Uusimmat

Asus Zenbook UX31E ja Intelin Ultrabook-konsepti

09.11.2011 18:26 Muropaketin toimitus

Intelin tänä vuonna julkaiseman Ultrabook-konseptin tarkoituksena on tuoda markkinoille laadukkaita tietokoneita, jotka ovat ohuita, kevyitä ja niissä kestää akku pitkään. Ne asettuvat samaan kategoriaan kuin esimerkiksi Applen hyvin menestyneet MacBook Air -kannettavat ja hintataso tulee asettumaan tuhannen euron molemmille puolille. Ensimmäisenä markkinoille on ennättänyt tuomaan omat mallinsa Asus, jonka Zenbook UX31E -malli saapui Muropaketin testipenkkiin.

Tässä artikkelissa tutustumme Ultrabook-konseptiin – mistä siinä on tarkemmin ottaen kysymys, mistä raudasta kannettavat rakentuvat, millaiseen käyttöön ne on suunnattu ja mitä konseptilta on odotettavissa tulevaisuudessa. Tutkinnan alla on Asuksen Zenbook UX31 -kannettava ja lisäksi artikkelista löytyvät suorituskyky-, tehonkulutus- ja akunkestomittaukset sekä mittauksia käynnistymis- ja sammumisajoista, joissa on käytetty vertailuna Samsung Series 9 -kannettavaa ja Atom D525 -prosessoriin perustuvaa kokoonpanoa.

 

Tästä Intelin Ultrabook-konseptissa on kyse

Intel paljasti Ultrabook-konseptin Taiwanissa järjestetyssä Computex-tapahtumassa toukokuussa ja alkuperäisen idean perustana on ohut, suorituskykyinen ja pitkällä akunkestolla varustettu kannettava, joka maksaa alle 1000 dollaria ja joka käynnistyy muutamassa sekunnissa virransäästötilasta. Sittemmin Intel on tarkentanut konseptin pääkohtia ja kertonut kannettavien olevan alle 21 millimetriä paksuja ja Intel Rapid Start Technologyn myötä ne heräävät syvästä virransäästötilasta nopeasti säästäen samalla akkua. Peruskäytössä akun luvataan kestävän viisi tuntia ja joidenkin mallien jopa kahdeksan tuntia. Ultrabookien tietoturvasta huolehditaan Intel Anti-Theft Technology- ja Identify Protection Technology -teknologioilla.

Rautapuolen osalta Ultrabookeissa ei ole optista asemaa, käytössä ovat SSD-asemat ja prosessoreiden sekä piirisarjojen osalta käytössä ovat vähemmän yllättävästi Intelin omat komponentit. Ensimmäisen aallon Ultrabookeista löytyy Sandy Bridge -koodinimellisiä 17 watin TDP-arvollisia Core i7- ja Core i5 -tuoteperheiden CULV-malleja (Consumer Ultra-Low Voltage), jotka toimivat 1,6-1,8 GHz:n peruskellotaajuudella. Ensi vuoden puolella Intel julkaisee Sandy Bridgen seuraajan Ivy Bridgen, joka päivittyy myös Ultrabook-puolelle, ja mukana ovat USB 3.0- sekä PCI Express 3.0 -teknologiat. Ivy Bridge -prosessoreiden myötä Intel uskoo kykenevänsä parantamaan prosessoripuolen suorituskykyä 20 ja grafiikkaohjaimen suorituskykyä 30 prosentilla Sandy Bridgeen verrattuna. Vuonna 2013 luvassa ovat Haswell-arkkitehtuuriin perustuvat prosessorit, joiden povataan alentavan varsinkin tehonkulutusta.

Elokuussa Intel ilmoitti, että sen riskipääomayrityksestä Intel Capitalista on lohkaistu 300 miljoonaa dollaria Ultrabookien pönkittämiseksi. Rahat aiotaan investoida yrityksiin, jotka kehittävät rauta- ja ohjelmistoteknologioita parantamaan Ultrabookien vuorovaikutteisuutta, pidentämään akunkestoa, suunnittelemaan innovatiivisia muotoiluja ja parantamaan tallennuskapasiteettia. Investoinnit tehdään 3-4 vuodeksi eteenpäin.

Aiempien tietojen mukaan Intel pyrkisi Ultrabookeilla jopa 40 prosentin osuuteen kaikista kuluttajamarkkinoille suunnatuista kannettavista tietokoneista ensi vuoden viimeisellä neljänneksellä. Ultrabookien myynti ei ole kuitenkaan käynnistynyt aivan Intelin toivomalla tavalla ja nykyisen markkinatilanteen perusteella IHS iSuppli -markkinatutkimus yritys on arvioinut osuuden olevan vuoden kuluttua 15 prosenttia ja 40 prosentin osuuteen tultaisiin pääsemään vasta vuonna 2015. Asuksen ja Acerin Ultrabook-kannettavien toimitusmäärä ei tule tänä vuonna vastaamaan odotuksia. Alkuperäisten tietojen mukaan edellä mainitut kaksi valmistajaa uskoivat kykenevänsä toimittamaan 200 000 – 300 000 Ultrabookia, mutta luku tullee olemaan lähempänä 100 000:tta ja syynä tähän on markkinoiden heikko kysyntä sekä laitteiden suhteellisen korkea hintataso. Vuonna 2010 tietokoneita toimitettiin yhteensä noin 350 miljoonaa.

Sisältö

  1. Asus Zenbook UX31E ja Intelin Ultrabook-konsepti
  2. Kannettavan esittely
  3. Testikokoonpanot & testit
  4. Loppuyhteenveto