Uusimmat

ATI Radeon X1950 XTX & NVIDIA GeForce 7950 GT

30.09.2006 15:20 Muropaketin toimitus

ATI ja NVIDIA puskevat markkinoille kovaa tahtia uusia näytönohjaimia ja usean sadan euron hintaisen suorituskykyisimmän kärjen lisäksi tuotejulkaisuista löytyy paljon myös kuluttajahintaisia näytönohjaimia. ATI uusi hiljattain oman kärkensä ja nyt kirkkainta paikkaa pitää Radeon X1950 XTX. Vastaavasti NVIDIA julkaisi kuluttajaluokkaan GeForce 7950 GT:n, joten lienee paikallaan katsastaa, miten edellä mainitut näytönohjaimet sijoittuvat aiempien mallien rinnalle.

Tuttuun tapaan artikkelin alusta löytyy molempien näytönohjaimien pintapuolisen katsauksen lisäksi myös hieman tietoa pintaa syvemmältä. Näytönohjaimia verrataan tehonkulutus-, lämpötila-, melu- ja suorituskykymittauksissa ATI Radeon X1900 XTX:hen, NVIDIA GeForce 7900 GTX:ään ja NVIDIA GeForce 7950 GX2:een. Artikkelin lopussa on myös tietoutta näytönohjaimien ylikellotustuloksista.

 

ATI Radeon X1950 XT

ATI Radeon X1950 XTX -näkemystä Muropaketin artikkelissa edustaa Sapphiren nimen alla myytävä versio, joka on pakattu valmistajalle tunnusomaiseen pakkaukseen, jonka etupuolella komeilee konemainen avaruusolio. Plussaa Sapphiren pakkauksissa on se, että tavarat on pakattu tiiviisti, eikä laatikko ole puolen kuution kokoinen möhkäle. Etupuolella on selvästi ilmaistu näytönohjaimen malli, valmistaja, 512 megatavun muistimäärä, HD-, DVI- ja VIVO-valmiudet, PCI Express -liitäntä sekä mm. mukana tuleva Da Vinci Code -PC-peli.

ATI julkaisi Radeon X1950 XTX:n jo elokuun 23. päivä, mutta valitettavasti näytönohjaimien saatavuus on näyttänyt suurimmalla osaa jälleenmyyjistä pyöreää nollaa. Valitettavasti vielä artikkelin kirjoitushetkelläkin, kuukausi julkaisun jälkeen, Radeon X1950 XTX:ien saatavuus on edelleen todella heikkoa. Kauppojen tuotelistauksista eri valmistajien malleja tosin löytyy 450 eurosta ylöspäin aina 600 euron paremmalle puolelle. ATIn asettama suositushinta sekä normaalille Radeon X1950 XTX:lle että CrossFire-versiolle on 449 dollaria.

Sapphire toimittaa näytönohjaimensa kylkiäisenä ohjekirjan, ajuri-CD-levyn, Power DVD 6- ja PowerDirector 4 -ohjelmistot, Da Vinci Code -pelin, kaksi DVI-D-Sub-adapteria, virta-adapterikaapelin, komposiitti- ja S-Video-kaapelit sekä YPbPr-adapterikaapelin.

Radeon X1950 XTX perustuu R580+-koodinimelliseen grafiikkapiiriin, joka on hieman paranneltu versio Radeon X1900 -tuoteperheen näytönohjaimissa käytetystä R580-grafiikkapiiristä. R580+ valmistetaan R580:n tavoin 90 nanometrin prosessilla TSMC:n tuotantolinjoilla ja itse asiassa näytönohjain toimii grafiikkapiirin osalta samalla kellotaajuudella, kuin Radeon X1900 XTX. Näytönohjaimien suurin ero kohdistuu kuitenkin muisteihin, sillä Radeon X1900 XTX:n GDDR3-muistien sijaan Radeon X1950 XTX:ssä on käytetty uudentyyppisiä GDDR4-muisteja, jotka kuluttavat GDDR3-muisteihin verrattuna vähemmän tehoa.

Päälisin puolin ATIn uutukainen eroaa hyvin paljon aiemmista Radeon X1900- ja Radeon X1800 -tuoteperheiden suorituskykyisimmistä näytönohjaimista, joissa kritiikki on kohdistunut varsinkin äänekkääseen cooleriin. Radeon X1950 XTX:n myötä ATIn insinöörit ovat siivonneet suunnittelupöydän vanhoista ideoista ja koonnut kasaan uuden konseptin. Coolerin ideana ei ole enää imeä etuosassa olevalla radiaalituulettimella ilmaa siilin läpi ulos kotelosta, vaan puhaltaa ilma siilin läpi ulos. Cooleriin palataan vielä tarkemmin tämän sivun lopussa.

Näytönohjaimen takapuoli on yhtä tylsä, kuin suurimmassa osassa muissakin nykypäivän näytönohjaimissa, sillä kirkkaan punaisella piirilevyllä on ainoastaan mittava määrä pieniä pintaliitoskomponentteja, sekä coolerin kiinnityksestä vastaava X-kappale.

