Uusimmat

Asus EN8600GT OC Gear

19.08.2007 19:42 Muropaketin toimitus

NVIDIA julkaisi ensimmäisenä valmistajana DirectX 10 -rajapintaa tukevat G80-koodinimelliseeen grafiikkapiiriin perustuvat GeForce 8800 -sarjan GTX- ja GTS-näytönohjaimet markkinoille viime vuoden marraskuussa, mutta kuluttajaluokan malleja jouduttiin odottamaan huhtikuulle asti. Alun perin NVIDIAn oli tarkoitus julkaista GeForce 8600- ja 8500-näytönohjaimet maaliskuun puolivälissä CeBIT 2007 -tapahtuman yhteydessä, mutta lopulta julkaisua siirrettiin vielä kuukaudella. Muropaketti on arvostellut ahkerasti GeForce 8 -tuoteperheen näytönohjaimia ja artikkeleita on ennen tätä puskettu lukijoiden saataville seitsemän kappaleen turvin. Testattuna on kaikki perusmallit, mutta mukana on myös valmiiksi ylikellotettuja malleja sekä Asuksen vesijäähdytetty ja ylikellotettu GeForce 8800 GTX.

Järjestysnumerossaan kahdeksas GeForce 8 -artikkeli paneutuu Asuksen valmistamaan EN8600GT OC Gear -näytönohjaimeen, joka toimii vakiokellotaajuuksilla, mutta erikoisuutena mukana toimitetaan kotelon 5,25″-paikkaan asennettava OC Gear -paneeli. Paneelilla onnistuu muun muassa ylikellottaminen ja tuulettimen kierrosnopeuden sekä tietokoneen äänenvoimakkuuden säätäminen. Artikkelissa tutkitaan oheismateriaaleja paneelin kera, itse näytönohjainta ja ylikellotetaan sitä paneelilla sekä RivaTunerilla.

 

Asus EN8600GT OC Gear

Näytönohjain on pakattu kirkkaanvihreän ja mustan päävärit saaneeseen suurikokoiseen kantokahvalliseen pakkaukseen. Pakkauksen edessä on soturittaren siivittämänä selvästi ilmaistu valmistaja, malli, muutamat tärkeät ominaisuudet sekä OC Gear -paneeli ja mainostetaan sillä mahdollistettava 30 prosentin parannus suorituskyvyssä.

Pakkauksen etupuolelta avautuvan läpän takaa paljastuu paneelin spesifikaatiot, ominaisuudet ja pikaopastus asennukseen. Spesifikaateista käy ilmi, että paneelin LCD-näyttö on kooltaan 89 x 31,6 millimetriä, tehonkulutus on 2,5 wattia (Asuksen internetsivuilla tosin on mainittu kulutukseksi viisi wattia), liittäminen tietokoneeseen tapahtuu neljäpinnisellä USB-kaapelilla ja paneeli on yhteensopiva Asuksen näytönohjainten kanssa.

Mukana toimitetaan OC Gearin ohjekirja, pika-asennusopas, erikieliset ohjekirjat CD-levyllä, ajuri-CD-levy, ohjelmisto-CD-levy, CD-levyjen suoja/säilytyskotelo, DVI-D-Sub-adapteri, USB-kaapeli sekä YPbPr- eli komponenttiadapterikaapeli.

5,25″-paikkaan asennettava paneeli on yleisestä linjasta poiketen ainakin allekirjoittaneen mielestä kohtuullisen hillityn ja tyylikkään näköinen. Edessä on peilinkirkas levy ja yksinkertainen pienin nykäyksin pyörivä rulla, joka toimii myös painokytkimenä. Lisäksi oikeassa alakulmassa on maltillisen kokoinen Asuksen logo. On syytä huomioida, että rulla on jonkin verran paneelin tasosta ulompana, mikä saattaa aiheuttaa asennusongelmia koteloiden kanssa, joissa etulevyn ja oven välissä on vähän tilaa.

Paneeli on erikoisen muotoinen, sillä oikeassa reunassa on pitkälle kotelon sisälle ulottuva uloke, jonka tarkoitus on ilmeisesti pelkästään tukea kiinnitystä. Vasemmalla puolella on pieni laatikko ja keskelle jäävässä syvennyksessä USB-liitin.

