Uusimmat

Asus G2 -pelikannettava

24.02.2007 23:45 Muropaketin toimitus

Viimeisen viiden vuoden aikana kannettavat tietokoneet ovat vallanneet yhä suurempia osuuksia PC-markkinoiden tuloista, mutta työpöytäkoneet ovat onnistuneet ainakin toistaiseksi pitämään valta-aseman itsellään. Kuluva vuosi saattaa kuitenkin olla käännekohta, jos Merrill Lynch -yrityksen vanhemman analyytikon Richard Farmerin viime vuoden lopulla julkaisemiin raportteihin on luottaminen. Vuoden 2006 loppuun mennessä arviolta 47 prosenttia PC-markkinoista jakautui työpöytäkoneille ja 41,6 prosenttia kannettaville tietokoneille. Tänä vuonna lukemien on ennustettu kääntymään lähes ympäri, sillä kannettaville on arvioitu 45,6 ja työpöytäkoneille 43,1 prosentin osuuksia. Vuonna 2008 kannettavat haalinevat entistä suuremman siivun itselleen, 50 prosenttia, kun taas työpöytäkoneiden osuudeksi jää noin 40 prosenttia. Vertailuksi vuonna 2000 kannettavien tietokoneiden osuus yritysten tuloista oli ainoastaan 25 prosenttia ja työpöytäkoneet hallitsivat suvereenista 64 prosentin osuudella.

Kannettavien tietokoneiden osuuden nousuun on vaikuttanut keskimääräinen hintojen aleneminen. Merrill Lynch arvioi tänä vuonna kannettavan keskihinnan olevan 1083 dollaria, kun se työpöytäkoneella on vain muutama sata euroa alempi, 767 dollaria. Myös toimitus- ja myyntimäärissä kannettavat ovat olleet kovassa nousussa ja vuonna 2000 näiden osuus oli 18,7 prosenttia. Nyt osuus on noussut 36 prosenttiin ja vuonna 2008 osuus saattaa olla jo 44 prosenttia. Toimitusmäärissä kannettavat tietokoneet kiilaavat työpöytäkoneiden ohi vuonna 2008 tai 2009, IDC:n analyytikko Richard Shim on kertonut.

Muropaketti on vuosien saatossa testannut jos jonkinlaista kannettavaa tietokonetta, mutta viimeisimmissä artikkeleissa pääpaino on ollut pienikokoisissa malleissa, jotka kulkevat helposti matkassa mukana. Tammikuun lopulla julkaistiin artikkeli, jossa vertailussa oli kaksi 12 tuuman näytöllä varustettua kannettavaa tietokonetta: Fujitsu-Siemensin Amilo Si 1520-23 ja MSI:n Mega Book S271. Tämä artikkeli tekee kuitenkin selvän poikkeuksen, sillä kohteena on Asuksen massiivinen G2, joka soveltuu aiempia kannettavia tietokoneita paremmin myös pelikäyttöön. Artikkelissa luodaan katsaus Asus G2:een, sen sisuksiin sekä verrataan Fujitsu-Siemensin ja MSI:n edellä mainittuihin malleihin niin tehonkulutus-, akunkesto-, lämpötila-, melu-, suorituskyky- kuin myös pelitesteissä.

 

Asus G2PC

Asus G2 on pakattu kantokahvalliseen pahvilaatikkoon, jonka mustapainotteisia kylkiä koristavat kuvat kannettavasta tietokoneesta sekä sen touchpadissa olevasta ”ledisilmästä”. Paperi- ja CD-materiaalipuolelta mukana toimitetaan ohjekirja, takuulappunen, Windows-käsikirja, Nero 6, AsusDVD 6, PowerDirector DE 3, Media@Show 2, Works 8.5 sekä Asuksen ajuri-CD-levy. Ohjelmistovalikoima on tuttu ja turvallinen, mutta koska kyse on myös pelikäyttöön tarkoitetusta kannettavasta tietokoneesta, olisi mukana mielellään nähnyt myös jonkin kokoversiopelin.

Testattava G2 on tarkemmalta malliltaan G2PC ja sen hinta Suomessa liikkuu kahden tuhannen euron molemmin puolin. Erona G2PB:hen on TV-viritin, joka PC-mallissa on analogisen mallin lisäksi varustettu DVB-T-tuella, kun taas PB tukee ainoastaan analogisten lähetyksien vastaanottoa.

