Uusimmat

Palit GeForce GTX 680 JetStream -näytönohjaimen esittely

24.05.2012 13:29 Muropaketin toimitus

Palitin GeForce GTX 680 JetStream toimitetaan pelkistetyssä pakkauksessa, jonka päällä ei juuri ominaisuuksilla retostella. Yrityksen logo ja JetStream on kirjoitettu pakkauksen päälle kullatulla tekstillä ja oikeassa alanurkassa on mainittu kahden gigatavun muistimäärä. Pakkauksen mukana toimitetaan asennusopas, ajuri-CD, 8-pinninen PCI Express -virta-adapteri, VGA-DVI-adapteri ja HDMI-VGA-adapteri.

Palit GeForce GTX 680 JetStreamista on olemassa kahden ja neljän gigatavun GDDR5-muistimäärällä varustetut mallit. Muropaketin testattavaksi saapui kahden gigatavun version, jonka hintataso Suomessa on noin 540 euroa. Neljän gigatavun mallin hinta on yli 600 euroa. JetStream-näytönohjaimien saatavuus Suomesta on jälleenmyyjien mukaan tällä hetkellä varsin rajoitettu, mutta todennäköisesti parantuu lähitulevaisuudessa.

Palit, GeForce GTX 680 JetStream -tuotesivu

Palit on onnistunut tekemään GeForce GTX 600 -sarjan näytönohjainten lanseerauksen myötä positiivisen muutoksen näytönohjaimiensa ulkoasuun. Yrityksen itse suunnittelema GeForce GTX 580 -näytönohjain muistutti halpaa lelua oransseilla tuulettimillaan, mutta GeForce GTX 600 -sarjan JetStream-näytönohjaimien ulkonäkö on hillityn tyylikäs mustan ja kullan yhdistelmä. Näytönohjain on 27 cm pitkä ja päällipuolen peittävät muovisessa kehikossa kolme tuuletinta.

Takapuolella on paljas piirilevy, josta löytyy pintaliitoskomponentteja ja jäähdytysratkaisun kiinnityskehikko. Kehikossa kahden ruuvin päälle on liimattu pieni tarra, jonka rikkominen evää takuun. Kuvassa oikeassa ylänurkassa on kaksi SLI-liitintä useamman näytönohjaimen konfiguraatioita varten. Piirilevy on hieman lyhyempi kuin itse näytönohjain.

Näyttöliittimet käsittävät kaksi kaksilinkkistä DVI-liitintä ja HDMI 1.4a- ja DisplayPort 1.2 -liittimet. Lämpimän ilman ulostulolle on jätetty reikiä vain neljäsosa näyttöliittimien suojalevystä.

Oikeassa ylänurkassa on 6- ja 8-pinniset PCI Express –lisävirtaliittimet, jotka on ladottu päällekkäin. NVIDIAn referenssisuunnittelussa sijoittelun perusteluna oli piirilevyn tilan säästäminen ja mahdollisuus sijoittaa tuuletin paremmin.

JetStream-jäähdytysratkaisun alta paljastuu NVIDIAn referenssisuunnittelua muistuttava piirilevy, joka on kuitenkin Palitin käsialaa.

Jäähdytysratkaisu rakentuu mustaksi anodisoidusta alumiinilevystä, joka on yhteydessä GDDR5-muistipiireihin ja virransyötön komponentteihin. Grafiikkapiiriä jäähdyttää neljällä lämpöputkella varustettu alumiinirivasto, jota kohti puhaltaa kolme tuuletinta. Keskimmäinen tuuletin on halkaisijaltaan 87 millimetriä ja reunoilla olevat tuulettimet 75-millimetrisiä.

Palit on asettanut grafiikkapiirin toimimaan JetStream-mallissa 1085 MHz:n (+79 MHz) peruskellotaajuudella ja 3D-rasituksessa GPU Boost -kellotaajuus on 1150 MHz (+92 MHz). Todellisuudessa grafiikkapiiri toimi 3D-rasituksessa esimerkiksi Unigine Heaven 3.0 -testissä ja Battlefield 3:ssa 1163 MHz:n kellotaajuudella.

Näytönohjain on varustettu kahdella gigatavulla Hynixin H5GQ2H24AFR-piirejä, joiden R0C-malli on speksattu 1500 MHz:n (6000 MHz QDR) kellotaajuudelle. Palit on ylikellottanut muistit toimimaan 1575 MHz:n kellotaajuudella, mutta havaitsimme 3D-rasituksessa, että muistien kellotaajuus hyppi jatkuvasti 1575 MHz:n ja 1502 MHz:n välillä. Syytä tähän emme osaa selittää, sillä sama ilmiö toistui, jos muisteja ylikellotti.

Huom! Jos omistat Palit GeForce GTX 680 JetStream -näytönohjaimen, kerro artikkelin kommenteissa, käyttäytyykö oman näytönohjaimesi muistien kellotaajuus 3D-rasituksessa samalla tavalla.

Vaikka Palit GeForce GTX 680 JetStreamin virransyöttö muistuttaa hyvin pitkälle NVIDIAn referenssisuunnittelua, grafiikkapiirille on lisätty kaksi vaihetta ylikellottamista silmällä pitäen. Virransyöttö on yhteensä kahdeksanvaiheinen ja GK104-grafiikkapiirille on pyhitetty kuusi vaihetta ja GDDR5-muisteille kaksi vaihetta. Grafiikkapiirin vaiheissa on käytetty DrMOS-piirejä, joissa ohjainpiiri ja kaksi mosfettia on integroitu yhdeksi piiriksi.

GPU-Z-ohjelman ASIC Quality -ominaisuus ilmoitti grafiikkapiirin laaduksi 97,3 % eli kyseessä on hieman enemmän virtaa vuotava yksilö kuin Asuksen näytönohjaimessa.

Heikompi laatu näkyy GPU Boost -ominaisuuden toiminnassa, sillä Palitin näytönohjaimella grafiikkapiirin kellotaajuus oli 3D-rasituksessa 1163 MHz eli vain 13 MHz korkeampi kuin GPU-Z:n ilmoittama GPU Boost -kellotaajuus. Asuksen näytönohjaimella grafiikkapiirin kellotaajuus oli 3D-rasituksessa 1267 MHz eli jopa 65 MHz korkeampi kuin GPU-Z:n ilmoittama 1202 MHz:n GPU Boost -kellotaajuus.

Sisältö

  1. Asus GeForce GTX 680 DirectCU II TOP & Palit GeForce GTX 680 JetStream
  2. Asus GeForce GTX 680 DirectCU II TOP -näytönohjaimen esittely
  3. Palit GeForce GTX 680 JetStream -näytönohjaimen esittely
  4. Suorituskyky-, tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  5. Ylikellotustestit
  6. Jäähdytysratkaisut: DirectCU II vs JetStream
  7. Loppuyhteenveto