Uusimmat

Antec P280

31.01.2012 13:53 Muropaketin toimitus

 

P280 on pakattu melko kookkaaseen pahvilaatikkoon (575 x 290 x 630 mm ja 12 kg), joka noudattaa Antecin viimeaikaisille tuotteille tyypillistä väritystä. Pakkauksen pintaan on painettu värikuvia koko kotelosta sekä kotelon yksityiskohdista. Kotelon tärkeimmät speksit on painettu laatikon kanteen. Harmillisesti laatikon päihin ei ole tehty kantokahvoina toimivia aukkoja, joten kookasta pakettia on hieman hankala liikutella. Pakkauksen sisällä kotelo on suojattu vaahtomuovisovitteilla.

P280:n mukana toimitettava oheistarvikevalikoima ei päätä huimaa. Muovipussukasta löytyy taiteltu A4-kokoinen pikaopas, kuusi mustaa nippusidettä sekä pieni pussillinen erinäisiä ruuveja. Kattavammat käyttöohjeet on saatavilla Antecin kotisivuilta.

Antec P280

P280 on Antecin testikaksikon suurempi osapuoli ja sitä voidaan pitää seuraajana P180-sarjan malleille. Ulkomittojen puolesta P280 on melko kookas täystornikotelo, sillä sen strategiset luvut ovat 526 x 231 x 561 mm ja 10,2 kg. Kotelon runko on mustaksi maalattua terästä ja ulkopaneeleissa on käytetty teräksen ja polykarbonaatin kaksikerrosrakennetta. Etupaneelissa on käytetty muovia ja alumiinia. Ulkoisia 5,25″ asemapaikkoja on kotelossa kolme. 2,5″ ja 3,5″ asemien kanssa yhteensopivia sisäisiä paikkoja löytyy kuusi ja lisäksi sisältä löytyy vielä kaksi pelkästään 2,5″ asemille tarkoitettua paikkaa.

Lisäkorttipaikkoja kotelon takapaneelissa on yhdeksän kappaletta. Näytönohjaimen maksimipituus on 330 mm. Tuuletinpaikkoja P280:sta löytyy kaikkiaan seitsemän kappaletta, joista kolmessa on esiasennettu 120 mm:n tuuletin. Ilmanottoaukot on varustettu irrotettavilla suodattimilla. Antec lupaa yhteensopivuuden XL-ATX, ATX, microATX ja Mini-ITX-emolevyille. Antecille tyypilliseen tapaan kotelolle luvataan kolmen vuoden rajoitettu AQ3-takuu.

Ulkonäöllisesti P280 noudattaa samaa hillittyä tyylisuuntaa aikaisempien Performance One -sarjan koteloiden kanssa, mutta ensimmäisen numeron muututtua kakkoseksi myös selviä muutoksia on tapahtunut. Muutoksista näkyvimpiä ovat etupaneelin liitäntöjen sekä painikkeiden sijainnin muuttuminen ja kylkipaneelien ulkomateriaalin vaihtuminen alumiinista teräkseen. Antec on panostanut hiljaisuuteen toteuttamalla etupaneelin ja kylkipellit monikerrosrakenteella. Metallia ja muovia yhdistelevän rakenteen tarkoituksena on vaimentaa sisältä kantautuvaa tietokonekokoonpanon melua.

Edeltäjiensä tapaan myös P280:n etupaneeli on peitetty lähes kokonaan ovella, joka piilottaa ulkoiset asemat sekä estää melun kantautumista käyttäjän korviin. Oven ulkopinnan muotoilussa on otettu askel alkulähteille ja P183, P193 ja P180 Mini -malleissa nähdyt kromiset yksityiskohdat sekä ylimääräiset aukot on unohdettu. Oven ulkopintaa peittää täysin suora ja pelkistetty alumiinilevy, jonka pinta on viimeistelty harjatuksi. Ovi koostuu kolmikerrosrakenteesta, joka yhdistää alumiinisen ulkopinnan, muovisen väliosan sekä pehmeän vaahtomuovisen sisäpinnan. Ovi on jämerätekoinen ja sulkeutuu näpäkästi magneetin avulla.

