Uusimmat

Asuksen vesijäähdytetty GeForce 8800 GTX

16.04.2007 16:49 Muropaketin toimitus

Muropaketti tutustui vuosi sitten, vuoden 2006 maaliskuun lopulla, Thermaltaken valmiiseen Tide Water -vesijäähdytysjärjestelmään näytönohjaimelle. Samainen paketti on edelleen saatavilla Suomesta sadalla eurolla ja lisäksi valikoima on täyttynyt NVIDIA SLI- ja ATI CrossFire -kokoonpanoja varten Plus SLI -versiolla, jossa vesiblokkeja on kaksin kappalein. Asus toi aikoinaan markkinoille GeForce 7800 GTX -näytönohjaimen, joka oli ylikellotettu yli NVIDIAn asettamien referenssikellotaajuuksien Thermaltaken kyseisen vesijäähdytysjärjestelmän avustuksella ja samanlainen ratkaisu on tehty GeForce 8800 GTX -näytönohjaimen kanssa.

Artikkelissa luodaan katsaus Asus EN8800GTX AquaTank -näytönohjaimeen, sen mukana tulevaan vesijäähdytysjärjestelmään ja verrataan suorituskykyä vakiokellotaajuuksilla toimivaan GeForce 8800 GTX:ään. Mukana on myös ylikellotusta sekä melu-, lämpötila- ja tehonkulutusmittauksia.

Muropaketti, Näytönohjainjäähdyttimet

 

Asus EN8800GTX AquaTank

Asus on pakannut näytönohjaimensa suurehkoon kantokahvalliseen pahvilaatikkoon, jossa poseeraa vaalealla pohjalla soturitar. Pakkaus on yltä päältä kimalteessa ja sen etupuolelta käy ilmi valmistaja, malli, mukana tuleva ohjelmisto sekä muutamia ominaisuuksia: 768 megatavun GDDR3-muistimäärä, HDCP-tuki ja muiden muassa TOP-merkintä (Top Overclocking Performance). Oikeassa yläkulmassa on myös merkintä vesijäähdytyksestä ja ylikellotuksen tuomasta edusta 3DMark06-ohjelmassa. Asuksen mukaan hyöty on 12 astetta grafiikkapiirin lämpötilassa ja 11 prosenttia suorituskyvyssä, ja lupaa referenssikellotaajuuksilla saadun 7331 pisteen tuloksen nousevan 8139 pisteeseen.

Asus on pakannut näytönohjaimensa mukaan vesijäähdytysjärjestelmän käyttöoppaan, pikakäyttöoppaan, ajuri-CD-levyn, Windows Vista -ajuri-CD-levyn, ohjelmisto-CD-levyn, DVI-D-Sub-adapterin, kaksi virta-adapterikaapelia, YPbPr-adapterikaapelin sekä kokoversiot Ghost Recon- ja GTI Racing -peleistä sekä 3DMark06-ohjelmasta. Ohjelmisto-CD-levyltä löytyvät SmartDoc-, GameFace Messenger-, GameLiveShow- ja Video Security Online -lisäohjelmat.

Valitettavasti Asus EN8800GTX AquaTankkia ei ole toistaiseksi saatavilla Suomesta. Saksassa sen hinta liikkuu halvimmillaan 650 euron tietämillä ja suurimmassa osaa kauppoja 730 eurossa, joten Suomeen saapuessa hintataso on todennäköisesti lähempänä 750 euroa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että normaalia versiota Asuksen GeForce 8800 GTX:stä saa halvimmillaan noin 560 eurolla. Kun ottaa huomioon, että Thermaltaken Tide Waterin saa omakseen sadalla eurolla, lähes vastaavanlaisen näytönohjaimen saa pienellä rakentelulla lähes 100 euroa halvemmalla.

Näytönohjain on valmis asennettavaksi tietokoneeseen sellaisenaan, sillä vesijäähdytysjärjestelmä on valmiiksi kiinnitetty näytönohjaimeen ja toimintavalmis pakkauksesta ulos ottaessa. GeForce 8800 GTX on jo itsessään kohtuullisen kookas ja vesijäähdytysjärjestelmä on lähes yhtä pitkä ja vie samaiset kaksi korttipaikkaa, joten yhteensä koko laitos kuluttaa emolevyltä neljä korttipaikkaa.

