Uusimmat

Apple iPad (WiFi & 64 Gt)

31.07.2010 14:56 Muropaketin toimitus

Apple julkaisi pitkään huhutun iPad-tablet-tietokoneen 27. tammikuuta San Franciscossa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa. Ennen julkaisua laitteesta liikkui runsaasti huhuja syksyn ja talven aikana ja nimeksi arvailtiin muun muassa iSlatea ja iTabletia. iPad ei kuitenkaan ole Applen ensimmäinen tablet-tietokone, vaan yritys lanseerasi jo vuonna 1993 markkinoille japanilaisen Sharpin kanssa kehitetyn ja valmistetun MessagePadin, joka perustui ARM 610 RISC -prosessoriin ja Newton-käyttöjärjestelmään. Laite oli varustettu kosketusnäytöllä ja sen ominaisuuksiin kuului muun muassa käsialantunnistus ja virtuaalinäppäimistö.

Apple iPadista julkaistiin markkinoille kaksi versiota, joista ensimmäinen on varustettu pelkällä WiFi-tuella ja toinen WiFin lisäksi 3G-yhteydellä. Molemmista versioista tuli markkinoille kolme erikokoisella tallennuskapasiteetilla varustettua mallia (16, 32 & 64 Gt). WiFi-versio saapui myyntiin Yhdysvalloissa 2. huhtikuuta ja WiFi+3G-versio 20. huhtikuuta. Apple myi ensimmäisten 80 päivän aikana kolme miljoonaa iPadia ja niiden myynti ohitti viimeisen vuosineljänneksen aikana miltei Mac-tietokoneiden myynnin. Kevään ja kesän aikana iPad on rantautunut myyntiin myös Kanadassa, Australiassa, Ranskassa, Italiassa, Japanissa, Espanjassa, Sveitsissä, Iso-Britanniassa, Saksassa, Itävallassa, Belgiassa, Hong Kongissa, Irlannissa, Luxemburgissa, Meksikossa, Hollannissa, Uudessa-Seelannissa ja Singaporessa. Apple ei ole valitettavasti toistaiseksi kertonut, koska se aikoo lanseerata iPadin myyntiin Suomessa ja muissa Pohjoismaissa.

Yhdysvalloissa WiFi-versiot maksavat 499, 599 ja 699 dollaria ja WiFi+3G-versiot 629, 729 ja 829 dollaria (+verot). Saksassa WiFi-versioiden hinnat on käännetty suoraan euroiksi ja WiFi+3G-versioissa hinnat ovat 599, 699 ja 799 euroa. Saimme Muropaketin testattavaksi iPadin 64 gigatavun WiFi-version Jimm’s:ltä, joka kauppaa itse maahantuomiaan laitteita 849 eurolla. Jimm’sin varastosta löytyy myös muutamia 64 gigatavun WiFi+3G-malleja, joiden hinta on 1499 euroa.

iPad toimitetaan Applelle tyypillisessä valkoisessa laatikossa, jonka päällä on laitteen kuva ja kyljissä Applen logo sekä iPad-teksti. Minimalistisesta pakkauksesta löytyy itse laitteen lisäksi 30-pinnisellä dock-liittimellä varustettu USB-kaapeli, jonka avulla iPad liitetään tietokoneeseen ja se toimii erilliseen (jenkkimalliseen) 10 watin verkkopistokemoduuliin yhdistettynä myös laturina, suppea pikaohjekirja, kaksi omenatarraa ja tuoteopas.

Mukana ei valitettavasti toimiteta esimerkiksi näytön puhdistusliinaa tai suojakoteloa. Erikseen ostettavana lisävarusteena Apple tarjoaa muun muassa näppäimistöllä varustettua telakkaa, pelkkää telakkaa, näppäimistöä, suojakoteloa, dock-VGA-adapteria, kuulokkeita sekä liitinadapteria kameraan.

iPad näyttää isokokoiselta iPhonelta ja on varustettu LED-taustavalaistulla 9,7-tuumaisella monikosketusnäytöllä, joka käyttää IPS-näyttötekniikkaa (In-plane switching). Laite on 18,97 cm leveä, 24,28 cm korkea ja 1,34 cm paksu ja painaa 680 grammaa. 178 asteen katselukulmalla varustetun näytön resoluutio on 1024×768 pikseliä, tarkkuus 132 PPI (pikseliä tuumaa kohti) ja lasilla suojatussa näytössä on sormenjälkiä estävä oleophobic-pinnoite. Sisäänrakennettu kiihtyvyysanturi tunnistaa, miten päin laitetta pidetään ja näyttö kääntyy automaattisesti vaaka- tai pystyasentoon. Ympäristön valon anturi osaa säädellä näytön taustavalaistuksen kirkkautta automaattisesti.

