Uusimmat

Antec Fusion Black 430 ulkoa ja sisältä

30.09.2007 22:40 Muropaketin toimitus

 

Antec Fusion Black 430

Koteloista ensimmäiseksi esiteltävä Fusion Black 430 edustaa Veris-tuoteperhettä ja kyseessä on HTPC-tyyppinen kotelo. Testiin saatu musta versio on kahdesta saatavissa olevasta Fusion-mallista uudempi, sillä noin vuosi sitten Fusionin julkaisun yhteydessä tarjolla oli vain hopeisella etupaneelilla varustettu malli. Mallien välillä on pieniä eroja, muun muassa etupaneelin näyttöön liittyen. Suomessa Fusion irtoaa kaupasta noin 170 euron hintaan kummassa tahansa värissä.

Antec Fusion Black 430 toimitetaan kompaktissa pahvilaatikossa, jonka pinnan kuviointi on toteutettu tyylikkäästi valmistajan yleisen tavan mukaan. Näyttävien värikuvien ohella tarjolla on speksejä ja mainospuheita englanniksi, saksaksi ja ranskaksi. Raakaa faktaa voisi pakkauksen pinnasta löytyä enemmänkin, mutta nykyinen tietomäärä tyydyttänee useimmat kuluttajat. Pakkauksen sisällä käytetyt tuotetta suojaavat tukirakenteet ovat vaahtomuovia, mikä on harmillista, sillä aiemmin Antec on käyttänyt samassa roolissa luontoa säästäviä pahvisia rakenteita.

Fusionin mukana toimitettavat oheistarvikkeet löytyvät kotelon sisältä pahviseen rasiaan pakattuna – tuttuun Antec-tyyliin. Pakkauksen mukana tulee virtakaapeli, pussillinen ruuveja ja kiinnitystarvikkeita, ohjekirjanen, ohjelmisto-CD, kolme muovista ilmaohjuria sekä muovinen peitepala 120 mm:n tuuletinpaikkaan.

Fusion Black 430:n tapauksessa kyse on siis mustasta HTPC-kotelosta. Alaltaan 444 x 414 mm kokoinen Fusion sopii mainiosti olohuoneen laitehyllyyn, sillä korkeutta sillä on vain 140 mm. Painoa on tavallisen tornikotelon verran (8,5 kg), sillä vaikka etupaneelista löytyykin alumiinia, on kotelon runko valmistettu 0,8 mm:n kylmävalssatusta teräksestä. Ratkaisu on onnistunut, koska teräs tekee rungosta jämäkän, eikä HTPC:n tapauksessa kotelon keveydestä olisi juurikaan etua. 5,25 tuuman ulkoisia asemapaikkoja löytyy yksi ja 3,5 tuuman kiintolevypaikkoja kaksi kappaletta. Suurin tuettu emolevykoko on micro ATX, mikä rajoittaa valinnanvapautta kokoonpanoa hankkiessa jonkin verran. Mukana toimitetaan kaksi 120 mm:n TriCool-tuuletinta, sekä 430 wattinen EarthWatts-virtalähde.

Kotelon ulkopuoli

Fusionin jokaisesta ulkopinnasta, etupaneelia lukuun ottamatta, löytyy ilmanottoaukkoja. Tilavuudeltaan pienessä ja vaakamallisessa kotelossa jäähdytyksen ja ilmankierron tarkka suunnittelu nousee tavallista tärkeämpään rooliin. Etupaneelin suunnalta katsottuna oikeassa kyljessä on kahden 120 mm:n kotelotuulettimen puhallusaukot. Tuulettimien suojaverkot ovat riittävän tiheät estääkseen ylimääräisten objektien pääsyn tuulettimiin, mutta toisaalta tarpeeksi avarat salliakseen ilman kulun ilman suurempaa ahdistusta. Yleisesti ottaen kahden kookkaan tuulettimen käyttö HTPC-kotelossa on positiivinen yllätys, sillä useimmista kilpailevista malleista löytyy lähinnä maksimissaan 80 mm:n kokoisia tuulettimia.

