Uusimmat

Asus Rampage II GENE

20.04.2009 20:03 Muropaketin toimitus

Asus Rampage II GENE on paketoitu normaalia ATX-emolevyä pienempään pahvipakkaukseen, jonka yleisilme painottuu vahvasti punaisen puolelle. Pakkauksessa mainostetaan mallinimen ja valmistajan ohella muun muassa X58-piirisarjaa sekä tukea CrossFireX- ja SLI-teknologioille. Siitä käy myös ilmi emolevyn olevan osa ROG- eli Republic of Gamers -tuoteperhettä.

Pakkauksen sisältä löytyy ohjekirja, ajuri-CD-levy, neljä Serial ATA -kaapelia, PATA-kaapeli, I/O-liitinsuoja, tarra, CrossFire-silta, LCD-näyttö sekä kotelon kaapeleiden pika-asennusliitäntäkannat.

Rampage II GENE on microATX-standardin määrittelemän maksimikoon mukainen eli kanttiinsa 24,4 senttimetriä. Emolevyn yleisilme on hyvin tyypillinen verrattaessa sitä Asuksen aiempiin emolevyihin, sillä piirilevy on ruskea/musta, liittimet on värikoodattu pääasiassa joko sinisiksi tai valkoisiksi ja piirejä jäähdytetään mustilla siileillä. Northbridgen ja virransyötön siilit on yhdistetty toisiinsa lämpöputkella, mutta alempana olevan southbridgen siili on päätetty jättää yhdistämättä muihin siileihin.

Asuksen tarjonta Suomessa on yltäkylläinen ja sen myötä myös Rampage II GENE on löytänyt tiensä muutamien jälleenmyyjien tuotevalikoimiin. Emolevyn hinta mukailee muiden X58-piirisarjaan perustuvien emolevyjen hintatasoa ja monipuolisen ominaisuusvarustelun myötä se irtoaa kaupasta noin 250 eurolla.

I/O-liitinrivistöstä löytyy yksi PS/2-liitin näppäimistölle, kuusi USB 2.0 -liitintä, FireWire-, eSATA- ja verkkoliitin, BIOSin nollauspainike, digitaalista ääntä varten optinen liitin sekä analogiselle äänelle kuusi 3,5-millimetrin liitintä. Lisäksi kaikkein reunimmaisena vasemmalla on pieni valkoinen liitin, johon voi tarvittaessa kiinnittää mukana toimitettavan LCD-näytön.

Laajennuskorttipaikkoja on neljä kappaletta ja niistä kaksi siniseksi värikoodattua PCI Express x16 -liitintä toimivat täydellä x16-nopeudella ja tukevat PCI Express 2.0 -standardia. Liittimet tukevat lisäksi NVIDIA SLI- ja AMD ATI CrossFireX -teknologioita, joilla useampi näytönohjain voidaan valjastaa yhteistoimintaan. Laajennuskorttipaikkojen valikoimaa täydentää PCI Express x16 -liittimien ohella yksi PCI- sekä PCI Express x4 -liitin.

Emolevyn kulmasta löytyy SupremeFX X-Fi -tekstillä varustettu metallilevy, jonka alle on sijoitettu Analog Device AD2000B -äänipiiri. Kahdeksankanavainen äänipiiri tukee Creativen EAX Advanced HD 4.0 -teknologiaa, se on varustettu kuudella ADC-muuntimella ja kykenee parhaimmillaan 95 desibelin dynamiikkaan, 24-bitin resoluutioon sekä 96 kilohertsin näytteenottotaajuuteen.

Kuvassa näkyy myös PCI Express x4 -liittimen vieressä VIAn VT6308P-FireWire-piiri, hieman ylempänä Realtekin 8111C-verkkopiiri ja PCI Express x16 -liittimien välissä lähempänä southbridgeä JMicronin JMB363-piiri, joka ohjaa yhtä PATA-, eSATA- ja SATA-liitintä.

Asus on vakiinnuttanut emolevyissään myös alareunaan sijoitetut virta- ja reset-painikkeet, mutta lisäksi niiden oikealta puolelta löytyy MemOK!-painike. Kyseinen painike on suunniteltu tilanteeseen, jossa muistikampojen vaihdon yhteydessä tietokone ei enää käynnisty, jolloin MemOK!-painikkeen painaminen palauttaa failsafe-asetukset.

Mustan siilin alla on ICH10R-southbridge, joka ohjaa kuutta siniseksi värikoodattua Serial ATA -liitintä. SATA-liittimiin asennetut kiintolevyt voi asettaa Intel Matrix Storage Technology -teknologian ansiosta RAID-0-, 1-, 5- ja 10-tasoihin. Kuvassa näkyy lisäksi JMicronin piirin vastuulla oleva musta Serial ATA -liitin ja Asuksen kaksi iROG-piiriä, jotka antavat käyttäjälle mahdollisuuden ohjata ja tarkkailla tiettyjä ominaisuuksia ilman, että tietokoneeseen tarvitsee asentaa käyttöjärjestelmäriippuvaisia ohjelmia.