Oven takaa paljastuu kolme 5,25 tuuman ulkoista asemapaikkaa sekä suuri ilmanottoritilä, jonka kautta jäähdytysilma kulkee koteloon. Ritilä on kiinni pikalukituksella ja irrotettavissa puhdistusta varten, sillä se sisältää integroidun pölysuodattimen. Jäähdytysilma pääsee kulkemaan oven taakse etupaneelin kyljistä ja pohjasta.

Irrotettavan suojaritilä-pölysuodatinyhdistelmän takaa avautuu näkymä kahteen tuuletinpaikkaan sekä kotelon sisäisten asemapaikkojen runkorakenteeseen. Etutuuletinpaikkoihin mahdollista kiinnittää kaksi 120 mm:n tuuletinta ja kiinnitys tapahtuu ruuvien avulla.

Tarvittaessa P280:n etupaneelin ovi on mahdollista taittaa 270 astetta kylkipaneelin myötäiseksi. Tämän mahdollistaa kaksiosainen saranarakenne, jonka jälkimmäisen osan lukitus vapautuu vasta, kun ovea avataan selvästi yli 90 asteen. Samassa kuvassa on nähtävissä myös virtalähteen ilmanoton pölysuodatin, joka irtoaa helposti kotelon pohjasta vasemman kyljen suuntaan vetämällä.

P280:ssa etupaneelin liittimet sijaitsevat yläreunassa ja painikkeet kotelon kattopaneelin etureunassa. Liitäntävalikoima on nykyaikainen, muttei erityisen runsas. Tarjolla on kuuloke- ja mikrofoniliitännät sekä USB 2.0 ja USB 3.0 -liitäntöjä kumpaakin kaksi kappaletta. Positiivisena seikkana USB-liitännät on sijoitettu sen verran harvakseltaan, että niihin pitäisi mahtua hieman kookkaampikin tikku. Pienet siniset virta- ja kiintolevyledit on sijoitettu liitinpaneelin vasempaan ja oikeaan reunaan. Virta- ja reset-painike löytyvät kotelon päältä muoviseen kehykseen upotettuna. Virtapainike on melko kookas ja reset puolestaan selvästi pienempi. Painalluksen on oltava melko syvä, joka vähentää vahinkopainallusten määrää.

P280:n kattopaneeli on terästä ja siihen on sijoitettu etuosan painikkeiden ohella kaksi takaosaan sijoitettua tuuletinpaikkaa. Tuuletinpaikat ovat muutaman millin kohollaan muusta pellistä ja varustettu hunajakennomaisella suojaverkolla. Jostain syystä Antec on päätynyt mitoittamaan paikat vain 120 mm:n tuulettimille, joka on nykypäivän kotelolle hieman erikoista. Mahdollisuus myös 140 mm tuulettimien asentamiselle olisi tervetullut.

Kotelon pohjan kulmiin on sijoitettu muoviset koroketassut, jonka päissä on paksu vaalea vaimennuskumikerros. Pohjapaneeli on täysin umpinainen, lukuun ottamatta takaosassa sijaitsevaa tuulettimen ilmanottoaukkoa.

P280:n takapaneeli on nykykotelolle hyvin tyypillinen. Virtalähde sijaitsee pohjalla, lisäkorttipaikat keskellä ja I/O-paneeli sekä takatuuletinpaikka ylhäällä. Lisäkorttipaikkojen vieressä on laaja ilmanvaihtoaukko sekä kumireunusteiset letkuläpiviennit. Tuulettimen yläpuolella sijaitsee tuuletinsäädin. Kylkipaneelien kiinnitys on toteutettu sormiruuveilla.

