Uusimmat

Tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset

16.02.2015 23:39 Muropaketin toimitus

Tehonkulutusta seurattiin Etech PM300 -energiamittarilla, jolla mitattiin koko tietokoneen tehonkulutus pois lukien näyttö. Lämpötilat mitattiin EVGA PrecisionX 16 -ohjelman avulla. Rasituksessa käytettiin DirectX 11 -rajapintaa tukevaa Battlefield 4 -peliä. Lepolukemat kirjattiin ylös Windows 8.1:n työpöydältä 10 minuuttia 3D-rasituksen päättymisen jälkeen.

3D-rasituksessa kokoonpanon tehonkulutus oli kaikilla muilla noin 220 wattia, paitsi Gigabytellä 10 wattia korkeampi.

Lämpötilamittauksissa selvästi parhaiten pärjäsi Inno3D:n HerculeZ X3 Air Boss -jäähdytys, jolla GM206-grafiikkapiirin lämpötila oli 3D-rasituksessa vain 49 astetta. Eroa syntyi jopa 12 astetta verrattuna testin toiseksi parhaaseen eli Asuksen DirectCU II -jäähdytykseen. Gigabyten ja MSI:n näytönohjaimilla grafiikkapiirin lämpötila oli 66 astetta.

Yhdenkään näytönohjaimen tuulettimet eivät pyörineet lepotilassa. Passiivisesti jäähdytettynä kaikkien muiden valmistajien grafiikkapiirin lämpötila laski noin 35 asteeseen, paitsi Asuksella se jäi noin 45 asteeseen.

Melumittaukset suoritettiin Velleman DVM805 -desibelimittarilla, joka asetettiin 25 senttimetrin päähän avonaiseen koteloon asennetusta näytönohjaimesta.

Huom! Melu on logaritminen suure, jonka yksikkö on desibeli (dB). 6 desibelin muutos äänenpainetasossa tarkoittaa äänenpaineen kaksinkertaistumista. Korva kuulee äänen voimakkuuden kaksinkertaistuvan, kun voimakkuus lisääntyy 10 dB. Desibeleinä mitattava melutaso ei välttämättä kerro koko totuutta melun häiritsevyydestä, joten mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

Melumittauksessa hiljaisimmaksi osoittautui GeForce GTX 980 -testin tavoin MSI:n Twin Frozr V -jäähdytys. 3D-rasituksessa 37,4 desibelin melutasolla se oli vain 0,3 desibeliä äänekkäämpi kuin passiivinen näytönohjain lepotilassa. Asus oli hieman muita äänekkäämpi, mutta silti erittäin hiljainen alle 40 desibelin melutasolla.

Lepotilassa näytönohjaimien tuulettimet eivät pyörineet lainkaan ja passiivisesti jäähdytettynä ne eivät tuottaneet melua. Sen sijaan eroavaisuuksia oli siinä, missä grafiikkapiirin lämpötilassa tuulettimet alkoivat pyöriä.

MSI:llä tuulettimet alkoivat pyöriä vasta, kun grafiikkapiirin lämpötila nousi 63 asteeseen. Inno3D:llä tuulettimet alkoivat pyöriä jo 42 asteessa.

Sisältö

  1. Asus, Gigabyte, Inno3D & MSI: GeForce GTX 960
  2. Asus Strix GTX 960
  3. Gigabyte GTX 960 G1 Gaming
  4. Inno3D iChill GTX 960 Ultra
  5. MSI GTX 960 Gaming 2G
  6. Testikokoonpano ja suorituskyky vakiona
  7. Tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  8. Ylikellotustestit
  9. Loppuyhteenveto