Uusimmat

BIOS-ominaisuudet

02.07.2006 23:07 Muropaketin toimitus

AOpen on viilannut Awardin biosin mieleisekseen ja ylikellotuskäyttöä suosivaksi. Tarjolla on siis kattava määrä erilaisia kokoonpanon ylikellotukseen ja suorituskykyyn liittyviä asetuksia.

Muistiasetusten säätömahdollisuudet rajoittuvat suorituskyvyn kannalta tärkeimpiin parametreihin. Muistien nopeusasetuksille löytyy ainoastaan asynkroniset kertoimet 533 ja 667 megahertsin nopeusluokkiin. 1:1-jakajaa muisteille ei ainakaan ensimmäisissä BIOS-versioissa ole tarjolla.

Järjestelmän lämpötilojen, tuulettimien ja jännitteiden seuranta on nykytyylin mukaisesti kattava. AOpenilla on kuitenkin vielä paranneltavaa lämpötilaseurannan tarkkuudessa, sillä esimerkiksi näytekuvassa prosessorin lämpötilaksi ilmoitetaan 18 astetta, vaikka jo huoneilman lämpötila samalla ajanhetkellä oli yli 24 astetta. Kaikeksi onneksi lämpöanturi tuntuu käyttäytyvän lineaarisesti ja lisäämällä noin 10 astetta anturin lukemaan saadaan selville prosessorin pintalämpötila.

Prosessorin ja emolevyn säädöistä ja asetuksista yhteenveto alla olevassa listassa.

  • Prosessorin jännite: 0,7375 – 1,5 V
  • Muistijännite: 1,8 – 2,15 V
  • Piirisarjan jännite: 1,525 – 1,675 V
  • PCI Express -väylän jännite: 1,5 – 1,7 V
  • Prosessorin väylätaajuus: 166 – 199 MHz
  • PCI Express -väylän taajuus: 100 – 160 MHz

Kaikki perusylikellotuksessa tarvittavat säädöt löytyvät biosista, mutta osassa säädöistä säätövara on virallisella BIOS-versiolla rajoitettu. Erityisesti prosessorin väylätaajuuden säätö kaipaa selvästi lisää pelivaraa, joka onkin jo uusimmassa beta-biosissa korjattu.

Yksi emolevyn mielenkiintoisimmista vakiovarusteista on mukana toimitettava kaukosäädin. IR-vastaanotin liitetään emolevyltä löytyvään liittimeen ja asetetaan näkyville. Kaukosäätimestä löytyvistä napeista voidaan ohjata esimerkiksi mediasoitinta, mutta ehdottomasti mielikuvituksellimmat napit liittyvät ylikellotukseen. FSB up- ja FSB down -napeilla kokoonpanon väylätaajuutta voidaan muuttaa yhden megahertsin askelin ja mikä parasta: erillistä ohjelmaa ei tarvita, vaan säätö toimii myös vaihtoehtokäyttöjärjestelmissä.

Sisältö

  1. AOpen i975Xa-YDG & Yonah-ylikellotusta
  2. Komponenttien sijoittelu
  3. BIOS-ominaisuudet
  4. Ylikellotus
  5. Suorituskykymittaukset
  6. Loppusanat