MSI N9800GT-T2D512-OC

24.10.2008 11:42 |

Tämän artikkelin kolmas ja samalla viimeinen käsiteltävä näytönohjain on MSI:n valmiiksi ylikellotettu GeForce 9800 GT. Tarkemmalta mallinimeltään tunnettava N9800GT-T2D512-OC on pakattu Rainbow Six Vegas 2 -peliaiheiseen laatikkoon, jossa mainostetaan edellä mainitun pelin ohella 512 megatavun muistimäärää, tukea HybridPower-, PhysX- ja PureVideo HD -tekniikoille sekä esiasetettuja ylikellotuksia.

HIS:n näytönohjaimeen verrattuna MSI on pakannut oman näytönohjaimensa kylkiäisiksi reilummin oheismateriaaleja. Mukana toimitetaan kaksi pika-asennusopasta, ajuri-CD-levy, kokoversio Rainbow Six Vegas 2 -pelistä, äänikaapeli, S-Video-kaapeli, DVI-VGA- ja DVI-HDMI-adapteri sekä HDTV-adapterikaapeli komponentti- ja S-Video-liitännöillä.

MSI on asentanut GeForce 9800 GT -näytönohjaimeensa NVIDIAn referenssistä poikkeavan jäähdytyksen, joka muistuttaa muutaman vuoden takaisen GeForce 7900 GTX:n referenssijäähdytystä. MSI on tuttuun tapaan varustanut näytönohjaimen kirkkaan punaisella piirilevyllä, joka on aiemmin käsiteltyjen ATI Radeon HD 4600 -tuoteperheen näytönohjaimien piirilevyihin verrattuna huomattavasti pidempi.

MSI:n edustus Suomessa on vähintäänkin loistava ja MSI:n valmiiksi ylikellotettu N9800GT-T2D512-OC irtoaa suoraan hyllystä reilulla 140 eurolla. Hinta on korkeahko, kun ottaa huomioon, että Suomesta on saatavilla GeForce 9800 GT -näytönohjaimia halvimmillaan 115 eurolla.

Näytönohjaimen takapuolella on mittava määrä pieniä pintaliitoskomponentteja, takaosassa kuusi virransyötön mosfettia ja keskellä neljä jäähdytyksen kiinnityksessä käytettävää ruuvia.

Suurikokoinen jäähdytys kuluttaa kaksi korttipaikkaa ja sen keskiosassa grafiikkapiirin päällä on suurikokoinen tuuletin. Tuuletin puhaltaa ilmaa molempiin suuntiin jäähdyttäen samalla sen ympärillä olevia alumiinista valmistettuja siilejä. Jäähdytyksessä on turvauduttu nykypäivänä hyvin yleisesti käytössä oleviin lämpöputkiin, jotka levittävät grafiikkapiirin tuottaman lämmön laajemmalle alueelle. Kuuden millimetrin lämpöputkia on neljä kappaletta ja MSI mainostaa niiden olevan 20 prosenttia tehokkaampia yleisesti käytössä oleviin viiden millimetrin putkiin nähden.

GDDR3-muistipiirejä on kahdeksan kappaletta ja ne kaikki on sijoitettu näytönohjaimen etupuolelle. Vaikka etupuolella onkin massiivisen kokoinen jäähdytys, se on vastuussa ainoastaan grafiikkapiiristä ja Samsungin valmistamien muistipiirien jäähdytys jää tuulettimen tuottaman ilmavirran vastuulle.

Piirilevyn yläreunassa on SLI-liitin, jonka avulla kaksi näytönohjainta voidaan yhdistää SLI-tekniikkaa tukevalla emolevyllä. Kyseisen liittimen vieressä on myös valkoinen kaksipinninen liitin, joka on varattu ääntä varten. Radeoneista poiketen GeForceissa ei ole integroituja ääniominaisuuksia, joten HDMI:tä varten ääni pitää tuoda ulkoisesta lähteestä. Äänikaapelia ei ole pakko asentaa, mutta tällöin HDMI-kaapelissa ei voida siirtää kuin pelkkä kuva.

Useissa NVIDIAn näytönohjaimissa takaosa on varattu virransyötölle ja alue on täynnä erilaisia komponentteja. GeForce 9800 GT:n tapauksessa takaosasta on niin ikään varattu suuri alue virransyötölle, mutta komponentteja on ripoteltu piirilevylle harvakseltaan. Suojattuja keloja ja mosfetteja on viisi kappaletta, solid-tyyppisiä alumiinikuorisia kondensaattoreita kuusi kappaletta ja tutulta paikalta löytyy PCI Express -lisävirtaliitin. NVIDIAn ilmoittama tehonkulutus on noin 105 wattia, joten ATI Radeon HD 4600 -tuoteperheen näytönohjaimiin verrattuna tehonkulutuksessa pitäisi olla merkittävä ero.

Kahden korttipaikan kokoisesta suojalevystä löytyy ylemmästä paikasta ilmanpoistoaukkoja sekä keskeltä MSI:n logo. Alempaa on kaksi siniseksi värikoodattua kaksilinkkistä DVI-liitintä sekä seitsemänpinninen TV-ulostuloliitin. Mukana tulevien adapterien avulla DVI-liittimen/liittimet saa muutettua VGA- tai HDMI-liittimiksi ja TV-ulostuloliittimen kautta vietyä kuvan ulos joko S-Video- tai komponenttikaapeleilla.

MSI N9800GT-T2D512-OC perustuu vanhempaan G92a-grafiikkapiiriin, joka valmistetaan 65 nanometrin prosessilla, se rakentuu 754 miljoonasta transistorista ja piisirulla on kokoa 330 neliömillimetriä. Uudempi G92b valmistetaan 55 nanometrin prosessilla, jonka myötä piirin pinta-ala on kutistunut 276 neliömillimetriin. Eroa on myös Stream-prosessoreiden määrässä, sillä vanhemman version 112 kappaleesta määrä on kasvatettu 128 kappaleeseen.

MSI:n näytönohjaimessa grafiikkapiiri toimii 660 MHz:n, Shaderit 1625 MHz:n ja muistit 950 MHz:n (1900 MHz DDR) kellotaajuudella, kun vakiokellotaajuudet ovat 600/1500/900 MHz. GeForce 9800 GT -näytönohjaimissa muistiväylä on 256-bittinen ja GDDR3-muistia on 512 tai 1024 megatavua – MSI:n turvautuessa 512 megatavuun. Näytönohjain tukee PCI Express 2.0 -tekniikkaa ja Radeoneista poiketen DirectX 10.0 -rajapintaa. Tekstuuriyksiköitä on 56 kappaletta ja se kykenee suorittamaan 16 rasterioperaatiota yhdessä kellojaksossa.

Sisältö

  1. ATI Radeon HD 4600 -sarja ja GeForce 9800 GT
  2. AMD ATI Radeon HD 4670
  3. HIS HD 4650 iSilence 4
  4. MSI N9800GT-T2D512-OC
  5. Testikokoonpano, suorituskyky, tehonkulutus, lämpötila & melu
  6. Loppuyhteenveto

Muropaketin uusimmat