UUSIMMAT

ASRock Z87-M8 -emolevy

30.03.2014 13:57 | | 14

 

ASRock Z87-M8 on nimensä mukaisesti erityisesti tätä koteloa varten räätälöity mini-ITX-kokoinen emolevy. Intel Z87 -piirisarjalla ja yhdellä PCI Express x16 -liittimellä varustettu emolevy tukee Intelin uusimpia LGA1150-kantaisia Haswell-prosessoreita. Itse piirisarjaan ja sen ominaisuuksiin tutustuttiin Muropaketissa kesällä 2013 Z87-emolevyvertailun yhteydessä.

Täyteen pakatun emolevyn mielenkiintoisimpia teknisiä valintoja on ehdottomasti SO-DIMM-muistipaikat ja kullatut kondensaattorit. ASRock on päätynyt emolevyn virransyötössä jäähdyttämättömään 4+2-ratkaisuun, kun normaalisti laadukkaimmissa emolevyissä on totuttu erityisesti lämpötilan hallinnan takia vähintään 6+2 ratkaisuun. ASRockin kannan mukaan virransyöttö on riittävä tehokkaimmillekin vakioprosessoreille ja kotelon pohjatuulettimet pitävät komponentit riittävän viileinä raskaassa kuormituksessa.

SO-DIMM-muisteja on saatavilla tänä päivänä myös ylikellotuskäyttöön, joten harmittelemaan jäävät vain ne, joilla normaalikokoisia muisteja olisi ollut yllinkyllin uuteen kokoonpanoon. SATA-liittimiä emolevyllä on kuusi kappaletta, kuten vapaita asennuspaikkoja kotelossa. mPCIE-korttipaikka on valmiiksi täytetty Broadcomin BCM4352 802.11ac -WLAN-kortilla, jossa on myös Bluetooth 4.0 -tuki. Kaksi antennia on asennettu kiinteästi kotelon yläreunaan.

Ääniohjaimena on käytetty peliemolevyissä suosittua Creative Sound Blaster Core3D -piiriä. Koska laneilla pelaaminen tapahtuu yleensä kuulokkeilla, on ASRock integroinut emolevylle myös erillisen kuulokevahvistimen. ASRockin mukaan kuulokevahvistimen teho riittää jopa 600 ohmin vaikeasti hallittaville kuormille, kuten useimmille Sennheiserin malleille. Pienempi impedanssisilla kuulokkeilla (Grado SR80) lähtö tuntui pelaavan oikein mainiosti ja mitään matalien taajuuksien puutumista ei ollut havaittavissa.

 

BIOS-ominaisuudet

ASRock M8:n BIOS on valmistajan muihin emolevyihin tottuneille tutun oloinen. Navigointi on helppoa ja asetukset löytyvät käden käänteessä. Pidempää tutustumiskierrosta varten biosista löytyy UEFI Guide, joka käy toiminnot läpi hitaan esityksen avulla.

Ylikellotusasetukset ovat monipuoliset niin prosessorille, kuin muisteilekin. Hitaimpien ja halvimpien SO-DIMM DDR3-muistien ylikellotus voi olla vaikeaa, mutta markkinoilta onneksi löytyy myös XMP-profiileilla varustettuja nopeampia muisteja, joiden hyödyntäminen on mahdollista.

Lämpötilojen tarkkailu ja tuulettimien säätö tarjoaa muutaman erilaisen valmiin tuuletinprofiilin sekä mahdollisuuden omien säätökäyrien luomiseen.

Järjestelmähaun kautta voi helposti tutkia mitä ja mihin porttiin on liitetty. Kyseessä on näppärä apuväline varsinkin, jos koneeseen laittaa useamman kiintolevyn kiinni. Erikoislyhyitä SATA-johtoja toimitetaan kotelorungon mukana täydet kuusi kappaletta.

 

Ohjelmistot

ASRock M8:n mukana tulevista ohjelmistoista esittelyssä on kaksi käytännöllisintä. Ensimmäisenä on A-Tuning, jolla joitakin BIOS-asetuksia voi muuttaa Windowsista käsin, tarkistaa ohjelmistopäivitykset ja tehdä paljon muuta. Toisena on A-Command, joka ohjaa etupaneelin OLED-näytöllistä komentorullaa.

A-tuning sisältää joukon mielenkiintoisia pieniä apuohjelmia. OMG-ohjelmalla voi lukita verkkoyhteydet kalenterin avulla esimerkiksi yön ajaksi. Dehumidifier jäähdyttää konetta tietyin aikavälein rajummin kosteuden vähentämiseksi. Live Update päivittää ajurit ja BIOS:n ASRockin sivuilta.

FAN-Tastic Tuning on tuulettimien säätämiseen mainio apuväline. Biosista löytyy työkalu tuulettimen lämpöprofiilien säätämiseen, mutta tällä pikkusoftalla voidaan ensin tarkistaa miten tuulettimet reagoivat mihinkin asetusarvoon ja tehdä lopullinen säätö sen mukaan. Esimerkiksi alatuulettimien testi näytti, että säätöväli on 2000-4000 kierrosta minuutissa ja sen alle ei päästä.

