Uusimmat

Pelituki ja testit

05.06.2006 11:53 Muropaketin toimitus

Pelituki

Suorituskykyistä ja toimivaa rautatoteutusta tärkeämpi asia PhysX-korttien menestyksessä tulee olemaan pelituki. Tällä hetkellä tilanne on lähes toivoton, sillä markkinoilla olevista peleistä vain kortin mukana toimitettava Ghost Recon tukee teknologiaa ja siinäkin PhysX:n hyödyt tulevat heikosti esille. Mikäli Ageiaan on uskominen, tilanne on kuitenkin paranemaan päin. Yhtiö ilmoittaa sivuillaan yli 60 kehitystiimin keskittävän voimansa yli 100 PhysX-kortteja tukevan pelin tekemiseen. Pelejä on lupa odottaa vuosien 2006 ja 2007 aikana. Yksi suurimmista ja odotetuimmista lienee Unreal Tournament 2007.

Ennakkomakuja PhysX:n ominaisuuksista pääsee maistelemaan muun muassa CellFactor-pelin erityisesti PhysX:ää varten tehdyssä teknologiademossa. Lisäksi moniin peleihin on saatavilla päivityksiä, jotka tuovat mukanaan PhysX-kiihdytystä hyödyntäviä asioita peliin. Bet on Soldier -pelissä päivityksen myötä pääsee tutustumaan nesteitä ruiskuttaviin aseisiin.

Testit

Testikokoonpanosta yhteenveto alla olevassa listassa

  • Prosessori: Athlon 64 X2 3800+
  • Muistit: Kingston KHX3500 & Mushkin RedLine XP4000 4 x 512 MB 2.5-3-3-7 2T
  • Emolevy: Asus A8N-SLI
  • Kiintolevy: Seagate 7200.7 160 GB
  • Näytönohjain: ATI Radeon X1900 XTX 512 MB
  • Virtalähde: BeQuiet 470 W

Pelitesteissä huomio kiinnitetään poikkeuksellisesti suorituskyvyn sijaan laatuun. Koska testattavana aiheena ei ole varsinaisesti suorituskyky, eikä kuvanlaatu, vaan se kuinka asiat ja esineet reagoivat toisiinsa, on testipeleistä nauhoitettu vertailuvideot. Suorituskykymittauksia ei ole unohdettu ja kuvaruudunkaappauksissakin fysiikkakortin edut saadaan esille.

Ghost Recon Advanced Warfighter

Ghost Recon -pelissä suorituskykymittaukset tehtiin tuttuun tapaan Fraps-ohjelmaa apuna käyttäen. Testipätkä sisälsi nurkissa hiipimisen sijaan kranaattien heittelyä lähimaastoon ja autoihin, sekä silmitöntä tulitusta päin vihollisia. Ghost Reconissa PhysX-korttia käytetään normaalia näyttävämpien räjähdysten luomiseen suorituskykyparannusten sijaan.


PhysX päällä


PhysX pois päältä

Jo pienistä kuvaruudunkaappauksista on nähtävissä räjähdysten parempi laatu. Ilmassa sinkoilevien partikkelien määrä on suurempi ja räjähdys komeampi. Pelin PhysX-tuki kuitenkin rajoittuu lähinnä näyttäviin räjähdyksiin ja varsinaista elämystä fysiikkakortti ei kykene vielä tarjoamaan.

Parhaiten fysiikanmallinnuksen edut saadaan esille liikkuvassa kuvassa, niinpä testien puitteissa nauhoitettiin kaksi videot fysiikkakortin kanssa ja ilman. Noin 10 megatavun kokoiset testivideot voi ladata seuraavista linkeistä:

Suorituskyky pelissä pysyy likipitäen samana niin PhysX P1 -kortin, kuin pelkän prosessorin varassa. Ensimmäiseltä korttia tukevalta peliltä olisi odottanut vaikuttavampia efektejä ja selvästi normaalista erottuvaa pelinautintoa, mutta kokonaisuutena esitys jää varsin vaisuksi.

CellFactor

CellFactor-tenologiademossa esitellään PhysX:n ominaisuuksia muun muassa laatikoita, putkia, pommeja ja kankaita tuhoten. Mukana on vaikuttavia gravitaatioaseita ja ennennäkemättömiä efektejä. Teknologiademo on tarkoitettu toimivaksi ainoastaan PhysX-korttien kanssa, mutta lisäämällä pelin pikakuvakkeeseen ”PhysXenabled=false”-merkinnän, pyörii peli ongelmitta myös prosessorilla. Osa demon efekteistä toimii vain PhysX-kortilla.

Pelin vaikuttavimmista esityksistä ovat ampumiseen ja heilutteluun reagoivat kankaat, jotka realistisuudessaan lähes hämmentävät. Ilman PhysX-korttia kankaat loistavat poissaolollaan ja jostain syystä myös pelimaailman väri ja blurriefekti monsteritason gravitaatiovoimia käytettäessä uupuu.

Pelistä nauhoitetut lyhyet testipätkät näyttävät erot fysiikkakortin kanssa ja ilman fysiikkakorttia. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää ihan videoiden alussa oleviin verhoihin ja räjähdysten alussa tapahtuviin miettimistaukoihin pelkkää prosessoria käytettäessä.

Suorituskyky raskaassa pelissä on jälleen lähes sama ilman fysiikkakorttia, kuin fysiikkakortin kanssa. Osa efekteistä kuitenkin uupuu prosessorilla laskettavasta mallinnuksesta ja pienet mietintätauot ennen suuria määriä laatikoita heiluttelevan räjähdyksen tapahtumista ovat huomattavan ärsyttäviä erityisesti prosessoria käytettäessä.

PCMark05

PCMark05 ei tue virallisesti eikä epävirallisesti PhysX-apuprosessoria. CPU-testeistä löytyy kuitenkin osio, jossa prosessorilla mallinnetaan fysiikkaa.

Tulokset ovat yksiselitteisiä: PhysX-lisäkortista ei ole toistaiseksi hyötyä.

Tehonkulutus & lämpötilat

  • Rasitus
  • PhysX: 242 W
  • Ilman: 222 W
  • Työpöydällä
  • PhysX: 135 W
  • Ilman: 115 W
  • Lämpötila
  • Rasitus: 47,3 C
  • Työpöytä: 45,7 C

Tehonkulutus ja lämpötilamittausten mukaan Asus PhysX P1 ei ainakaan nykyisellään sisällä minkäänlaisia virransäästöominaisuuksia. Tehonkulutus pysyi niin peleissä, kuin työpöydällä noin 20 wattia korkeammalla kortin kanssa, kuin ilman korttia tehdyissä mittauksissa. Ytimen lämpötila pysyi rankimpienkin pelisessioiden aikana alle 50 asteessa. Mittaukset suoritettiin Nexus Breeze -kotelossa.

Sisältö

  1. Asus PhysX P1
  2. Fysiikkakortin esittely
  3. Pelituki ja testit
  4. Loppusanat