Etuosasta löytyy kaksi kaksilinkkistä DVI-liitintä ja näiden välistä VIVO-liitin. Osassa Radeon X1950 XTX -näytönohjaimia on HDCP-tuki, muttei kaikissa, joten kannattaa varmistaa tuotepakkauksesta kyseinen tuki, jos mielii katsoa DRM-suojattua Blu-Ray- ja HD-DVD-materiaalia. Sapphiren Muropaketin testiin toimittamasta mallista HDCP-tuki löytyi, mutta valmistajan sivuilla mainitaan, että tämä saattaa muuttua ilman ennakkovaroitusta. VIVO-liitin taas mahdollistaa kuvan viemisen ja tuomisen näytönohjaimeen/näytönohjaimesta.

Lisävirtaliitin näytönohjaimen piirilevyn reunalla on nykyään enemmän sääntö kuin poikkeus, joten ei liene yllätys, että myös Radeon X1950 XTX:stä kyseinen liitin löytyy. Uusi massiivisen kokoinen cooleri peittää samalla alleen virransyötön komponentit ja kuumimmiksi lämpiäviä fettejä jäähdytetään pitkällä siilillä.

Uusi cooleri on ylhäältäpäin katsottuna muotoilultaan hyvin vastaavanlainen verrattuna Arctic Coolingin jo pitkään markkinoilla olleisiin tuotteisiin. Cooleri on kuin pitkä ilmanohjain, jonka oikeassa päässä on suurikokoinen radiaalituuletin. Tuuletin puskee viileän ilman kuparisiilin läpi ja lopulta ulos kotelosta. Coolerin pääliosa on lisäksi koristeltu kromin värisellä X-mallisella kehikkola, jonka keskellä komeilee Sapphiren logo. Alapuolelta tarkasteltuna keskellä näkyy grafiikkapiiriä vasten oleva kupariosa ja vasemmalla tuulettimen alaosa ja virtaliitin. Keskiön ympärillä on lisäksi reikiä, jotka viilentävät alapuolella olevia virransyötön komponentteja.

Muistipiirejä jäähdytetään erillisellä kuparisiilillä, joka on yhtenäinen kaikille piireille. U-muotoisen siilin yläpuolella on karkeakuvioinen rivasto, kun taas alapuolella on lämpöä johtavia tyynyjä muistipiirien kohdilla.

Yksistään grafiikkapiirin lämmöntuotosta vastaava kuparimöhkäle on kookas näky ja muotoiltu myötäilemään ilmanohjainta. Siili koostuu paksusta kuparipohjasta, johon on juotettu pitkänmallisia ja ohuita kuparilevyjä. Lämmön leviäminen koko siilin alueelle varmistetaan yhdellä heatpipe-putkella.

Ilman cooleria ja muisteja jäähdyttävää siiliä, näytönohjain näyttää käytännössä katsoen vastaavalta, kuin esimerkiksi Radeon X1900 XTX. R580+-grafiikkapiiri sijaitsee normaalilla paikalla keskellä piirilevyä ja sitä ympäröi kahdeksan muistipiiriä. Lisäksi kuvassa näkyy vasemmassa reunassa ATI Rage Theater -piiri, joka käsittelee näytönohjaimen VIVO-ominaisuudet.

R580+ valmistetaan 90 nanometrin prosessilla, ja koska piiri koostuu huimasta 384 miljoonan transistorin ryppäästä, on piirin fyysinen koko samalla varsin hulppea. Piiri toimii Radeon X1900 XTX:n tavoin 650 megahertsin kellotaajuudella ja siinä on 48 Pixel Shader- ja kahdeksan Vertex Shader -yksikköä.

Muistipiirit ovat Samsungin valmistamia karhean uusia GDDR4-piirejä, jotka on asetettu toimimaan Radeon X1900 XTX:n GDDR3-piirien 725 MHz:stä (1450 MHz DDR) tasan gigahertsiin (2 GHz DDR). Muistien teoreettinen maksimi kaistanleveys on näin ollen saatu nostettua 49,6 gigatavusta sekunnissa 64 gigatavuun sekunnissa. Mietityttämään jää, kannattaako uutta Radeon X1950 XTX:ää lopulta odottaa ja maksaa Radeon X1900 XTX:ää enemmän, jos ainoat erot ovat muistien korkeampi kellotaajuus ja uusi cooleri. Toisaalta uudet muistit saattavat paljastua positiiviseksi yllätykseksi ylikellotustesteissä, sillä Samsung on speksannut ne toimimaan 0,9 nanosekunnin eli 1111 MHz:n nopeuteen.

Päälisin puolin Radeon X1900 XTX:n (vasen) ja Radeon X1950 XTX:n (oikea) näkyvin ero on cooleri, joka jälkimmäisenä mainitussa on kasvanut entistä massiivisempaan mittakaavaan.

Sisältö

  1. ATI Radeon X1950 XTX & NVIDIA GeForce 7950 GT
  2. NVIDIA GeForce 7950 GT
  3. Testikokoonpano, Tehonkulutus, Lämpötila, Melu & Suorituskyky
  4. Ylikellotus & Loppuyhteenveto