OC Tweakerista löytyvät puolestaan samat ylikellotusasetukset kuin biosistakin. Erilaisia profiileja voi tallentaa muistiin.

System Info ilmoittaa nimensä mukaisesti reaaliaikaisesti prosessorin ja emolevyn lämpötilat ja jännitteet. Mitään erityistä seurantaa tai logia ei voi laittaa päälle.

A-Command-säätörullan ominaisuuksia ja asetuksia ei valitettavasti pysty muokkaamaan Windowsista käsin ainakaan nykyisellä ohjelmistoversiolla. Tärkeimmät perussäädöt sen sijaan löytyvät ja osa näistä säädöistä on käytettävissä myös silloin kun tietokone on sammutettuna. Esimerkiksi valojen säätö sisältää kotelon sisäisten ledien lisäksi erikseen myös itse A-Commandin sammutuksen, jolloin koko koneen saa aivan pimeäksi. Normaalitilassa napin takaa hehkuu kevyt punainen valo, joka samalla myös välkkyen ilmaisee kiintolevyaktiviteetin. Windows 8.1:ssä osa A-Commandin Info-toiminnoista niin kuin prosessorin kellotaajuuden näyttö ei toimi.

Sisältö

  1. ASRock M8 mini-ITX -runko
  2. ASRock Z87-M8 -emolevy
  3. Huomioita kokoonpanon asennuksesta
  4. Melu- ja lämpötilamittaukset
  5. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Hah, vai että oikein BMW:n suunnittelema kotelo. Liekö ollut firman pikkujoulujen jälkeinen maanantai kun tuo suunnitelma on hyväksytty.

Olisin toivonut hieman syvempää analyysia tähän koteloon. Koneen mukana tulleista osista olisi voinut tehdä kattavammat testit.

Powerin yleislaatu, prossun kellottuvuus toisella emolla, tuulettimien desibelimittaukset näin asioina jotka heti tulivat mieleeni. Tässä ei nyt oikein saanut käsitystä miten hyvä on ostaa tälläinen verrattuna kokonaan itse kasattuu koneeseen.

Kotelorevikkana kyllä ihan hyvä, mutta kun tähän kyseiseen koteloon kuuluu paljon muutakin, niin olisi ollut toivottavaa, että niitäkin olisi tässä artikkelissa käsitelty.

Tiirikka v:2

Olisin toivonut hieman syvempää analyysia tähän koteloon. Koneen mukana tulleista osista olisi voinut tehdä kattavammat testit.

Powerin yleislaatu, prossun kellottuvuus toisella emolla, tuulettimien desibelimittaukset näin asioina jotka heti tulivat mieleeni. Tässä ei nyt oikein saanut käsitystä miten hyvä on ostaa tälläinen verrattuna kokonaan itse kasattuu koneeseen.

Kotelorevikkana kyllä ihan hyvä, mutta kun tähän kyseiseen koteloon kuuluu paljon muutakin, niin olisi ollut toivottavaa, että niitäkin olisi tässä artikkelissa käsitelty.

Virtalähde on epäilemättä yksi tehokkaimmista SFX-kokoluokan laitteista. 12 voltin linjasta saadaan ulos jatkuvaa tehoa maksimissaan 432 wattia, joka on erittäin hyvin 450 watin virtalähteelle. 80 millimetrinen tuuletin pitää pienillä kierroksilla toimiessaan hyvin kevyttä pientä rapinaa, jota ei kuitenkaan huomaa koneen kyljet kiinni. Tuulettimen säätökäyrä on on miellyttävä aina 60-70% kuormitukseen asti, jonka jälkeen kierrosluku nousee noin 1200:sta (alle 20db-taso) nopeasti yli 2000 rpm, joka on jo korvin kuultavissa. Ilman testipenkkiä virtalähdettä ei saatu kuormitettua lähelle 100 % tasoa.

Sisuskalut ovat täysikokoisiin virtalähteisiin verrattuna pykälää hauraampaa tekoa. Esimerkiksi tehokomponenttien jäähdyssiilet on ohutta alumiinilevyä, joka on ruuviliitoksella yhdistettu kotelointiin. Kondensaattoreiden maksimilämpötila on 85 C. Internetistä löytyy kuva avatusta laitteesta SFX-virtalähteissä on tällä hetkellä tarjolla kaksi 450 watin mallia, joista molemmat on alunperin FSP:n valmistamia. Tehokkaampia SFX-virtalähteitä ei liene saatavilla, joten täysikokoinen virtalähdepaikka olisi ollut varmempi valinta. Joskin kotelo olisi silloin varmaankin hieman leveämpi ja moitteita herättäneet tuulettimetkin paria kokoluokkaa suuremmat.