TV-lähetyksiä varten mukana tulee TV-antenni/viritinyksikkö, kauko-ohjain, kauko-ohjaimen infrapunavastaanotin, NTSC-PAL-adapteri sekä kaapeliadapteri yksiköstä tietokoneelle. Mukana tulee myös S-Video-komposiittiadapteri, AV-adapteri S-Video-, komposiitti- sekä ääniliitännöillä, puhelinkaapeli, Logitechin valmistama optinen hiiri, sekä laturi. Vaikka Muropaketille toimitetussa testikappaleessa ei tullut selkäreppua, Asuksen sivut mainitsevat myös tällaisen toimitettavan G2:n mukana.

Asus G2 on kiinnitaitettuna suurimmaksi osaksi metallinharmaan värinen, sillä ainoastaan sivustat ovat mustat. Avattuna näkymä synkkenee ja vallitsevaksi väriksi nousee musta. Poikkeuksen tekee kuitenkin etuosan metallinharmaa alumiinikaistale sekä yksittäiset punaiset kohdat. G2:ssa on suuri 17-tuumainen laajakuvanäyttö, jonka natiivi resoluutio on 1440×900, ja jota Asus markkinoi ColorShine-teknologialla. ColorShine tarkoitaa käytännössä heijastusta poistavaa teknologiaa, korkeampaa kontrastia, kylläisempiä värejä, terävämpää kuvaa sekä laajempaa katselukulmaa.

17-tuumainen näyttö ja jämäkkä runko nostavat kannettavan tietokoneen painoa reilusti ja kahdeksankennoisella akulla, joka löytyy testikappaleesta, Asus mainitsee sivuillaan painoksi järkälemäiset 4,4 kilogrammaa. Painoa ja kokoa on sen verran paljon, ettei G2 sovellu kovinkaan hyvin liikkuvalle tietokoneenkäyttäjälle. Työpöydällä G2 istuu mukavasti ja suurikokoinen näyttö takaa sen, että siltä luonnistuu kiitettävästi pidempiaikainenkin käyttö. Leveyttä G2:lla on 41,1; syvyyttä 31,6 ja paksuutta 4,7 senttimetriä.

Tietokoneen vasemmalta reunalta löytyy ylimpänä näyttöosasta punainen kaistale, joka on itse asiassa DirectX 9 -sovelluksia käytettäessä vilkkuva ledi. Ominaisuuden saa kytkettyä päälle tai pois päältä Windowsista Direct Console -ohjelman avulla. Tämän alapuolella on vasemmalta lueteltuna RJ-45-, RJ-11-, USB 2.0-, AV-adapterin sovitin-, antenni-, äänen sisääntulo- ja mikrofoniliitin, äänen ulostulo yhdistettynä analogisella ja optisella liittimellä, FireWire-liitin, WLAN-kytkin, ExpressCard-korttipaikka, muistikortinlukija, infrapunavastaanotin sekä kaiutin.

Muistikortinlukija tukee Secure Digital-, Multi-Media Card-, Memory Stick-, Memory Stick Select-, Memory Stick Duo-, Memory Stick Pro- ja Memory Stick Pro Duo -muistikorttityyppejä. Valitettavasti CompactFlash-kortteja G2:n sisäinen muistikortinlukija ei kykene lukemaan. Vastaavasti ExpressCard-korttipaikkaan voi asentaa 34 ja 54 millimetriä leveitä korttityyppejä.

Takaosaan on sijoitettu neljä USB 2.0 -liitintä, S-Video-ulostulo-, D-Sub- ja DVI-liittimet. Lisäksi vasemmassa reunassa on lämpimän ilman poistoaukko sekä Kensington-lukkopaikka. Mielenkiintoista on havaita sekä D-Sub- että DVI-liitin, jollainen ratkaisu löytyy harvemmasta kannettavasta tietokoneesta.

Oikealla reunalla ei ole kuin DVD-asema ja laturin virtaliitin. DVD-asema kykenee polttamaan CD-R-levyjä 24-kertaisella ja CD-RW-levyjä 10-kertaisella nopeudella sekä DVD-puolelta DVD-R- sekä DVD+R-levyjä kahdeksankertaisella, DVD-RW- ja DVD+RW-levyjä nelinkertaisella, DVD-RAM-levyjä viisinkertaisella ja DVD+RW DL -levyjä 2,4-kertaisella nopeudella.

