Uusimmat

ATI Radeon HD 4870 X2 (R700)

14.07.2008 13:40 Muropaketin toimitus

AMD kertoi kesäkuun puolivälissä Espanjan Malagassa järjestetyssä Radeon HD 4800 -sarjan lehdistötilaisuudessa, että se valmistelee elokuussa julkaistavaksi kahdella RV770-grafiikkapiirillä varustettua R700-koodinimellistä näytönohjainta. Tilaisuudessa oli näytillä toimiva R700-näytönohjaimella varustettu kokoonpano, mutta teknisistä yksityiskohdista tai suorituskyvystä ei vielä juurikaan kerrottu yksityiskohtia. AMD itse kutsuu kahden grafiikkapiirin näytönohjaimia Gemini-konfiguraatioksi ja R700:n yrityksen sisäinen koodinimi on Spartan.

AMD tyytyi ainoastaan toteamaan R700:n nopeudesta, että se tulee olemaan suorituskykyisempi kuin NVIDIAn GeForce GTX 280 -näytönohjain ja saavuttaa kahden näytönohjaimen CrossFireX-konfiguraatiossa 3DMark Vantagen Extreme-presetissä yli X12000 pistettä. Konsepti vastaa täysin tämän vuoden tammikuussa esiteltyä R680-koodinimellistä ATI Radeon HD 3870 X2 -näytönohjainta, mutta grafiikkapiirien väliin sijoitettu PLX:n PCI Experss -kytkinpiiri on päivitetty PCI Express 2.0 -aikakaudelle ja piirien välistä kommunikointia on optimoitu paremmaksi. Kahden RV770-grafiikkapiirin ansiosta R700:n laskentakyky nousee yli kahteen teraFLOPSiin.

Heinäkuun alussa AMD otti yllättäen kesken Radeon HD 4800 -artikkelin työstämisen Muropakettiin yhteyttä ja lähetti testattavaksi R700-näytönohjaimen ensimmäisenä Pohjoismaissa. Piinallisen odottelun jälkeen näytönohjain saapui Porin testilaboratorioon viime viikolla. Mukana ei toimitettu oheismateriaaleja tai muita dokumentteja ja ajurit ladattiin erilliseltä FTP-sivulta.

(ATI Radeon HD 3870 X2 vasemmalla, ATI Radeon HD 4870 X2 oikealla)

ATI Radeon HD 4870 X2 julkaistaan virallisesti vasta elokuun puolivälissä, mutta AMD antoi valikoiduille rautasivustoille luvan julkaista esikatsauksen ”GeForce GTX 280:n tappajaan” kuukauden etuajassa. Näytönohjaimen lopullista hintaa ei ole vielä vahvistettu, mutta AMD:n omien dokumenttien mukaan se tulee olemaan noin 500 dollaria. Suomessa hintataso asettuu aluksi todennäköisesti 400 euron tuntumaan.

ATI Radeon HD 4870 X2 muistuttaa ulkoisesti ATI Radeon HD 3870 X2 -näytönohjainta, mutta sen väritys on vaihtunut punaisesta mustaksi aina piirilevyä myöden. Ainoastaan jäähdytysratkaisun radiaalituuletin on säilyttänyt ATI:lle tunnusomaisen punaisen värin. Jäähdytysratkaisu ahmii kaksi korttipaikkaa ja peittää alleen lähes koko piirilevyn etupuolen. 26,6 cm pitkä piirilevy on yhtä kookas kuin esimerkiksi NVIDIAn GeForce GTX 280 -näytönohjaimessa.

Näytönohjaimen takapuolella on lähes koko piirilevyn peittävä alumiininen jäähdytyslevy, jonka ensisijainen tarkoitus on jäähdyttää takapuolen GDDR5-muistipiirejä.

Liitinvalikoimasta löytyy kaksi kaksilinkkistä DVI-I-liitintä, jotka kykenevät siirtämään näytölle 2560×1600-resoluution kuvaa. Näytönohjaimen väriteeman mukaisesti mustien DVI-I-liittimien keskellä on seitsemänpinninen liitin, joka toimii suoraan S-Video-ulostulona ja erillisellä adapterilla komposiitti ja komponenttiulostulona (YPrPb).