Takapaneelin yläosan tuuletinsäätimen toteutus on tuttu Antecin muista koteloista. Se on ikään kuin muovinen kehys, johon tuuletinkohtaiset säätövivut on kiinnitetty kotelon sisäpuolelta. Muovikehykseen on merkitty tuulettimien paikat ja numerot, sekä vipujen säätövaihtoehdot (H ja L). Jokaisesta tuulettimesta on siis valittavissa kaksi pyörimisnopeusvaihtoehtoa. Ajatus jokaisen tuulettimen säätömahdollisuudesta kotelon ulkopuolelta käsin on hyvä, mutta toteutus hieman ontuu edelleen. Sijoitus kotelon takapaneeliin on hankalakäyttöinen ja valintavivut ovat niin pieniä, että niiden asennon muuttaminen onnistuu lähinnä kynnen päällä.

P280:n molemmat kylkipaneelit ovat kiinni kahdella sormiruuvilla ja ne aukeavat oven kaltaisesti etureunastaan saranoituna. Paneelien takareunaan on muotoiltu kahvat, jotka helpottavat entisestään jo muutenkin kevyesti aukeavien paneelien irrotusta. Sivupaneelit ovat 0,8 mm paksua maalattua terästä ja niiden sisäpintaan on kiinnitetty saman vahvuinen polykarbonaattimuovinen kerros. Tämän kaksikerrosrakenteen tarkoituksena on vaimentaa melua kotelon sisältä. Ratkaisun todellista hyötyä on vaikea arvioida, mutta ainakin kylkipaneelia kopauttaessa kuultavissa on pehmeän kumea ääni.

Kotelon oikean kylkipaneelin takaa paljastuu näkymä, josta ainakin siisteistä johdotuksista pitävät käyttäjät ovat mielissään. Johtojen läpivientiaukot ovat kookkaita ja niitä on riittävästi. Myös emolevyn yläpuolelta löytyy aukot kaapeleiden viemiseksi. Läpivientiaukkojen reunoille asennetut kumit on kiinnitetty tukevasti koteloon, joten ne eivät irtoa kovinkaan helposti, vaikka johtoja runnoisi hieman kovakouraisemminkin. Väliseinästä löytyy useita lenkkejä johtojen kiinnittämiseksi nippusiteillä. Kylkipaneelin taakse luvataan jäävän 30 mm:n tila johdoille. Prosessoricoolerin asennusaukko on toteutettu poikkeuksellisen suureksi, joka lisää todennäköisyyttä yhteensopivuudesta kaikkien emolevymallien kanssa.

P280:n sisärakenteessa Antec on siirtynyt edeltäjämalleihin verrattuna mojovan harppauksen perinteisempään suuntaan. Innovatiivinen, mutta joiltain osin myös hankala kammiorakenne on jäänyt historiaan ja komponenttien asettelussa on tyydytty tavanomaiseen ratkaisuun. Asemapaikat sijaitsevat kotelon etuosassa ja emolevy takana ylhäällä. Virtalähteen paikka on kotelon pohjalla takaosassa. Ilmanvaihdon perusajatuksena on alipaineistettu järjestelmä, jossa taka- ja kattotuulettimet siirtävät ilmaa ulos kotelosta ja lisävarusteiset etutuulettimet tuovat tuoretta ilmaa sisälle. Komponenttien rajoitukset sisältävät lähinnä näytönohjaimen 330 mm maksimipituuden sekä prosessoricoolerin 170 mm maksimikorkeuden.

Emolevyosastolla on väljää, eikä ihme, sillä kotelo on suunniteltu yhteensopivaksi myös XL-ATX-emolevyjen kanssa. Myös ilmanvaihto on emolevyn tienoilla kunnossa, sillä tuulettimia löytyy takaylänurkasta kaikkiaan kolme kappaletta. Tuulettimet ovat Antecin TwoCool -mallia ja kooltaan 120 x 120 x 25 mm. Ne tukevat kahta pyörimisnopeutta, mutta Antec ei ole valitettavasti julkaissut niistä tarkkoja speksejä. Kotelon yläosaan on jätetty hieman ylimääräistä tilaa jäähdytyskennon asentamista ajatellen. Harmillista on, että katosta löytyy paikat vain kahdelle 120 mm:n tuulettimelle, eikä esimerkiksi kolmelle 120/140 mm tuulettimelle.

