasta emolevyjä löytyy lisäksi kerroin 533 MHz:n kellotaajuudelle (DDR2-1066). Aiemmissa ATI Xpress 200 CrossFire Edition -piirisarjoissa (RD480: AMD & RD400: Intel) käytössä on yksi PCI Express x16 -väylä, joka CrossFire-tekniikkaa hyödynnettäessä jaetaan kahdeksi x8-nopeudelliseksi väyläksi. RD480:n jatkaja CrossFire Xpress 3200 eli RD580 mahdollisti AMD-alustoilla CrossFire-tilassa kaksi PCI Express x16 -väylää, mutta uusin RD600 menee tämän osalta jälleen pientä takapakkia. RD600 tarjoaa yhteensä 24 PCI Express -väylää, mutta tämä riittää CrossFire-tilassa ainoastaan kahdeksi PCI Express x8 -väyläksi. Lisäksi emolevyistä löytyy kolmas PCI Express x16 -liitin, jolle on pyhitetty kaksi PCI Express -linjaa, erillistä fysiikkaa laskevaa korttia varten. RD600-northbridge tukee lisäksi kahta gigabitin verkkoliitäntää, jotka tukevat Teaming-tekniikkaa ja ovat molemmat yhden PCI Express -linjan takana.

24 PCI Express -linjasta jää vielä käyttöön neljä linjaa ja nämä käytetään RD600:n ja southbridgen virkaa toimittavan SB600:n väliseen tiedonsiirtoon. SB600 tukee kolmea PCI-liitintä, kymmentä USB 2.0 -liitintä, PATA-liitintä, HD-ääntä sekä neljää toisen sukupolven Serial ATA -liitintä NCQ-, hot plug- ja RAID 0-, 1- ja 0+1-tuilla varustettuna.

 

NVIDIA nForce 680i SLI

NVIDIA nForce 680i SLI koostuu kahdesta eri piiristä: SPP:stä (System Platform Processor)) ja MCP:stä (Media Communications Processor), joista ensimmäisenä mainittu on varustettu SLI-konfiguraation ensimmäistä näytönohjainta varten PCI Express x16 -tuella. Lisäksi piiri tukee 333 MHz:n väylätaajuutta, joten tuettuna ovat kaikki Intelin tämän hetken Socket 775 -prosessorit. Muistiohjain on luonnollisesti kaksikanavainen ja tukee jopa 600 MHz:n (DDR2-1200) kellotaajuudella toimivia muisteja ja DASP 4.0- (Dynamic Adaptive Speculative Prefech) sekä QuickSync-tekniikoita. AMD CrossFire Xpress 3200 for Intelin tavoin nForce 680i SLI:ssa on mahdollista asettaa väylätaajuus ja muistien kellotaajuus toisistaan riippumattomiksi. SPP:hen on myös sijoitettu kaksi x1-nopeudellista PCI Express -väylää.

SPP on yhteydessä MCP:hen HyperTransport-linkin kautta, joka kykenee teoriassa siirtämään kahdeksan gigatavua dataa sekunnissa. nForce 680i SLI:n MCP on nForce 590 SLI MCP:hen (Socket AM2) verrattuna ominaisuuksien valossa täysin sama piiri. NVIDIA työskenteli Foxconnin kanssa yhteistyössä nForce 590 SLI:n parissa, mutta uunituoreen piirisarjan myötä asia on viety eteenpäin. Muun muassa BFG Techilta, ECS:lta, EVGA:lta ja XFX:ltä on luvassa NVIDIAn referenssiemolevyjä, jotka eroavat toisistaan hinnalla, pakkauksella ja mukana tulevalla oheismateriaalilla.

SLI-tuen toinen PCI Express x16 -väylä on sijoitettu MCP-piiriin ja ensimmäisen tavoin tämä toimii täydellä x16-nopeudella. Lisäksi MCP tukee x8-nopeudellista PCI Express x16 -liitäntää ”tulevia GPU-laajennoksia varten”, mikä käytännössä tarkoittaa erillistä fysiikkakorttia tai kolmella näytönohjaimella voidaan työpöydälle valjastaa maksimissaan kuusi näyttöä rinnan. Tuettuna on myös kaksi gigabitin verkkoliitäntää DualNet- ja FirstPacket-tekniikoilla, Azalia-HD-ääni, viisi PCI-liitintä, kymmenen USB 2.0 -liitintä, kuusi Serial ATA 2 -väylää MediaShield-tekniikalla, PATA-liitin niin ikään MediaShield-tekniikalla sekä neljä x1-nopeudellista PCI Express -väylää. MCP tukee NCQ-tekniikkaa (Native Command Queuing) ja MediaShield-tuen myötä kiintolevyt on mahdollista asettaa toimimaan RAID 0, 1, 0+1- ja 5-tasoihin sekä esimerkiksi massiiviseen kuuden kiintolevyn RAID-järjestelmään, jossa on yhdistetty kaksi kolmen kiintolevyn RAID 5 -tasoa.

Sisältö

  1. AMD:n ja NVIDIAn uudet Intel-piirisarjat testissä
  2. DFI LanParty UT ICFX3200-T2R/G
  3. EVGA nForce 680i SLI
  4. Testikokoonpano, suorituskyky, ylikellotus ja SLI & CrossFire
  5. Loppuyhteenveto