12 tuuman näytöllä varustettuja kannettavia tietokoneita vertailtaessa sekä Fujitsu-Siemensin että MSI:n mallit saivat moitteita näytön yläreunasta uupuvasta webbikamerasta. Asus G2 ei aja tähän sudenkuoppaan vaan käytössä on 1,3 megapikselin webbikamera, jonka oikealla puolella on ledi, joka ilmaisee kun webbikamera on käytössä, sekä punaisen kaaren takana mikrofoni videolähetyksiä varten.

Näytön ja näppäimistön välissä on tutulla paikalla muutamia ledejä ja pikanäppäimiä. Ledit on sijoitettu vasemmalle ja osoittavat Bluetoothin tilan, kiintolevyn aktiivisuutta, Num Lockin sekä Caps Lockin tilan.

Näiden vieressä ensimmäinellä punaisella logolla varustetulla Power4 Gear+ -näppäimellä voidaan vaihtaa eri suorituskykyyn, näytön kirkkauteen jne. vaikuttavien tilojen välillä. Akkuja käyttäessä valittavana ovat High Performance, Game, DVD Movie, Quiet Office, Presentation CD-Audio sekä Battery Saving ja kun G2:een liitetään laturi, käytössä ovat Super Performance, High Performance, Game, Presentation sekä Quiet Office. Seuraavasta aukeaa Power For Phone -ohjelma, siitä seuraavalla voi asettaa erilaisia näytön tiloja (Normal, Gamma Correction, Vivid Mode, Theater Mode, Soft Mode ja My Profile), toiseksi oikeanpuolimaisella asettaa touchpad päälle tai pois päältä ja oikeanpuoleisin toimii virtanäppäimenä.

Rungon etuosassa ovat multimedian toistamiseen tarkoitetut näppäimet: virtanäppäin, kelaus taaksepäin, toisto/tauko, pysäytys sekä kelaus eteenpäin. Lisäksi näiden oikealla puolelle on neljä lediä, joista vasemmanpuoleisin ilmaisee tietokoneen tilan (palaa taukoamatta = virta päällä, vilkkuu = valmiustila), seuraava akun tilan (palaa taukoamatta = virtakaapeli kytketty, pois päältä = akku on ladattu tai kokonaan tyhjä, vilkkuu = akkua jäljellä alle 10 % ja virtakaapeli ei ole kytketty), toiseksi oikeanpuoleisin sähköpostiviestin saapuneen ja reunimmainen langattoman verkkoyhteyden ja Bluetoothin olevan päällä tai pois päältä.

Testiin saapuneessa mallissa ei ollut normaalia suominäppäimistöä, mutta kaupasta ostettuna tällainen luonnollisesti kuuluu vakiovarustukseen. Näppäimistön tuntuma on normaalia tasoa ja näppäinten sijoittelu hyvä, ja lisämainintana ainakin allekirjoittanut laskee plussaksi Fn-näppäimen sijoittamisen Ctrl:n oikealle puolelle. Pelikäyttöä silmällä pitäen W-, A-, S- ja D- sekä nuolinäppäimet ovat osaksi punaiset.

F1-F12-näppäimet toimivat lisäksi funktionäppäiminä Fn:n kanssa ja näistä F1:llä saa tietokoneen asetettua virransäästötilaan, F2:lla säädettyä WLAN:ia ja Bluetoothia, F5:llä ja F6:llä vähennettyä ja lisättyä näytön kirkkautta, F7:llä näytön päälle tai pois päältä, F8:lla muutettua näyttölaitetta (normaali, DVI, D-Sub), F10:stä kytkettyä kaiuttimet päälle tai pois päältä sekä F11:llä ja F12:lla vähennettyä ja lisättyä äänenvoimakkuutta.

Touchpad on perinteiseen tapaan sijoitettu näppäimistön alapuolelle ja samassa yhteydessä on kaksi näppäintä. Näppäimet ovat sopivan jämäkät ja antavat selvän tunteen alas painettuna. Näiden keskellä on myös ympyrämuotoinen logo, jossa palaa punainen ledi, kun tuochpad on kytketty päälle.