Näytönohjain tukee myös HDMI-liitäntää erillisen DVI-HDMI-adapterin avulla ja lisäksi näytönohjain on varustettu asianmukaisella HDCP-tuella HD DVD- ja Blu-ray-elokuvien 1080p-resoluutiolla katselua varten. HDMI-liitännän kautta on mahdollista siirtää myös 7.1-kanavaista ääntä grafiikkapiiriin integroidun ääniohjaimen ansiosta ja tuettuna ovat AC-3-, AAC-, DTS-, DTS-HD- ja Dolby True-HD -ääniformaatit. RV770-grafiikkapiirit tukevat myös uutta DisplayPort-näyttöliitäntää, mutta sen implementointi on jätetty näytönohjainvalmistajien harteille. Näyttöliittimien yläpuolella on lämpimän ilman ulostuloaukot.

ATI Radeon HD 4870 X2 sisältää muiden Radeon HD 4800 -näytönohjaimien tavoin tuen Unified Video Decoder -ominaisuudelle (UVD), joka on päivitetty RV770-grafiikkapiirissä toiseen sukupolveen. UVD 2 sisältää rautatason tuen HD DVD- ja Blu-ray-elokuvien käyttämien H.264- ja VC-1-videokoodekkien purkamiseen. UVD hoitaa koko purkuprosessin ja siirtää työkuorman prosessorilta grafiikkapiirille. UVD:n toinen sukupolvi kykenee käsittelemään kahta bittivirtaa yhtäaikaisesti, joka mahdollistaa rautapohjaisen kiihdytyksen esimerkiksi Blu-ray-elokuvien picture-in-picture-ominaisuudelle.

Piirilevyn oikeaan ylänurkkaan on sijoitettu kaksi PCI Express -lisävirtaliitintä, jotka ovat GeForce GTX 280:n ja ATI Radeon HD 3870 X2:n tavoin kuusi- ja kahdeksanpinniset. AMD ei ole ilmoittanut toistaiseksi ATI Radeon HD 4870 X2:n maksimi tehonkulutusta, mutta se on joka tapauksessa yli 200 wattia sillä yhden Radeon HD 4870 -näytönohjaimen tehonkulutukseksi on ilmoitettu 160 wattia. AMD suosittelee käytettäväksi vähintään 650 wattista virtalähdettä ja jos näytönohjaimia on kytketty kaksi kappaletta CrossFireX-konfiguraatioon, suosituksena on kilowatin virtalähde.

Oikeassa ylänurkassa on yksi CrossFire-liitin kahden ATI Radeon HD 4870 X2 -näytönohjaimen kytkemiseen CrossFireX-konfiguraatioon, johon tarvittava CrossFire-silta toimitetaan myyntipakkauksen mukana.

Jäähdytysratkaisu koostuu kahdesta osasta. Etupuolella on massiiviset kupariset lämpöputkilla varustetut jäähdytyssiilit huolehtimassa RV770-grafiikkapiirien lämmöntuotosta sekä mustaksi anodisoitu alumiininen jäähdytyslevy, joka on yhteydessä muistipiireihin ja virransyötön komponentteihin lämpöä johtavien tyynyjen välityksellä. Takapuolen muistipiirejä jäähdyttävä musta alumiininen levy on kiinnitetty kymmenellä ruuvilla ja grafiikkapiirien ympärillä on lisäksi erilliset kiinnityskehikot, jotka ovat kiinni etupuolen jäähdytyselementtiin kumpikin neljällä ruuvilla.

ATI Radeon HD 4870 X2:n paljas piirilevy kertoo nopeasti, mistä AMD:n kahden grafiikkapiirin Gemini-konfiguraatiossa on kyse. RV770-grafiikkapiirien väliin on sijoitettu PCI Express -väylään yhteydessä oleva PLX:n kytkinpiiri ja molemmilla grafiikkapiireillä on etupuolella neljä muistipiiriä sekä oma digitaalinen virransyöttönsä.

Piirilevyn takapuolelta mustan jäähdytyslevyn alta paljastuu vielä toiset kahdeksan muistipiiriä, jotka on jaettu tasan grafiikkapiirien kesken.

