Uusimmat

Antec P190 ulkoa ja sisältä

30.09.2007 22:40 Muropaketin toimitus

 

Antec P190

Myös artikkelin toinen Antec-kotelo on väriltään musta, mutta yhteneväisyydet Fusionin kanssa loppuvatkin suunnilleen siihen. Siinä missä Fusion on melko kompakti, olohuonekäyttöön suunnattu vaakatasoinen kotelomalli, on P190 kookas, tilava ja tehokkaille työ- ja pelikoneille tarkoitettu tornikotelo. P190 kuuluu Performance One -tuoteperheeseen ja se pohjautuu parisen vuotta sitten esiteltyyn P180-malliin. P180 on sittemmin saanut seuraajakseen tarpeellisilla päivityksillä varustetun P182-mallin, kun taasen P190 on selvästi oma mallinsa suuremman kokonsa ansiosta. Suomessa P190 on saatavissa halvimmillaan 369 euron hintaan. Summa on hurja, joten nyt otamme selvää siitä mihin se perustuu.

Laatikko, jossa P190 toimitetaan, on valtava – suurin tietokonekotelolaatikko johon olen törmännyt. Mitoista ja painosta saattaa kertoa jotain se, että laatikkoa oli vaikea mahduttaa auton ovesta sisään ja kotitalon rappuun päästyäni olin onnellinen siitä, että talonyhtiöstämme löytyy hissi. Kun kotelo oli saatu purettua pakkauksesta ulos, mahtui allekirjoittanut hoikkana poikana käpertymään laatikon sisään lähemmäs 190 senttisestä varresta huolimatta. Onneksi paketin kyljeen on puhkaistu jonkinmoiset kahva-aukot, sillä ilman niitä sen raahaaminen olisi lähes ylivoimainen ponnistus.

Pakkauksen mukana toimitettava oheistarvikevalikoima on tavallista runsaampi. Perinteisen paperitavaran ohella valikoimasta löytyy nippu modulaarisen virtalähteen johtoja, kaksi verkkovirtakaapelia, kaksi pussia ruuveja (emolevyn ruuvit omassa pussissaan), optisten asemien kiinnityskiskot, muovisia johtojen kiinnityslenkkejä, etupaneelin lukon avaimet, kiinnitysraudat vaihtoehtoista tuuletinkiinnitystä varten sekä muovinen tuki pitkiä lisäkortteja varten.

 

Kotelo ulkoa

P190 on musta tornikotelo, joka muistuttaa ulkonäöltään hyvin pitkälle P18x-sarjan malleja. Kookkaan teräsrunkoisen kotelon ulkomitat ovat 51,5 x 59,3 x 20,5 cm ja paino hulppeat 19,6 kilogrammaa. Painolle on syynsä, sillä kotelon mukana tulee kaksi NeoLink ATX-virtalähdettä, jotka ovat kytketty yhteen 1200 watin Neo-Link-järjestelmäksi. Sisälle mahtuu kaikki ATX-emolevyt aina 13-tuumaa leveään Extended-kokoon asti. 5,25 tuuman asemapaikkoja on neljä, ulkoisia 3,5 tuuman paikkoja yksi ja sisäisiä 3,5 tuuman kiintolevypaikkoja kaikkiaan kuusi kappaletta. Jäähdytykseen on paneuduttu kunnolla, sillä P190:sta löytyy esiasennettuna kaksi 120 mm:n, kaksi 140 mm:n ja yksi 200 mm:n tuuletin. Tuulettimista kaikki on varustettu kolmiportaisella säätimellä ja kolmen kierrosnopeutta on mahdollista muuttaa kotelon ulkopuolelta käsin. Lisäksi etupaneelissa on yksi paikka 120 mm:n lisätuulettimelle.

P190:n etupaneeli on hillityn ilmeetön, sillä asemapaikkojen suojana on täysin tasainen alumiinipintainen ovi. Alumiinipintaan, oven oikeaan ylänurkkaan, on painettu tyylikäs Antecin logo. P180-mallin murheena oli aikoinaan ovea kieroon vääntävä alumiinipinta sekä heikot ovea kiinnipitävät magneetit, mutta P190:ssa ovi tuntuisi istuvan tiiviisti ja magneetit toimivan sopivalla herkkyydellä. Koska ovi on täysin umpinainen, on Antecin ollut keksittävä vaihtoehtoinen reitti etupaneelin kautta otettavalle jäähdytysilmalle. Ratkaisu löytyy etupaneelin ritilämäisistä kyljistä sekä luukun takaa etupaneelin pohjasta löytyvästä aukosta.

