HIS HD 4650 iSilence 4

24.10.2008 11:42 |

Vertailun toisena näytönohjaimena mukana on HIS:n Radeon HD 4650, jossa vakiojäähdytys on korvattu passiivisella ratkaisulla ja samalla se on ristitty HD 4650 iSilence 4:ksi. Pakkauksen edessä mainostetaan iSilence 4 -jäähdytysratkaisua, 512 megatavun muistimäärää, HDMI-tukea sekä muun muassa PCI Express -väyläisyyttä.

Näytönohjaimen ohella pakkauksen sisältä löytyy ainoastaan pika-asennusopas, takuulappu, ajuri-CD-levy sekä DVI-VGA- ja DVI-HDMI-adapteri.

Radeon HD 4650:n piirilevy on vastaavan kokoinen kuin Radeon HD 4670:n, mutta HIS:n mallissa näkyvimmät erot ovat sininen piirilevy ja passiivinen jäähdytysratkaisu. Radeon HD 4670:n 59 watin tehonkulutuksena sijaan AMD ilmoittaa 4650-mallin maksimiksi tehonkulutukseksi vaivaiset 48 wattia, joten näytönohjaimen virrantarve kyetään näännyttämään PCI Express -väylän kautta, eikä erilliselle lisävirtaliittimelle ole tarvetta. Isoveljestään poiketen piirilevyn yläreunasta ei löydy CrossFire-liitintä, joten suorituskykyä ei voi parantaa lisäämällä toista näytönohjainta ensimmäisen rinnalle CrossFire-tekniikan avulla.

Alhainen tehonkulutus on mahdollistanut myös passiivisen jäähdytyksen, jossa HIS on turvautunut Zalmanin osaamiseen ja VNF100-malliseen jäähdytykseen. Etupuolella on grafiikkapiiriä vastassa alumiininen HIS:n logolla koristeltu blokkiosa, josta lämpö siirretään kolmen lämpöputken turvin näytönohjaimen takapuolella olevaan siiliin.

HIS:n näytönohjainten saatavuus Suomessa on kohtuullisen huonolla tasolla ja valitettavasti sama tosiasia jouduttiin toteamaan myös HD 4650 iSilence 4:n kanssa. Näytönohjainta ei onnistuttu bongaamaan ainoankaan jälleenmyyjän sivuilta, joten hintataso Suomessa jää arvailujen varaan. AMD:n asettama suositushinta on 69 dollaria (54 euroa) ja perustason ATI Radeon HD 4650 irtoaa Suomesta halvimmillaan hieman reilulla 60 eurolla.

Lämmön siirtämisestä etupuolelta näytönohjaimen takapuolelle on vastuussa kolme kuparista valmistettua ja nikkelöityä lämpöputkea. Siiliosa on valmistettu 0,4 millimetriä paksuista alumiinirivoista, jotka on anodisoitu kirkkaan sinisiksi ja sen keskellä on Zalmaniin viittaava iso z-kirjain.

Passiivisen jäähdytyksen kiistaton etu on täysin äänetön toiminta, mutta samalla vaarana on lämpötilojen radikaali nousu varsinkin, jos tietokoneen kotelotuuletukseen ei ole kiinnitetty huomiota. Pienellä vaivalla siiliosaan saa kuitenkin viriteltyä paikoilleen suurikokoisen ja alhaisella kierrosnopeudella toimivan tuulettimen, jolla voi varmistaa lämpötilojen pysymisen kurissa.

Edessä on kaksi kaksilinkkistä DVI-liitintä, joilla kuvan voi siirtää maksimissaan 2560×1600-resoluutioisena. Mukana toimitetaan kaksi adapteria, joista ensimmäisellä DVI-liitännän voi muuttaa VGA-liitännäksi ja toisella HDMI-liitännäksi. Muiden ATI Radeon HD 4000 -tuoteperheiden näytönohjainten tavoin myös Radeon HD 4650:ssä grafiikkapiiriin on integroitu 7.1-kanavaiset ääniominaisuudet, joten HDMI-kaapelissa kulkee käsi kädessä kuvan ohella myös ääni. Keskeltä löytyvän seitsemänpinnisen liittimen avulla kuva voidaan viedä näyttölaitteeseen joko S-Video-kaapelissa tai erillisen HDTV-adapterin avulla.

ATI Radeon HD 4650 -näytönohjaimissa on käytössä 128-bittisen muistiohjaimen jatkona DDR2-muistia, joka HIS:n tapauksessa on Samsungin valmistamaa ja sitä on 512 megatavua. K4N51163QZ-HC20-malliset 2,0 nanosekunnin muistipiirit toimivat vakiona 500 MHz:n (1000 MHz DDR) kellotaajuudella.

Näytönohjaimen takapuolelle sijoitettu isokokoinen siili osoittautui ongelmalliseksi testeissä käytetyn Asus P5Q Deluxe -emolevyn kanssa, jolla Corsairin muistikammat olivat tulilinjalla näytönohjaimen siilin kanssa. Ylemmästä kuvasta selviää, kuinka paljon muistien päälle siili asettuu ja, kun muistikampa asetettiin myös ensimmäiseen muistikanavaan, siilin ripoja jouduttiin taittamaan reilunpuoleisesti. Kuluttajat, joilla on käytössä esimerkiksi Corsairin muistikampoja jäähdyttävä erillinen jäähdytys, eivät voi käyttää HIS HD 4650 iSilence 4:ää emolevyssä, jossa PCI Express x16- ja muistiliittimet ovat lähekkäin.

Ripojen taittamisesta huolimatta näytönohjainta ei saatu asennettua aivan pohjaan asti, eikä näin ollen PCI Express x16 -liittimen lukitusväkästä lukittua näytönohjaimen koloon. Näytönohjain toimi moitteettomasti, mutta on sanomattakin selvää, ettei kyseisenlainen järjestely ole suositeltava.

GPU-Z:n 0.2.8-versio ei tunnistanut ATI Radeon HD 4650 -näytönohjainta kunnolla ja tiedot puuttuvat muun muassa grafiikkapiirin tietoja, muistimäärää, ROPseja, Shadereita ja DirectX-tukea käsittelevistä kentistä. Tiedoista ilmenee näytönohjaimen malli, PCI Express 2.0 -tuki, DDR2-muistityyppi, 128-bittinen muistiohjain sekä grafiikkapiirin 600 MHz:n ja muistien 500 MHz:n (1000 MHz DDR) kellotaajuus.

Verrattuna ATI Radeon HD 4670 -näytönohjaimeen ATI Radeon HD 4650:ssä muistityyppi on GDDR3:n sijaan DDR2 ja kellotaajuus on puolittunut 1000 MHz:stä 500 MHz:iin. Molemmissa näytönohjaimissa on käytössä sama RV730-grafiikkapiiri, mutta kellotaajuus on 4650:ssä 750 MHz:n sijaan 600 MHz.

Sisältö

  1. ATI Radeon HD 4600 -sarja ja GeForce 9800 GT
  2. AMD ATI Radeon HD 4670
  3. HIS HD 4650 iSilence 4
  4. MSI N9800GT-T2D512-OC
  5. Testikokoonpano, suorituskyky, tehonkulutus, lämpötila & melu
  6. Loppuyhteenveto

Muropaketin uusimmat