Uusimmat

Loppuyhteenveto

30.09.2007 22:40 Muropaketin toimitus

 

Olohuonetietokoneet tekevät edelleen osaksi tuloaan, mutta ainakin Antecilla ollaan kotelotarjonnan osalta valmiina, sillä Fusion Black 430 ei ole mikä tahansa pitsalaatikko. Yhtään liikaa kehumatta Fusion Black 430 on yksi Antecin kaikkien aikojen parhaimmista ja tasapainoisimmista koteloista. Paksulla alumiinilevyllä silattu hillitty etupaneeli takaa tyylikkään olohuoneeseen sopivan ulkonäön ja etupaneelin LCD-näyttö kasvattaa virtuaaliporkkanan pituutta entisestään. Kompaktin kotelon jäähdytys on toteutettu esimerkillisen hienosti kolmeen kammioon perustuvan rakenteen avulla ja hiljaisen virtalähteen sekä kookkaiden säädettävien TriCool-tuulettimien ansiosta metelin saa pysymään hyvin kurissa. Lukuisat pienet yksityiskohdat muistuttavat siitä, että Antecin insinöörit ovat tehneet muutakin kuin pyöritelleet peukaloitaan kahvitauolla.

Fusion Black 430:sta on rehellisesti ottaen vaikea löytää juurikaan kritisoitavaa, niin onnistunut tuote se on käyttötarkoitukseensa. Tehokkaamman kokoonpanon kanssa saattaa toki olla edessä ongelmia tilan kanssa ja esimerkiksi kookkaan high-end-näytönohjaimen kanssa voi tulla ahdasta, mutta tosiasia on, ettei Fusion ole tarkoitettu pelikoneen koteloksi, vaan olohuoneen mediapyörittimen asuinpaikaksi. Tornicoolerien asentaminen Fusioniin on korkeuden puolesta mahdotonta, mutta kyseessä on ennemminkin HTPC-kotelotyypin, kuin pelkästään Fusionin ongelma. Jotkut saattavat kaivata EarthWatts-virtalähteeseen irroitettavia johtoja, mutta kaikenkaikkiaan johtoja on niin vähän, ja virtalähteen edestä löytyy oiva säilytyspaikka niputetuille ylimääräisille johdoille, että modulaarisen virtalähteen puuttumista ei voi laskea miinukseksi. Ainut todellinen miinus liittyy etupaneelin LCD-näyttöön – ainakaan testikappaleen mukana toimitettu ohjelmisto ei toiminut kaikilta osin näytön kanssa, ja itse näyttö on epäselvä sekä varustettu liian kapeilla katselukulmilla. Ongelmaan on kuitenkin korjattavissa helposti, kunhan hopeinen etupaneeli ei pilaa olohuoneen harmoniaa. Hopeanvärisellä etupaneelilla varustettu Fusion 430 -malli on nimittäin varustettu erilaisella VFD-näytöllä, joka on ainakin allekirjoittaneen kokemusten perusteella tyylikkäämpi ja selvästi helppolukuisempi.

Hyvää

+ Tyylikäs ulkonäkö
+ Kolmen kammion rakenne
+ Jäähdytysteho
+ Hyvin hyödynnetyt sisätilat
+ Hiljainen
+ Tukeva rakenne
+ Tuulettimien säätömahdollisuus
+ Kiintolevyjen vaimennuspuslat

Huonoa

– LCD-näytön ohjelmiston osittainen toimimattomuus
– LCD-näytön luettavuus ja katselukulmat

P190 onnistui tekemään vaikutuksen jo pakkauksensa massiivisella koolla, eikä ilotulitus jäänyt tosiaankaan siihen. Lähes 60 senttiä pitkästä kotelosta löytyy kaksi virtalähdettä, jättimäinen 200 mm:n tuuletin neljän muun kookkaan tuulettimen ohella sekä tuhottomasti lääniä temmeltää. Ulkoasu ja rakenne on peritty P180- ja P182-malleista ja suuremmalla koolla on korjattu lähes kaikki kyseisten mallien kompastuskivet. Johdot saa vedettyä kätevästi ja siististi emolevyn taustapuolelta, jolloin päästään eroon johtosotkusta ja saadaan ilmankierto toimimaan moitteetta. Tuuletus onkin kunnossa, sillä P190:ssa on kaikkiaan seitsemän tuuletinta, jos virtalähteiden tuulettimet lasketaan mukaan. Kaiken lisäksi tuulettimista kaksi on tavallista suurempaa 140 mm:n kokoa ja kylkituuletin on massiivinen 200 mm:n malli. Kaikki tuulettimet ovat säädettävissä kolmiportaisesti ja kolmen tuulettimen säätö onnistuu kotelon ulkopuolelta, takapaneelista.