Näytönohjain on jäähdytyslaitteistoa lukuun ottamatta täysin samanlainen, kuin muutkin GeForce 8800 GTX:t, ja vesijäähdytyksestä huolimatta piirilevyn päälle on asennettu ilmanohjain ja tuuletin. Suurehko sinisillä ledeillä varustettu tuuletin on asetettu näytönohjaimen takaosaan jäähdyttämään virransyötön ja muistipiirien päälle asennettua siiliä. Ilmanohjaimen avulla ilma suuntaa takaosasta kohti etuosaa ja työntyy ainakin jossain määrin suojalevyyn tehtyjen reikien kautta ulos kotelosta. Ilmanohjain on valmistettu läpinäkyvästä muovista ja sen päälle on liimattu Asuksen aiemmista tuotteista tuttu Ghost Recon -pelin sotilasta kuvaava tarra.

Piirilevyn takapuoli ei pääse yllättämään, joskin pintaliitoskomponenttien seasta pienoista mietintää synnyttävät muistipiirien ja virransyötön päälle asennetun siilin kiinnitystapit, joita on ainoastaan neljä kappaletta.

Musta etulevy on kahden korttipaikan korkuinen ja sen yläosa on rei’itetty lämpimän ilman poistoa varten. Alemmasta löytyy seitsemänpinninen S-Video/YPbPr-ulostuloliitin sekä kaksi DVI-liitintä. S-Video-kaapelin voi iskeä liittimeen suoraan kiinni, mutta YPbPr vaatii mukana tulevan adapterikaapelin.

Vesiblokki on valmistettu kuparista ja se jäähdyttää yksinomaan grafiikkapiiriä. Vesiblokki on kahdeksan millimetriä paksu ja ilman ilmanohjainta sekä tuuletinta näytönohjaimesta saa pienellä vaivalla rakennettua itse ainoastaan yhden korttipaikan ahmivan bittimurskaimen. Asus mainitsee sivuillaan vesijäähdytysjärjestelmän kykenevän jäähdyttämään maksimissaan 120 watin lämpökuormaa. Vesijäähdytysjärjestelmän ja näytönohjaimen välillä on ainoastaan kaksi letkua ja nämä ovat kohtuullisen jäykkiä, eikä niiden kanssa ole pelkoa, että letku taittuisi kaksinkerroin ja estäisi veden virtaamisen.

Siiliosa on valmistettu yhdestä kappaleesta ja näytönohjaimen etuosassa se jäähdyttää muistipiirejä sekä NVIO-piiriä, jonka vastuulla on muiden muassa näytönohjaimen kaksilinkkiset DVI-liittimet. Yläreunassa on muiden GeForce 8800 -tuoteperheen näytönohjainten tavoin kaksi SLI-liitintä, joista päästäneen nauttimaan vasta tulevaisuudessa esimerkiksi ketjuttamalla kolme GeForce 8800 GTX -näytönohjainta SLI-tilaan tai asettamalla rinnalle fysiikkaa laskeva kortti. Käyttäessä kahta näytönohjainta SLI-tilassa, SLI-siltapiirille ei ole asetettu rajoitteita kumpaan liittimeen se tulisi liittää.

Virtaliittimiä on kaksi kappaletta ja korkean tehonkulutuksen takia Asus on asettanut vaatimukseksi näytönohjaimen kanssa käytettäväksi vähintään 550-wattista virtalähdettä. NVIDIAn mukaan kaksi virtaliitintä on välttämätöntä, jotta GeForce 8800 GTX kykenee PCI Expressin spesifikaatioihin. GeForce 8800 GTX:n maksimi tehonkulutus NVIDIAn asettamilla referenssikellotaajuuksilla on 185 wattia, ja PCI Express -standardi määrittelee ainoastaan 75 wattia tehoa PCIe x16 -väylän kautta. Kuusipinnisellä lisävirtaliittimellä kyetään tarvetta nostamaan 75 watilla, joten yhdellä liittimellä saavutettaisiin ainoastaan 150 watin raja, mikä ei vielä riitä GeForce 8800 GTX:lle. Asuksen valmiiksi ylikellotettu näytönohjaimen kuluttaa luonnollisesti vielä enemmän tehoa ja seuraavalla sivulla tutkitaan tarkemmin tehonkulutusta verrattuna normaaliin GeForce 8800 GTX:ään.

