Uusimmat

Asus GeForce GTX 680 DirectCU II TOP & Palit GeForce GTX 680 JetStream

24.05.2012 13:29 Muropaketin toimitus

NVIDIA julkaisi Kepler-arkkitehtuuriin perustuvan ja pelikäyttöön suunnatun GK104-grafiikkapiirin yhdessä GeForce GTX 680 -näytönohjaimen kanssa maaliskuun lopulla. Testasimme Muropaketissa heti tuoreeltaan NVIDIAn omaan suunnitteluun perustuvan referenssinäytönohjaimen.

Saimme Asukselta ja Palitilta testattavaksi yrityksien omaan piirilevysuunnitteluun ja jäähdytysratkaisuun perustuvat tehtaalla valmiiksi ylikellotetut mallit. Asukselta testiin saapui DirectCU II -jäähdytysratkaisuun perustuva TOP-malli ja Palitilta kahden gigatavun muistimäärällä varustettu JetStream-malli.

Esittelemme tässä artikkelissa molemmat näytönohjaimet ja ajamme suorituskyky-, tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset vakiokellotaajuuksilla. Lisäksi ylikellotamme näytönohjaimet ja lopuksi vertailemme DirectCU II- ja JetStream-jäähdytysratkaisuja keskenään lämpötilan ja melutason osalta.

 

GPU Boost ja ylikellottaminen

GK104-grafiikkapiirissä on käytössä uusi GPU Boost -ominaisuus, joka toimii Intelin ja AMD:n nykyisten prosessoreiden Turbo-ominaisuuksien tavoin eli kellotaajuus nousee rasituksessa. NVIDIA on asettanut GeForce GTX 680:n grafiikkapiirin peruskellotaajuudeksi 1006 MHz, jolla NVIDIA takaa grafiikkapiirin toimivan 195 watin TDP-arvon sisällä. GPU Boost -kellotaajuus on keskiarvo kellotaajuuksista, joilla grafiikkapiiri kykenee toimimaan vähemmän tehoa kuluttavissa sovelluksissa. NVIDIAn referenssisuunnittelussa GeForce GTX 680:n GPU Boost -kellotaajuus on 1058 MHz, jota käytetään myös tuotteen markkinoinnissa.

GPU Boost -kellotaajuus nousee useimmiten 3D-rasituksessa korkeammalle kuin 1058 MHz:iin. Ominaisuus toimii itsenäisesti ilman peliprofiileita ja se tarkkailee näytönohjaimen tehonkulutusta, grafiikkapiirin lämpötilaa sekä grafiikkapiirin ja muistien käyttöastetta. Edellä mainituista parametreista riippuen GPU Boost -ominaisuus säätää algoritmien avulla grafiikkapiirin kellotaajuutta ja käyttöjännitettä. GeForce GTX 680 -näytönohjaimella grafiikkapiirin käyttöjännitettä voi nostaa ohjelmallisesti 1,175 volttiin asti ja sen ylittäminen vaatii rautatason modifikaatioita.

Näytönohjaimen TDP-arvoa voidaan manuaalisesti hallita Power Target -asetuksella. Vakiona Power Target -arvo on 100 %, jolloin GPU Boost säätelee kellotaajuuksia siten, ettei näytönohjaimen 195 watin TDP-arvo ylity. Kahdella 6-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä GeForce GTX 680:n Power Target -arvon yläraja on 132 % eli noin 257 wattia ja jos piirilevyllä on 6- ja 8-pinniset PCI Express -lisävirtaliittimet, on Power Target -arvo mahdollista nostaa 150 %:iin eli noin 292 wattiin.

Ylikellottamisen kannalta on tärkeää ensimmäisenä asettaa Power Target -asetus mahdollisimman korkealle, jotta GPU Boostin algoritmit eivät laske grafiikkapiirin kellotaajuutta TDP-arvon ylittymisen takia. Sen jälkeen erityistä huomiota on kiinnitettävä grafiikkapiirin lämpötilaan 3D-rasituksessa sillä GPU Boost -ominaisuus laskee grafiikkapiirin kellotaajuutta, jos lämpötila nousee yli 70 asteeseen. Grafiikkapiirin ylikellottaminen suoritetaan peruskellotaajuutta nostamalla, jolloin myös GPU Boost -kellotaajuus nousee samassa suhteessa.

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla

GPU Boost -kellotaajuus on mahdollista asettaa NVIDIA Inspector 1.9.6.5 -ohjelmalla pysyvästi P2-tilaan (Performance Level) siten, että se pysyy muuttumattomana lämpötilasta riippumatta. Temppu onnistuu, kun komentokehotteessa ajaa käskyn nvidiainspector.exe -forcepstate:0,2. Yllä olevassa kuvassa grafiikkapiirin kellotaajuus on asetettu 1100 MHz:iin ja se pysyy muuttumattomana vaikka lämpötila on noussut 73 asteeseen.

Sisältö

  1. Asus GeForce GTX 680 DirectCU II TOP & Palit GeForce GTX 680 JetStream
  2. Asus GeForce GTX 680 DirectCU II TOP -näytönohjaimen esittely
  3. Palit GeForce GTX 680 JetStream -näytönohjaimen esittely
  4. Suorituskyky-, tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  5. Ylikellotustestit
  6. Jäähdytysratkaisut: DirectCU II vs JetStream
  7. Loppuyhteenveto