Uusimmat

EVGA nForce 680i SLI

31.01.2007 23:04 Muropaketin toimitus

EVGA nForce 680i SLI on pakattu isoon pakkaukseen, jossa emolevy on suojattu huolella vaahtomuovilla. Mukana toimitetaan mustapainotteista oheismateriaalia kohtuudella ja ohjekirjojen- ja lappusta lisäksi pakkauksesta löytyy ajuridisketti, ajuri-CD-levy, kuusi Serial ATA -kaapelia, pyöristetyt diskettiasema- ja PATA-kaapelit, kaksi Serial ATA -virta-adapterikaapelia, lisätuuletin northbridgen siiliin, SLI-siltapiirilevy, I/O-liitinsuojan sekä kolme korttipaikkaan liitettävää lisäliitinkorttia, joista ensimmäisessä on sarjaporttiliitin, toisessa FireWire-liitin ja kolmannessa neljä USB 2.0 -liitintä.

Emolevy on mustanpuhuva, joskin osa liittimistä on värikoodattu valkoisiksi ja sinisiksi. NVIDIAn referenssiemolevyn SPP:n ja MCP:n siilit on yhdistetty toisiinsa heatpipe-putkella, jonka tarkoituksena on tasoittaa piirien välistä lämpötilaeroa ja tehostaa näin jäähdytystä. Muista nykypäivän emolevyistä poiketen piirilevyn kulmia ei ole pyöristetty. EVGA:n nForce 680i SLI on NVIDIAn referenssiin perustuvista emolevyistä ensimmäinen, joka on ennättänyt myyntiin Suomessa ja samalla sen hinta on hyvin suolainen ja halvimmillaankin 270 euron luokkaa.

PCI Express x16 -liittimiä on DFI:n emolevyn tavoin kolme kappaletta, mutta näistä mustiksi värikoodatut liittimet kykenevät toimimaan täydellä x16-nopeudella, kun taas sininen liitin on tarkoitettu fysiikkaa mallintavalle kortilla ja sen nopeus on x8. Sijoittelu on kohtuullisen hyvä, koska SLI-konfiguraatiolla kahden korttipaikan suuruisilla jäähdytysratkaisuilla varustetut näytönohjaimet peittävät PCI- ja PCI Express x1 -liittimet ja käyttöön jää vielä toiset edellä mainitut liittimet.

Kuvan ylälaidassa näkyy kaksi samanlaista piiriä ja nämä ovat Marvellin 88E1116-NNC1-piirejä, jotka hoitavat gigabitin verkkoyhteydet. Näistä hieman vasemmammalla on äänipuolesta vastaava Realtek ALC885 -piiri ja alimman PCI-liittimen läheisyyteen on sijoitettu reset- ja virtapainokytkimet.

MCP-piiriä jäähdytetään ei niinkään siilillä, vaan metallielementillä, josta lämpö johdatetaan heatpipe-putken kautta SPP-piiriin. Alakulmasta löytyy reunalta 90 asteen kulmaan asetetut kaksi Serial ATA- ja yksi diskettiasemaliitin sekä debug-näyttö. Serial ATA -liittimiin asetetut kiintolevy voi asettaa toimimaan RAID 0-, 1-, 0+1-, 5- ja JBOD-tasoihin.

Hieman ylempää löytyy neljä muistiliitintä, jotka on aseteltu ja värikoodattu vastaavalla tavalla, kuin DFI emolevyssä. Piirilevyn reunalta löytyy 24-pinnisen ATX-liittimen lisäksi diskettiasemaliitin, neljä Serial ATA -liitintä ja molex-liitin tehosyöppöjä näytönohjaimia varten. Serial ATA -liittimet tukevat samoja RAID-tasoja, kuin aiemmin mainitut kaksi liitintä.

Prosessorikannan ympäristö ei ole aivan yhtä vapaa, kuin digitaalisella virransyötöllä varustetussa DFI:n emolevyssä. Lähellä on rivistö matalia kondensaattoreita sekä suojattuja keloja. Lisäksi kuumimpia komponentteja jäähdytetään alumiinisiileillä ja kuvassa vasemmalla puolella on SPP:n alumiinisiili, joka on juotettu kuparialustalle. Kahdeksanpinninen lisävirtaliitin on löytänyt paikkansa PS/2-liittimien takaa.

Emolevyn reunalta löytyy PS/2-liittimien vierestä FireWire- ja kaksi USB 2.0 -liitintä sekä optinen liitin äänen digitaaliselle ulosviennille. Oikeallepäin siirryttäessä vastaan tulevat etukaiutin-, takakaiutin-, sivukaiutin-, keskikaiutin/subwoofer-, sisääntulo- ja mikrofoniliittimet, neljä USB 2.0- ja kaksi verkkoliitintä.

EVGA:n emolevyyn päivitettiin alkutekijöiksi uusin saatavilla ollut BIOS-versio (12. tammikuuta 2007), minkä jälkeen siirryttiin tutkimaan FSB & Memory Config -sivulta löytyviä asetuksia. Sivulta on mahdollista asettaa FSB – Memory Clock Modesta Auto-, Linked- tai Unlinked-asetus päälle. Näistä keskimmäisellä väylätaajuus ja muistien kellotaajuus kulkevat käsi kädessä, kun taas jälkimmäinen antaa vapaat kädet ylikellottamiseen. Esimerkiksi väylätaajuus voidaan asettaa pysymään 266 MHz:ssä, mutta muistien kellotaajuutta voidaan säätää lähes portaattomasti.

Memory Timing Setting -sivun muistiasetussäädöt ovat DFI:hin verrattuna maltillisemmat, joskin perinteisempien asetusten ohella Advanced Memory Settings -kohdan alapuolelle on listattu lisäasetuksia.

CPU Configuration -sivulta löytyy mielenkiintoinen asetus, joka mahdollistaa prosessorin ytimien poiskytkemisen. Kaksiytimisellä prosessorilla, mitä on käytetty myös esimerkkitapauksessa, ainoastaan toinen ydin voidaan poistaa toiminnasta, mutta neliytimisellä prosessorilla valinnanvara luonnollisesti laajentuu neljään ytimeen.

Jännitesäädöt löytyvät System Voltages -sivulta, josta CPU Core -jännitteen voi nostaa 1,8 volttiin; CPU FSB:n 1,5; Memoryn 2,5; nForce SPP:n 1,55; nForce MCP:n 1,75 ja HT nForce SPP <-> MCP:n 1,55 volttiin.

PC Health Status -sivulle on sijoitettu tarkkailumahdollisuudet lämpötiloihin, jännitteisiin ja tuulettimien kierrosnopeuksiin.

Dynamic Fan Controlin alta vastaavasti löytyy mahdollisuus säätää tuulettimien kierrosnopeuksia lämpötilojen mukaan.

Sisältö

  1. AMD:n ja NVIDIAn uudet Intel-piirisarjat testissä
  2. DFI LanParty UT ICFX3200-T2R/G
  3. EVGA nForce 680i SLI
  4. Testikokoonpano, suorituskyky, ylikellotus ja SLI & CrossFire
  5. Loppuyhteenveto