Aivan kotelon takayläosasta löytyy pieni ruskea piirilevy, joka toimii kotelotuulettimien virtakeskittimenä. Siihen on mahdollista kytkeä neljä kolmipinnistä tuuletinliitintä ottamaan virtansa yhden molex-liittimen kautta. Kotelon kolme esiasennettua tuuletinta ovat valmiiksi kytkettyinä piirilevyyn. Yksinkertainen pieni ominaisuus, joka vähentää johtosotkua kotelossa.

Kotelon takaosan alapuoliskon on lisäkorttien ja virtalähteen valtakuntaa. Lisäkorttipaikkoja on kaikkiaan yhdeksän kappaletta, joka mahdollistaa jopa neljän näytönohjaimen kokoonpanot. Korttipaikkojen suojalevyt on varustettu ilmanvaihtoaukoilla sekä sormiruuveilla. Kotelon pohjalle sijoitettu virtalähdepaikka tukee virtalähdettä alapuolelta ja tarjoaa suodattimella varustetun ilmanottoaukon. Suodatin sijaitsee kotelon sisäpuolella, mutta on irrotettavissa ulkopuolelta kotelon kyljestä.

Kotelon etuyläosassa sijaitsevat kolme 5,25 tuuman ulkoista asemapaikkaa. Paikat on varustettu työkaluvapaalla pikalukituksella muovisalpojen avulla. Jousitettujen muovisalpojen tapit painuvat aseman kiinnitysreikiin, kun asema on paikallaan oikeassa kohdassa.

5,25 tuuman asemapaikkojen alla on paikat 2,5 ja 3,5 tuuman levyille. Ylimmäisenä sijaitsevat kaksi 2,5 tuuman paikkaa, joihin levyt voi yksinkertaisesti työntää paikalleen ilman erillisiä kiinnitystoimenpiteitä. Paikkojen reunoilla on nimittäin kielet, jotka puristavat asemaa pysymään paikallaan. 2,5 tuuman paikkojen alapuolelta löytyy kuusi muovista levykelkkaa, joihin on mahdollista kiinnittää sekä 2,5 että 3,5 tuuman levyjä. Kelkoissa on pikalukitus, jonka vapauttamalla ne voidaan vetää ulos kotelosta.

Lisäjäähdytystä varten asemakehikon takapaneelin puoleisessa kyljessä on pikakiinnitteiset paikat kahdelle 120 mm:n tuulettimelle. Niiden tarkoituksena on tehostaa näytönohjaimen ja emolevyn seudun jäähdytystä sekä kotelon ilmankiertoa.

Levyjen kiinnittäminen muoviseen kelkkaan tapahtuu pohjan kautta ruuveilla. 3,5 tuuman levyille kelkasta löytyy silikonikumiset vaimennustyynyt. Muovisesta rakenteesta huolimatta kelkat tuntuvat kestäviltä.

Kokoonpanon asentaminen P280:een on helppo toimenpide, kiitos hyvien tilojen sekä fiksujen asennus- ja kiinnitysratkaisujen. Virtalähteen kaapeleiden siisti vetäminen on äärimmäisen helppoa järkevästi sijoiteltujen läpivientien sekä oikean kylkipaneelin takaa löytyvän väljän tilan ansiosta. Ainoat miinusta ansaitsevat seikat ovat kiintolevyjen ruuvikiinnitys kelkkoihin sekä kotelon liitäntöjen, painikkeiden ja merkkivalojen lyhyehköt johdot, joista osa oli vedettävä oikoreittiä niiden pitämiseksi piilossa.

 

Sisältö

  1. Antec P280 & Solo II
  2. Antec P280
  3. Antec Solo II
  4. Lämpötilamittaukset, melumittaukset & yhteenveto