Asus GeForce GTX 680 DirectCU II: 2 vs 4 Gt

20.01.2013 19:07 |

Viime keväänä julkaistuissa Asuksen GeForce GTX 680 -näytönohjainmalleissa oli NVIDIAn referenssisuunnittelun tavoin käytössä kaksi gigatavua GDDR5-muistia ja DirectCU II -mallisten näytönohjaimien jäähdytysratkaisu kolmen korttipaikan korkuinen. Olemme testanneet Muropaketissa Asuksen tehtaalla valmiiksi ylikellotetun TOP-mallin, joka osoittautui testissä edukseen suorituskyvyn, hiljaisuuden ja ylikellotuspotentiaalin osalta.

Asus lanseerasi viime syksynä markkinoille uuden neljän gigatavun muistimäärällä varustetun GeForce GTX 680 -mallin, jossa on lisäksi käytössä kompaktimpi kahden korttipaikan korkuinen DirectCU II -jäähdytysratkaisu.

Tutustumme tässä artikkelissa, kuinka GeForce GTX 680:n suorituskykyyn vaikuttaa 2560×1400-resoluutiolla kahden gigatavun sijaan neljän gigatavun muistimäärä. Vertaamme lisäksi kahden ja kolmen korttipaikan korkuisten DirectCU II -jäähdytysratkaisuiden eroa grafiikkapiirin lämpötilassa ja kokoonpanon melutasossa.

GeForce GTX 680 -näytönohjaimien vertailusta tekee haastavan GPU Boost -ominaisuus, joka säätelee grafiikkapiirin kellotaajuutta 3D-rasituksessa eri parametrien, kuten käyttöasteen, lämpötilan ja tehonkulutuksen mukaan. Jotta tulokset olisivat vertailukelpoisia suorituskyvyn ja lämpötilan osalta, asetimme testejä varten molempien näytönohjaimien GK104-grafiikkapiirin toimimaan samalla kellotaajuudella ja käyttöjännitteellä. Lisäksi on muistettava, että jokainen piisiru on uniikki ja virtavuoto on yksilöllistä.

Saimme säädettyä molemmat näytönohjaimet toimimaan 3D-rasituksessa 1100 MHz:n kellotaajuudella ja käyttöjännite säädettiin 1,175 volttiin. Molempien näytönohjaimien Power Target -asetus säädettiin maksimiarvoon, jotta tehonkulutus ei vaikuttaisi GPU Boost -ominaisuuden käyttäytymiseen. Neljän gigatavun mallissa GPU-Z-ohjelman mukaan grafiikkapiirin ASIC-laatu oli 75 % ja kahden gigatavun mallissa 82,1 %. Alhaisempi ASIC-laatu tarkoittaa korkeampaa virtavuotoa ja sen myötä grafiikkapiirin korkeampaa lämpötilaa ja tehonkulutusta.

 

Näytönohjaimen esittely

Asuksen GTX680-DC2-4GD5-mallinen neljän gigatavun GDDR5-muistilla varustettu GeForce GTX 680 DirectCU II -näytönohjain perustuu samaan piirilevysuunnitteluun ja jäähdytysratkaisuun kuin aiemmin julkaistu GeForce GTX 670 DirectCU II -malli.

Muropaketin Hintavertailun mukaan Asuksen GTX680-DC2-4GD5 -malli on hinnoiteltu Suomessa reiluun 550 euroon, kun kahden gigatavun mallin saa noin 520 eurolla.

Näytönohjain toimii NVIDIAn referenssitaajuuksilla eli GK104-grafiikkapiiri 1006 MHz:n peruskellotaajuudella ja 3D-rasituksessa GPU Boost -kellotaajuus on asetettu 1059 MHz:iin. Neljä gigatavua GDDR5-muistia toimii 1502 MHz:n kellotaajuudella.

Neljän gigatavun muistimäärän saavuttamiseksi käytössä on 16 kappaletta Samsungin 256 megatavun K4G20325FD-FC03-muistipiirejä, joita on grafiikkapiirin ympärillä kahdeksan ja piirilevyn takapuolella toiset kahdeksan kappaletta. Piirilevy on varustettu digitaalisella kahdeksanvaiheisella DIGI+-virransyötöllä, joista kuusi on pyhitetty grafiikkapiirille ja kaksi muisteille. Vertailun vuoksi Asuksen GeForce GTX 680 DirectCU II -näytönohjaimen kahden gigatavun mallin virransyötössä on 10 vaihetta ja piirilevyltä löytyy VGA Hotwire -juotospisteet, joihin voidaan juottaa emolevylle kytkettävät johtimet, jonka jälkeen emolevyn biosista voidaan säätää ja tarkkailla kellotaajuuksia ja käyttöjännitteitä.

Sisältö

  1. Asus GeForce GTX 680 DirectCU II: 2 vs 4 Gt
  2. Testikokoonpano ja suorituskykymittaukset (2560x1440)
  3. DirectCU II -jäähdytys: 2 vs 3 korttipaikkaa
  4. Ylikellotustestit & loppuyhteenveto