Uusimmat

Asus A6JA & Apple MacBook Pro

03.08.2006 13:46 Muropaketin toimitus

Kannettavia tietokoneita löytyy nykyään lähes joka lähtöön ja suorituskykyisten mallien lisäksi markkinoilla on paljon pienikokoisia vaihtoehtoja, joihin tutustuttiin Muropaketin toimesta edellisvuoden lopulla. Tämän jälkeen kannettavista tietokoneista testauksessa on käväissyt ainoastaan Asuksen Dothan-koodinimelliseen Pentium M -prosessoriin perustuva V6000V. Dothanin perillistä Yonahia on testattu työpöytäkäytössä pariinkin otteeseen, mutta siihen perustuvia kannettavia tietokoneita ei Muropaketissa ennen tätä artikkelia ole katsastettu.

Luvassa on nyt kaksi Yonah-prosessorilla varustettua kannettavaa tietokonetta, joista Asus A6JA edustaa kohtuullisen normaalia linjausta noin 1500 euron hintalapullisista malleista. Artikkelin toinen tutkinnan kohde, Apple MacBook Pro, on hieman erikoisempi valinta, mutta sen sisällä sykkii niin ikään Yonah-prosessori ja tarkoituksena on asentaa Mac OS X:n rinnalle Windows XP ja katsoa miten Applen uutukainen pärjää Windows-rintamalla.

Asus A6JA

Asus A6JA:n mukana toimitetaan nylonista valmistettu kantolaukku, joka on väriltään pääasiassa musta, mutta etupuolen reunoja koristaa siniset kaaret. Laukku on jaoteltu kahteen osaan, joista taaempi on tarkoitettu tietokoneelle ja etummaiseen saa säilöttyä erilaisia pikkutarvikkeita. Luonnollisesti laukku on myös varustettu kantokahvalla ja olkahihnalla.

Oheistarvikkeiden osalta pahvilaatikosta löytyy muuntaja, virtakaapeli, USB-liitännäinen hiiri, puhelinkaapeli, S-Video-komposiittiadapteri, ohjekirjoja, ohjelmisto-CD-levyjä, ajuri-CD-levy ja kaksi käyttöjärjestelmän palautus-CD-levyä. Ohjelmistojen osalta valikoima käsittää kokoversiot Nero-, Medi@Show SE 2.0-, PowerDirector DE- ja ASUS DVD -ohjelmista.

Kiinni taitettuna A6JA on väriltään pääasiassa vaalean harmaa, mutta sen takaosan kaistale on väritetty tummemman sävyiseksi. Näytön vapauttaminen runko-osasta tapahtuu liu’uttamalla molempiin reunoihin sijoitettuja painikkeita. Näytön ollessa lukittuna, etureunan ulokkeen keskellä olevat näppäimet jäävät käytettäviksi, mikä on hyvä seikka, koska näppäinten avulla voi ohjata musiikki-CD-levyjä.

Näyttö avattuna pystyyn paljastaa hyvin perinteisen näkymän tietokoneeseen. Näppäimistö on rungon takaosassa ja sen eteen jää hiiren kosketuspinta ja näppäimet. Lisää näppäimiä löytyy näytön ja näppäimistön välistä ja näytön ylälaidassa on myös webbikamera.

Näyttö on 15,4-tuuman kokoinen, 16:10-laajakuvasuhteellinen ja sen resoluutio on 1280×800. Kiiltäväpintainen näyttö on kaikin puolin laadukkaan oloinen ja katselukulmaakin riitti hyvin sivustakatsojan silmin, mutta monen muun kannettavan tietokoneen tavoin aurinkoisella ilmalla näyttöä joutuu täydelläkin kirkkaudella tihrustamaan silmät sirillä. A6JA on kooltaan 354 x 284 x 35,2 millimetriä (leveys x syvyys x paksuus) ja sen paino neljäsoluisella akulla on 2,7 kilogrammaa ja kahdeksansoluisella 100 grammaa enemmän.

A6JA:ssa on i945PM-northbridge ja ATI Mobility Radeon X1600 -grafiikkapiiri, jonka parina on 256 megatavua muistia ja on laajennettavissa HyperMemory-tekniikan avulla 512 megatavuun. Muistiohjain on 128-bittiä leveä, renderöintiliukuhihnoja on 12 kappaletta, muistit toimivat 700 MHz:n ja grafiikkapiiri 450 MHz:n kellotaajuudella.

