Uusimmat

ASRock Z87-M8 -emolevy

30.03.2014 13:57 Muropaketin toimitus

 

ASRock Z87-M8 on nimensä mukaisesti erityisesti tätä koteloa varten räätälöity mini-ITX-kokoinen emolevy. Intel Z87 -piirisarjalla ja yhdellä PCI Express x16 -liittimellä varustettu emolevy tukee Intelin uusimpia LGA1150-kantaisia Haswell-prosessoreita. Itse piirisarjaan ja sen ominaisuuksiin tutustuttiin Muropaketissa kesällä 2013 Z87-emolevyvertailun yhteydessä.

Täyteen pakatun emolevyn mielenkiintoisimpia teknisiä valintoja on ehdottomasti SO-DIMM-muistipaikat ja kullatut kondensaattorit. ASRock on päätynyt emolevyn virransyötössä jäähdyttämättömään 4+2-ratkaisuun, kun normaalisti laadukkaimmissa emolevyissä on totuttu erityisesti lämpötilan hallinnan takia vähintään 6+2 ratkaisuun. ASRockin kannan mukaan virransyöttö on riittävä tehokkaimmillekin vakioprosessoreille ja kotelon pohjatuulettimet pitävät komponentit riittävän viileinä raskaassa kuormituksessa.

SO-DIMM-muisteja on saatavilla tänä päivänä myös ylikellotuskäyttöön, joten harmittelemaan jäävät vain ne, joilla normaalikokoisia muisteja olisi ollut yllinkyllin uuteen kokoonpanoon. SATA-liittimiä emolevyllä on kuusi kappaletta, kuten vapaita asennuspaikkoja kotelossa. mPCIE-korttipaikka on valmiiksi täytetty Broadcomin BCM4352 802.11ac -WLAN-kortilla, jossa on myös Bluetooth 4.0 -tuki. Kaksi antennia on asennettu kiinteästi kotelon yläreunaan.

Ääniohjaimena on käytetty peliemolevyissä suosittua Creative Sound Blaster Core3D -piiriä. Koska laneilla pelaaminen tapahtuu yleensä kuulokkeilla, on ASRock integroinut emolevylle myös erillisen kuulokevahvistimen. ASRockin mukaan kuulokevahvistimen teho riittää jopa 600 ohmin vaikeasti hallittaville kuormille, kuten useimmille Sennheiserin malleille. Pienempi impedanssisilla kuulokkeilla (Grado SR80) lähtö tuntui pelaavan oikein mainiosti ja mitään matalien taajuuksien puutumista ei ollut havaittavissa.

 

BIOS-ominaisuudet

ASRock M8:n BIOS on valmistajan muihin emolevyihin tottuneille tutun oloinen. Navigointi on helppoa ja asetukset löytyvät käden käänteessä. Pidempää tutustumiskierrosta varten biosista löytyy UEFI Guide, joka käy toiminnot läpi hitaan esityksen avulla.

Ylikellotusasetukset ovat monipuoliset niin prosessorille, kuin muisteilekin. Hitaimpien ja halvimpien SO-DIMM DDR3-muistien ylikellotus voi olla vaikeaa, mutta markkinoilta onneksi löytyy myös XMP-profiileilla varustettuja nopeampia muisteja, joiden hyödyntäminen on mahdollista.

Lämpötilojen tarkkailu ja tuulettimien säätö tarjoaa muutaman erilaisen valmiin tuuletinprofiilin sekä mahdollisuuden omien säätökäyrien luomiseen.

Järjestelmähaun kautta voi helposti tutkia mitä ja mihin porttiin on liitetty. Kyseessä on näppärä apuväline varsinkin, jos koneeseen laittaa useamman kiintolevyn kiinni. Erikoislyhyitä SATA-johtoja toimitetaan kotelorungon mukana täydet kuusi kappaletta.

 

Ohjelmistot

ASRock M8:n mukana tulevista ohjelmistoista esittelyssä on kaksi käytännöllisintä. Ensimmäisenä on A-Tuning, jolla joitakin BIOS-asetuksia voi muuttaa Windowsista käsin, tarkistaa ohjelmistopäivitykset ja tehdä paljon muuta. Toisena on A-Command, joka ohjaa etupaneelin OLED-näytöllistä komentorullaa.

A-tuning sisältää joukon mielenkiintoisia pieniä apuohjelmia. OMG-ohjelmalla voi lukita verkkoyhteydet kalenterin avulla esimerkiksi yön ajaksi. Dehumidifier jäähdyttää konetta tietyin aikavälein rajummin kosteuden vähentämiseksi. Live Update päivittää ajurit ja BIOS:n ASRockin sivuilta.

FAN-Tastic Tuning on tuulettimien säätämiseen mainio apuväline. Biosista löytyy työkalu tuulettimen lämpöprofiilien säätämiseen, mutta tällä pikkusoftalla voidaan ensin tarkistaa miten tuulettimet reagoivat mihinkin asetusarvoon ja tehdä lopullinen säätö sen mukaan. Esimerkiksi alatuulettimien testi näytti, että säätöväli on 2000-4000 kierrosta minuutissa ja sen alle ei päästä.

OC Tweakerista löytyvät puolestaan samat ylikellotusasetukset kuin biosistakin. Erilaisia profiileja voi tallentaa muistiin.

System Info ilmoittaa nimensä mukaisesti reaaliaikaisesti prosessorin ja emolevyn lämpötilat ja jännitteet. Mitään erityistä seurantaa tai logia ei voi laittaa päälle.

A-Command-säätörullan ominaisuuksia ja asetuksia ei valitettavasti pysty muokkaamaan Windowsista käsin ainakaan nykyisellä ohjelmistoversiolla. Tärkeimmät perussäädöt sen sijaan löytyvät ja osa näistä säädöistä on käytettävissä myös silloin kun tietokone on sammutettuna. Esimerkiksi valojen säätö sisältää kotelon sisäisten ledien lisäksi erikseen myös itse A-Commandin sammutuksen, jolloin koko koneen saa aivan pimeäksi. Normaalitilassa napin takaa hehkuu kevyt punainen valo, joka samalla myös välkkyen ilmaisee kiintolevyaktiviteetin. Windows 8.1:ssä osa A-Commandin Info-toiminnoista niin kuin prosessorin kellotaajuuden näyttö ei toimi.

Sisältö

  1. ASRock M8 mini-ITX -runko
  2. ASRock Z87-M8 -emolevy
  3. Huomioita kokoonpanon asennuksesta
  4. Melu- ja lämpötilamittaukset
  5. Loppuyhteenveto