Uusimmat

Lämpötilamittaukset, melumittaukset & yhteenveto

31.01.2012 13:53 Muropaketin toimitus

 

Lämpötilamittaukset

Aiempien ATX-kotelovertailujen tapaan koteloiden jäähdytystehon testaamiseksi asensimme niihin testikokoonpanon, joka koostui Intel Core i7 920 -suorittimesta, Asuksen P6T Deluxe -emolevystä, kolmesta Qimondan yhden gigatavun DDR3-muistikammasta, Noctua NH-D14 -prosessoricoolerista, NVIDIA GeForce 285 GTX -näytönohjaimesta, Western Digitalin SATA-kiintolevystä, Intelin 2,5 tuuman SSD -levystä sekä Corsairin HX620W-virtalähteestä. Suoritin ylikellotettiin toimimaan 3,6 GHz (20×180 MHz) kellotaajuudella ja 1,3 voltin käyttöjännitteellä.

Verrokkikoteloksi valitsimme tällä kertaa kaksi koteloa samalta kilpailijamerkiltä, koska testikotelot edustavat toisiinsa nähden eri kokoluokkia. P280:n vertailukohteeksi otimme Muropaketin testikotelona jo pidempään toimineen Cooler Master HAF X:n, joka on toiminut verrokkina myös monessa aiemmassa kotelovertailussa. Solo II:n verrokiksi otimme puolestaan samaa kokoluokkaa ja ideologiaa edustavan Cooler Master Silencio 550:n. HAF X on P280:een nähden muutaman kympin kalliimpi ja Silencio 550 puolestaan Solo II:een nähden muutaman kympin edullisempi.

Prosessorin, näytönohjaimien ja kiintolevyn lämpötiloja seurattiin ohjelmallisesti HWmonitor-ohjelman avulla. Lisäksi emolevyn piirisarjan jäähdytyssiilin sekä virtalähteen ulostuloilman lämpötilaa mitattiin ulkoisen lämpömittarin avulla. Kuvaajaan suorittimen lämpötilaksi on merkitty neljän ytimen keskiarvo. Kokoonpanoa rasitettiin Prime 95- sekä FurMark 1.9.1 -testiohjelmien avulla. Testiympäristön lämpötila liikkui 22-23 asteen tuntumassa. Antecin testikoteloilla tulokset kirjattiin tuulettimen minimi- ja maksiminopeudella. Tästä syystä kuvaajasta löytyy merkinnät ”L” ja ”H”, jotka tarkoittavat siis ”Low” ja ”High”.

Lämpötilamittauksissa huomioitiin jälleen tälläkin kertaa vain rasituslämpötilat, sillä tällöin kotelon ilmankierrolla on hallittavaan suurin lämpökuorma. Suurimmalla lämpökuormalla jäähdytyksen todelliset kyvyt ja mahdolliset rajat tulevat parhaiten esiin.

Kuumimpina käyneitä komponentteja olivat taas kerran prosessori sekä grafiikkapiiri. Testikoteloilla prosessorin lämpötilat liikkuivat noin 82 ja 92 asteen välissä ja näytönohjaimen lämpötila suurimmilta osin 100 asteen yläpuolella.

Prosessorin lämpötila pysyy P280:lla high-asetuksella 82 asteessa, joka on hyvä, vaikkakin 2,5 astetta HAF X:ää heikompi tulos. P280 sai parhaaksi näytönohjaimen lämpötilakseen 99 astetta, jääden viisi astetta verrokkiaan jälkeen. HAF X hyötyy tässä kylkituulettimestaan, jollaista Antecista ei löydy. Piirisarjan ja kiintolevyn lämpötiloissa P280 jää verrokilleen kolmisen astetta, mutta pistää puolitoista astetta paremmaksi virtalähteen poistoilmassa. P280:n tuulettimien kierrosnopeuden laskulla low-asentoon ei ole dramaattista vaikutusta lämpötiloihin – suurimmillaan vaikutus näkyi testikokoonpanossa näytönohjaimen lämpötilassa.

Solo II:n pienempi koko ja vain yksi tuuletin näkyy mittaustuloksissa selvästi. Esimerkiksi prosessorin lämpötiloissa se jää P280:lle lähes 10 astetta. Saman kokoluokan Cooler Master Silencioon verrattuna vääntö on huomattavasti tasaisempaa. Silencio on hieman parempi prosessorin lämpötilassa, kiintolevyn lämmöissä ja virtalähteen poistoilman lämpötilassa, mutta Solo II puolestaan tekee selätyksen piirisarjan lämpötilan osalta.

