Uusimmat

Asus ROG Matrix GTX580 Platinum

17.08.2011 12:02 Muropaketin toimitus

Viime vuoden marraskuussa julkaistu NVIDIAn GeForce GTX 580 on näillä näkymin suorituskykyisin yhden grafiikkapiirin näytönohjain koko vuoden 2011 ajan. Yritys on ilmoittanut seuraavan sukupolven Kepler-arkkitehtuuriin perustuvien TSMC:n 28 nanometrin viivanleveydellä valmistettavien grafiikkapiirien tuotannon alkamisen viivästyvän ensi vuoteen. GeForce GTX 580:n referenssisuunnitteluun perustuvien perusmallien hintataso Suomessa on noin 400-450 euroa ja tehtaalla ylikellotetut erikoismallit kustantavat hieman enemmän.

Asus on julkaissut GeForce GTX 580:stä markkinoille kaksi itse suunnittelemaansa erikoismallia. Tutustuimme Muropaketissa huhtikuussa DirectCU II -jäähdytysratkaisulla varustettuun GTX580 DirectCU II -malliin ja nyt vuorossa on pikainen katsaus erityisesti ylikellottajille suunnattuun noin 500 euron hintaiseen ROG Matrix GTX580 Platinumiin. Katsastamme artikkelissa näytönohjaimen ja mukana toimitettavan GPU Tweak -ohjelman ominaisuudet sekä vertaamme suorituskykyä, tehonkulutusta, lämpötilaa ja melutasoa NVIDIAn referenssimalliin. Lopuksi ajamme perinteiset ylikellotustestit ilmajäähdytyksellä.

 

Näytönohjaimen esittely

Asus ROG Matrix GTX580 Platinum (virallinen mallinimi MATRIX GTX580 P/2DIS/1536MD5) toimitetaan punaisessa ROG-sarjan emolevyistä tutussa myyntipakkauksessa. Pakkauksesta löytyy pika-asennusopas, ajuri-DVD-levy, SLI-silta, kaksi kahdeksanpinnistä PCI Express -virta-adapteria, DVI-VGA-adapteri ja ROG-tarra.

Kolmen korttipaikan korkuinen näytönohjain on muovisen mustapunaisen ilmanohjaimen ja kahden 95 millimetrin tuulettimen peitossa. Tuulettimet puhaltavat ilmaa kohti lämpöputkilla varustettua jäähdytysrivastoa ja avoimen rakenteen johdosta ilma kiertää piirilevyn kautta suurimmaksi osaksi takaisin koteloon. Asus ROG Matrix GTX580 Platinum on saatavilla Suomesta noin 500 euron hinnalla.

Takapuoli on peitetty mustalla alumiinisella jäähdytyslevyllä, johon on jätetty aukko grafiikkapiirin takapuolelle sijoitetulle NEC Tokinin valmistamalle Proadlizer-kondensaattorille (Prompt Broadband Stabilizer), jonka avulla saadaan minimoitua väreily ja kohina käyttöjännitteessä. Kuvassa piirilevyn oikeasta ylänurkasta löytyy kaksi SLI-liitintä.

Piirilevyn takapuolella vasemmassa ylänurkassa on mittauspisteet yleismittarille grafiikkapiirin, muistien, PLL:n, +3V ja +12V jännitteille. PCI Express -lisävirtaliittimien kohdalla on punainen ja vihreä ledi, jotka osoittavat onko virtakaapeli kytketty näytönohjaimeen.

Alanurkassa on modifiointipisteet extreme-ylikellottamista varten ylivirta- ja ylikuumenemissuojauksen poistamiselle, FBVDDQ- (muisti) ja PEXVDD-jännitteille (PLL) sekä virransyötön kytkentätaajuuden kaksinkertaistamiselle (250 kHz -> 500 kHz). Kyseiset modifikaatiot saa tehtyä yhdistämällä juotostinalla modifiointipisteet toisiinsa.

Näyttöliittimien joukossa on yksi DisplayPort- ja HDMI 1.4a -liitin sekä kaksi kaksilinkkistä DVI-liitintä, jotka kykenevät siirtämään näytölle maksimissaan 2560×1600-resoluutiosta kuvaa. Kolmen näytön 3D Surround -konfiguraatioon vaaditaan kaksi näytönohjainta SLI-tilassa. Ylin korttipaikka on pyhitetty lämpimän ilman ulostulolle ja keskeltä löytyy Safe Mode -nappi, josta saa palautettua epäonnistuneiden ylikellotustestien jälkeen vakioasetukset.

Näytönohjain on varustettu kahdella kahdeksanpinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä. Niiden vierestä löytyy molemmat tuulettimet 100 % kierrosnopeudelle asettava nappi ja grafiikkapiirin käyttöjännitettä rautatasolla kontrolloivat +- ja –näppäimet. Niiden vieressä on käyttöjännitteen tasoa osoittava LED-rivistö. Yksi napinpainallus korottaa tai laskee grafiikkapiirin käyttöjännitettä 0,013-0,026 volttia.

DirectCU II -jäähdytysratkaisu on kiinni neljällä ruuvilla ja jäähdyttää ainoastaan GF110-grafiikkapiiriä. Viisi lämpöputkea on liitetty alumiinilevyyn, hiottu tasaiseksi ja ne ovat suoraan yhteydessä grafiikkapiiriin. Lämpöputket haarautuvat kahteen erilliseen alumiinirivastoon. Muistipiirejä jäähdytetään pelkästään ilmavirralla ja virransyötön komponenteilla on erillinen alumiiniprofiili.

TSMC:n 40 nanometrin viivanleveydellä valmistettava kolmesta miljardista transistorista rakentuva GF110-grafiikkapiiri on asetettu toimimaan Asus ROG Matrix GTX580 Platinumissa 816 MHz:n kellotaajuudella eli 44 MHz yli NVIDIAn referenssitaajuuden. Muropaketin testiin saapuneessa näytönohjaimessa GF110-grafiikkapiiri oli valmistettu tämän vuoden viidennellä viikolla.

384-bittisen muistiväylän jatkeena on 1536 megatavua GDDR5-muistia, joka toimii samalla 1002 MHz:n kellotaajuudella kuin NVIDIAn referenssinäytönohjaimessa. Asus ei siis ole ylikellottanut muisteja lainkaan, vaikka käytetyt K4G10325FE-HC04-muistipiirit on speksattu Samsungin toimesta 0,4 nanosekunnin nopeudelle eli 1250 MHz:n kellotaajuudelle.

Asus ROG Matrix GTX580 Platinumin virransyöttö on suunniteltu extreme-ylikellotusta nestemäisellä typellä silmällä pitäen ja käsittää yhteensä jopa 19 vaihetta. 16 vaihetta on pyhitetty GF110-grafiikkapiirille, kaksi vaihetta GDDR5-muisteille ja yksi vaihe PCI Express -väylälle. Saksalainen ylikellottaja stummerwinter on saanut grafiikkapiirin toimimaan -172 asteessa 1,6 voltin käyttöjännitteellä 1625 MHz:n kellotaajuudella.

Näytönohjaimen päällä on grafiikkapiirin käyttöasteen mukaan väriään muuttava Matrix-teksti. Teksti vaihtaa väriä vihreän, turkoosin, sinisen, violetin ja punaisen välillä.

Sisältö

  1. Asus ROG Matrix GTX580 Platinum
  2. GPU Tweak -ohjelma ja ylikellotustestit
  3. Suorituskyky-, tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  4. Loppuyhteenveto