DDR3-muistiliittimiä on kuusi kappaletta, niihin voi asentaa maksimissaan 24 gigatavua muistia ja kolmea DDR3-kampaa käyttäessä ne tulee asentaa sinisiin liittimiin. Tuettuina ovat virallisesti 533 MHz:n (1066 MHz DDR) ja 667 MHz:n (1333 MHz DDR) muistikellotaajuudet, mutta ylikellotusten myötä Asus lupaa toimivuuden 800 MHz:n (1600 MHz DDR), 900 MHz:n (1800 MHz DDR) ja 1000 MHz:n (2000 MHz DDR) kellotaajuuksilla. Muistiliittimien läheisyydestä löytyy myös PATA- sekä 24-pinninen ATX-virtaliitin.

Muistiliittimet ovat poikkeukselliset tavanomaisiin liittimiin nähden, sillä niissä ei ole lukituksen varmistavaa klipsua kuin toisessa päässä. Muistikammat tulee asennettaessa sujauttaa ensiksi kuvassa näkyvään päätyyn, minkä jälkeen ne voidaan painaa kiinni pohjaan, jolloin toisen pään klipsut lukitsevat muistikammat paikoilleen. Asuksen ratkaisu mahdollistaa myös sen, ettei näytönohjainta tarvitse poistaa muistikampojen asennuksen yhteydessä.

LGA1366-prosessorikanta on ympäröity kondensaattori- ja kelarivistöllä sekä virransyötön ja northbridgen siileillä. Kaikki emolevyn kelat ovat suojattuja ja kondensaattorit puolestaan solid-tyyppisiä sekä alumiinikuorisia, joille luvataan perinteisiä elektrolyyttikondensaattoreita pidempää elinikää.

Emolevyssä on käytössä analoginen virransyöttö, joka on prosessorille kahdeksanvaiheinen, kun taas muistien, northbridgen ja QPI/DRAMin virransyöttö on kaksivaiheinen. Kahdeksanpinninen lisävirtaliitin löytyy virransyötön siilin takaa.

Prosessorikannan ympärillä on kahdeksan reikää, joista uloimpia voidaan käyttää LGA1366-prosessoreille suunnattujen coolereiden kiinnittämisessä. Sisempiä reikiä voi käyttää, jos prosessoria jäähdytetään iäkkäämmällä LGA775-prosessorille suunnatulla coolerilla.

Piirilevyn pohjasta löytyy tuttu Stack Cool 2 -merkintä, joka tarkoittaa käytännössä yhtä ylimääräistä piirilevykerrosta. Sen tarkoituksena on levittää emolevyn komponenttien tuottamaa lämpöä laajemmalle alueelle.

Asus ei ole säästellyt myöskään BIOSin osalta ja se tarjoaa suurin piirtein samat asetukset kuin Rampage II Extreme. Ensimmäisenä vastaan tulevasta valikosta näkee prosessorin ja muistien kellotaajuuden, ja sen kautta voi säätää prosessorikerrointa, muistikellotaajuutta, UCLK-kellotaajuutta, QPI-väylän kellotaajuutta sekä muun muassa kuvassa Auto-asetuksilla puuttuvaa BCLK-kellotaajuutta.

Samaisesta valikosta voi säätää myös EPU II:n toimintaa, prosessorijännitettä, CPU PLL -jännitettä sekä prosessorin QPI/DRAM-jännitettä. EPU II on teknologia, jonka voi asettaa säätelemään virransyötön vaiheiden määrää prosessorin käyttöasteen perusteella.

Samaista valikkoa edelleen alaspäin selatessa vastaan tulee lisää jännitesäätöjä piirisarjan sekä muistien osalta.

Prosessorin tiedot löytyvät omalta sivulta, jossa ylimpänä on listattu prosessorin malli, kellotaajuus, Base Clock -kellotaajuus, välimuistien koot sekä muun muassa kerrointiedot. Hieman alempaa löytyy mahdollisuus säätää prosessorikerrointa, HyperTransport-teknologiaa, aktiivisten prosessoriytimien määrää, SpeedStep-teknologiaa sekä esimerkiksi Turbo Mode -teknologiaa.

Muistisäätöjä on enemmän kuin tarpeeksi ja niistä löytyvät varmasti tarvittavat asetukset kaikkien käyttäjien tarpeisiin.

Myös LCD-näytön asetuksia voi säätää BIOSista ja lisäksi se tarjoaa mahdollisuudet emolevylle sijoitettujen ledien toiminnan säätämiseksi. Voltiminder LED näyttää suorittimen, northbridgen, southbridgen ja muistien jännitteen tilan intuitiivisena värikoodina ja auttaa näin ollen Asuksen mukaan ylikellottajia jännitteiden tarkkailussa.

BIOS tarjoaa monipuoliset tarkkailumahdollisuudet jännitteille, lämpötiloille ja tuulettimien kierrosnopeuksille sekä tuulettimien ohjaamiseen.

BIOSista löytyy myös EZ Flash 2 -BIOS-päivitysominaisuus, profiilien lataus- ja tallennusmahdollisuus, AI NET 2 sekä FlashBack.

Sisältö

  1. Asus Rampage II GENE (Intel X58)
  2. MicroATX-standardi
  3. Asus Rampage II GENE
  4. Testikokoonpano, suorituskyky & CrossFireX- ja SLI-suorituskyky
  5. Ylikellotus
  6. Loppuyhteenveto