Antecille tyypilliseen tyyliin kaikki kiintolevypaikat ovat varustettu silikonista valmistetuilla vaimennuspuslilla ja kaikki kuusi levypaikkaa sijaitsevat helposti irrotettavissa kehikoissa. Yksi P190:n mielenkiintoisimmista ratkaisuista on kahdesta virtalähteestä koostuva NeoLink-järjestelmä, jonka kokonaisteho on huimaavat 1200 wattia. Virtalähteiden kanssa on kuitenkin törppöilty oikein huolella, sillä virtalähteistä toiseen kohdistuu parhaimmillaankin vain noin 20% rasitus, kun taasen toisen tehot voivat hurjimmilla tehokokoonpanoilla loppua melkein kesken. Virtalähteiden rasitus olisi helppo tasapainottaa valmistajan tekemien pienten muutosten avulla, mutta saa nähdä aikooko Antec tehdä asialle mitään.

Täydellisyyttä lähentelevän kotelon ainut merkittävä miinus liittyy Antecin perisyntiin, eli emolevykelkan puuttumiseen. Koska P190:n sisältä löytyy hulppeasti tilaa, ei emolevykelkka ole asennusmukavuuden kannalta välttämätön, mutta siltikin sellaisen luulisi löytyvän tämän hintaluokan kotelosta. Pieni miinus merkkautetaan lisäksi ylemmän kiintolevykehikon tuuletinpaikasta – se on nimittäin tyhjä! Lähes neljänsadan euron kotelon mukana luulisi tulevan tuulettimet kaikkiin tuuletinpaikkoihin.

Antec P190:lla on hintaa lähemmäs 400 euroa, joka on todella kova hinta tietokonekotelosta. Nopean laskutoimituksen jälkeen voi kuitenkin todeta, että se on varsin perusteltu lukema. Markkinoilla tällä hetkellä olevista kilowatin virtalähteistä joutuu nimittäin pulittamaan 250-300 euroa, jonka jälkeen tilavan ja hyvin jäähdytetyn P190-kotelon hinnaksi jääkin vain noin sata euroa. Valitettavasti P190:n virtalähteet vaativat Antecin toimesta pienen johtopäivityksen, jotta niistä olisi oikeasti mahdollista ottaa irti tuo huimalta kuulostava 1200 watin teho, joten huipputehoa kaipaavien ei kannata rahojaan P190:een ainakaan tällä hetkellä sijoittaa. P190 on kotelona todella onnistunut, ja siksi onkin harmillista, ettei sitä myydä pelkästään ilman virtalähteitä. Jos Antec päätyy tasoittamaan virtalähteiden rasituserot jakamalla PCI-E-liittimet molempien virtalähteiden kesken, tekee se P190:sta erittäin suositeltavan yhdistelmän tilavaa koteloa ja tehokasta virtalähdettä huipputason kokoonpanolleen etsivälle.

Hyvää

+ Sisätilat
+ Järkevä johtoratkaisu
+ Kiintolevykehikot vaimennuksella
+ Säädettävät tuulettimet
+ Pölysuodattimet
+ Aukot vesijäähdytyksen letkuja varten
+ Jäähdytysteho
+ Äänentaso (tuulettimet Low-asennossa)
+ Virtalähteiden yhteisteho
+ Toisen virtalähteen modulaarisuus
+ Suuri virtaliitinvalikoima

Huonoa

– Virtalähteiden järjettömän epätasainen kuormitus
– Ei emolevykelkkaa
– Sivutuulettimen yhteensopivuusongelmat joidenkin näytönohjaimien kanssa
– Hinta varauksella
– Kaikki tuulettimet eivät sisälly pakkaukseen

Sisältö

  1. Antecin kotelot testissä: Fusion Black 430 & P190
  2. Antec Fusion Black 430 ulkoa ja sisältä
  3. Fusion Black 430: Virtalähde, asennus, LCD-näyttö, lämpötila- ja melumittaukset
  4. Antec P190 ulkoa ja sisältä
  5. P190: Virtalähteet, asennus, lämpötila- ja melumittaukset
  6. Loppuyhteenveto