Näytön ja näppäimistön välissä, rungon vasemmassa laidassa on pieni näyttö, jossa näkyy vakiona kellonaika. Näyttöön voi myös Asuksen Direct Console -ohjelmalla asettaa pyörimään oman tekstin sekä erilaisia valmiina olevia logoja. Siihen voi asettaa ilmestymään myös logoja, kun MS Outlookiin saapuu uusi sähköposti tai joku pyytää Meeting-kanssakäymistä, MS Messengerin välityksellä saapuu viesti, Power4Phone-puhelu saapuu ja kun akun varaustaso on laskenut alle 10 prosenttiin.

 

Sisuskalut

Muropaketti otti luonnollisesti katsauksen myös konepellin alle ja G2:n kohdalla avaaminen on kohtuullisen helppo operaatio, koska alapuolella on kolme helposti avattavaa luukkua. Alapuolelta löytyy myös tasku henkilötietoja varten sekä Windows XP -käyttöjärjestelmän lisenssitarra sekä tiedot Asus G2:sta.

Lithium-ion-akku sulautuu G2:n rungon myötäisesti ja pysyy paikallaan kahden liukupainikkeen avulla, joista ensimmäinen toimii varmentavana lukkona ja toinen pääasiallisena kiinnikkeenä. Akku on kapasiteetiltaan 4800 milliampeerituntia ja sisältää kahdeksan kennoa.

Keskellä olevan luukun takaa paljastuu Seagaten valmistama Momentus 5400.3 -kiintolevy, jossa on kapasiteettia 160 gigatavua. Kuten mallinimestäkin pystyy päättelemään, 2,5 tuuman kiintolevyn pyörimisnopeus on 5400 kierrosta minuutissa.

Seuraava luukku paljastaa WLAN- (vasemmanpuoleinen) sekä TV-viritinkortin (oikeanpuoleinen). WLAN-kortti tukee perinteisten 2,4 gigahertsin taajuusalueella toimivien 802.11b- ja 802.11g-standardien lisäksi viiden gigahertsin taajuusaluetta käyttävää 802.11a-standardia. Vastaavasti TV-kortti kykenee analogisignaalin lisäksi käsittelemään digitaalisen aikakauden DVB-T-lähetyksiä.

Viimeisin luukku on mielenkiintoisin, sillä sen alta paljastuu prosessori, muisti sekä grafiikkapiiri. Kuten kuvasta näkyy, cooleri jäähdyttää vain ja ainoastaan prosessoria, eikä lisäksi grafiikkapiiriä/northbridgeä, kuten tavallisesti on totuttu näkemään. Grafiikkatoimitusten murskaamisesta vastaa 459 MHz:n kellotaajuudella toimiva AMD/ATI Mobility Radeon X1700, jossa on 12 Pixel Shader- ja viisi Vertex Shader -yksikköä. Muistiohjain on 128-bittinen ja 490 MHz:n (980 MHz DDR) kellotaajuudella toimivaa muistia on 256 megatavua. Grafiikkapiiri ja sille pyhitetyt muistipiirit on sijoitettu alumiiniset siilin alle, joka näkyy kuvassa oikeassa reunassa.

Intel Core 2 Duo T7200 -prosessoria jäähdyttää kuparista valmistettu pienikokoinen siili, johon lämpö johdetaan heatpipe-putkien avulla. Vastaavasti siilin ilmankierrosta vastaa radiaalituuletin, joka puhaltaa ilman siilin läpi suoraan ulos.

CPU-Z:n 1.38-versio näyttää prosessorin tiedot oikein ja CPU-välilehdeltä käy ilmi muun muassa prosessorin kahden gigahertsin kellotaajuus, yhteensä neljän megatavun L2-välimuisti, 65 nanometrin valmistusprosessi sekä Merom-koodinimi.

Vastaavasti Memory-välilehti näyttää muistityypiksi DDR2:n, kaksikanavaisen muistiohjaimen olevan käytössä ja muistia olevan yhteensä kaksi gigatavua. Muistit toimivat 332,4 MHz:n kellotaajuudella ja 5-5-5-15-21-asetuksilla.

Asus G2:n suuri koko käy ilmi, kun sitä vertaa 15 tuuman näytöllä varustettuun MSI:n kannettavaan tietokoneeseen ja reilun kilogramman painoiseen 10,4 tuuman näytölliseen Fujitsu-Siemens P7010:een.

Sisältö

  1. Asus G2 -pelikannettava
  2. Testattavat kannettavat tietokoneen ja testit
  3. Loppuyhteenveto