Lisää ilmanvaihtoaukkoja on kotelon kansipellissä ja vasemmassa kyljessä. Kannen aukot sijoittuvat juuri näytönohjaimen tienoille, joka takaa näytönohjaimen coolerille hieman viileämpää jäähdytysilmaa. Vasemmasta kyljestä löytyy puolestaan virtalähteen ilmanottoaukot. Virtalähde sijaitsee omassa kammiossaan ja puhaltaa kuvassa näkyvien aukkojen kautta ottamansa ilman suoraan takapaneelin kautta ulos.

Fusionin etupaneeli on 6 mm paksua mustaksi anodisoitua alumiinia, joka tekee kotelosta hillityn ja tyylikkään näköisen. Tyylikkyyttä lisäämässä on siniseksi taustavalaistu LCD-näyttö, joka sijaitsee etupaneelin vasemmalla puoliskolla. Hopeisessa Fusion-versiossa näyttö on toteutettu VFD-tekniikalla (Vacuum Fluorescent Display), joten näytöt näyttävät keskenään hieman erilaisilta ollessaan päällä. Näytön alla on paikka perinteiselle DVD-asemalle, joka naamioituu etupaneelin alumiiniseen tyyliin auki kääntyvän luukun ansiosta. Olennaisena osana naamiointiin kuuluva painike osui oikeaan kohtaan ja toimi moitteetta ainakin LG:n ja NEC:n DVD-RW-asemien kanssa.

Etupaneelin oikeaa puoliskoa hallitsee kookas alumiininen äänenvoimakkuuden säätönuppi, joka muokkaa kotelon ilmettä hifimpään suuntaan, joten Fusion sopii mainiosti olohuoneeseen esimerkiksi kotiteatterivahvistimen viereen. Nupista saa säädettyä koneen pää-äänenvoimakkuutta. Liitäntöjä löytyy perinteiset FireWire, kaksi USB 2.0:aa sekä 3,5 mm mikrofoni- ja kuulokeliitännät. Näiden oikealla puolella on pieni, sininen, pistemäinen kiintolevyn aktiivisuusvalo, reset-painike sekä sinisella valolla ympäröity virtapainike.

Ehkäpä mielenkiintoisin Fusionin takapaneeliin liittyvä seikka on, ettei sieltä löydy ainoatakaan tuuletinpaikkaa. I/O-liitinpaikkojen yläpuolella on neliömäinen ilmanvaihtoaukko, mutta ainoat kotelotuulettimet löytyvät kyljestä. Neljä täysimittaista lisäkorttipaikkaa sijaitsevat takapaneelin keskiosassa ja virtalähde on sijoitettu vaakatasoon takapaneelin oikeaan reunaan. Päälilevy on kiinni yhdellä sormiruuvilla ja sen takareunassa on kaksi irrottamista helpottavaa korvaketta.

Pohjan ilmanottoaukot sijaitsevat kotelon etupaneelin tuntumassa, kiintolevypaikkojen alla. Aukkojen funktiona on ottaa viileää jäähdytysilmaa kiintolevyjä varten. Kotelon pohjasta löytyvät jalat nostavat sen noin sentin irti alustastaan, joten ilmavirta pääsee liikkumaan esteettä kotelon alla. Neljästä jalasta vain julkisivun puoleinen pari edustaa hifi-tyyliä, kun taasen taaempi pari on pitävää valkoista kumia. Etureunan jalkojen pohjat ovat pehmustettu kangasmaisella materiaalilla.

Kotelon sisusta

Kunhan sormiruuvi on avattu, kannen saa irrotettua taaksepäin vetämällä. Fusionin sisältä paljastuu tarkasti jäsennelty kolmeen erilliseen kammioon perustuva rakenne. Antecin päämääränä on ollut eristää eniten lämpöä tuottavat komponentit, eli kiintolevyt, virtalähde ja emolevy omille osastoilleen, jolloin jokaisen osa-alueen jäähdytykselle on saatu järjestettyä omat ratkaisunsa.