Asus A6JA -mallia on saatavilla nyt testattavilla komponenteilla ainakin muutamasta suomalaisesta verkkokaupasta, joissa hinta liikkuu joitakin kymmeniä euroja alle 1500 eurossa. Lisäksi saatavilla on muita halvempia A6Jx-malleja, jotka eroavat nyt käsiteltävästä mallista mm. prosessorin, muistien ja kiintolevyn osalta.

Ilman erillistä USB-liitännäistä hiirtä, kursorin liikuttelu luonnistuu kosketusherkällä pinnalla, jonka oikealla reunalla on lisäksi mahdollista rullata valikkoja rullan tavoin. Näppäimiä on kaksi kappaletta ja nämä ovat tuntumaltaan kohtuullisen huonot, sillä näppäinten painaminen vaatii varsin paljon voimaa eikä tuota selvää naksautusta.

Musiikki-CD-levyjä voi kuunnella ilman, että käynnistää konetta käyttöjärjestelmään asti. Levyjen ohjaaminen tapahtuu jo aiemmin mainitulla etuosaan sijoitetuilla näppäimillä, joista vasemmanpuoleisimmalla voi käynnistää ja sammuttaa kyseisen Audio DJ -ominaisuuden. Tämän oikeanpuolella oleva näppäin toimii monipuolisemmin, sillä yksi painallus aloittaa samaisen kappaleen alusta, kaksi painallusta vaihtaa edelliseen kappaleeseen ja pidempi painallus laskee äänenvoimakkuutta. Seuraava näppäin toimii kuten edellinen, mutta eteenpäin, toiseksi oikeanpuoleisin on pysäytysnäppäin ja oikeanpuoleisin toimii toisto- ja taukonäppäimenä.

Lisäksi näppäinten vieressä on neljä lediä: virta-, akku-, sähköposti- ja WLAN-ledit. Näistä ensimmäinen palaa vihreänä tietokoneen virran ollessa päällä ja vilkkuu valmiustilassa. Akkuvalo taas palaa, kun akku on täynnä, vilkkuu, kun akku alkaa olla lopuillaan ja on pimeänä, kun akkua ladataan tai se on kokonaan lopussa.

Näppäimistö on A6JA:n tyylin mukaisesti musta ja yleiseltä sommittelultaan hyvin samanlainen, kuin muissakin kannettavien tietokoneiden näppäimistöissä. Yleisesti tuntuma on kohtuullisen hyvä, eikä näppäimistöstä muutenkaan ole kovin paljon negatiivista sanottavaa. Ainoa, mikä allekirjoittaneen mielestä olisi syytä olla eri paikassa, on Fn-monitoiminäppäin. Näppäin on sijoitettu aivan vasempaan alakulmaan, jossa soisi olla Ctrl-näppäin.

Näppäimistön yläpuolella on viiden näppäimen rivistö, joista oikeanpuoleisin toimii virtanäppäimenä. Vastaavasti vasemmaltapäin lueteltuna vastaan tulevat Power4 Gear+-, sähköposti-, selain- ja touchpad-näppäimet. Power4 Gear+ -näppäimellä voi vaihtaa erilaisiin tilanteisiin sopivia valintoja, jotka säätelevät prosessorin kellotaajuutta, näytön kirkkautta ja muita tehonkulutukseen vaikuttavia tekijöitä. Vaihtoehtoina on mm. täysi suorituskyky, pelikäyttö, DVD-katselu ja virransäästötila.

Näiden näppäinten alapuolelle on neljä lediä, jotka vasemmalta oikealle lueteltuna ilmaisevat kiinto- tai DVD-aseman aktiivisuutta, Num Lockin, Caps Lockin sekä Scroll Lockin tilan (päällä / pois päältä).

Näytön yläreunassa on 1,3 megapikselin webbikamera sekä mikrofoni, joiden avulla luonnistuu vaikkapa videokeskustelu internetin yli.

A6JA:ta on saatavilla kahdella erilaisella optisella asemavaihtoehdolla. Näistä edullisempi on combo-asema, joka lukee CD- ja DVD-levyjä kahdeksan- ja 24-kertaisella nopeudella ja kirjoittaa CD-R- ja CD-RW-levyjä 24-kertaisella nopeudella. Kalliimpi vaihtoehto osaa lisäksi kirjoittaa DVD-R- ja DVD+R-levyjä kahdeksankertaisella ja DVD-RW- ja DVD+RW-levyjä nelinkertaisella nopeudella.