Etupaneelin ovi pysyy kiinni magneettien voimalla. Ovi aukeaa kevyesti vetämällä ja kääntyy tarpeen vaatiessa jopa 270 astetta kotelon vasemman kyljen myötäiseksi. Oven takaa paljastuu neljä 5,25 tuuman asemapaikkaa, kaksi ilmanottoaukkoa sekä niiden väliin sijoitettu 3,5 tuuman asemapaikka. Asemapaikat ovat ns. pikalukittavaa mallia, eli esimerkiksi DVD-aseman saa irrotettua kotelosta suoraan etupaneelista käsin vetämällä.

Etupaneelin luukut eivät lopu tähän, sillä ilmanottoaukkojen oikeasta reunasta kevyesti painamalla saadaan ponnautettua auki luukut, joiden takaa löytyy irrotettavat ja pestävät pölysuodattimet. Ratkaisu on todella näppärä ja suodattimien puhdistus on tämän ansiosta nopea toimenpide.

Etupaneelin liitännät ovat näkyvissä myös silloin, kun ovi on suljettuna, mutta virta- ja reset-painikkeisiin pääsee käsiksi vasta oven avaamalla. Luukun saa tarvittaessa lukittua mukana toimitettavilla avaimilla ja lukko paikallistuu liitinrivin alapuolelle. Lukon yläpuolelle on sijoitettu kuuloke- ja mikrofoniliitäntä, USB 2.0 -liitännät sekä FireWire-liitäntä. Lisäksi FireWire-liittimen yläpuolelta löytyy pieni, pistemäinen sininen valo, joka kertoo koneen olevan päällä. Kiintolevyjen aktiivisuusvaloja on kaksin kappalein ja ne sijaitsevat painikkeiden oikealla puolella.

Vasenta kylkipaneelia hallitsee suuri hunajakennoritilä, jonka takana lymyilee kotelon suurin tuuletin. Mustassa kyljessä näkyvät hopeiset pisteet ovat kyljen sisäpuolelta löytyvän äänieristyspaneelin kiinnitystappien kannat. Kyljen ohella puhallustehoa on pultattu myös kotelon kattoon, ja oikein kaksin kappalein. Siinä missä kylkituuletin puhaltaa raitista ilmaa kotelon sisään, puhaltavat kattotuulettimet lämmintä ilmaa ulos kotelosta.

P190:n ominaisuuksiin perehtymättömälle takapaneeli tarjoaa yllätyksen ja samalla kuvista koteloa katselevat saattavat saada paremman kuvan mittasuhteista. Katsojan silmät eivät todellakaan valehtele, sillä kotelon pohjalta löytyy kuin löytyykin kaksi ATX-virtalähdettä. Kaksi kumisuojuksin varustettu aukkoa vesijäähdytyksen letkuille löytyvät korttipaikkojen vierestä ja aivan yläreunassa sijaitseva musta laatikko tarjoaa katto- ja takatuulettimen pyörimisnopeuden valinnan kolmesta eri vaihtoehdosta. Jokaiselle tuulettimelle on siis oma säätökytkimensä.

 

Kotelo sisältä

Kylkipaneelit ovat selvästi tavallista raskaammat, sillä normaalin teräspeltikerroksen ohella kyljen sisäpinnalle on kiinnitetty ääntä vaimentava muovikerros. Vasemmasta kyljestä löytyy lisäksi kotelon massiivisin tuuletin. Antecin ”Big Boyksi” kutsuma, halkaisijaltaan 200 mm:n tuuletin ottaa virtansa molex-liittimen kautta ja tarjoaa muiden tuulettimien tavoin mahdollisuuden valita pyörimisnopeus kolmesta eri vaihtoehdosta. Hiljaisimmillaan lavat pyörivät vain 400 kierrosta minuutissa, mutta ilmaa siirtyy silti 82 CFM 23,6 desibelin melutasolla. Maksiminopeudella ilmaa siirtyy puolestaan 134 CFM äänentason noustessa 29,4 desibeliin. Big Boy sijoittuu emolevyn korttipaikkojen tienoille, joten se tarjoaa tehokasta jäähdytystä esimerkiksi paljon lämpöä tuottaville näytönohjaimille. Tuulettimen virtajohto on harmillisesti hieman turhan lyhyt, joten raskasta sivupaneelia irrottassa on oltava tarkkana, ettei tule riuhtaisseeksi samalla tuulettimen johtoa irti.