Myös näytönohjain itsessään on poikkeuksellisen näköinen aiemmin testattuihin GeForce 8600 -tuoteperheen malleihin verrattuna, sillä Asus ei ole tyytynyt käyttämään NVIDIAn referenssiratkaisua. Suurempikokoinen siili on pyöreän mallinen ja muistuttaa Zalmanin jäähdytysratkaisuja. Siilin keskellä on tuuletin, joka liikuttaa ilmaa sen alapuolella ja vieressä olevien alumiiniripojen läpi. Piirilevy on kirkkaan sininen ja näytönohjaimen yleisilmettä värittävät myös takaosassa olevat kirkkaan keltaiset kondensaattorit.

Asus EN8600GT OC Gearia ei tiettävästi ole vielä myynnissä Suomessa, mutta joidenkin verkkokauppojen tuotelistauksista se jo löytyy. Arvioiden mukaan tuote saapuu myyntiin elokuun lopulla ja hinta tulee olemaan noin 160 euroa. Hinta on noin 40 euroa korkeampi, kuin Asuksen halvin Suomessa myytävä GeForce 8600 GT -malli, ja muiden valmistajien näytönohjaimia tutkiessa halvimmat kortit irtoavat hieman alle sadalla eurolla.

Takapuolella on neljä jäähdytysratkaisun kiinnitysruuvia ja piirilevyn ylälaidassa on myös SLI-liitin kahden näytönohjaimen kokoonpanoa varten. Takapuolella näkyy myös selvästi tummempina alueina johtimet, jotka kulkevat grafiikkapiirin ja muistipiirien sekä PCI Express x16 -liittimen välillä.

Etupaneelissa on kaksi kaksilinkkistä DVI-I-liitintä, jotka tukevat maksimissaan 2560×1600-resoluutiota. Vasemmassa reunassa on myös seitsemänpinninen liitin, joka toimii suoraan S-Video-liittimenä tai mukana tulevalla adapterilla HDTV-käyttöön komponenttiliittimenä. Asuksen näytönohjaimen erikoisuutena on myös HDCP-tuki, joka mahdollistaa teräväpiirtolähetykset digitaalisena ja salattuna LCD-näyttöön tai vaikkapa televisioon. Aiemmissa Muropaketin testaamissa GeForce 8600 GT -näytönohjaimissa ei ole ollut HDCP-tukea, joten tämäkin selittää osaksi näytönohjaimen korkeaa hintatasoa.

Takaosassa on viisi perinteistä kondensaattoria ja neljä alumiinikuorista elektrolyyttikondensaattoria. Kuvasta käy myös ilmi, ettei grafiikkapiirin siili ulotu muistipiirien päälle ja niiden jäähdytyksestä vastaa ainoastaan tuulettimen siilin läpi puhaltama ilma. Näytönohjaimessa ei ole lisävirtaliitintä, joten PCI Expressin määrittelemä 75 wattia PCI Express x16 -väylän kautta riittää tyydyttämään näytönohjaimen tehontarpeen.

Jäähdytysratkaisu on poikkeuksellisen muotoinen, sillä grafiikkapiiri on kontaktissa korotettuun alumiinipalaan ja rivat ovat tämän yläpuolella. Siiliosan PCI Express x16 -liitintä kohti oleva alaosa on leikattu auki ja kuva selventää myös käsitystä kohtuullisen suurikokoisen jäähdytysratkaisun tukevasta kiinnityksestä. Korkeuden puolesta ratkaisu on lähes kahden korttipaikan myötäinen, joten viereen asennettavan kortin kanssa voi ilmetä ongelmia tilan suhteen.

Jäähdytysratkaisua tutkiessa alapuolella näkyy selvästi pohjan erikoinen muotoilu. Grafiikkapiiriä vastassa oleva koroke on siilin reunassa ja suurempi kiinteä alue jatkuu laajemmalle alueelle.

Jäähdytysjärjestelmän poistaminen paljastaa selkeän näkymän piirilevyn etupuolella. Grafiikkapiirin ja muistipiirien lisäksi siinä ole juuri muuta kuin takaosan virransyötön komponentit.

GeForce 8600 GT:ssä on G84-koodinimellinen grafiikkapiiri, joka valmistetaan TSMC:n tuotantolinjoilla 80 nanometrin prosessilla. NVIDIAn asettama referenssikellotaajuus on 540 MHz, jolla myös Asuksen EN8600GT OC Gear toimii. 289 miljoonaa transistoria sisältävä piiri tukee DirectX 10 -rajapintaa ja siinä on 32 kappaletta Stream-prosessoria, 16 tekstuuriosoiteyksikköä ja rasterioperaattorit (ROP) pystyvät tuottamaan kahdeksan pikseliä per kellojakso. Stream-prosessorit on jaettu kahden 16 yksikön osioon ja molemmilla on oma L1- ja L2-välimuisti.

