Uusimmat

ASRock M8 mini-ITX -runko

30.03.2014 13:57 Muropaketin toimitus

Pienikokoisen ja suhteellisen suorituskykyisen PC-tietokoneen rakentaminen vaatii yleensä huolellista suunnittelua. Varsinkin, kun soppaan lisätään vielä vaatimukset pelaamiseen kelvollisesta näytönohjaimesta ja tunnelmaan virittävä ulkonäkö, on täysikokoinen tornikotelo keskimäärin halvimman ja helpoimman tuntuinen ratkaisu. ASRock on ratkaissut ongelman mini-ITX-kokoisella M8-tietokonerungolla, joka on suunniteltu erityisesti mukana kuljetettavaksi pelikoneeksi. BMW Desingworks USA:n muotoilema kotelo on hyökkäävän näköinen ilmestys.

Artikkelissa tutustutaan ASRock M8:n ominaisuuksiin, ulkonäköön, asennetaan testikokoonpano koteloon ja suoritetaan lämpötila- ja melumittaukset. Konerungon mukana toimitetaan valmiiksi asennettuina SFX-kokoluokan virtalähde, mini-ITX-standardin Z87-M8-emolevy ja matala DVD-RW-asema. Erikseen ostettavaksi jää muistit, SSD-asema/kiintolevyt, prosessori, mahdollinen prosessoricooleri, näytönohjain ja ohjelmistot. Pelkän kotelorungon hinta on Muropaketin hintavertailun mukaan Suomessa halvimmillaan 480 euroa.

 

Kotelon esittely

Tumman harmaan kotelon kyljet on valmistettu 2,5 millimetrin paksuisesta alumiinista. Sisäosissa valmistusmateriaalina on sinkitty teräslevy, joka teeman mukaisesti on kauttaaltaan mustaksi maalattua. Kokoa laitteelle on kertynyt hyvin maltilliset 372 x 123 x 400 millimetriä ja painoa käyttökunnossa noin 10 kiloa. Erikoisuutena kotelo on suunniteltu käytettäväksi niin pystyasennossa, kuin vaakatasossakin. Kulmista löytyvät kahvat ovat jämerät ja kokoonpanoa voi kevyesti kantaa yhden käden otteella pitkiäkin matkoja.

Etupaneelin suurikokoinen rullaohjain muistuttaa suuresti BMW:n nykyisistä automalleista löytyvää i-Drive-ohjainta, mikä ei tietysti ole sattumaa. ASRock kutsuu nappia nimellä A-Command ja sen erikoisuutena on integroitu OLED-näyttö, joka kertoo muun muassa kellonajan, päivämäärän sekä prosessorin kuormituksen. Myös kotelon eri toimintoja, kuten valoja ja virransäästötiloja voidaan ohjata napista parilla painalluksella. Näytön sisältä löytyy kiihtyvyysanturi, jonka ansiosta näytön tekstit kääntyvät tarpeen vaatiessa pystyyn tai vaakatasoon. A-Command-ohjelmistoa tutkitaan syvemmältä myöhemmin tässä artikkelissa.

Symmetriaa muotoiluun on haettu molemmista sivupaneeleista löytyvillä savun harmailla ikkunoilla sillä erotuksella, että emolevyn puoleinen on muotoiltu räväkästi ja taustapuoli on vaaka-asennusta silmällä pitäen täysin suora. Etupaneelin neljä USB-liitintä tukevat 3.0-standardia. Lite-Onin valmistama slot-in-mallinen 8x DVD-RW-asema toimii myös pystyasennossa. Testiyksilössä DVD-asema resonoi käytössä jonkin verran.

Ala-kulmasta saadaan esiin kääntymään liitinpaneeli, josta löytyvät SD-muistikortinlukijan lisäksi liittimet mikrofonille ja kuulokkeille. Kotelon sisävalot päällä punainen valo kuultaa läpi kaikista avoimeksi jätetyistä aukoista, kuten kuvasta voi esimerkiksi USB-liittimen kohdalta nähdä.

Takapuolella näkymä on hieman perinteisempi. Optimaalista kotelon tuuletusta varten koko taustapaneeli on kuvioitua teräslevyä, joka toimii tuuletusilman pääasiallisena poistokanavana. I/O-liitinrivistöstä löytyy 4 kpl USB 2.0- ja 4 kpl USB 3.0 -liittimiä, HDMI- ja Displayport-näyttöliittimet, RJ-45-verkkoliitin ja eSATA-liitin sekä ääniliitännät optisella ulostulolla. Näytönohjaimen erikoinen asento kotelossa on toteutettu erillisellä riser-kortilla.