Nopealla silmäyksellä P190:aa ei erota pienemmästä P182-mallista. Eroa löytyy kuitenkin koossa, sillä emolevyn ympäristössä on nyt selvästi väljempää. Yleisesti ottaen P190:ssa sovelletaan kahden kammion järjestelmää, jossa kotelon ylä- ja alaosa ovat käytännössä eristettyinä toisistaan. Alakerrassa sijaitsee kiintolevykehikko sekä virtalähteet, ja ilman siirtymisestä huolehtii virtalähteiden tuulettimien ohella yksi puolimatkaan asennettu 120 mm:n TriCool-tuuletin.

Kotelon taustapuolelta on harvoin mitään mielenkiintoista, mutta P190 tekee tässä asiassa poikkeuksen. Kotelon takaa löytyy nimittäin ratkaisu johtosekamelskaan, joka oli aikoinaan yksi P180-mallin suurimpia kompastuskiviä. Koska virtalähteet sijaitsevat kotelon pohjalla, mutta johtoja tarvitaan ylemmän kammion puolella, kulki niiden reitti välipohjan läpi kotelon yläosaan, jolloin ylemmän kammion alaosaan muodostui kaamea johtosekamelska. Antec teki merkittäviä muutoksia johtojen reititykseen P182-malliin, ja samaa ideaa on käytetty myös P190:ssa. Johdot nimittäin vedetään emolevyn taustapuolella ja kiinnitetään siististi taustalevyyn muovisten sidontalenkkien avulla. Näin emolevyn etupuoli pysyy johtovapaana alueena ja johdot voidaan vetää suoraan emolevyn reunoille lähelle virtaa kaipaavaa kohdetta.

Kiintolevypaikat ovat jaettuina ylä- ja alakammion puolelle omiin kehikoihinsa. Ylempi kehikko on mitoitettu kahdelle levylle ja alempi puolestaan neljälle. Molemmat lukittuvat paikoilleen yhden sormiruuvin avulla ja liukuvat ulos kotelosta metallisesta lenkistä vetäen. Välipohjassa on aukot johtojen vetämiseksi ylä- ja alakerran välillä, joita on mahdollista suurentaa irrottamalla sormiruuveilla kiinnitetyt metalliset läpät. Suurien johtonippujen vetäminen välipohjan läpi on kuitenkin tarpeetonta, sillä ne saa kulkemaan kätevämmin emolevyn takapuolella.

Kun kiintolevykehikot irrotetaan, paljastuu näkymä rungon etuosaan. Ylemmän kehikon takaa paljastuu pikakiinnitteinen 120 mm:n tuuletinpaikka, johon ei kuitenkaan toimiteta kotelon mukana tuuletinta. Sinällään hieman erikoista, sillä lähes 400 euron arvoiseen koteloon ei pitäisi olla tarvetta ostaa enää lisätarvikkeita, vaan kaiken voisi olettaa tulevan mukana. Alakerrasta ei löydy tuuletinta vastaavasta paikasta, koska tuuletin on sijoitettu kammion puoliväliin.

Ylä- ja alakerran kiintolevykehikot eroavat toisistaan varsin paljon. Siinä missä yläkerran kehikkoon mahtuu vain kaksi levyä, saa alakertaan kiinnitettyä tuplamäärän. Yläkerrassa kiintolevyt kiinnitetään omiin pikalukitteisiin kelkkoihinsa, jotka työnnetään kehikon sisään, kun taasen alakerrassa levyt ruuvataan kyljellään kiinni suoraan kehikkoon. Fusionin tapaan myös P190:ssa kaikkien kiintolevyjen värinänvaimennus on toteutettu silikonisten vaimennustyynyjen avulla.

Yläkammion kiintolevykehikon taustapuolelle on kiinnitetty jo P180:sta tuttu muovinen asennustarvikerasia. Rasiaan on kätevä säilöä vaikkapa kotelon mukana tulleet ruuvit, vaikkakin rasia sijaitsee hieman hankalassa paikassa. Kiintolevykehikon ja levyihin menevien johtojen irrottamista kätevämpi tapa päästä rasiaan käsiksi on irrottaa kotelon oikea kylki, jolloin rasia on melko hyvin näppien ulottuvilla.