DVD-aseman vastakkaiselta, oikealta, puolelta löytyy PCMCIA-korttipaikka sekä muistikortinlukija, joka tukee MultiMediaCard-, Memory Stick-, Memory Stick Pro- ja Secure Digital -formaatteja. Valitettavana puolena A6JA:sta ei löydy kortinlukijaa Compact Flash -muistikorteille. Näiden vieressä ovat FireWire-, optinen SPDIF-, mikrofoni-, äänen sisääntulo-, S-Video-, RJ45- ja RJ-11-liittimet.

Rungon takaosaan on sijoitettu neljä USB 2.0 -liitintä sekä kuvan ulosviemistä varten DVI- ja D-Sub-liittimet. Lisäksi kuvan ulkopuolella oikeassa reunassa on ilmanvaihtoaukko, virtaliitin ja Kensington-lukkoliitin.

Alapuolelle siirryttäessä ja avaamalla ensimmäisen luukun, alta paljastuu Fujitsun valmistama 2,5-tuuman kiintolevy, joka on kapasiteetiltaan 100 gigatavuinen. A6JA:ta on Asuksen tuotesivujen perusteella saatavilla myös 80 ja 60 gigatavun kiintolevyllä.

Seuraavan luukun aukaisu paljastaa muistikamman ja WLAN-kortin. SO-DIMM-muistikampapaikkoja on kaksi kappaletta, mutta ainoastaan näistä toiseen on asennettu paikoilleen kirkkaan sinisellä piirilevyllä varustettu yhden gigatavun suuruinen kampa. Nanyan muistipiireillä varustettu muistikampa on speksattu toimimaan PC2-4200-nopeudella eli tutummin ilmaistuna 533 MHz:n kellotaajuudella. WLAN-kortti on valittavissa joko perinteisempänä 802.11b- ja g-standardeja tukevana mallina tai mallina, joka tukee lisäksi 802.11a-standardia. Langattomien verkkoyhteyksien puolesta A6JA:sta löytyy WLAN:n lisäksi myös Bluetooth 2.0 + EDR -tuki.

Jäähdytys on toteutettu kahdella erillisellä osalla, joista kookkaampi on kiinteämmin kiinni rungossa ja siinä heatpipe-putkia pitkin lämpö siirtyy osaan, jossa radiaalituuletin puhaltaa lämmintä ilmaa ulos tietokoneesta. Vastaavasti pienempi osa on pyhitetty pelkästään prosessorin jäähdyttämiseen ja siinä kaksi heatpipe-putkea johtaa lämmön siiliin, joka on sijoitettu aivan ilmanvaihtoaukon taakse.

A6JA:han on valittavissa prosessoriksi joku Intel Core Duo T2000 -tuoteperheen malli, joissa kellotaajuus vaihtelee 1,6 ja 2,13 GHz:n välillä. Testiin saapuneesta mallista löytyi T2400-mallin prosessori, joka toimii 1,83 GHz:n kellotaajuudella, on varustettu kahden megatavun L2-välimuistilla ja toimii 667 MHz:n väylätaajuudella.

Asuksen useissa tietokoneissa, joita on testattu myös Muropaketin toimesta, akku on yleensä ollut tietokoneen takaosassa ja on näkyvästi ulkonevana rungosta. A6JA:ssa kahdeksankennoinen akku on sijoitettu poikkeuksellisesti tietokoneen etuosaan ja on kapasiteetiltaan 4800 milliampeerituntia.

CPU-Z:n 1.34.1-versio tunnisti Core Duo T2400 -prosessorin oikein ja näytti tiedot aivan kuten pitääkin. Rasituksessa prosessori toimii 1,83 GHz:n kellotaajuudella, mutta levossa kerroin laskee 11:stä kuuteen, jolloin kellotaajuus tipahtaa samalla yhteen gigahertsiin.

DDR2-muistikampa toimii vakiona 266,7 MHz:n (533 MHz DDR) kellotaajuudella, eli sillä, mille muistikampa on jo vakiona speksattu. Muistiasetukset ovat kohtuulliset 4-4-4-12.

Sisältö

  1. Asus A6JA & Apple MacBook Pro
  2. Apple MacBook Pro, Boot Camp: Windows XP Mac OS X:n rinnalle & Yleiset käyttökokemukset Boot Campista
  3. Testikokoonpano, Tehonkulutus, Lämpötila, Prosessorikulutus & Akunkesto
  4. Pakkaus- ja renderöintitestit, Synteettiset testit, Pelitestit & Moniajotestit
  5. Loppuyhteenveto