ATI Radeon HD 4870 X2 rakentuu kahdesta TSMC:n 55 nm:n tekniikalla valmistettavasta RV770-grafiikkapiiristä, jotka toimivat samalla 750 MHz:n kellotaajuudella kuin Radeon HD 4870 -näytönohjaimissa. Kahden RV770-grafiikkapiirin yhteenlaskettu stream-prosessorimäärä on huimat 1600 kappaletta ja transistorimäärä hulppeat 1,912 miljardia. ATI Radeon HD 4870 X2:n laskentakyky nousee kahden grafiikkapiirin ansiosta 2,4 teraFLOPSiin.

Grafiikkapiirien välissä sijaitseva PLX:n PEX86BB PCI Express -kytkinpiiri tukee 2.0 -standardia ja todennäköisesti 48 PCI Express -linjaa ja kolmea porttia. Kyseistä mallia ei vielä löydy PLX:n kotisivuilta eikä siitä ole teknisiä yksityiskohtia saatavilla, mutta kolme porttia tarkoittavat käytännössä PCI Express -väylää emolevylle sekä kahta RV770-grafiikkapiiriä. Jokaiselle portille on jaettu käyttöön 16 kappaletta PCI Express -linjoja (x16).

PEX8600-sarjan kytkinpiirit tarjoavat jaetun muistin PCI Express -linjojen kesken ja portit pystyvät dynaamisesti varaamaan puskurimuistia käyttöönsä tarpeen mukaan. AMD:n mukaan se on parantanut grafiikkapiirien välistä kommunikointia, mutta ei ole toistaiseksi kertonut tarkempia yksityiskohtia, mitä ”next generation GPU interconnect” käytännössä tarkoittaa. Nähtäväksi jää onko grafiikkapiirien välistä kommunikointia parannettu muillakin keinoin kuin pelkästään uusitetulla PLX:n PCI Express -siltapiirillä.

Muropaketin testattavaksi saapunut ATI Radeon HD 4870 X2 -näytönohjain oli varustettu yhteensä kahdella gigatavulla GDDR5-muistia, joka oli asetettu toimimaan 900 MHz:n kellotaajuudella. GDDR5-muistitekniikan ansiosta muistien tehollinen kellotaajuus on 3,6 GHz. Muistipiirejä on piirilevyn molemmin puolin yhteensä 16 kappaletta, jotka on jaettu RV770-grafiikkapiirien käyttöön siten, että molempiin grafiikkapiireihin on kytketty 256-bittisen muistiväylän jatkoksi kahdeksan kappaletta yhden gigabitin (128 megatavua) piirejä. Molemmilla RV770-grafiikkapiireillä on siis käytettävissä gigatavun verran muistia.

ATI Radeon HD 4870 X2 on varustettu Hynixin valmistamilla H5GQ1H24MJR-T0C-mallisilla GDDR5-muistipiireillä, jotka ovat speksattu valmistajan toimesta 1000 MHz:n (4000 MHz QDR) kellotaajuudelle. ATI Radeon HD 4870 X2:n molempien grafiikkapiirien muistiväylän kaistanleveys on 115,2 gigatavua sekunnissa ja yhteenlaskettuna kaistanleveys nousee 230,4 gigatavuun sekunnissa.

Molemmilla RV770-grafiikkapiireillä on kolmivaiheinen digitaalinen virransyöttö, joka on toteutettu Vitecin 59PR9853- ja Volterran VT1195SF-piireillä.

GPU-Z-ohjelman 0.2.4- ja uudemmilla betaversioilla on vaikeuksia tunnistaa ATI Radeon HD 4870 X2:n kellotaajuudet ja muistiväylän kaistanleveys oikein. AMD on vaihtanut tietojen rakennetta ajureissaan, joten ohjelman kehittäjä on joutunut työstämään toimivaa tunnistusta jo jonkin aikaa.

AMD julkaisi uudet AMD_R700_VISTA_8.52_RC2_BR66515_July9 -beta-ajurit FTP-sivulleen perjantaina, joten jouduimme ajamaan viikonloppuna kaikki ATI Radeon HD 4870 X2 -testit uudelleen. Virallinen tuki ATI Radeon HD 4870 X2 -näytönohjaimelle tullaan todennäköisesti näkemään vasta Catalyst 8.8- tai 8.9-ajureissa.

Sisältö

  1. ATI Radeon HD 4870 X2 (R700)
  2. Testikokoonpano, suorituskykymittaukset ja microstuttering-testit
  3. Tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  4. Ylikellotus ja loppuyhteenveto