Jos ylempään kiintolevykehikkoon ei kiinnitetä levyjä, voi siihen halutessaan valjastaa yhden 120 mm:n tuulettimen puhaltamaan näytönohjainten suuntaan. Ensin kehikosta irrotetaan levykelkat, jonka jälkeen tuuletin kiinnitetään pakkauksen mukana tulleilla paksusta teräslangasta varustetuilla kiinnikkeillä.

Yläkammiosta emolevylle varattu tontti on harvinaisen tilava. Tämä ei ole ihme, kun muistamme, että P190 on yhteensopiva jopa kookkaiden eATX-emolevyjen kanssa. Myöskään tuuletuksen puutteesta ei pitäisi olla huolta, sillä lämmintä ilmaa pusketaan ulos emolevyn ympäristöstä kahden 140 mm:n ja yhden 120 mm:n tuulettimen voimin. Kotelon 120 mm:n hyrrät pyörivät vähintään 1200 ja maksimissaan 2000 kierrosta minuutissa. Ilmaa liikkuu 39:sta 79:aan kuutiojalkaan minuutissa melutason ollessa 25 ja 30 desibelin haarukassa, kierrosnopeudesta riippuen. Myös 140 mm:n kattotuulettimille on tarjolla kolme eri pyörimisnopeusvaihtoehtoa, jotka kirjataan 700, 1100 ja 1500 rpm. Kyseisillä kierrosnopeuksilla vastaavat melutasot ovat 19,8, 21,4 ja 31,8 desibeliä ja ilmaa siirtyy 47, 66,8 ja 94,6 CFM. Virtansa tuulettimet ottavat virtalähteen molex-liittimistä ja kierrosnopeuden säätöyksikkö sijaitsee kotelon takapaneelissa.

Lisäkorttien kiinnityksessä on päädytty tavalliseen ruuviratkaisuun ja korttipaikkojen suojalevyt ovat rei’itettyä mallia. Korttipaikkojen vasemmalta puolelta löytyy läpivientiaukot vesijäähdytyksen letkuille. Vaikka komponenttien asennusta varten onkin riittävästi tilaa temmeltää, on merkillepantavan kummallista, ettei Antec ole saanut tämän hintaluokan koteloon aikaiseksi irrotettavaa emolevykelkkaa.

Ehdottomasti P190:n erikoisin varuste on löydettävissä piilosta kattopellin reunan takaa. Antec on nimittäin tullut siihen tulokseen, että malliston lippulaivasta on löydyttävä myös työvalo. Lisävaloa kotelon sisään on tarjolla metallisen, joutsenkaulaisen led-spottivalon muodossa, joka lepää katosta löytyvän koukun päällä silloin, kun valolle ei ole tarvetta. Virtansa valo ottaa joko emolevyn USB-pinneistä tai virtalähteen molex-virtaliittimestä, eikä sen sammuttamiseksi ole tarjolla minkäänlaista kytkintä.

Kotelon alakammiota voisi luonnehtia eräänlaiseksi tuulitunneliksi, joka pitää virtalähteet erillään muusta kokoonpanosta ja yhdistää osan kiintolevyistä samaan jäähdytysketjuun. Ratkaisun etuna on se, ettei virtalähteiden tarvitse huolehtia kuin itsensä, sekä muutaman noin kymmenen wattia lämpöä tuottavan kiintolevyn jäähdytyksestä, jolloin ne pysyvät mahdollisimman viileinä ja hiljaisina. Kotelon pohjalle, virtalähteiden alle, on asennettu silikoniset suikaleet, jotka estävät värinöiden siirtymistä virtalähteiden kuorista kotelon runkoon. Alakammion puolivälissä on väliseinä, johon on kiinnitetty samanlainen 120 mm:n TriCool-tuuletin kuin kotelon takapaneelista löytyy. On fiksua, että tuuletin on sijoitettu etupaneelin sijaan hieman syvemmälle kotelon uumeniin, jolloin tuulettimen melu kantautuu epätodennäköisemmin käyttäjän korviin.

Sisältö

  1. Antecin kotelot testissä: Fusion Black 430 & P190
  2. Antec Fusion Black 430 ulkoa ja sisältä
  3. Fusion Black 430: Virtalähde, asennus, LCD-näyttö, lämpötila- ja melumittaukset
  4. Antec P190 ulkoa ja sisältä
  5. P190: Virtalähteet, asennus, lämpötila- ja melumittaukset
  6. Loppuyhteenveto