Yhteenvetona P280 suoriutuu jäähdytystehtävistä erinomaisesti, ottaen huomioon, että kookkaassa kotelossa on käytetty ”vain” kolmea hiljaista 120 mm:n tuuletinta. Lisäksi positiivista on, että tuulettimien kierrosnopeusasetusten välillä ei ole suuria eroja, eli myös low-asennon käyttö on harkinnan arvoista. Solo II:n tulokset eivät sen sijaan suoranaisesti vakuuta, sillä sen jäähdytyssuorituskyky yhdellä tuulettimella on tehokkaan kokoonpanon tapauksessa vajavainen. Solo II on toki suunniteltu hiljaiseksi ja suht kompaktiksi koteloksi, mutta siitä huolimatta esimerkiksi toinen hiljainen TrueQuiet-tuuletin etupaneelissa ei olisi pahitteeksi.

Solo II lämpötilat

Solo II:n vakiokokoonpanolla mitatuista korkeahkoista lämpötiloista johtuen päätimme mielenkiinnosta testata sen kanssa muutamia lisävariaatioita. Muutoksia yhden tuulettimen vakiojäähdytysratkaisuun tehtiin kaksi kappaletta. Ensin testikokoonpanon virtalähde käännettiin ympäri niin, että sen tuuletin otti ilmaa katon ilmanottoaukon sijasta alapuolelta kotelon sisältä. Seuraavaksi lisäsimme kotelon etupaneeliin kaksi Noctua NF-P12 tuuletinta 1300 RPM:n vakionopeudella. Lopuksi käänsimme virtalähteen uudestaan ympäri ja testasimme ainoastaan tuulettimien vaikutusta lämpötiloihin. Kotelon oma tuuletin oli kaikissa tapauksissa high-asennossa.

Kummallakin erillisellä muutoksella osoittautui olevan selvä vaikutus kokoonpanon lämpötiloihin. Ainoastaan näytönohjaimen lämpötilassa ei havaittu merkittäviä muutoksia. Etutuulettimien lisäyksen jälkeen prosessorin lämpötila laski huomattavat 5,5 astetta. Myös piirisarjan ja kiintolevyn lämpötiloissa havaittiin 2-4 asteen lasku. Virtalähteen poistoilma oli sen sijaan tuntemattomasta syystä 1,5 astetta korkeammalla.

Kun etutuulettimet kytkettiin pois käytöstä ja virtalähde käännettiin ympäri avustamaan kotelon ilmanvaihtoa, vaikutus on lähes samaa luokkaa etutuulettimiin nähden. Prosessorin lämpötila saatiin tällä toimenpiteellä putoamaan viidellä asteella, mutta vastaavasti virtalähteen poistoilman lämpötila nousi yli kymmenellä asteella, sillä sen vastuualueeseen kuului nyt myös kotelon yläosaan nousevan lämpimän ilman poistaminen kotelosta. Virtalähteen tuulettimen kierrosnopeuden säätökäyrästä ja melutasosta riippuen virtalähteen kääntäminen saattaa olla Solo II:ssa jopa kannattava ratkaisu.

Käännetyn virtalähteen ja etutuulettimien yhdistelmällä Solo II:n lämpötilalukemat olivat luonnollisesti alimmillaan. Prosessorin lämpötila laski lähtötilanteesta täydellä kymmenellä asteella. Myös erityisesti kiintolevyjen lämpötila pysyi merkittävästi alhaisempana. Etutuulettimet helpottivat virtalähteen jäähdytyskuormaa siinä määrin, että ulostuloilman lämpötila laski 1,5 asteella. Yhteenvetona voidaan todeta, että tehokkaampien kokoonpanojen kanssa Solo II:n jäähdytyskykyä on mahdollista parantaa merkittävästi yksinkertaisilla toimenpiteillä. Parhaan vaihtoehdon valinta riippuu kuitenkin täysin käytetyistä komponenteista sekä koneelle asetetuista hiljaisuus- ja lämpötilavaatimuksista.