Asuksen näytönohjaimen 512 megabitin GDDR3-muistipiirit ovat Qimondan valmistamat ja toimivat NVIDIAn 700 MHz:n referenssikellotaajuudella. Qimondan HYB18H512321BF-10-malliset piirit on speksattu toimimaan 1,0 nanosekunnin nopeudella (1000 MHz), joten niissä pitäisi olla varattuna massiivinen määrä ylikellotuspotentiaalia. Aiemmassa ”NVIDIA GeForce 8600 GT & 8500 GT”-artikkelissa XFX:n vastaavan näytönohjaimen Qimondan 1,4 nanosekunnin muistipiirejä onnistuttiin ajamaan 910 MHz:n kellotaajuudella. Muistia on yhteensä 256 megatavua ja piirit ovat 128-bittisen muistiohjaimen jatkona.

OC Gear -paneelin asentaminen on helppo operaatio sillä se ei vaadi muuta, kuin USB-kaapelin liittämisen paneelin takaosaan ja emolevyn USB-liitinrivistöön. Tietokoneen käynnistämisen jälkeen paneeliin ei syty valoja, sillä Windowsin puolelta pitää asentaa vielä SmartDoctor-ohjelmisto. Huonona puolena on, ettei paneeli toimi esimerkiksi Linuxia käytettäessä ja Asuksen markkinapuheet maailman ensimmäisestä rautapohjaisesta ylikellotustyökalusta ovat lievästi yliampuvia.

SmartDoctorin käynnistämisen jälkeen näyttöön syttyy punaisia, oransseja ja keltaisia valoja. Rulla toimii painokytkimenä ja se kierrättää kolmea säätökohdetta, jotka ovat tietokoneen äänenvoimakkuus, grafiikkapiirin kellotaajuus ja näytönohjaimen tuulettimen kierrosnopeus. Valitettavana puolena ylikellotusmahdollisuudet rajoittuvat pelkästään grafiikkapiiriin, eikä muistien ylikellottaminen ole paneelin avulla mahdollista.

EN8600GT OC Gear -näytönohjaimen osalta grafiikkapiirin kellotaajuutta pystyi säätämään 378 megahersistä 702 megahertsiin. Rullan pyörittäminen yhden nykäyksen nosti/laski kellotaajuutta SmartDoctorista tutkittuna viidellä megahertsillä. Tarkempi tutkinta RivaTunerilla osoitti, että yksi nykäys nosti/laski kellotaajuutta 0-15 MHz:n välein riippuen kellotaajuusvälistä. Tuulettimen kierrosnopeutta voi säätää minimissään 31 prosenttiin ja maksimissaan 100 prosenttiin. Keskellä oleva numeronäyttö syttyy 3D-ohjelman käynnistyessä ja osoittaa ruudunpäivitysnopeuden. Valitettavasti toiminto ei ainakaan toistaiseksi toiminut DirectX 10 -peleissä.

Paneelin käyttäminen on hyvin yksinkertaista ja vaatii pelkästään rullan painamista, jolloin se vaihtaa säätökohdetta, ja pyörittämistä. Testien aikana havaittiin, että rullan pyörittäminen kiivaammin ei nopeuta säätökohteen arvon nopeampaa vaihtumista ja hitaalla pyörittämisellä säätökohdan arvo vaihtui esimerkiksi ääriarvosta toiseen yhtä nopeasti kuin kovalla pyörittämisellä. Rullaa saikin välillä pyörittää reilusti toistakymmentä kierrosta, jotta esimerkiksi äänenvoimakkuuden säätö tuotti tulosta.

SmartDoctor on ohjelma, josta voi tutkia grafiikkapiirin ja joillain näytönohjaimilla myös muistipiirien lämpötilaa, sekä tuulettimen kierrosnopeutta. Ohjelman alareunassa ovat myös liukupalkit grafiikkapiirin ja muistipiirien kellotaajuuden säätämistä varten.

GamerOSD:lla voi nauhoittaa videoita peleistä ja lähettää niitä myös internettiin muiden katsottavaksi. Advanced Settingsin alta voi säätää videon resoluutiota, ruudunpäivitysnopeutta, äänilaitetta, lähetysporttia sekä formaattia. Päävalikosta voi myös säätää GamerOSD:n, videon käynnistyksen ja ruudunkaappauksen pikanäppäimet sekä avata kansiot, johon videot ja kuvat on tallennettu.

Sisältö

  1. Asus EN8600GT OC Gear
  2. Testikokoonpano, ylikellotus, suorituskykymittaukset, lämpötila ja melu
  3. Loppuyhteenveto