Kapasitiivinen monikosketusnäyttö tukee samoja sormieleitä kuin iPhone ja iPod Touch. Esimerkiksi nettiselaimessa näytön napauttaminen kahdesti lähentää tai loitontaa näkymän. Kahta sormea näytöllä pois päin toisistaan tai toisiaan kohti vetämällä voidaan zoomata portaattomasti. Näyttöä suurempien sivujen tai valikoiden selaus toimii vetämällä sormea haluttuun suuntaan.

Muotoilultaan hieman kupera takapuoli ja reunat ovat yhtenäiset ja valmistettu harjatusta alumiinista. WiFi+3G-mallissa musta antenni on integroitu laitteen yläreunaan. Keskellä on musta Applen logo, jonka alapuolelle on merkitty muistikapasiteetti, sarjanumero ja FCC- ja ICES-luokitukset.

Päältä päin katsottuna laitteen ylänurkassa on virtanäppäin, joka toimii samalla näppäinlukkona ja näytön herätenappina. Kyljessä on kytkin, joka estää näytön automaattisen kääntymisen ja äänenvoimakkuuden säätönäppäin. Laitteen vasemmassa ylänurkassa on 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ja vieressä mikrofoni. Alalaidasta löytyy perinteinen 30-pinninen dock-liitin ja sisäänrakennetut kaksi kaiutinta. iPad tukee AAC-, Protected AAC-, MP3-, MP3 VBR-, Audible-, Apple Lossless-, AIFF- ja WAV-ääniformaatteja.

Laitteen sisuksissa on Applen kehittämä ARM-pohjainen A4-järjestelmäpiiri (SoC, System on Chip), joka toimii gigahertsin kellotaajuudella ja keskusmuistia on 256 megatavua. A4-piiri rakentuu yksiytimisestä Cortex A8-prosessorista ja PowerVR SGX 535 -grafiikkapiiristä. A4 valmistetaan Samsungin 45 nm:n prosessilla ja se on käytössä myös iPhone 4:ssä. WiFi-malli tukee 802.11a/b/g/n-standardeja ja Bluetooth 2.1 + EDR -tekniikkaa. Laitteeseen on integroitu digitaalinen kompassi, mutta A-GPS-ominaisuus on tuettuna vain WiFi+3G-mallissa.

Apple lupaa iPadin akkukestoksi 10 tuntia internetselaimen käyttöä WiFi-yhteydellä, videoiden katseluta tai musiikin kuuntelua. Laite on varustettu sisäänrakennetulla 25 wattitunnin litiumpolymeeriakulla, jota ei voi vaihtaa. Lataus onnistuu mukana toimitettavalla 10 watin virta-adapterilla suoraan seinästä tai kaapelilla tietokoneen USB-liitännästä.

iPadin akun lataaminen tietokoneen USB-liitännästä ei ole aivan yksiselitteinen operaatio, sillä vanhemmissa Mac-tietokoneissa ja useimmissa emolevyissä USB-liittimen virta ei riitä lataamaan iPadia, jos se on päällä ja yläpalkissa lukee ilmoitus ”Not charging”. Kun iPad sammutetaan valmiustilaan, laite latautuu hitaasti vähävirtaisestakin USB-liittimestä. Uusissa Mac-tietokoneissa ja joissain uusissa emolevyissä on käytössä high-power USB-liittimet, joiden kautta lataus onnistuu normaalisti, vaikka iPad olisi päällä. Lisää yksityiskohtia iPadin latauksesta tietokoneen USB-liittimen kautta voi lukea PC Worldin sivuilta. Muropaketin noin 1,5 viikkoa kestäneet testit saatiin tehtyä yhdellä latauksella ja testisessiomme vastasi todennäköisesti peruskäyttöä intensiivisempää rasitusta.

Sisältö

  1. Apple iPad (WiFi & 64 Gt)
  2. iOS-käyttöjärjestelmä ja sovellukset
  3. Käyttöliittymän & sovellusten videoesittely ja loppuyhteenveto