Sivupaneelit on lukittu paikoilleen yläreunasta. Lukitus irtoaa kotelon mukana toimitettavalla avaimella. Kylkipaneelit ovat lukitusvipujen lisäksi paikoillaan magneeteilla, joiden ansiosta kaikenlainen mahdollinen räminä ja kohdistusvaikeudet loistavat poissaolollaan. Normaalikäytössä paneeleita ei tarvitse erikseen lukita, vaan magneetit pitävät sivut kiinni kovassakin kyydissä. Alareunasta muovisilla ohjaimilla paikoilleen liukuvat sivupaneelit on helppo irrottaa ja laittaa takaisin. Hyvä ominaisuus esimerkiksi ylikellotetussa kokoonpanossa, jonka jäähdytystä on näin helppo tehostaa tai niin sanotusti vilauttaa konehuonetta pelitapahtumissa.

Ensimmäinen kurkistus koneen sisään paljastaa muutamia yksityiskohtia sisäosien suunnittelusta. Koteloa kiertävä punainen ledinauha on teipattu kiinni aivan sisäreunan tuntumaan. Näin valaistus on lähes mistä tahansa kulmasta katsottuna epäsuora, eivätkä kirkkaana killittävät ledit häikäise näköä. Myös SFX-kokoisen virtalähteen sijoitus on erikoinen. Etupaneeliin näppärällä telineellä kiinnitettävän virtalähteen johdot ovat tarkalleen mitoitettu kotelon fyysisten mittojen mukaan ja jatkuva virta on otettu erikoisliittimellä aina päällä oleville laitteille, kuten A-Commandille ja valoille.

Sivukuvasta paljastuu kuinka täynnä kasattu kotelo on. Pienikokoisella prosessoricoolerilla varustettuna tilaa on näppäräsormiselle asentaa esimerkiksi lisämuistia paikoilleen, mutta käytännössä kaikki kotelossa tehtävät toimenpiteet vaativat ainakin jonkinlaista purkamista. Kaikeksi onneksi ASRock toimittaa kotelon mukana kaikki kasaamiseen ja purkamiseen vaadittavat työkalut ja hyvin havainnolliset ohjeet. Kotelon musta-punaista harmoniaa rikkoo vain Lite-Onin masentavan harmaa DVD-asema.

Virtalähteen tarkka malli on FSP450-60GHS(85). 80 millimetrin lämpötila-ohjatulla tuulettimella varustettu 450-wattinen tehonlähde sisältää kaksi 18 ampeerin 12 voltin linjaa. 80 Plus Bronze Certified -leiman saanut malli kykenee kuormituksesta riippumatta noin 85 prosentin hyötysuhteeseen. 450 watin maksimiteho on pelikoneelle varsin vähän, mutta SFX-kokoluokan virtalähteiden tarjonta pykälää korkeammissa teholuokissa on olematon.

Ilmanvaihto on suunniteltu siten, että alhaalla ja ylhäällä sijaitsevat 70 millimetrin tuuletinparit on erikseen ohjattavissa BIOS-asetuksista. Alhaalla edessä oleva tuuletin imee ilman pohjasta ja työntää sen virtalähteen ilmanottoa ja prosessoricooleria kohti. Prosessoricoolerilta taas ilma yritetään imeä pois. Yläreunassa etummainen tuuletin imee ilmaa ulos kotelosta ja jälkimmäinen työntää sitä sisään. Konfiguraation on tarkoitus tarjota tuloilmaa näytönohjaimelle ja poistaa siilin läpi mennyt lämmin ilmamassa etureunasta. Käyttötarkoituksesta riippuen tuulettimien asentoja voi kääntää mieleisekseen. M8:ssa on varsinkin aluksi ollut tuulettimia, joiden kierrosalue on ollut säädettävissä vain välillä 2000-4000 kierrosta minuutissa. Testikotelossa pohjan tuulettimet ovat äänekästä vanhaa mallia, mutta kannen tuulettimet kykenivät noin 700 kierrokseen minuutissa. Uusissa koteloissa on ASRockin mukaan käytetty vain laajalle kierroslukualueelle tarkoitettuja tuuletinmalleja.

Emolevyn takapuolelta löytyvän kyljen irrottaminen ei paljasta muuta kuin kotelon rakennetta tukevoittavan alumiinisen vahvikkeen ja virtalähteeltä näytönohjaimille ja kiintolevyille kulkevan johdotuksen. Erityisen ikävä puute on emolevyn takapuolen täydellinen piilottaminen, jonka takia useimpien prosessoricoolerien asennus vaatii emolevyn irrottamista kotelosta.

Sisältö

  1. ASRock M8 mini-ITX -runko
  2. ASRock Z87-M8 -emolevy
  3. Huomioita kokoonpanon asennuksesta
  4. Melu- ja lämpötilamittaukset
  5. Loppuyhteenveto