Melumittaukset

Tuttuun tapaan kotelon jäähdytysratkaisun meluntuottoa mitattiin Velleman DVM805 -desibelimittarilla kolmesta eri suunnasta: kotelon edestä, vasemmalta sivulta sekä takaa. Desibelimittari asennettiin kiinni kamerajalkaan ja sijoitettiin niin, että mittapää osoitti koteloa kohti noin 50 cm etäisyydellä ja 70 cm korkeudella 20 astetta vaakatasosta alaspäin suunnattuna.

Mittaukset suoritettiin öisessä hiljaisessa huoneistossa, jolloin taustameluksi mitattiin 34 desibeliä. Mittaustulokset on pyöristetty lähimpään puoleen desibeliin. Tuulettimille virtaa antamassa käytettiin Thermaltaken hiljaista 140 mm:n tuulettimella varustettua Toughpower Grand -virtalähdettä, joka oli asetettu ATX-liittimeen kytketyllä diagnostiikkayksiköllä toimimaan itsenäisesti ilman tietokonekokoonpanoa. Myös pelkän virtalähteen melutaso mitattiin, jotta saataisiin käsitys sen vaikutuksesta kokonaistuloksiin.

Antec P280 on kokoisekseen koteloksi hiljainen tapaus. Sen melutaso yltää high-asetuksillakin hädin tuskin 37 desibelin rajalle. Low-asennossa desibelilukemat liikkuvat mittaussuunnasta riippuen 34,5 ja 35 desibelin välillä. Lukemat ovat hyviä erityisesti kotelolle, joka tarjoaa myös hyvää jäähdytyssuorituskykyä. High-asennossa P280:n tuulettimet pitävät hiljaisessa tilassa kuultavissa olevaa tasaista huminaa. Läheltä kuunneltaessa havaittavissa on myös ilmavirran väreilyä sekä pientä roottorin lavoista kantautuvaa ilmaa repivää ääntä. Kierrosnopeuden laskiessa low-asetukselle on mentävä lähemmäs koteloa, että pystyy havaitsemaan tuulettimien vaimean huminan. Aivan lähietäisyydeltä kuulostellessa havaittavissa on myös vaimeaa väreilyä, rahinaa sekä tikitystä moottorista.

Solo II on suunniteltu alusta alkaen hiljaiseksi koteloksi ja se näkyy myös mittaustuloksissa. Tuulettimen high-asetuksella se iskee mittariin 34,5 desibelin lukemat ja low-asetuksella sen tuottama melu hukkuu täysin taustaan. Toisaalta jotain tämän suuntaista voi myös odottaa yhdellä hiljaisella erikoistuulettimella varustetulta äänenvaimennetulta kotelolta. High-asetuksella lähietäisyydeltä Solo II:sta on kuultavissa tasainen vaimea humina sekä aivan tuulettimen tuntumasta pieni repivä räpätys. Low-asetuksella on mentävä 20-30 cm päähän havaitakseen häipyvän pientä ilmavirran huminaa ja väreilyä. Hiljaisuuden osalta Solo II:ssa on siis lähtökohdat kunnossa.

Kuten tuloksista voi päätellä, kumpikaan Cooler Masterin verrokkikoteloista ei aivan pärjää Antecin testikaksikolle melutason osa-alueella.

Loppuyhteenveto

P280 ja Solo II ovat tyypillistä Antecia hyvässä mielessä. Ne eivät tarjoa juurikaan huikeita innovaatioita, vaan enemmänkin järkeviä toimivia yksityiskohtia. Viimeistely on Antecille tyypilliseen tapaan hyvää ja muotoilu tyylikkään hillittyä. Molemmissa koteloissa hiljaisuus on ollut suunnittelupöydällä yksi pääteemoista ja sen toteuttamissa on onnistuttu varsin hyvin.

Antec P280:n harteilla on kovia odotuksia, sillä se on luotu seuraajaksi suosituille menestysmalleille. P280 ei myöskään tuota pettymystä, sillä se onnistuu tarjoamaan toimivan yhdistelmän hiljaisuutta, suorituskykyä ja tilaa järkevään hintaan (edullisimmillaan noin 130 euroa). ilman merkittäviä puutteita. Hillitty ulkonäkö on monen mieleen ja tarvittaessa 270-astetta kääntyvä etupaneelin ovi auttaa pitämään mölyt kotelon mahassa.