Jäähdytysyksikkö käsittää pääosin viisi osaa: siilin, radiaalituulettimen, nestetankin, elektroniikat sekä pumpun. Pumppu on kooltaan 45 x 38 x 25 millimetriä (pituus x leveys x korkeus), se kykenee liikuttamaan 72 litraa vettä tunnissa, pyörii 3400 kierrosta minuutissa ja sille luvataan elinikää 40 tuhatta tuntia, joka vastaa noin 4,5 vuotta.

Nestetankki on valmiiksi täytetty ja siinä oleva neste ei aiheuta ruostumista eikä jähmety kuin vasta reilusti pakkasen puolella. Asus mainitsee sivuillaan, että tankin nestetilanne on syytä tarkistaa 10 tuhannen tunnin väliajoin. Radiaalituuletin on sijoitettu yksikön keskelle ja se imee viileää ilmaa laitteen sisuksiin ja työntää ilman siilin läpi suoraan kotelosta ulos.

Jäähdytysyksikön toista puolta peittää lähes yksinomaan metallilevy, yläkulmasta käy ilmi laitteen valmistaja, Thermaltake, ja alakulmasta laitteen TideWater-malli sekä All in one VGA Liquid Cooling Module -lisäselvitys. Keskellä on tuulettimen kohdalla kaksi kaarimuotoista aukkoa, joiden kautta imetään etupuolen ohella ilmaa laitteen sisään.

Yksikkö kiinnitetään emolevyn vapaaseen PCI-liittimeen alaosassa olevan muoviulokkeen avulla. Tämän avulla laite ei pysy kunnolla kiinni, jos emolevy on pystyasennossa, ja vaatii käytännössä sen ruuvaamisen kiinni korttipaikkaan ruuvilla. Yksikkö on kahden korttipaikan paksuinen, joten se vaatii käyttöönsä myös PCI-liittimen alapuolella olevan liittimen.

Siili on sijoitettu jäähdytysyksikön etuosaan ja on valmistettu kokonaan kuparista. Neste kiertää kahdessa kerroksessa kupariputkissa ja sen lämpöenergia luovutetaan tiheäripaiseen siiliin.

Takaosasta lähtevät sisäänmenon ja ulostulon letkut sekä virtakaapeli, joka vastaa pumpun ja tuulettimen virransaannista. Lisäksi keskellä on nesteentäyttöreikä ja tämän oikealla puolella nestetason ilmaiseva mittari. Mittari on suunniteltu niin, että sen Low-taso näkyy, kun jäähdytysyksikkö on vaakatasossa, kuten yleensä kotelossa.

Radiaalituulettimen kierrosnopeutta voi säätää kaksiportaisesti laitteen sivussa olevasta kytkimestä. High-asennolla Asuksen tuotesivut kertovat tuulettimen kierrosnopeuden olevan 3000 kierrosta minuutissa ja äänen intensiteettitason 40 desibeliä, kun taas Low-asennolla lukemat asettuvat 1500 RPM:een ja 35 desibeliin. Kytkimen sijoittelun miettimiseen olisi voitu käyttää enemmän aikaa, sillä kytkintä ei voi käyttää, kun kotelon sivupelti on suljettu. Parempi paikka olisi esimerkiksi lämpimän ilman poistoritilikön kulmassa, jolloin kytkimeen pääsisi käsiksi kotelon takaosasta.

Sisältö

  1. Asuksen vesijäähdytetty GeForce 8800 GTX
  2. Testikokoonpano, ylikellotus, tehonkulutus, lämpötila, melu & suorituskyky
  3. Loppuyhteenveto