Uusimmat

DFI LanParty UT ICFX3200-T2R/G

31.01.2007 23:04 Muropaketin toimitus

RD600- eli AMD CrossFire Xpress 3200 for Intel -piirisarjaan perustuva DFI LanParty UT ICFX3200-T2R/G on pakattu DFI:lle tyypilliseen tyyliin kirkkaan punaiseen kantokahvalliseen pakettiin. Oheisvarustelu on maltillinen, joskin tarjoaa kaiken tarpeellisen, ja mukana tulee paksu ohjekirja, ohjelappusia, LanParty-tarra, RAID-ajuridisketti, erillinen ääniliitinmoduuli, I/O-liitinsuoja, pyöristetty PATA- ja diskettiasemakaapeli, neljä Serial ATA -kaapelia sekä kaksi Serial ATA -virta-adapterikaapelia, joissa molemmissa on kaksi virtaliitintä.

Myös emolevyn yleisilme on hyvin tunnusomainen valmistajan aiempiin emolevyihin verrattuna ja mustalla piirilevyllä hohtavat kirkkaan oranssit ja keltaiset liittimet. LanParty UT ICFX3200-T2R/G kustantaa huimat 250 euroa.

PCI Express x16 -liittimiä on kolme kappaletta ja näistä ylin toimii x16-nopeudella yhtä näytönohjainta käytettäessä ja jakaa väylän keskimmäisen liittimen kanssa CrossFire-konfiguraatiota käytettäessä. Vastaavasti alin liitin toimii ainoastaan x2-nopeudella ja tähän voidaan asentaa esimerkiksi kolmas näytönohjain laskemaan fysiikkaa. Liittimet on sijoiteltu fiksusti, sillä ylimmän liittimen alapuolinen paikka on jätetty tyhjäksi, joten kahden korttipaikan suuruisella jäähdytysratkaisulla varustettu näytönohjain ei blokkaa liitintä. PCI-liittimiä on kolme kappaletta, mutta valitettavasti PCI Express x1-, x2- tai x4-liittimiä varten piirisarjasta loppuvat PCI Express -linjat kesken.

Emolevy osaa automaattisesti jakaa PCI Express x16 -väylän tarvittaessa kahdeksi x8-väyläksi, joten alkuaikojen jumpperiräpellykset voidaan nykypäivän emolevyillä unohtaa. Emolevyn kulmasta löytyy debug-näyttö, joka ilmaisee numero/kirjain-yhdistelmällä laitteiston sen hetkisen tilan. Ongelmatapauksessa virhekoodin avulla kyetään paikallistamaan ongelman sijainti. Kuvan yläreunassa näkyy myös FireWire-ominaisuuksista huolehtiva VIA VT6307- ja gigabitin verkkoyhteyksistä huolehtiva Marvell 88E8053 -piiri.

Alakulman SB600-southbridgeä jäähdytetään perinteisellä pienellä siilillä ja esimerkiksi Asuksen tapaan DFI ei ole päätynyt yhdistämään emolevyn siilejä keskenään heatpipe-putkilla. Ratkaisu on tässä tapauksessa järkevä, sillä SB600 ei tuota paljoa lämpöä ja siili oli testien aikana vaivoin käden lämpöinen. SB600:n oikealta puolelta löytyy neljä Serial ATA -liitintä, jotka on asetettu kahden liittimen pinoiksi ja suunnattu 90 asteen kulmaan. Näiden alapuolella on diskettiasemaliitin ja edelleen alaspäin siirryttäessä vastaan tulevat reset- ja virtapainokytkimet. PCI-liittimien oikealla puolelle on Promisen PDC40719-GP-piiri, joka ohjaa neljää alapuolen Serial ATA -liitintä. Piiri tukee SATA-2-kiintolevyjä ja hallitsee RAID 0-, 1-, 0+1- ja 5-tasot. USB 2.0 -lisäliitinkorttien liittäminen luonnistuu kahteen keltaiseen liitinkantaan, mutta valitettavasti näitä kortteja ei toimiteta emolevyn mukana.

Muistiliittimiä on totuttuun tapaan neljä kappaletta ja nämä on eroteltu kanavan perusteella toisistaan ja värikoodattu oransseiksi ja keltaisiksi. Piirilevyn reunalle on sijoitettu 24-pinninen ATX-liitin ja tämän alapuolelle PATA-liitin. Huomattavaa on myös, että DFI on asettanut kuumiksi lämpiävien piirien päälle pieniä alumiinisia siilejä.