Kolme 120 mm:n tuuletinta ei ole nykypäivänä täystornikokoluokan kotelolle erityisen paljon, mutta ne hoitavat tehtävänsä mallikkaasti ja hiljaisesti. Säätömahdollisuus on plussaa, vaikkakin säätimet ovat hieman hankalakäyttöisiä. Harmillista on, että erityisesti kattotuuletinpaikkoihin ei saa vaihtoehtoisesti asennettua 140 mm:n tuulettimia. P280:n sisällä on mukavasti tilaa komponenteille ja lopputuloksesta saa siistin hyvien johtojen reititysmahdollisuuksien ansiosta. P280:n ostaja tuskin tulee pettymään, kunhan osaa varautua muutamaan pieneen kauneusvirheeseen. Tästä syystä Antec P280 ansaitsee Muropaketin ”Toimituksen valinta 2012” -kunniamaininnan.

Antec Solo II:ta kohtaan on asetettu P280:n tapaan odotuksia, sillä sen edeltäjä oli puoli vuosikymmentä sitten tietyiltä osin innovatiivinen kotelo. Solo II:n ykkösominaisuus on hiljaisuus ja se näkyy niin hyvässä kuin huonossakin. Ulkopaneelien kaksikerrosrakenteen ja ainoastaan yhden 120 mm erikoistuulettimen ansiosta Solo II on oikeasti hiljainen kotelo, mutta tästä kärsii myös suorituskyky. Enemmän lämpöä tuottavilla kokoonpanoilla yhden hiljaisen tuulettimen varassa oleva ilmankierto ei yksinkertaisesti riitä hyvään jäähdytystulokseen. Onneksi tilannetta on mahdollista parantaa esimerkiksi lisätuulettimilla.

Vaikka kyseessä on melko kompakti kotelo, saattavat sisätilat aiheuttaa hieman hampaiden kiristystä. Asettelu on nimittäin hieman vanhanaikainen ja erityisesti johtojen piilottaminen on hieman hankalaa. Myös virtalähteen sijoitus kotelon katonrajaan tuntuu hieman vanhanaikaiselta, mutta se toimii lopulta ihan hyvin ilmanottoaukon ansiosta. Kehuja ansaitsee myös kiintolevypaikat, jotka tarjoavat kaksi erilaista kiinnitysmahdollisuutta. Antecin oma kuminauhakiinnitys on varmasti erityisesti harrastajien mieleen, sillä se vaimentaa levyjen värinät erityisen tehokkaasti. Monelle lopullinen stoppi saattaa kuitenkin tulla vastaan hankintapäätösvaiheessa, sillä Solo II:n suositushinta on miditornikotelolle korkea 119 euroa.

 

Antec P280

Hyvää

  • Hillitty ulkonäkö
  • Tilat
  • Tuulettimien kaksiportainen säätömahdollisuus
  • Hiljainen
  • Tuuletinkeskitin
  • Värinävaimennetut kiintolevykelkat
  • Jäähdytysteho
  • Kerrosrakenteiset etu- ja kylkipaneelit
  • Kaapeleiden läpiviennit ja piilotusmahdollisuudet
  • Kylkeä vasten kääntyvä etupaneelin luukku
  • Hinta

Huonoa

  • Levyjen ruuviasennus kelkkoihin
  • Kattotuuletinpaikat vain 120 mm tuulettimille
  • Tuuletinsäätimien sijainti ja käytettävyys

Toimituksen valinta 2012

 

Antec Solo II

Hyvää

  • Tyylikäs ulkonäkö
  • Levyjen vaihtoehtoinen kuminauhakiinnitys
  • Värinävaimennetut kiintolevykelkat
  • Kaksiasentoinen hiljainen TrueQuiet-tuuletin
  • Suuri prosessoricoolerin asennusaukko
  • Erittäin hiljainen
  • Pölysuodattimet
  • Vasemman kylkipaneelin kiinteät sormiruuvit

Huonoa

  • Paikoin vanhanaikaiset sisätilat
  • Jäähdytysteho yhdellä tuulettimella
  • Oikean kylkipaneelin ruuvikiinnitys
  • Heikot johtojenhallintaominaisuudet
  • Tuuletinpaikat vain 120 mm tuulettimille
  • Korkea hinta

 

 

Sisältö

  1. Antec P280 & Solo II
  2. Antec P280
  3. Antec Solo II
  4. Lämpötilamittaukset, melumittaukset & yhteenveto