Uusimmat

ATI CrossFireX: 1 – 4 grafiikkapiiriä

31.03.2008 23:51 Muropaketin toimitus

ATI julkaisi alun perin CrossFire-tekniikan Taiwanissa Computex-tapahtuman yhteydessä kesäkuussa 2005. ATI vitsaili vielä edeltävänä vuonna NVIDIAn SLI-tekniikalle, mutta sen osoitettua vahvuutensa, ATI oli pakotettu kehittämään oma vastaavanlainen tekniikka. CrossFire julkaistiin aluksi ainoastaan paperilla ja sitä tukevia näytönohjaimia saatiin markkinoille vasta useamman kuukauden odottelun jälkeen. Muropaketissa CrossFire-tekniikkaa testattiin syyskuussa 2005, jolloin kokeiltavana oli ATI:n toimittama testikokoonpano.

CrossFire-kokoonpano koostui AMD:n Athlon 64 -prosessorista, ATI Xpress 200 CrossFire Edition -referenssiemolevystä, Radeon X850 XT CrossFire Edition -näytönohjaimesta sekä tavallisesta Radeon X850 XT:stä, joka oli kytketty ulkoisella linkkikaapelilla Master-näytönohjaimeen. Master-näytönohjain oli varustettu erillisellä Compositing Engine -piirillä, joka toimi kahden näytönohjaimen yhteyspiirinä ja mahdollisti eri renderöintitavoilla näytönohjaimien renderöityjen ruutujen tai osittaisten alojen yhdistämisen. Käytössä oli kolme erilaista renderöintitapaa, AFR (Alternate Frame Rendering), SuperTiling ja Scissor, sekä yksi tehostettu reunojenpehmennystila, Super-AA.

Ensimmäisen sukupolven CrossFire oli melkoinen purkkaviritys ja sen kömpelöt tekniset ratkaisut vaivasivat vielä myöhemmin julkaistuja Radeon X1800- ja X1900-sarjan näytönohjaimia Master-näytönohjaimineen ja linkkikaapeleineen. Onneksi viime vuonna julkaistut Radeon HD 2000 -sarjan näytönohjaimet oli suunniteltu CrossFire-tekniikkaa ajatellen ja nykyään Radeon HD 2000- ja 3000-sarjan näytönohjaimet yhdistetään toisiinsa NVIDIAn SLI-siltoja vastaavilla lattakaapeleilla eikä erillisiä Master-näytönohjaimia enää tarvita.

AMD kertoi ensimmäisen kerran uudesta CrossFireX-tekniikasta marraskuussa 2007 Puolassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, jossa yritys esitteli neliytimiset Phenom-prosessorit, RV670-koodinimelliseen grafiikkapiiriin perustuvat Radeon HD 3870- ja 3850-näytönohjaimet sekä AMD 790 FX -piirisarjan. Näytillä oli neljällä Radeon HD 3870 -näytönohjaimella varustettuja kokoonpanoja, mutta testituloksia ei vielä esitetty. AMD lupaili lehdistölle, että se julkaisee kolmea ja neljää grafiikkapiiriä tukevat Catalyst-ajurit tammikuussa, mutta Phenomien ongelmien varjossa CrossFireX-tuki myöhästyi parilla kuukaudella.

CrossFireX-tuki Radeon HD 3800 -sarjan näytönohjaimilla julkaistiin virallisesti maaliskuussa Catalyst 8.3 -ajureiden myötä. Kolmen ja neljän grafiikkapiirin konfiguraatioiden toiminta on rajattu ainoastaan Vista-käyttöjärjestelmälle ja XP-käyttäjien on jatkossakin tyytyminen vain kahteen grafiikkapiiriin. AMD:n omien markkinapuheiden mukaan CrossFireX tuo mukanaan optimaalisessa tapauksessa jopa 3,2-kertaisen suorituskykylisän yhteen grafiikkapiiriin verrattuna. 8.3-ajurit toivat mukanaan myös tuen ATI Hybrid Graphics -tekniikalle, joka mahdollistaa piirisarjaan integroidun grafiikkapiirin ja ulkoisen näytönohjaimen suorituskyvyn yhdistämisen edullisemmissa kokoonpanoissa. Lisäksi 8.3-ajureissa on ensimmäistä kertaa tuki DirectX 10.1 -rajapinnalle sekä R600-sarjan grafiikkapiireihin integroidulle Tessellation-yksikölle.

”We deliver industry firsts that make a visible difference to PC users, whether it’s CrossFireX and the first ever quad-GPU performance on Windows Vista, or ATI Hybrid Graphics that bring a new level of performance to mainstream PC platforms.”, hehkutti AMD:n varatoimitusjohtaja Rick Bergman lehdistötiedotteessa.

Monien käyttäjien mielestä Catalyst 8.3 -ajureiden paras uudistus kolmen ja neljän grafiikkapiirin tuen ohella on varmasti mahdollisuus käyttää kahta näyttöä CrossFire-tilassa. Toiminto on käytössä kaikilla Radeon X1800-, Radeon X1900, Radeon HD 2000- ja Radeon HD 3000 -sarjan näytönohjaimilla CrossFire-konfiguraatiossa Windows Vista -käyttöjärjestelmässä.