Prosessorikannan välittömässä läheisyydessä ei ole kuin pieniä pintaliitoskomponentteja, mutta heti kuvassa vasemmalla puolella on järeällä alumiinisiilillä varustettu RD600-northbridge. Vastaavasti yläpuolella on digitaalinen virransyöttö, minkä takia kondensaattorit ja kelat ovat suurimmaksi osaksi kadonneet prosessorikannan ympäriltä. Digitaalista virransyöttöä on käytetty tähän mennessä esimerkiksi Intelin palvelinemolevyissä, mutta DFI on päättänyt implementoida ominaisuuden myös työpöytäemolevyihin. Muropaketin toimitus haastatteli Computex-tapahtumassa viime vuoden kesäkuussa DFI:n emolevyjen suunnittelusta vastaavaa henkilöä, joka kertoi uuden virransyötön maksavan kaksinkertaisesti perinteiseen verrattuna, mutta kyseessä on samalla varmasti ylikellottajia miellyttävä ominaisuus. Digitaalisen virransyötön ansiosta prosessorin käyttöjännite pysyy rasituksessa vakaampana ja virransyötön parametreja pystytään viilaamaan perusteellisemmin. Virransyötön alumiinisiilin takaa pilkottaa kahdeksanpinninen lisävirtaliitin, johon voi kiinnittää myös tutumman nelipinnisen kaapelin.

I/O-liittimien kirjo kattaa kahden PS/2-, kuuden USB 2.0-, FireWire- ja kahden verkkoliittimen lisäksi kaksi komposiittiliitintä, joiden kautta äänen voi tuoda sisään ja viedä ulos digitaalisena. Keskelle jäävän tyhjän aukon voi tarvittaessa täyttää mukana tulevalla ääniliitinmoduulilla, joka täydentää liitinvalikoiman etukaiutin-, takakaiutin-, sivukaiutin-, keskikaiutin/subwoofer-, sisääntulo- ja mikrofoniliittimillä.

DFI LanParty UT ICFX3200-T2R/G:n BIOS-asetukset ovat todella monipuoliset, mutta toisaalta tässä on omat huonotkin puolensa ja esimerkiksi muistiasetuksia on niin reilusti, ettei perusylikellottajalle kuin murto-osa asetuksista ole tuttuja. Prosessorin käyttöjännitettä pystyy Genie BIOS Setting -sivulta nostamaan 1,55625 volttiin ja erillisellä Special Addilla vielä lisää 21,25 prosenttia eli noin 1,89 volttiin. Vastaavasti muistijännitteen voi nostaa 3,01 ja northbridgen jännitteen 2,18 volttiin. BIOS:sta löytyy lisäksi mahdollisuus säätää GTL Reference Voltage Controlia, joka on CPU VTT -jännitteestä riippuvainen signaalijännite väylätaajuudelle. Kyseisellä jännitteellä on suuri merkitys väylänkestoon, mutta toimiviksi havaitut arvot ovat väylätaajuuskohtaisia. Sivun alalaidassa on esillä myös CPU Core-, VTT +1,2V-, NB Core- ja DRAM-jännitearvot.

Performance Options -sivulta löytyy perinteisempiä ylikellotusvalintoja, kuten muistikerroin, väylätaajuus sekä alimpana mahdollisuus asettaa muistien kellotaajuus tiettyyn arvoon, joka on riippumaton väylätaajuudesta.

Northbridge Selections -sivulta löytyvät ensimmäiset asetukset, jotka vaativat enemmän perehtymistä. Muropaketin lähteiden mukaan kyseiseltä sivulta on syytä asettaa NB Channel Mapping asentoon Manual, Channel Mapping NB arvoon 15 ja Bank0 Map NB ja Bank1 Map NB arvoihin 5 ja 11. Näitä asetuksia ei ole vielä säädetty nykyiseen BIOS-versioon (22. joulukuuta 2006) optimaalisiksi ja nostavat säädettynä muistien suorituskykyä.

Seuraavalta Memory Timing Menu -sivulta löytyy pitkä lista muistiasetuksia ja perinteisemmät TCAS, TRCD, TRP ja TRAS löytyvät sivun keskivaiheille ”piilotettuina”.

PC Health Status -sivu paljastaa perinteiseen tapaan monipuoliset tarkkailukohteet jännitteille, tuulettimien kierrosnopeuksille ja lämpötiloille. Sivun ylälaidassa on myös asetukset, joista tietokoneen voi asettaa sammumaan tietyn prosessorin lämpötila ylittyessä ja säätää tuulettimien kierrosnopeuksia lämpötilojen mukaan.

CMOS Reloaded -sivu vastaavasti antaa käyttäjälle mahdollisuuden tallentaa BIOS-asetuksia muistiin ja ladata niitä sieltä. Tallennustilaa on neljälle eri BIOS-asetuskonfiguraatiolle.

Sisältö

  1. AMD:n ja NVIDIAn uudet Intel-piirisarjat testissä
  2. DFI LanParty UT ICFX3200-T2R/G
  3. EVGA nForce 680i SLI
  4. Testikokoonpano, suorituskyky, ylikellotus ja SLI & CrossFire
  5. Loppuyhteenveto