Emolevylle tarkoitetun osaston yksi seinä koostuu käytännössä pelkästään tuulettimista – kaksi 120 mm:n kotelotuuletinta sijoittuvat nimittäin emolevyn yläreunan kohdalle. Kumpainenkin tuuletin on varustettu kytkimellä, jonka avulla pyörimisnopeus on valittavissa kolmesta eri vaihtoehdosta. Virran tuulettimet ottavat virtalähteen molex-liittimistä ryöstöliittimen avulla. Haluttaessa toinen tuuletinpaikoista on tukittavissa mukana toimitettavan muovilevyn avulla. Ilmavirtaa voi puolestaan ohjailla takapaneelin mustaan muoviosaan kiinnitettävillä jatkopaloilla, jolloin sisään tuleva viileä ilma ei pääse imeytymään suoraan lähimpään tuulettimeen.

Koska Fusioniin mahtuu vain microATX-emolevy, on laajennuskorttipaikkoja vain neljä kappaletta. Korttipaikkojen suojalevyt ovat rei’itettyä mallia. Johdot vedetään virtalähdepuolelta emolevylle väliseinämässä olevan reiän kautta. Reiän koko on säädettävissä mustan, muovisen liukuläpän avulla, joka kiristetään sopivaan asentoonsa ruuvin avulla. Johtoja löytyy tämän kokoluokan koteloon riittävä kavalkadi – tuulettimien virta- ja nopeussäädinjohtojen lisäksi tyrkyllä on USB-johto etupaneelin näyttöä varten, molex-liittimellä varustettu johto etupaneelin virtavaloa varten sekä perinteiset etupaneelin liitännöille, valoille ja painikkeille menevät johdot.

Kiintolevyille varattu kammio on kolmesta osastosta pienin ja se on eristetty emolevyosaston ja etupaneelin väliin puolikorkealla väliseinällä. Seinä on vain puolikorkea mitä ilmeisimmin siksi, että kiintolevyille rei’itetyn pohjan kautta virrannut jäähdytysilma kulkeutuisi ulos koteloista tuulettimien kautta. Kiintolevypaikkoja löytyy kaksi kappaletta ja levyt asennetaan niihin kyljelleen. Väliseinässä on aukko johtoja varten, mutta johdot voi vetää myös väliseinämän yli. Väliseinään, emolevyosaston puolelle, on kiinnitetty kaksi muovista johtojen niputuslenkkiä, joilla esimerkiksi emolevylle virtalähteeltä tulevat kaapelit saadaan kulkemaan siististi seinänviertä pitkin.

Kolmas osasto on pyhitetty virtalähteelle ja optiselle asemalle ja se sijaitsee etupaneelista katsottuna kotelon vasemmassa laidassa. Virtalähde makaa vaakatasossa kotelon lattialla ja kylkiseinässä on ilmanottoaukot sen jäähdytystä varten. Väliseinän yläreuna on tiivistetty mustalla, pehmeällä nauhalla, jottei virtalähteen ja muun kokoonpanon jäähdytysilmavirrat menisi sekaisin keskenään. Samalla pehmustenauha estää kansilevyn resonointia väliseinää vasten. Väliseinästä löytyvän säädettävän johtoaukon ohella väliseinästä DVD-asemakelkan alta löytyy toinen pienempi aukko kiintolevyjen virtajohtojen vetämistä varten.

Sisältö

  1. Antecin kotelot testissä: Fusion Black 430 & P190
  2. Antec Fusion Black 430 ulkoa ja sisältä
  3. Fusion Black 430: Virtalähde, asennus, LCD-näyttö, lämpötila- ja melumittaukset
  4. Antec P190 ulkoa ja sisältä
  5. P190: Virtalähteet, asennus, lämpötila- ja melumittaukset
  6. Loppuyhteenveto