Kotelotuulettimien osalta erityisiä testejä ei tehty, sillä Asrock on muutellut tuulettimien malleja valmistuksen aikana. Miellyttävämmät kattotuulettimet ovat mallia Y.S Tech FD127010LB-H. Maksimikierrosluku on 3700 rpm, ilmamäärä 23.9 CFM ja teho 1,6 wattia. Valmistajan ilmoittama melutaso on epäuskottava 31 dBa. Tuulettimet ovat matalaa 10 millimetrin mallia, joiden korvaaminen esimerkiksi Jimmsin valikoimista löytyvillä tuotteilla on erittäin vaikeaa. Pölysuojia tuuletinritilöissä ei ole. Tom's Hardware testasi tuulettimien äänet omassa artikkelissaan erikseen ja tulokset olivat kaikille neljälle tuulettimelle metrin päästä 31-49 dB(A). Tom's:n testissä kaikki tuulettimet olivat 2000-4000 rpm -välillä toimivia malleja. 49 dBa metrin päästä on sellainen luku, johon koteloartikkelissa ei koskaan toivo törmäävänsä.

Ylikellotusta kokeiltiin ja yksi viikonloppu pelailtiin Elders Scroll Onlinea kokoonpano 4,2 gigahertsiseksi kellotettuna. Ylikellottaminen myöskään korkeammille kellotaajuuksille ei ollut ongelma, mutta lämpötilojen hallinta vaati sivupaneelin auki jättämistä. Kotelotuulettimien prosessorin lämpötilaan suhteutetun ohjauksen takia havaitsin lopulta pelaavani kotelotuulettimet irti kytkettyinä sivupaneelit ja katto irrotettuina. Prosessoria ei ole testattu toisessa kokoonpanossa.

Edit: tarkennuksia

Olisiko kuitenkin paremmalla virtalähteellä ja emolla varustettu halvempi setti järkevämpi? Ja tuon turhan kalliin slot-aseman voisi tietty jättää myös pois.
[​IMG]

@3
Kiitos selvennyksistä :)

@4
Saako tuohon kunnon näytönohjaimen?

Tiirikka v:2

@3
Kiitos selvennyksistä :)

@4
Saako tuohon kunnon näytönohjaimen?

RAVEN by SilverStone

13" pitkän kahen korttipaikan näyttiksen nyt ainakin näyttäisi saavan.
Se on tossakin käännetty 90 astetta.

en ymmärrä miks pitää tunkee noin pieneen tilaan.. mitä väliä onko vähän isompi kone..

manutal

en ymmärrä miks pitää tunkee noin pieneen tilaan.. mitä väliä onko vähän isompi kone..

Nää pikkukoneet vaan tuntus olevan nykyään muodissa, itse tosin vetelen ihan tuttuun tyyliin ATX-luokan pömpelillä.

Onhan tässä sitä jotain erikoisuutta, mutta silti tuntuis vähän puolivalmiilta tekeleeltä. Poweri nyt ei ainakaan anna aihetta juhlaan.

9700 Pro

Nää pikkukoneet vaan tuntus olevan nykyään muodissa, itse tosin vetelen ihan tuttuun tyyliin ATX-luokan pömpelillä.

Onhan tässä sitä jotain erikoisuutta, mutta silti tuntuis vähän puolivalmiilta tekeleeltä. Poweri nyt ei ainakaan anna aihetta juhlaan.

Jep. puolikas kone jotenki..

Kaipa jotkut haluavat konsolimaisempia PC:istään. Ei ole kyllä mielestäni designin ehdoilla mitään järkeä ohittaa hiljaisuutta ja viileyttä, vaikka meinasinkin ehkä seuraavan koneenvaihdon yhteydessä laittaa mITX kotelon.

Esim laneilla käyntiä helpottanut ihan älyttömästi pelkkä vaihdos miditornista pienehköön mATX settiin. Tämä kone on vielä vähän pienempi, tosin se tunnutaan saavuttaneen lähinnä kapeuden avulla. Noh, kyllä tuota silti näppärästi kantaa kiitos kahvojen.

Toinen syy on ihan sitten se, että kaikki eivät halua isoa mustaa (tai värikästä tai valoa loistavaa) pönttöä näkyville ja pieni kone on helpompi saada pois silmistä.

Mitään iloa en keksi jättikokoisesta kotelosta normikäyttäjälle (alle 5 kiintolevyä, maks kaksi 5,25" paikan laitetta, ei jättikokoisia vesijäähysettejä, 1 näyttis)

Täällä "tungettiin" AsRock m-ITX, I7 4770K ja pari SSD asemaa, GeForce 670 GTX mini, virtalähde Antec ATX 500W, Lian-Li TU100 m-ITX koteloon.
Ahdasta on ja heti alkuun joutui tekemään modausta mm. parantamalla tuuletusta ja vaihtamalla vesijäähyn prosulle.
Kyseisen kotelo on myös alumiinia ja reilu kahva päällä, josta se kulkee mukavasti pelipaikalle. Näppärä ja pieni paketti. Olen tyytyväinen.

Muropaketin uusimmat