CrossFireX käytännössä

Muropaketin tämänkertaisessa artikkelissa tutustutaan CrossFireX-tekniikkaan käytännön testien myötä. 3,6 GHz:n kellotaajuudelle ylikellotetulla Intel Core 2 Extreme QX9650 -prosessorilla, Asuksen P5E3 WS Professional -emolevyllä, Corsairin DDR3-muisteilla, Silverstonen 1200 watin Olympus-virtalähteellä ja Fujitsu-Siemensin 24-tuuman P24W-näytöllä varustetulle alustalle asennetaan Catalyst 8.3 -ajurit ja suorituskykyä kokeillaan Windows Vista 32-bit ympäristöässä yhdellä, kahdella, kolmella ja neljällä AMD RV670 -grafiikkapiirillä. Testejä varten käytössä on kaksi Radeon HD 3870 -näytönohjainta ja kaksi kahdella grafiikkapiirillä varustettua Radeon HD 3870 X2 -näytönohjainta.

Yhdellä Radeon HD 3870 -näytönohjaimella kokoonpanon toimii todennäköisesti parhaiten. Heti kun kokoonpanoon lisätään näytönohjaimia, saattaa lopputuloksena olla epävakaampi tai joissain tapauksissa jopa hitaampi suorituskyky, jos pelissä ei ole kunnollista tukea. Muropaketin toimituksen useamman vuoden kokemuksella ongelmat SLI- ja CrossFire-konfiguraatioilla kasvavat toiseen potenssiin jokaisen lisägrafiikkapiirin myötä.

Kahden Radeon HD 3870 -näytönohjaimen CrossFire-konfiguraatiota varten tarvitaan Intelin uudehkoon (X48, X38, P35, P965, 975X, jne.) tai AMD:n piirisarjaan perustuva emolevy sekä näytönohjaimien mukana toimitettavat CrossFire-sillat. Myös virtalähteen on syytä olla tarpeeksi tehokas, jotta useamman grafiikkapiirin tehontarve saadaan tyydytettyä. Ihannetapauksessa toinen näytönohjain asennetaan emolevylle, CrossFire-sillat kytketään näytönohjaimien välille, näytönohjaimeen kytketään PCI Express -lisävirtaliitin, kokoonpano käynnistetään Windowsiin ja näytönohjaimen ajurit asentuvat automaattisesti. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen Catalyst Control Centeriin on ilmestynyt CrossFireX-valikko ja tekniikka on kytketty päälle. Lopputuloksena 3D-suorituskyvyn pitäisi olla huomattavasti parantunut. Valitettavasti Catalyst-ajureista ei löydy 3D-sovelluksissa ruudulla näkyvää mittaria, joka näyttäisi selkeästi onko CrossFire toiminnassa vai ei. Toimivuus täytyykin varmistaa esimerkiksi 3DMark-testiohjelmilla ja parantuneet lopputuloksen myötä.

Jos ongelmia kuitenkin ilmenee, on ensimmäiseksi hyvä poistaa Catalyst-ajurit ja asentaa ne uudelleen. Joskus ongelmiin on törmätty, kun molemmat näytönohjaimet on asennettu yhtä aikaa.

GPU-Z-ohjelma tunnistaa molemmat Radeon HD 3870 -näytönohjaimet erikseen ja tuorein versio tunnistaa Vistassa kahden näytönohjaimen CrossFire-konfiguraation oikein.

Tällä kertaa ensimmäiseen ongelmaan törmättiin, kun kokoonpanoon asennettiin Radeon HD 3870 X2 -näytönohjain ja sen rinnalle Radeon HD 3870. Ensimmäisellä käynnistyskerralla Catalyst-ajurit ilmoittivat Vistan työpö
ydälle päästyä, etteivät ne tue Radeon HD 3870 -näytönohjainta. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen ajurit ilmoittivat ongelmasta CrossFire-siltaliittimen suhteen. Ongelmista päästiin eroon poistamalla ajurit, asentamalla ensin Radeon HD 3870 X2 ja sen jälkeen lisäämällä rinnalle Radeon HD 3870.

Kun käytössä on eri näytönohjaimet, CrossFireX asettaa grafiikkapiirien ja muistien kellotaajuudet toimimaan hitaamman näytönohjaimen mukaan. Myös grafiikkapiireillä käytössä oleva muistimäärä määräytyy huonomman näytönohjaimen mukaan, joten tästä syystä esimerkiksi 256 megatavun muistilla varustettu Radeon HD 3850 on huono kumppani Radeon HD 3870 X2 -näytönohjaimelle.

Kahden Radeon HD 3870 X2 -näytönohjaimen asentaminen sujui kivuttomammin, vaikka ensimmäisellä käynnistyskerralla näyttöön ei tullut lainkaan kuvaa. Vasta kun näyttökaapeli siirrettiin toiseen näytönohjaimeen, näytölle ilmestyi Vistan työpöytä, joka ilmoitti ajureiden asennuksen onnistuneen. Kun kokoonpano käynnistettiin uudelleen, näyttösignaali palautui ensisijaiseen näytönohjaimeen. Kotelotuuletuksen on syytä olla kunnossa, jos kotelon sisuksista löytyy kaksi Radeon HD 3870 X2 -näytönohjainta, sillä niiden lämpötila nousee polttavan korkealle varsinkin 3D-rasituksessa.

GPU-Z tunnistaa neljän RV670-grafiikkapiirin CrossFireX:n ilman ongelmia. Grafiikkapiirien ja muistien kellotaajuudet on laskettu 2D-tilassa PowerPlay-virransäästöominaisuuden ansiosta.

Sisältö

  1. ATI CrossFireX: 1 - 4 grafiikkapiiriä
  2. Suorituskykymittaukset, tehonkulutus ja loppusanat